Louise Dinesen & Vibeke Lunding Gregersen er erhvervspsykologer og værter på podcasten Lederhjerne
Louise Dinesen (tv) og Vibeke Lunding-Gregersen (th) er psykologer og værter på Lederstof.dk's podcast "Lederhjerne".
Podcast fra Lederstof.dk

Ved du, hvordan du bruger hjernen i din måde at lede på?

Foto Christian Als
23. oktober 2020

Vi lever i et samfund gennemsyret af acceleration, fremtidsoptimisme og eksponentiel udvikling. Vores hjerne har bare ikke nået at følge med udviklingen, og derfor reagerer den stadig på primitive impulser og overlevelses-mekanismer. Hvis du som leder forstår hjernen bedre, kan du skabe trygge rammer for dine medarbejdere og bidrage til et mentalt bæredygtigt arbejdsmiljø.

Gå til Action card

Som leder er du ansvarlig for at skabe sunde betingelser og sikre medarbejderes trivsel. Du er en uundværlig del af løsningen på det mentalt bæredygtige arbejdsliv.

Som leder har du muligheder, privilegier, beslutningsansvar og magt. Derfor påvirker du også mennesker omkring dig ­­– alene i kraft af at være leder.

»Hvordan du vælger at lede mennesker, påvirker kvaliteten af både relationer, neurale processer og sundheden. Og det gælder, hvad end du er bevidst om det, eller ej«, siger psykolog Louise Dinesen i andet afsnit af podcastserien Lederhjerne.

Her undersøger hun menneskehjernen sammen med psykolog Vibeke Lunding-Gregersen. Med udgangspunkt i hjerneforskning ser de på, hvordan viden om hjernen kan styrke ledelse.

»Hvis vi bruger viden om hjernens funktioner og behov i ledelse, kan ledere bedre tage de nødvendige hensyn og tilpasse deres adfærd og kommunikation til såvel medarbejdere som situationer – og på den måde bidrage til at skabe balance og trivsel«.

»Også i modgang og kriser, og når der skal træffes svære beslutninger«, tilføjer Vibeke Lunding-Gregersen.

Vi er styret af gamle drifter og overlevelsesinstinkter

Én af de helt store udfordringer i ledelse i dag er nemlig, at vi lever i et samfund præget af acceleration, fremskridtsoptimisme og eksponentiel udvikling, fortæller hun.

Og selv om vores samfund har udviklet sig med hastige skridt, har vores hjerne ikke kunnet nå at følge med. Vores 120 millioner år gamle hjerne er stadig ”analog” og først og fremmest tunet ind på to opgaver i livet: Overlevelse og reproduktion. Det drejer sig om mad, sex og magt, ifølge de to psykologer.

De påpeger, at vi ofte glemmer, at den gamle hjerne er hovedsæde for drifterne og for urkraften i alle mennesker og dyr. Også når det handler om ledelse. Hjernen er med os altid – også når vi går på arbejde.

Den særlige menneskelige del af hjernen – den nye hjerne – gør os omvendt i stand til både det mest fantastiske og det mest forfærdelige.

»Vi kan designe projekter og opfinde internettet, men vi kan også skabe biologiske masseødelæggelsesvåben og udvikle raffinerede torturmetoder. Dét der er centralt for os mennesker er, at vi som ingen andre dyr forholder os til os selv, vores relationer, fortid og fremtid«, fortæller Vibeke Lunding-Gregersen.

Vi bekymrer os over ting, vi har sagt eller gjort, eller måske kommer til at sige eller gøre. Vi er selvkritiske og forestiller os, hvad andre tænker, siger og mener – også når de ikke er til stede.

Vi er sociale dyr og afhængige af andre mennesker for at overleve. Derfor repræsenterer sociale trusler en stor fare for mennesker, og det påvirker både vores adfærd, vores samarbejdsevner og trivsel.

»Som leder er det afgørende netop at have forståelse for menneskets grundlæggende natur og behov, for det gør det langt nemmere at skabe gode rammer for arbejdet og derigennem sikre både trivsel og performance«, siger Vibeke Lunding-Gregersen.

»Som leder arbejder du med hjerner, som både er en skøn blanding af gamle og nye konstruktioner, primitive drifter og menneskelig intelligens, simple overlevelsesinstinkter og avancerede omsorgsstrategier«, tilføjer Louise Dinesen og fortsætter:

»Det, der får liv og plads på arbejdspladsen, afhænger af hvilke behov og funktioner du som leder understøtter«, siger hun.

Sådan styrer hjernens systemer os

Grundlæggende har hjernen tre følelsesregulerende systemer, som psykologerne kalder hjernens ”kontrolrum”. Det er her hjernen regulerer vores tilstand og adfærd. Altså, hvordan vi har det, og hvad vi gør.

 

Hjernens kontrolrum udgøres af et rødt, blåt og grønt system, ifølge Paul Gilbert, som er professor i klinisk psykologi. Han har udviklet en model, som på en simpel måde forklarer de meget komplicerede neurologiske processer, der ligger bag vores reaktionsmønstre.

 1. Trusselssystemet (det røde system) reagerer hurtigt og instinktivt for at beskytte os mod farer. Systemet aktiverer negative følelser som angst, vrede og afsky.
 2. Motivationssystemet (det blå system) guider og opmuntrer os til præstere, lykkes, søge mål og resultater. Her aktiverer hjernen positive følelser som glæde, spænding og begejstring.
 3. Det beroligende system (det grønne system) handler om ro, tryghed og tilfreds og udspringer af menneskets grundlæggende behov for omsorg og sociale relationer.
Louise Dinesen & Vibeke Lunding Gregersen er erhvervspsykologer og værter på podcasten Lederhjerne

Vibeke Lunding-Gregersen og Louise Dinesen

 • Vibeke Lunding-Gregersen er autoriseret og specialistgodkendt psykolog samt autoriseret arbejdsmiljørådgiver. Hun er administrerende direktør i Mindwork og forfatter til bøgerne Hjernen på overarbejde og Kort & godt om compassion.
 • Louise Dinesen er chefpsykolog, selvstændig erhvervspsykolog og autoriseret arbejdsmiljørådgiver. Hun er tilknyttet Københavns Universitet, arbejder for Forsvarets masteruddannelse i ledelse og er redaktør på tidsskriftet Erhvervspsykologi.
Fold ud

Som leder kan du aktivere og dæmpe processer i de følelsesregulerende systemer.

»Ledere kan med andre ord bidrage til at holde menneskers driftsstyrede gamle hjerner lidt i ave, koble den nye rationelle hjerne til og give mulighed for mere nuancerede tanker og overvejelser«, fortæller Louise Dinesen.

Det gør du ved at skabe rammer, der aktiverer det beroligende system og dermed giver oplevelsen af tilfredshed, tryghed og ro.

Det vil sikre både trivsel og performance, balance og fællesskab. Og det er et godt skridt på vejen mod et mentalt bæredygtigt arbejdsliv, konkluderer Vibeke Lunding-Gregersen.

Action Card

2 gode råd fra psykologerne

 1. Brug viden om og indsigt i menneskehjernen. Overvej løbende, hvilke systemer (trusselssystemet, motivationssystemet eller det beroligende) du aktiverer hos dig selv og dine medarbejdere, og om det er fremmende for jeres mål.

  Det kan handle om noget så simplet som, hvordan du kommer ind i et mødelokale, hvilke formuleringer du bruger i en e-mail, eller hvad dit kropssprog signalerer på turen gennem kontoret.

 2. Brug tid på at undersøge jeres organisation. Er der forhold, der alene taler til trussels- og/eller motivationssystemet, så overvej, hvad du som leder kan gøre for at aktivere og give plads til det beroligende system.

  På den måde kan både du og dine medarbejdere kan få mere balance i arbejdslivet til gavn for både mennesker og virksomheder.

Flere podcasts fra Lederhjerne

Louise Dinesen & Vibeke Lunding-Gregersen
Lederhjerne

Kan dine medarbejdere arbejde for meget hjemme?

Der er nye forventninger til et fleksibelt arbejdsliv efter pandemien. Men det stiller høje krav til ledernes evne til at skabe følgeskab og sammenhængskraft i deres teams.
37 min.
Louise Dinesen og Vibeke Lunding-Gregersen
Lederhjerne

Hvornår finder de ud af, at du ingenting kan?

Har du nogle gange følelsen af, at du ikke er helt dygtig nok til det, du laver? At det kun er et spørgsmål om tid, før alle andre opdager det? Måske er du ramt af det såkaldte imposter-fænomen, siger to erhvervspsykologer.
35 min.
Vibeke Lunding-Gregersen og Louise Dinesen
Lederhjerne

Hvem passer på dig, når du passer på medarbejderne?

At skabe et godt arbejdsmiljø for dine medarbejdere er en central del af lederjobbet. Men vi taler sjældent om lederens psykiske arbejdsmiljø, siger to erhvervspsykologer.
36 min.
Erhvervspsykologerne Louise Dinesen & Vibeke Lunding-Gregersen.
Lederhjerne

Involvér dine medarbejdere - også når du selv bliver presset

En stigende opmærksomhed på lederes adfærd og moral skaber et pres hos ledere. Men det kan faktisk betale sig at involvere dine medarbejdere i dine svære følelser, siger to erhvervspsykologer.
36 min.
Erhvervspsykologerne Louise Dinesen (th) & Vibeke Lunding-Gregersen er værter på podcasten Lederhjerne.
LEDERHJERNE

Det er ikke nok at lave regler imod krænkelser

MeToo har fået virksomheder til at formulere trivselspolitikker og sexismereglementer. Men de gode hensigter samler ofte støv i skuffen. Erhvervspsykologerne Louise Dinesen og Vibeke Lunding-Gregersen giver her deres bedste råd til, hvordan du som leder forebygger og håndterer krænkelsessager.
35 min.
Louise Dinesen og Vibeke Lunding Gregersen er værter på Lederstof.dk's podcast Lederhjerne
Lederhjerne

Selvfølgelig har du misbrugt din magt som leder

Magten forandrer os. Helt fysisk dæmpes nogle aktiviteter i hjernen, når vi får magt. Desværre er det blandt andet vores empati, der bliver påvirket. Heldigvis er der noget, du kan gøre for at blive bevidst om din magt.
35 min.
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.

Luk
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.