Hierarkiernes mand
Patrick Lefevere er »af den gamle skole,« som Holm udtrykker det, en mand, der sværger til stejle hierarkier. Rollefordelingen skal være tydelig. Lederne bestemmer retningen. Medarbejderne fører planen ud i livet. Går der for meget rundkreds i den, kommer man ingen vegne. Ikke mindst når det handler om at komme først over målstregen i et cykelløb. Det var sådan, Lefevere så på det. Og det er langt hed ad vejen også sådan, Brian Holm ser på det.
»Det var enevælde. Med Lefevere som mafia-bossen for bordenden. Til tider var det måske for meget af det gode. Men omvendt gjorde det tingene dejligt enkle. Alle vidste, hvem der bestemte. Han traf de overordnede beslutninger. Jeg havde ansvaret for taktikken under løbene. Så kommandovejen stod lysende klar. Og det tror jeg er vigtigt – ikke kun på et cykelhold, men i enhver organisation.«
Er rollefordelingen utydelig, kan det nemt tage fokus fra det, som medarbejderne er ansat til, nemlig at løse opgaverne, mener Holm.
»Rytterne havde nok at gøre med at sætte sig op til løbene. Hvis de også skulle have brugt krudt på at nå til enighed om taktikken for etapen, så tror jeg sgu ikke, vi havde vundet lige så mange løb, som vi gjorde,« siger Holm, der som sportsdirektør var med til at gøre Quick-Step til 2010’ernes mest vindende professionelle cykelhold.
Hvad der nok vil overraske mange, er, at Lefevere trods sin mafiøse fremtoning var god til at lytte. Faktisk bedre end nogen anden chef, Holm har haft. Han var åben for input. Og ville gerne lytte, hvis en ansat på holdet havde noget på hjerte.
»Vi kunne have lange samtaler om alt muligt. Og det var min oplevelse, at han faktisk lyttede. Men hvis der var den mindste tvivl om, om vi skulle gå den ene eller anden vej, så tøvede han ikke med at slå i bordet og sige ‘det bliver sådan her. Færdig!’ Og det er det, jeg så godt kunne lide ved ham: Han var åben og lyttende, men tøvede ikke med at træffe en beslutning, når der var brug for det. Det synes jeg var en kæmpe styrke ved ham som leder,« siger Brian Holm, der har holdt pause fra ledergerningen, efter at han i 2022 stoppede som sportsdirektør på Quick-Step. Siden da er tiden gået med at være kommentator på Eurosport, passe rollen som konservativt byrådsmedlem i Frederiksberg Kommune og så selvfølgelig holde formen ved lige på racercyklen sammen med gamle venner. Matti Breschel. Jens Veggerby. Brødrene Mørkøv.
Pæn skjorte
Brian Holm ligner som altid en, der er på vej til et fotoshoot for Euroman. Det gråsprængte fyldige hår er redt tilbage, og han er iklædt mørkeblå gabardinebukser og blå- og hvidternet skjorte. På stolen ved siden af ham ligger en lille, sort stoftaske af det eksklusive cykelmærke Rapha.
Med sit blik for mode og tøj kunne Holm ikke undgå at bemærke, at Lefevere altid mødte op til morgenmaden på hotellet i en hvid, nystrøget skorte – uanset hvor længe han havde være ude natten før for at drikke gin og tonics med holdets sponsorer. Og det satte han pris på:
»For mig afføder det en form for respekt, når en leder møder velklædt op. Det viser, at de går op i det, de laver. At det betyder noget,« siger han.
»Og så er det altså bare lettere at sætte sig i respekt i en pæn, hvid skjorte end i badesandaler og joggingbukser,« tilføjer han og trækker på skulderne. Brian Holm ved godt, at han på nogle punkter er gammeldags. Men det står han ved.
»Jeg har altid godt kunne lidt, at en murer går i hvide murebukser, og at en leder har en pæn skjorte på. Det er igen det med rollerne. De skal være tydelige – og gerne, så du kan se forskel med det blotte øje. Det er selvfølgelig håbløst gammeldags,« griner han. »Men det er nu engang det, jeg er vokset op med.«
Rolig indadtil
Ifølge Brian Holm var der stor forskel på den bryske og konfrontatoriske Lefevere, som optrådte i pressen og så den, der talte til sine medarbejdere. For selvom han også overfor dem kunne blive sur, så hævede han aldrig stemmen. En egenskab, Holm gjorde alt for at efterleve i sit eget lederskab.
»I det øjeblik, du mister besindelsen og råber, så har du tabt. Folk stopper simpelthen med at lytte efter. Og mister respekten for dig. Og det havde Lefevere forstået. Jeg kan ikke huske én gang, hvor han har hævet stemmen.«
»Og det virker jo,« konstaterer Holm: »Taler du stille og roligt, så er folk langt mere åbne overfor det, du siger. Også selvom de ikke bryder sig om budskabet,« siger Brian Holm, der ifølge Mark Cavendish, hans supersprinter på først T-mobile og senere Quick-Step, sjældent virkede vred eller stresset. »Højst én eller to gange,« ifølge briten.