Annemarie Meisling er Senior Director i Corporate Affairs hos Chr. Hansen og var keynote speaker til Ledelsens dag i 2020
Annemarie Meisling er Senior Director i Chr. Hansen og én af hovedtalerne på Ledelsens Dag.
Annemarie Meisling om bæredygtig ledelse:

»Vi skal turde at vise, at vi selv har fejl som ledere«

Foto Christian Als
20. november 2020

I cirka 20 år har Senior Director i Corporate Affairs hos Chr. Hansen, Annemarie Meisling, beskæftiget sig med bæredygtighed. Ifølge hende er én af løsningerne at gentænke den klassiske organisationsstruktur og løfte i flok.

Gå til Action card

»Jeg vil hellere kritiseres af nogle, der synes, det er for dårligt, at jeg kun nåede 80 procent af min målsætning for at reducere min klimapåvirkning, end jeg vil stå til regnskab over for mine børnebørn om 25 år, som siger: ”Hvorfor gjorde du ikke noget dengang, der stadig var tid til det?”«.

Sådan lyder det fra Annemarie Meisling, der er Senior Director i Corporate Affairs hos Chr. Hansen, under hendes oplæg til Ledelsens Dag.

Hun mener, at det er langt bedre, at du som leder laver målsætninger for bæredygtighed, der måske ikke altid lykkes, end slet ikke at handle.

»For så snart du gør det, så begynder der at komme et større fokus på det«, siger hun.

Den nye organisationsstruktur er en levende organisme

Den store udfordring er, hvordan du formår både at redde klimaet og drive en forretning.

Annemarie Meisling har ikke løsningen, men hun er af den overbevisning at for at finde vejen dertil, er der brug for at løfte i flok og være gode til at udnytte de mange kompetencer, der i en virksomhed.

»Det er kernen. Vi bliver nødt til at få alle medarbejdere i virksomheden i spil. Det er fortid med en gammel organisationsstruktur, hvor vi havde en trekant med en topledelse, der i virkeligheden satte alting i gang og så håbede på, at alle udførte deres idéer«, fortæller hun.

I stedet ser hun fremtidens virksomhed som et træ. Trætoppen er virksomhedens formål, stammen er de teams og den store organisation, vi skal trække på, og rødderne er det indre liv både som leder og medarbejder, som vi skal værne om og give næring.

»Jeg tror meget mere på, at vi skal kigge på virksomheder som en organisme, der trækker på den mangfoldighed, der er i jorden, og den mangfoldighed, der er inde i træet. Jeg synes, at det er en god metafor for, hvad det er, vi skal kunne«.

»Vi skal kunne skabe virksomheder, der er robuste, innovative og agile«, siger Annemarie Meisling.

Hos Chr. Hansen har de konkret haft succes med at tænke medarbejdere mere ind i idéfasen, så de kan være med til at komme med de gode løsninger og føle, at de er en del af et større formål.

»Vi har lavet nogle innovations-bootcamps, hvor folk har fået lov til at komme med de bedste idéer til at blive mere klimavenlige og bæredygtige«.

»Så har vi lavet en simpel struktur, hvor de idéer, der er nemme at implementere og samtidig giver den største impact, går videre«, siger Annemarie Meisling.

Turde vise sine fejl

Hvis du som leder skal have succes med at bruge den mangfoldighed, der er i din virksomhed, skal du give noget af dig selv, mener Annemarie Meisling.

»Det gør vi ved at skabe tillid, men også psykologisk tryghed. Ved at turde at vise, at vi selv har fejl som ledere og vise vores egen sårbarhed«.

»Kun ved at acceptere, at vi alle sammen har fejl, kan vi få medarbejderne til at bringe de her fejl til bordet, så vi kan lære af dem«, fortæller hun.

Under coronakrisen er Annemarie Meisling blevet endnu mere opmærksom på, hvor afgørende det er, at du som leder sørger for at række ud til medarbejderne, vise sårbarhed og gør det klart for dem, hvad deres formål er.

»Nu hvor folk arbejder rigtig meget hjemmefra og ikke har den daglige tilknytning til arbejdet, er det endnu vigtigere, at de føler sig motiveret af det formål, som virksomheden kan give dem, og at de føler sig som et led i et stort fællesskab og kan gøre en forskel«.

»Jeg tror, at vi som mennesker har behov for at se mening i det, vi laver, og få lov til at gøre en forskel«, siger hun.

Portrætbillede af Andre Rogaczewski

AI kommer til at ændre din lederrolle – Netcompanys direktør André Rogaczewski har flere bud på hvordan

Ledere der formår at være nyskabende, har de bedste fremtidsudsigter, når AI for alvor forandrer verden. Og det kommer til at ske, siger André Rogaczewski, CEO i Netcompany. Han mener, at nogle lederjob endda kan blive mere interessante, hvis lederen udnytter de nye muligheder.
8 min.
Pia Hauge og Katrine Sperling

Farvel til det overfladiske og fortravlede lederliv: Velkommen til ’langsom ledelse’

Kan du forestille dig et arbejdsliv, hvor du ikke hopper forpustet rundt fra tue til tue, men hvor der er tid og rum til fordybelse, refleksion og pauser? Og hvor du derfor giver din hjerne mulighed for at fungere optimalt? Så er ’langsom ledelse’ måske løsningen, lyder det fra Katrine Sperling og Pia Hauge, der nu præsenterer en ny model for det bæredygtige arbejdsliv som leder.
15 min.
Mette Lykke sidder i en sofa på kontoret

Et postkort fra en fremmed gav Mette Lykke det sidste skub til at sige op i McKinsey og gå egne veje

Mette Lykke var medstifter af den populære træningsapp Endomondo. I dag er hun topchef i Too Good To Go, der vil redde verden for madspild. Vi har mødt den 42-årige vestjyde til en snak om hendes stærke virketrang. Og om at have sig selv med i rollen som leder.
11 min.
Jesper Thiel Thomsen sidder på en soundboks i et rødt lokale

Jesper gik direkte fra gymnasieelev til CEO: »Jeg har stadig vildt meget at lære som leder«

Da Jesper Theil Thomsen som blot 19-årig stiftede og blev direktør for højttalervirksomheden Soundboks, var han meget umoden, både som menneske og som leder. I dag – som 28-årig direktør for 100 ansatte – begår han stadig fejl, men han arbejder stenhårdt på at få bedre styr på, hvem han er, og hvordan han gerne vil være som leder.
11 min.
Braw Bakir på et Netto lager ved siden af en bunke paller
ledelse med vilje

Braw Bakir gik fra ungarbejder i Netto til direktøren for det hele: »Hvis man er sådan en, som folk godt kan lide at hjælpe, får man også succes«

Nettos 39-årige landechef Braw Bakir lever højt på sit drive, sin energi og sin sociale intelligens. Efter at have arbejdet sig op fra bunden, kender han hver kvadratcentimeter af Nettos 530 butikker, og hvis der er noget, han ikke har styr på, løser han det ved at ansætte ’folk, der er klogere end mig selv’.
49 min.
Kontorstol med jakke over ryggen

Er der brug for dig som leder, når AI slår igennem?

Kunstig intelligens, eller AI, præger allerede arbejdslivet, for eksempel når det gælder rekruttering. Men der er meget mere på vej. Thomas Terney, der har en ph.d. i kunstig intelligens – og selv er leder – fortæller, hvordan ledere kan ruste sig til de nye tider. Blandt andet hvorfor du bør betragte en chat-robot som en almindelig medarbejder.
10 min.