Lise Kingo er bestyrelsesmedlem i medicinalvirksomheden Sanofi, tidligere CEO for UN Global Compact og var keynote speaker til Ledelsens Dag i 2020
Lise Kingo er bestyrelsesmedlem og tidligere CEO for UN Global Compact og én af hovedtalerne på Ledelsens Dag.
Lise Kingo om bæredygtighed:

»Man skal være sikker på, at det kommer ind i hjertet af forretningsstrategien«

Foto Christian Als
19. november 2020

Det er vigtigere end nogensinde at fokusere på bæredygtighed, men hvis en virksomhed vil tænke det ind i forretningen på en succesfuld måde, kræver det, at direktøren går forrest og får lagt en klar strategi, mener tidligere CEO for UN Global Compact.

Gå til Action card

»At tænke bæredygtigt er ikke noget, man behøver at være født med. Det er noget, man kan lære«.

Sådan lyder ét af budskaberne fra Lise Kingo, der er tidligere CEO for UN Global Compact, under hendes oplæg på Ledelsens Dag, hvor der var fokus på bæredygtig ledelse og digitalisering.

Ifølge hende er det langt fra alle ledere, der har arbejdet med bæredygtighed fra begyndelsen af deres karriere. Det er noget, de har lært sig, efterhånden som de har fået øjnene op for det, og lige nu har det aldrig været vigtigere, at virksomheder springer ud i en mere bæredygtig ledelse.

»Hvis vi måler ud fra FN’s 17 verdensmål, er vi temmelig langt bagud, og det var vi også, før pandemien startede. Der er selvfølgelig sket fremskridt, men i forhold til klima og social ulighed er vi meget bagud«.

»Det er de to store udfordringer, og de seneste måneder er vi blevet slået hjem – som man siger i Ludo«, fortæller Lise Kingo.

Topledelsen skal med

Men hvordan griber du det an, hvis du i virksomheden gerne vil begynde at tage nogle bæredygtige skridt?

Først og fremmest er det ifølge Lise Kingo altafgørende, at topledelsen er med. CEO’en skal sætte sig for bordenden og gøre det til et direktionsanliggende i tæt dialog med bestyrelsen, hvis det skal forankres ordentligt i virksomheden.

»Det gør arbejdet meget lettere. Man skal være sikker på, at det kommer ind i hjertet af forretningsstrategien«, siger Lise Kingo og fortsætter:

»Lederskab er en vigtig ting, når man tænker bæredygtighed. Man skal motivere alle sine medarbejdere, så de bliver stolte af at være en del af en virksomhed, der vil gøre en forskel i en verden, som har en del udfordringer«.

Næste skridt er at sætte bæredygtighed i system, så det ikke bliver et abstrakt element, der blot står skrevet i en PowerPoint-præsentation. Hun anbefaler, at man melder sig ind i en organisation, der kan hjælpe med at lave en strategi.

»Så er man sikker på, at man har et godt niveau, og man ikke begår fejltagelser som for eksempel at have børnearbejde i sin supply chain«.

»Det giver en ramme for, hvad det er for temaer, man skal tænke bæredygtig inden for«, siger hun og nævner, at UN Global Compacts er et godt sted at begynde, fordi der er ti universelle principper, du kan følge, som er delt op i fire hovedgrupper: Menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og antikorruption.

Et andet vigtigt led i processen, som Lise Kingo mener, at du som leder skal se på, er FN’s 17 verdensmål, der blev vedtaget for fem år siden, og som beskriver vejen mod en bedre verden.

Her bør du som leder vælge et udpluk af målene, hvor du føler, at I som virksomhed kan gøre en forskel.

»Verdensmålene gør det nemmere for virksomheder at relatere til, hvad agendaen konkret betyder. Når det er på plads, kan man derefter gå ud i produktionen, HR-afdelingen og så videre og sørge for, at strategien og prioriteterne bliver forankret på operationelt og taktisk niveau«, siger hun.

Tænk bæredygtighed ind ved ansættelser

En anden ting, som en virksomhed bør arbejde med, er at blive langt bedre til at tænke bæredygtighed ind i ansættelsesprocessen af ledere og bestyrelsesmedlemmer, mener Lise Kingo. Hun henviser til et studie fra UN Global Compact og Russell Reynolds Associates, der har undersøgt, hvorvidt virksomheder rekrutterer direktører og bestyrelsesmedlemmer ud fra bæredygtighedskriterier.

De undersøgte 4.000 stillingsbeskrivelser. I 15 procent af dem blev bæredygtighed nævnt, og i fire procent af dem var der et krav om, at kandidaten skulle have en form for erfaring med bæredygtighed.

»Jeg mener, at det er et område, hvor man kan gøre meget mere. Jeg ved, at man i England er begyndt at have krav om, at der skal være mindst ét medlem i bestyrelser, der har god forstand på og viden om bæredygtighed«, siger hun og fortsætter:

»Hvis bæredygtighed bliver et centralt tema for virksomheder ligesom digitalisering og andet, så skal vi være sikre på, hvad det egentlig er for kompetencer, vi efterlyser, når vi siger, at vi gerne vil have virksomheder drevet på bæredygtig vis«.

LedelsensDag2024_056-wide
ÅRETS LEDER 2024

Kolleger, chefer og venner tegner et samstemmende billede af Årets Leder 2024: Hun har hele pakken

Ambus' CEO, Britt Meelby Jensen, beskrives som knusende dygtig og ambitiøs, og samtidig lyttende, ordentlig, transparent og sjov – og dermed den helt rigtige modtager af prisen som Årets Leder 2024.
15 min.
Jens Bjørn Andersen sidder på et havemøbel
Sporskifte

Et år efter han blev kåret til Årets Leder, har Jens Bjørn Andersen genopfundet sig selv

Han var en af Danmarks mest succesrige topchefer, men nu giver Årets Leder 2023, Jens Bjørn Andersen, sine erfaringer videre til andre ledere: Sæt klare mål og kommuniker dem grundigt, vær åben, transparent og lyttende – og husk på, at der også skal være et liv udenfor jobbet, lyder nogle af de vigtigste ledelsesråd fra den tidligere DSV-chef.
10 min.
Jesper Fisker smiler
NOMINERET TIL ÅRETS LEDER 2024

Jesper Fisker: »Som leder er du nødt til at have en grundlæggende interesse for mennesker«

Han har gennem en lang lederkarriere nydt stor anerkendelse for sin konstruktive tilgang til at søge efter nye og bedre veje de seneste seks år som administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse. Derfor er Jesper Fisker nomineret til Årets Leder 2024.
7 min.
Aarets-Leder_de-nominerede_2024_1920x960-(1)
Ledelsens Dag 2024

Her er de nominerede til Årets Leder 2024

Fire markante ledere fra Ambu, Kræftens Bekæmpelse, Danske Bank og Red Barnet kan løbe med landets fornemste lederpris.
5 min.
Johanne Schmidt-Nielsen står foran en væg på et kontor
Nomineret til årets leder 2024

Johanne Schmidt-Nielsen: »Jeg håber aldrig, at jeg stopper med at tvivle«

Med Johanne Schmidt-Nielsen for bordenden har Red Barnet øget sine indtægter markant og skabt øget fokus på børn og unges rettigheder verden over. Derfor er hun nomineret til Årets Leder 2024.
8 min.