Færre timer – men mere effektiv
Ved at dykke ned i den seneste litteratur og forskning, er Katrine Sperling også blevet opmærksom på, hvor farligt det er for hjernen, at blive forstyrret hele tiden. Derfor forsøger hun ihærdigt kun at lave en ting af gangen, og så til gengæld gøre den grundigt.
Hun vurderer også, at hendes nye arbejdsliv samlet set betyder færre arbejdstimer.
»Jeg arbejder samlet set færre timer i dag, end tidligere. Jeg arbejder anderledes, men mere effektivt. Jeg kan mærke, at jeg får udrettet mere, og i en rytme, der passer mig bedre.
Og det giver en stor tilfredsstillelse, at have fokus på at flytte de vigtige opgaver, og ikke kun håndtere hastesagerne. Hver dag minder jeg mig selv om, at det, der er vigtigt, sjældent haster, mens det, der haster, ikke altid er vigtigt,« siger Katrine Sperling.
Indtil videre har det nye arbejdsliv virket efter hensigten. Katrine Sperling stortrives igen med sit arbejde, og har fundet en balance, der fungerer for hende og for hendes arbejdsgiver.
Og det er ikke gået ubemærket hen. Da hun kom retur til Novo Nordisk, kunne hendes medarbejdere se, at hun var forandret, og at hun havde fået nyt liv i øjnene.
Da de begyndte at spørge ind til den måde, hun var begyndt at organisere sit arbejdsliv på, blev ledelsesteamet så inspirerede, at hele afdelingen på 50 mand nu er i gang med at se på, hvordan arbejdslivet kan indrettes, så performance og trivsel hænger bedre sammen.
»Det var vigtigt for mig, at vi ikke skulle køre et forløb, der handlede om, hvordan vi skulle undgå at ’blive syge’ ligesom mig. Det skulle være et fælles projekt om, hvordan vi kan indrette vores arbejdsdag på en mere bæredygtig måde,« siger Katrine Sperling.
Performance uden stress
Sammen med et konsulentbureau ser man blandt andet på, hvordan digitaliseringen gør det muligt, at arbejde på nye måder.
»Målet er at skabe en arbejdsplads, der forebygger stress, men uden at det går ud over performance. For alle os med grænseløst arbejde handler det i høj grad om at lære, at tage ansvar for sit eget liv – sætte grænser og arbejde på en mere intelligent måde, hvor der også er plads til egenomsorg,« siger Katrine Sperling.
Hendes afdeling eksperimenterer blandt andet med færre møder og mindre fokus på mails, og tester en lang række andre muligheder af i det fleksible arbejdsliv.
»Vi er i en eksperimentfase lige nu, hvor vi for eksempel arbejder med fokustid om formiddagen, med brug af Pomodoro-teknikken.
Vi tester også, om vi er mere produktive med en mødefri dag om ugen, med slots i løbet af dagen til at tjekke mails, samt i det hele taget at mødes i kortere tid. For eksempel kan et heldagsmøde sagtens starte kl. 10.30, og dermed give medarbejderne en mulighed for lige at klare det vigtigste, inden mødet starter. Det giver ofte et bedre nærvær, og hvis alle er fuldt til stede i den tid, man er sammen, når man altid mere på kortere tid, og af en højere kvalitet,« siger Katrine Sperling.
Den måske vigtigste pointe for hende er, at der i det grænseløse arbejdsliv også skal være plads og rum til dig selv.
»Hvis du har et møde sent om aftenen, så er det ok at møde lidt senere næste dag. Specielt i en global virksomhed med kolleger i mange forskellige tidszoner, kan arbejdet nemt komme til at fylde så meget, at det med tiden går ud over ens trivsel. Derfor skal man prioritere at lægge lidt ’honningdepoter’ ind i sin hverdag, så man husker at nære sig selv og gøre de ting, der giver én energi. På den måde bliver man en meget bedre udgave af sig selv. Hvis min kalender tillader det, kan jeg for eksempel godt finde på, at starte tidligt en morgen med noget arbejde, der kræver fordybelse, gå til yoga fra 9-10, og først tage på kontoret bagefter. Det er et eksempel på at være mere intentionel med sit liv,« siger hun.