Inspiration

Her er bøgerne 10 markante ledere skal læse denne sommer

28. juni 2022

I tvivl om hvad du skal læse i sommerferien? Her er inspiration fra 10 topledere, der allerede har pakket læsestof til stranden. Fra strategieksekvering over lyrik og skilsmisser til en klassiker fra 1943.

Sommerlæsning
Foto: Getty
Gå til Action card

Det er blevet sommer og ferietid. Tid til at stemple ud, og hvis du i lighed med en række andre ledere har den interesse: Tid til at slappe af med en god bog.

Ligesom sidste år har vi bedt en række markante ledere fortælle, hvad de har planer om at læse. Hvis du gerne vil bidrage selv, så har vi oprettet en tråd på LinkedIn, hvor alle ledere er velkomne til at give deres besyv med.

Jacob Riis er administrerende direktør i Falck
Foto for Lederstof.dk: Christian Als

Jakob Riis

For Falcks øverste direktør, Jakob Riis, er bøger en vigtig del af sommeren. Uanset vejret.

Hvor læsning normalt er noget, han kun bedriver inden sengetid, finder han i ferien tid til læsning i  feriedagenes flydende program. Faglitteraturen er lagt på hylden sammen med arbejdstøjet, og tasken er pakket med bøger, han har fået anbefalet af to gode veninder:

»Isabella, som har Books & Company i Hellerup, har foræret mig The Confidence Men - How Two Prisoners of War Engineered the Most Remarkable Escape in History af Margalit Fox. Bøgerne fra Isabella er altid god læsning, og rammer ofte min præference for historier og perspektiver på verden, som både underholder og giver stof til eftertanke«.

»Ansley fra USA mødte jeg for snart mange år siden, og vi har udvekslet mange bøger gennem årene. Jeg fik for nylig Prisoners of Geography af Tim Marshall fra 2015, den skal jeg have læst færdig. De første kapitler var fængende. Bogen handler om geografiens indflydelse på geopolitikken. Åbningssætningen er: ‘Vladimir Putin says he is a religious man, a great support of the Russian Orthodox Church. If so, he may well go to bed each night, say his prayers, and ask God: “Why didn’t you put some mountains in Ukraine?”. Så ingen tvivl om bogens aktualitet. Det er en gennemgang af verdens store nationers historie og geografi, og giver god baggrund for at forstå de sikkerhedspolitiske udfordringer, vi står overfor som verdenssamfund«.

Ud over anbefalingerne fra veninderne tager Jakob Riis også et par krimier med på ferie.

»Det bliver hvad der frister på det lokale bibliotek, hvis da ikke andre læsere har sat nogle lovende bud i bytteskabet, jeg kommer forbi på mine aftenture med vores hund Sally«.

Ud over bøger lytter Jakob Riis til podcast i ferien. Her er New York Times’ The Daily en af favoritterne.

Du kan møde Jakob Riis i vores podcast Ledelse med vilje.

Marianne Dahl
Foto for Lederstof.dk: Christian Als

Marianne Dahl

Marianne Dahl er ikke bare en af Danmarks mest markante erhvervskvinder. Hun er også en selverklæret læsehest.

»Jeg elsker litteratur - som underholdning, men mest som en kilde til at udvide mine horisonter og udfordre mine antagelser. Jeg vil næsten gå så langt som at sige, at litteratur er min hobby - på samme niveau som andre cykler, spiller padle eller samler på gode vine«, siger hun og præsenterer en lang og varieret liste, hun vil igennem i løbet af sommeren:

»Jeg synes, at tv-serien om Krag og Virkner var god, og Krags rolle i forhold til Danmarks placering i Europa vil jeg gerne læse mere om - også fordi han var et komplekst og sammensat menneske. Derfor er JOK af Bo Lidegaard på sommerlæselisten«. 

»Bill Gates sommerlæseliste er altid god inspiration - jeg vil gerne læse How the World Really Works: A Scientist's Guide to Our Past, Present and Future af Vaclav Smil - og håber at den vil udfordre mine antagelser omkring verden på samme måde som Factfullness af Rosling gjorde. Den er lidt lang - så jeg finder den nok som lydbog, frem for at læse den«.

For Marianne Dahl, der i dag er managing director og partner i Boston Consulting Group, er skønlitteratur ikke hun en hobby. Det er også med til at udvikle hende som leder, hvilket hun blandt andet har fortalt om i bogen Hvem er bange for Moby Dick? Derfor er der også både romaner og lyrik i ferietasken.

»Jeg elsker lyrik og har netop købt en gammel udgave af Inger Christensens mesterværk Det fra 1969. Jeg har faktisk aldrig læst den før - men er gået lidt i gang. Den er vitterlig mesterlig og en leg med ord på højt niveau - og et værk hvor lyrik og matematik møder hinanden. Mesterligt«.

»Af skønlitteratur vil jeg læse Det vågne hjerte af Merete Helle Pryds. Jeg har læst de to første - så denne er et must og foregår jo i min egen tid i 1980’ernes provinsdanmark«.

»I den lette ende vil jeg læse Ulige Uger af Ditte Giese - og håber på et godt grin og en uhøjtidelig moderne tilgang til skilsmisser og delefamilier. Vi trænger til at få gjort op med skam og tabu omkring det at være skilsmissefamilie, qua halvdelen af alle ægteskaber ender med en skilsmisse«.

»Endelig er jeg ved at færdiggøre Grå Bier af den ukrainske forfatter Andrey Kurkov. Som jeg læser for at forstå situationen i Ukraine også på et hverdagsniveau set indefra«.

Du kan møde Marianne Dahl i vores podcast Ledelse med vilje.

Kristian Hundebøll er øverste direktør i DLG
Foto for Lederstof.dk: Niels Hougaard

Kristian Hundebøll

Topchefen for DLG læser en god blanding af faglitteratur og skønlitteratur. Derfor er det også lidt fra begge verdener, han planlægger at læse i sin ferie. 

Han starter med den engelske historiker James Hawes’ meget anmelderroste bog Den korte historie om Tyskland, der som titlen antyder dykker ned i tysk historie.

»Jeg er meget historieinteresseret, og i og med at Tyskland fylder meget i mit arbejdsliv, håber jeg på at kunne bygge lidt på min viden om vores store nabos historie. Ifølge anmeldelserne er den tilmed både velskrevet og underholdende, så jeg tænker, at den passer godt som ferielæsning«.

Kristian Hundebøll har læst det meste, Leif Davidsen har skrevet, og han planlægger at fortsætte denne sommer:

»Jeg kan godt lide, hvordan Leif Davidsen bruger virkelige begivenheder som afsæt i sine skønlitterære værker. I år er det hans seneste bog Lenins bodyguard, jeg planlægger at læse. Jeg har læst, at Davidsen selv beskriver bogens virkelige historiske begivenheder som ’sørgeligt aktuelle’, selvom den er skrevet længe før, Rusland invaderede Ukraine«.

For den administrerende direktør er der en god sammenhæng mellem de to bøger:

»Begge bøger er på et eller andet plan højaktuelle i forhold til den aktuelle situation i Europa, fordi der trækkes en tråd tilbage i historien, som i høj grad har været med til at definere dagens Europa«.

Du kan møde Kristian Hundebøll i vores podcast Ledelse med vilje.

Gitte Aabo er direktør for GN Hearings og nomineret som Årets Leder 2021
Foto for Lederstof.dk: Christian Als

Gitte Aabo

Som CEO i høreapparatsvirksomheden GN Hearing er Gitte Aabo øverste leder for godt 4.000 ansatte. Det giver hende ikke altid tid til at læse bøger, men med en stor interesse for ny data og viden, håber hun på at finde tid til læsning i løbet af sommerferien:

»Det har altid været vigtigt for mig at få andre perspektiver, og det gør jeg blandt andet gennem bøger,« siger hun.

Helt konkret har hun udset sig tre bøger, som hun håber at få læst i sommerferien, og hun starter med inspiration fra Steve Jobs og den transformation af både Apple og samfundet, som han var en katalysator for.

»Apple har altid stået som det ultimative bevis på, at kundefokus er vejen til succes. Apple skabte ikke det mest avancerede produkt eller det billigste produkt. Men de skabte et banebrydende brugervenligt produkt. Derfor glæder jeg mig også til at læse ’After Steve: How Apple Became a Trillion-Dollar Company and Lost Its Soul’ som fokuserer på tiden efter Steve Jobs.«

For Gitte Aabo drejer ferie sig ikke kun om afslapning. Det er også en mulighed for at se på nye idéer, hun kan tage med tilbage til arbejdet. Derfor vil hun også gerne læse ’The Talent Code’ af Daniel Coyle.

»Talent er et af de vigtigste temaer for internationale virksomheder i dag i den globale kamp om arbejdskraft. Jeg tror, at et stærkt purpose er et helt basalt fundament for en virksomhed, der gerne vil tiltrække de bedste medarbejdere, så jeg glæder mig til at læse denne bog, jeg har fået anbefalet, som ser på udvikling og forståelse af talent på nogle nye måder.«

Den sidste bog på Gitte Aabos læseliste udspringer af hendes interesse for systematisk at bryde og skabe nye vaner.

»Jeg har fået anbefalet ’Atomic Habits’ af James Clear, som jeg glæder mig til at læse hen over sommeren. Eneste udfordring er så, at jeg ikke længere har nogen dårlig undskyldning for ikke at bryde mine vaner...«

Du kan møde Gitte Aabo i vores podcast Ledelse med vilje.

Stig Ørskov er direktør for JP/Politikens Hus
Foto for Lederstof.dk: Christian Als

Stig Ørskov

Den administrerende direktør for JP Politiken er øverste chef for en virksomhed, der blandt andet ejer flere forlag. Men han læser ikke kun ’sine egne’ bøger.

»Når man som jeg er vokset op ved vestkysten, og som barn har badet med et reb om livet i de store bølger ved Vedersø Klit, som teenager fået tæsk på Diskotek Brændingen i Søndervig, som halvvoksen losset fisk i Hanstholm og som voksen har haft glæden af at introducere mine børn til klitplantagerne i Thy, er Dorte Nors og Henrik Saxgreens En linje i verden et stykke uomgængelig sommerlæsning. Den usigeligt smukke bog, som blev belønnet med Blixenprisen for ’Årets bog’, ligger allerede på mit bord og ægger med sine enestående fotografier og fine tekster, der beskriver kystlinjen fra Vadehavets begyndelse i Huisduinen i Holland til Skagen i nord. Mon ikke den giver nye stykker til forståelsen af, hvorfor ’æ hav’ aldrig holder op med at trække i mig«.

»Og når vi er i gang med at prøve at forstå, er jeg også nødt til at læse den chilenske forfatter Benjamin Labatuts enestående værk Når vi ikke længere forstår verden, som er gået sin anmelderroste sejrsgang verden over, og som i maj udkom på forlaget C&K, der er en del af JP/Politikens Hus. Det er en roman om en håndfuld af verdenshistoriens største videnskabelige genier og deres skelsættende opdagelsers skønhed – og destruktivitet. Blandt andet historien om hvordan Albert Einstein modtager et brev fra Østfronten, hvor han på bagsiden af kuverten finder det endelig bevis for den generelle relativitetsteori – men også et varsel om dens apokalyptiske konsekvenser. Vi møder ligeledes Fritz Haber, som opfandt sennepsgassen, og kort efter modtog Nobelprisen for sine kvælstofopdagelser, der har kapacitet til at afslutte hungersnød verden over. Gråzonen mellem skabelse og død er ikke alene, hvad store opdagelser er gjort af. Det er også typisk her, den store litteratur udfolder sig«.

»Selv om jeg foretrækker at hellige sommeren til fiktionen, kommer jeg ikke uden om The Man Who Broke Capitalism, hvor New York Times-journalisten David Gelles tager den sagnomspundne og mangeårige topchef for General Electric, Jack Welch under kritisk behandling. Jack Welch, som gik under øgenavnet ’Neutron Jack’ for sin kompromisløse ledelsesstil, hvor han hvert år fyrede de 10 procent af medarbejderne, som performede dårligst, stod i en lang årrække som en af de mest feterede ledelsesskikkelser i den vestlige verden, fejret af både aktionærer, business schools og erhvervsmedier. Hans metoder blev kopieret verden over, og Fortune Magazine udråbte ham til ’Århundredets CEO’. Om nogen stod Jack Welch for at levere på hvert eneste kvartalsregnskab, men da han forlod General Electric, stod det hurtigt klart, at den kortsigtede profitmaksimering ikke skabte langsigtet værdi. Tværtimod har General Electric de seneste to årtier været på en ustoppelig deroute. Udover at historien om Jack Welch er elementært spændende, leverer David Gelles et vigtigt bidrag til forståelsen af, hvordan man som topchef skaber reel, langsigtet værdi i det 21. århundrede«.

»Tilbage til fiktionen. Min hustru, Anne Mette Kirk, som selv er forfatter, insisterer på, at jeg skal læse Skydække, som er skrevet af Andrea Abreu, der er spansk kulturjournalist og opvokset på Tenerife, hvor romanen også finder sted. Det er en coming of age-historie om to pigers venskab i en bjerglandsby ved vulkanen Teide, hvor de længes efter de strande, som for dem er langt mindre tilgængelige end for alle os, der har den store luksus at kunne nyde dem, mens vi bekymringsløse fascineres af Teide og de lavthængende skyer omkring vulkanen. Mon ikke min sommer begynder med ’Skydække’…«

Du kan møde Stig Ørskov i vores podcast Ledelse med vilje.

Karen Frøsig er direktør i Sydbanken
Foto for Lederstof.dk: Niels Hougaard

Karen Frøsig

Sydbanks topchef Karen Frøsig er glad for at læse, men har svært ved at finde tid i dagligdagen. Derfor lægger hun bøger til side i en feriebunke, som nu står klar til tre uger i sommerhuset.

Ligesom Marianne Dahl har hun set tv-serien om Jens-Otto Krag og Helle Virkner og er blevet så nysgerrig på tiden, at hun har besluttet sig for at læse Bo Lidegaards originale tobindsværk om den tidligere statsminister, JOK.

»Det er to store tunge bøger, så det er ikke noget, man kan rejse rundt med. Men det er perfekt til sommerhuset. Jeg glæder mig til at blive klogere på en tid, som jeg synes er meget spændende«.

Frøsigs feriebunke er en god blanding af fag- og skønlitteratur – og af nyt og gammelt. I den fornøjelige ende er der Betty Smiths klassiker fra 1943 Der vokser et træ i Brooklyn og Sissel-Jo Gazans spritnye spændingsroman ”Uglens Øje”. I den alvorligere ende har hun pakket to bøger, som er toprelevante for hendes arbejde:

»Gid vi gad af Marianne Egelund Siig har en meget fin titel, og så handler den om noget, der interesserer mig særligt meget i disse år, og som bør interessere os alle: Diversitet og inklusion. Den glæder jeg mig til at læse«.

Handlingens kunst af Stephen Bungay er også i bunken.

»Der bliver skrevet alt for mange bøger om strategi, men ikke så mange om strategieksekvering. Jeg kender Stephen Bungay, og jeg kan lide ham og ved, at han er dygtig, så den er jeg sikker på, at jeg får noget ud af«.

Du kan møde Karen Frøsig i vores podcast Ledelse med vilje.

Henrik Ullum er direktør for Statens Serum Institut
Foto for Lederstof.dk: Christian Als

Henrik Ullum

Henrik Ullum har efter et par år for fuld coronadamp og senest en omgang abekopper i den grad fortjent ferie med tid til en bog.

På grund af travlheden er han endnu ikke blevet færdig med afskedsgaven fra nogle af de gamle kollegaer, inden han blev direktør for Statens Serum Institut. De gav ham Barack Obamas biografi ’Et forjættet land’, og Ullum glæder sig til at læse den færdig.

»Jeg vil slet ikke sammenligne mig selv med Barack Obama, men han har mange genkendelige og brugbare refleksioner om ansvar og om ledelse. Obama blev mødt af finanskrisen, og i forhold til min egen opgave med covid og ledelse af SSI, synes jeg, at det er inspirerende, hvordan han lægger vægt på at have de dygtigste rådgivere omkring sig, som hverken er enige med ham selv eller hinanden«.

Som en realist, der også vil have tid til gode cykelture omkring familiesommerhuset i Thy, er Henrik Ullums sommerlæseliste ikke lang. Men han satser på at få tid til Kim Leines ’Efter åndemaneren’.

»Jeg har læst de to første bøger i triologien, og jeg synes, de har været virkeligt gode. Mødet mellem de teknisk overlegne danskere og grønlænderne med deres magiske kræfter er tankevækkende og måske en meget god reminder om, at der er mere mellem himmel og jord end det rent rationelle«.

Du kan møde Henrik Ullum i vores podcast Ledelse med vilje.

Niels Buus har trodset generthed og står i dag som en ambitiøs og passioneret direktør for rumfartseventyret Gomspace
Foto for Lederstof.dk: Michael Drost-Hansen

Niels Buus

Direktør for Danmarks vigtigste rumvirksomhed GomSpace og Årets Leder 2017, Niels Buus, har med egne ord læst et utal af ledelsesbøger med en masse teorier gennem tiden. Men de seneste år har han fundet mere inspiration i at læse om mennesker, der har gjort en forskel.

»Jeg kan nævne Løvinden, som er en bog om Karen Blixen af Tim Buk-Swienty, om hendes kamp for at drive den afrikanske farm under ekstremt svære forhold. One dollar man om Will Knudsens kæmpestore bidrag til den moderne bilindustri, først hos Ford og siden firestjernet general for hele krigsproduktionen under 2. verdenskrig. Samt Floridas danske pioner om A.C. Frost fra Arden i Himmerland, der blev grundlægger af flere amerikanske byer i Wisconsin og ikke mindst verdens største tomatproduktion i Dania i Florida i starten af 1900-tallet. Alle sammen beviser på, at verden til alle tider bliver drevet frem af uovertruffen vilje til entreprenørskab.«

Den bog, Niels Buus skal læse i sommerferien, er også skrevet af en person, som har prøvet at gøre en forskel. Det er Hudlappen af Philippe Lancón. Han var journalist på Charlie Hebdo og overlevede massakren på hele redaktionen.

»Det er en fortælling om hvordan Philippe Lancón hårdt såret i ansigtet kæmpede sig tilbage til livet og samtidig en erindring af sit liv i lyset af den traumatiske oplevelse. For mig er det et eksempel på, at i den virkelige verden er det næsten altid forbundet med personlige konsekvenser virkeligt at ville gøre en forskel.«

Du kan møde Niels Buus i vores podcast Ledelse med vilje.

Bodil Nordestgaard Ismiris er administrerende direktør hos Lederne
Foto: Lederne

Bodil Nordestgaard Ismiris

Bodil Nordestgaard Ismiris er som administrerende direktør i Lederne ledernes leder. Men i sommerferien står den ikke på ledelseslitteratur. Hun har i stedet pakket to skønlitterære bøger om omvæltende tanker og tider.

Kærlighed sætter fri er præst Kathrine Lilleørs sammenskrivning af tre tidligere bøger med erfaringer fra sine personlige oplevelser og samtaler i præsteværelset om alle de største oplevelser og følelser i livet.

»Sidste år fik jeg pakket en sommerferiebog fra min lille bogklub, som jeg endte med at droppe, fordi den ikke var god. Kathrine Lilleør er et spændende menneske, der altid har et interessant perspektiv på de største tanker og de mest definerende øjeblikke, så jeg er sikker på, at det her bliver en god læseoplevelse«.

Den anden bog, Bodil Nordestgaard Ismiris planlægger at læse, er den amerikanske forfatter Brit Bennetts megabestseller Det der skiller os om et enægget tvillingesøsterpar, der vokser op som henholdsvis sort og hvid i hvert sit Amerika.

»Jeg har læst om den, og jeg synes både plottet, den ene søsters moralske dilemmaer og den historie, bogen lover at fortælle om udviklingen i USA over fire årtier, lyder spændende,« siger Ledernes administrerende direktør.

Du kan læse Bodil Ismiris Østergaards klummer på Lederstof.dk.

Foto for Lederstof.dk: Christian Als

Kræn Østergaard

COOP’s øverste direktør Kræn Østergaard planlægger altid at konsumere tre bøger på en god sommerferie: En fagbog relateret til sit job, en ikke-jobrelateret fagbog, og så noget let skønlitteratur til at koble hjernen helt fra med.

Foreløbigt er han kun nået til den ikke-jobrelaterede. Det er Sapiens af Yuval Noah Harari, som er israelsk historieprofessor og forsøger at redegøre for hele menneskehedens historie på kun 464 sider.

»Sapiens har været i min pipeline i nogle år, men denne sommer skal det være. Man siger jo, at man ikke kan forstå eller forme fremtiden, hvis man ikke kender fortiden, så jeg satser på, at bogen er et godt – og underholdende - koncentrat af de seneste 70.000 år af vores menneskehistorie«.

Kræn Østergaard håber, at listen her med råd fra andre ledere kan give god inspiration til de to andre bøger, han vil have med på ferien. Det håber vi også her på redaktionen!

God sommerferie og god fornøjelse med bøgerne, hvis du får tid og lyst.

Du kan møde Kræn Østergaard i vores podcast Ledelse med vilje.