Slut med lange møder
I brevet til sin chef beskrev han en ny og mere fleksibel måde at arbejde på, som han gerne ville teste af i praksis – en såkaldt adaptiv arbejdsmetode. Chefen sagde ja til at gøre forsøget. Og i dag er Flyverkommandoen derfor et markant andet sted at arbejde.
Som led i eksperimentet har man blandt andet forsøgt at skabe en kultur for, hvor længe møder må vare, og det er blevet legitimt at forholde sig til, om man behøver at være med. Man flekser også meget mellem fysiske og virtuelle møder, afhængig af, hvilken type møde det er. Til inspiration er der defineret seks typer møder, og typisk bliver de fysiske møder tilstræbt afholdt midt i ugen. På den måde kan medarbejderne i højere grad selv tilrettelægge deres arbejdsliv udenom.
»Den her med møderne kommer til at tage noget tid at ændre. Men det vi kan se er, at man begynder at forholde sig til, om for eksempel et møde på skærmen burde være afholdt fysisk – og omvendt. Den refleksion er vigtig,« siger Kim Holst.
Samtidig er telefonsamtalerne i afdelingen sat i et kodesystem, så man ikke konstant bliver forstyrret af opringninger. Samtalerne har fået et nummer, afhængig af, hvor vigtige de er, og modtageren får en sms med nummeret på forhånd, så han eller hun ved, hvor meget det haster, og derefter selv vælger, hvornår der skal ringes op. På den måde kan man nå at gøre det færdig, man er i gang med.
»Vi har fået mere kontrol over vores egen hverdag. Vi er et militært system, der er nogle skal-opgaver, som er hårde. Men vi prøver konstant at aftale, hvor de bør ligge. Vi kan jo altid med kort varsel lave det om,« forklarer Kim Holst.
Kan bruge energien rigtigt
Hele tilgangen er baseret på såkaldt designtænkning og prototyping, hvor man hele tiden tilpasser procedurerne, og ændrer tingene efter behov.
»Det er stadig på forsøgsbasis«, fortæller Kim Holst og tilføjer:
»Men vi vil det her. Det holder vi fast i. Jeg kan ikke slippe det, for vi har fat i noget. Jeg ved ikke, hvor det ender henne, men min vision er, at vi får det løftet fra snakken om hjemmearbejde. Det handler ikke om hjemmearbejde, men om at vi får fundet de bedst mulige måder at løse vores opgave på«.
Ifølge Kim Holst har eksperimentet fået bugt med de alt for lange og alt for mange møder og forstyrrelser, der prægede arbejdslivet før i tiden. Det har, siger Kim Holst, betydet, at medarbejderne i langt højere grad kan bruge energien rigtigt.
Det har stor betydning, når man har et arbejde, hvor analyser og vurderinger har afgørende betydning for dem, der måske skal i krig. Ikke mindst lige nu, hvor Europa holder vejret på grund af krigen i Ukraine, og hvor den militære virkelighed har ændret sig fundamentalt på få uger.
»I Flyvevåbnet drejer det sig om at blive så dygtig som muligt. Hvis vi skal i kamp, så skal vi være dygtige. Men det giver frustration og en træthed, hvis man oplever, at ens tid og energi ikke bruges bedst muligt i forhold til at nå det mål. Jeg plejer at sige, at systemet stille og roligt kvæler soldaterne«, forklarer Kim Holst.