Lise Kingo er bestyrelsesmedlem i medicinalvirksomheden Sanofi, tidligere CEO for UN Global Compact og var keynote speaker til Ledelsens Dag i 2020
Lise Kingo er bestyrelsesmedlem og tidligere CEO for UN Global Compact og én af hovedtalerne på Ledelsens Dag.
Lise Kingo om bæredygtighed:

»Man skal være sikker på, at det kommer ind i hjertet af forretningsstrategien«

Foto Christian Als
19. november 2020

Det er vigtigere end nogensinde at fokusere på bæredygtighed, men hvis en virksomhed vil tænke det ind i forretningen på en succesfuld måde, kræver det, at direktøren går forrest og får lagt en klar strategi, mener tidligere CEO for UN Global Compact.

Gå til Action card

»At tænke bæredygtigt er ikke noget, man behøver at være født med. Det er noget, man kan lære«.

Sådan lyder ét af budskaberne fra Lise Kingo, der er tidligere CEO for UN Global Compact, under hendes oplæg på Ledelsens Dag, hvor der var fokus på bæredygtig ledelse og digitalisering.

Ifølge hende er det langt fra alle ledere, der har arbejdet med bæredygtighed fra begyndelsen af deres karriere. Det er noget, de har lært sig, efterhånden som de har fået øjnene op for det, og lige nu har det aldrig været vigtigere, at virksomheder springer ud i en mere bæredygtig ledelse.

»Hvis vi måler ud fra FN’s 17 verdensmål, er vi temmelig langt bagud, og det var vi også, før pandemien startede. Der er selvfølgelig sket fremskridt, men i forhold til klima og social ulighed er vi meget bagud«.

»Det er de to store udfordringer, og de seneste måneder er vi blevet slået hjem – som man siger i Ludo«, fortæller Lise Kingo.

Topledelsen skal med

Men hvordan griber du det an, hvis du i virksomheden gerne vil begynde at tage nogle bæredygtige skridt?

Først og fremmest er det ifølge Lise Kingo altafgørende, at topledelsen er med. CEO’en skal sætte sig for bordenden og gøre det til et direktionsanliggende i tæt dialog med bestyrelsen, hvis det skal forankres ordentligt i virksomheden.

»Det gør arbejdet meget lettere. Man skal være sikker på, at det kommer ind i hjertet af forretningsstrategien«, siger Lise Kingo og fortsætter:

»Lederskab er en vigtig ting, når man tænker bæredygtighed. Man skal motivere alle sine medarbejdere, så de bliver stolte af at være en del af en virksomhed, der vil gøre en forskel i en verden, som har en del udfordringer«.

Næste skridt er at sætte bæredygtighed i system, så det ikke bliver et abstrakt element, der blot står skrevet i en PowerPoint-præsentation. Hun anbefaler, at man melder sig ind i en organisation, der kan hjælpe med at lave en strategi.

»Så er man sikker på, at man har et godt niveau, og man ikke begår fejltagelser som for eksempel at have børnearbejde i sin supply chain«.

»Det giver en ramme for, hvad det er for temaer, man skal tænke bæredygtig inden for«, siger hun og nævner, at UN Global Compacts er et godt sted at begynde, fordi der er ti universelle principper, du kan følge, som er delt op i fire hovedgrupper: Menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og antikorruption.

Et andet vigtigt led i processen, som Lise Kingo mener, at du som leder skal se på, er FN’s 17 verdensmål, der blev vedtaget for fem år siden, og som beskriver vejen mod en bedre verden.

Her bør du som leder vælge et udpluk af målene, hvor du føler, at I som virksomhed kan gøre en forskel.

»Verdensmålene gør det nemmere for virksomheder at relatere til, hvad agendaen konkret betyder. Når det er på plads, kan man derefter gå ud i produktionen, HR-afdelingen og så videre og sørge for, at strategien og prioriteterne bliver forankret på operationelt og taktisk niveau«, siger hun.

Tænk bæredygtighed ind ved ansættelser

En anden ting, som en virksomhed bør arbejde med, er at blive langt bedre til at tænke bæredygtighed ind i ansættelsesprocessen af ledere og bestyrelsesmedlemmer, mener Lise Kingo. Hun henviser til et studie fra UN Global Compact og Russell Reynolds Associates, der har undersøgt, hvorvidt virksomheder rekrutterer direktører og bestyrelsesmedlemmer ud fra bæredygtighedskriterier.

De undersøgte 4.000 stillingsbeskrivelser. I 15 procent af dem blev bæredygtighed nævnt, og i fire procent af dem var der et krav om, at kandidaten skulle have en form for erfaring med bæredygtighed.

»Jeg mener, at det er et område, hvor man kan gøre meget mere. Jeg ved, at man i England er begyndt at have krav om, at der skal være mindst ét medlem i bestyrelser, der har god forstand på og viden om bæredygtighed«, siger hun og fortsætter:

»Hvis bæredygtighed bliver et centralt tema for virksomheder ligesom digitalisering og andet, så skal vi være sikre på, hvad det egentlig er for kompetencer, vi efterlyser, når vi siger, at vi gerne vil have virksomheder drevet på bæredygtig vis«.

Portrætbillede af Andre Rogaczewski

AI kommer til at ændre din lederrolle – Netcompanys direktør André Rogaczewski har flere bud på hvordan

Ledere der formår at være nyskabende, har de bedste fremtidsudsigter, når AI for alvor forandrer verden. Og det kommer til at ske, siger André Rogaczewski, CEO i Netcompany. Han mener, at nogle lederjob endda kan blive mere interessante, hvis lederen udnytter de nye muligheder.
8 min.
Pia Hauge og Katrine Sperling

Farvel til det overfladiske og fortravlede lederliv: Velkommen til ’langsom ledelse’

Kan du forestille dig et arbejdsliv, hvor du ikke hopper forpustet rundt fra tue til tue, men hvor der er tid og rum til fordybelse, refleksion og pauser? Og hvor du derfor giver din hjerne mulighed for at fungere optimalt? Så er ’langsom ledelse’ måske løsningen, lyder det fra Katrine Sperling og Pia Hauge, der nu præsenterer en ny model for det bæredygtige arbejdsliv som leder.
15 min.
Mette Lykke sidder i en sofa på kontoret

Et postkort fra en fremmed gav Mette Lykke det sidste skub til at sige op i McKinsey og gå egne veje

Mette Lykke var medstifter af den populære træningsapp Endomondo. I dag er hun topchef i Too Good To Go, der vil redde verden for madspild. Vi har mødt den 42-årige vestjyde til en snak om hendes stærke virketrang. Og om at have sig selv med i rollen som leder.
11 min.
Jesper Thiel Thomsen sidder på en soundboks i et rødt lokale

Jesper gik direkte fra gymnasieelev til CEO: »Jeg har stadig vildt meget at lære som leder«

Da Jesper Theil Thomsen som blot 19-årig stiftede og blev direktør for højttalervirksomheden Soundboks, var han meget umoden, både som menneske og som leder. I dag – som 28-årig direktør for 100 ansatte – begår han stadig fejl, men han arbejder stenhårdt på at få bedre styr på, hvem han er, og hvordan han gerne vil være som leder.
11 min.
Braw Bakir på et Netto lager ved siden af en bunke paller
ledelse med vilje

Braw Bakir gik fra ungarbejder i Netto til direktøren for det hele: »Hvis man er sådan en, som folk godt kan lide at hjælpe, får man også succes«

Nettos 39-årige landechef Braw Bakir lever højt på sit drive, sin energi og sin sociale intelligens. Efter at have arbejdet sig op fra bunden, kender han hver kvadratcentimeter af Nettos 530 butikker, og hvis der er noget, han ikke har styr på, løser han det ved at ansætte ’folk, der er klogere end mig selv’.
49 min.
Kontorstol med jakke over ryggen

Er der brug for dig som leder, når AI slår igennem?

Kunstig intelligens, eller AI, præger allerede arbejdslivet, for eksempel når det gælder rekruttering. Men der er meget mere på vej. Thomas Terney, der har en ph.d. i kunstig intelligens – og selv er leder – fortæller, hvordan ledere kan ruste sig til de nye tider. Blandt andet hvorfor du bør betragte en chat-robot som en almindelig medarbejder.
10 min.