Topledelsen skal med
Men hvordan griber du det an, hvis du i virksomheden gerne vil begynde at tage nogle bæredygtige skridt?
Først og fremmest er det ifølge Lise Kingo altafgørende, at topledelsen er med. CEO’en skal sætte sig for bordenden og gøre det til et direktionsanliggende i tæt dialog med bestyrelsen, hvis det skal forankres ordentligt i virksomheden.
»Det gør arbejdet meget lettere. Man skal være sikker på, at det kommer ind i hjertet af forretningsstrategien«, siger Lise Kingo og fortsætter:
»Lederskab er en vigtig ting, når man tænker bæredygtighed. Man skal motivere alle sine medarbejdere, så de bliver stolte af at være en del af en virksomhed, der vil gøre en forskel i en verden, som har en del udfordringer«.
Næste skridt er at sætte bæredygtighed i system, så det ikke bliver et abstrakt element, der blot står skrevet i en PowerPoint-præsentation. Hun anbefaler, at man melder sig ind i en organisation, der kan hjælpe med at lave en strategi.
»Så er man sikker på, at man har et godt niveau, og man ikke begår fejltagelser som for eksempel at have børnearbejde i sin supply chain«.
»Det giver en ramme for, hvad det er for temaer, man skal tænke bæredygtig inden for«, siger hun og nævner, at UN Global Compacts er et godt sted at begynde, fordi der er ti universelle principper, du kan følge, som er delt op i fire hovedgrupper: Menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og antikorruption.
Et andet vigtigt led i processen, som Lise Kingo mener, at du som leder skal se på, er FN’s 17 verdensmål, der blev vedtaget for fem år siden, og som beskriver vejen mod en bedre verden.
Her bør du som leder vælge et udpluk af målene, hvor du føler, at I som virksomhed kan gøre en forskel.
»Verdensmålene gør det nemmere for virksomheder at relatere til, hvad agendaen konkret betyder. Når det er på plads, kan man derefter gå ud i produktionen, HR-afdelingen og så videre og sørge for, at strategien og prioriteterne bliver forankret på operationelt og taktisk niveau«, siger hun.