Per Christiansen er direktør for Rigshospitalet
Per Christiansen har været direktør for Rigshospitalet siden 2015  Foto: Christian Als
ledelse med vilje

Direktøren på Riget: »Dygtige medarbejdere skal ikke have en opskrift på, hvordan en opgave skal løses«

12. april 2021

Per Christiansen har ledt 12.000 læger, sygeplejersker, forskere og administrative medarbejdere på Rigshospitalet gennem coronakrisen. Og han har opdaget, at Lars Von Triers Riget ikke er ren fiktion.

Gå til Action card
Chefer skal grundlæggende ikke løse opgaver. Det skal medarbejderne, og de skal have lov at gøre det på deres egen måde. Så chefen bør nøjes med at sætte retningen samt coache og sparre med sine folk.

Sådan lyder opskriften på god ledelse fra Per Christiansen, som har 33 års ledelseserfaring fra vigtige stillinger i det offentlige og i dag er direktør for Rigshospitalets 12.000 læger, sygeplejersker, forskere og øvrige ansatte.

»Når man har rigtig dygtige medarbejdere, skal de ikke have en opskrift på, hvordan en opgave skal løses. De skal have en opgave. Jeg skal give dem en vision for, hvor virksomheden skal hen, men medarbejderne skal selv have et frirum til at løse opgaven, fordi det er det, der giver dem energi,« siger han.

Per Christiansen kom til Rigshospitalet for seks år siden fra en stilling som regionsdirektør, og altså den allerøverste embedsmand, i Region Nordjylland. Han gik både ned i løn og i formelt ledelsesansvar, så det var en stor beslutning, men den var ikke svær, fortæller han i Lederstof.dk’s podcast Ledelse med vilje.

»Det var en fantastisk mulighed at få lov at blive direktør for de allerdygtigste fagfolk inden for sundhedsvæsenet i det her land. Det var det, der tændte mig«.

Han overtog et Rigshospital, der skulle igennem en fusion med Glostrup Hospital, stod midt i store byggeprojekter og var plaget af en stor skandale om forskere, der havde snydt med forskningsmidler. Kæmpe udfordringer, men dog udfordringer med tid til grundige overvejelser, analyser og medarbejderinddragelse.

Coronabeslutninger på rekordtid

Den slags tid har Per Christiansen ikke haft det seneste år, hvor Rigshospitalet helt naturligt har haft en nøglerolle i coronakrisen, og hvor utallige beslutninger om værnemidler, medarbejdernes sikkerhed, fordeling af patienter og så videre har skullet tages på rekordtid.

Især i de første måneder betød det, at han nogle gange måtte gå på kompromis med sin uddelegerende ledelsesstil.

»Når man står i sådan en situation, så kommer man let til at blive en lidt mere gammeldags leder, hvor man træffer nogle meget konkrete og tydelige beslutninger. Der var ikke så mange strategiske beslutninger, men mere nogle praktiske dagligdags beslutninger, der skulle tages. Og rigtig mange af dem. På den måde kom jeg lidt tættere på det udførende niveau, end hvad jeg normalt er. Der var heller ikke så stor diskussion om, hvorvidt det er den rigtige eller forkerte beslutning,« siger han.

Per Christiansen er direktør for Rigshospitalet

Per Christiansen

64 år og født i Nørresundby.

Uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet i 1983

Fik sit første lederjob på hospitalet i Brønderslev i 1989 og har siden blandt andet været direktør for Psykiatrien i Nordjyllands Amt fra 2000 til august 2001, direktør for Aalborg Sygehus frem til 2006, hvor han blev direktør for Sygehuse og Psykiatri i Region Nordjylland og fra 2009 til 2015 regionsdirektør i Region Nordjylland.

Hospitalsdirektør for Rigshospitalet siden 2015.

Fold ud

Skab gode relationer

Per Christiansen har et CV med mange forskellige ledelsesjob i det offentlige: Regionsdirektør, sundhedsdirektør, psykiatridirektør, sygehusdirektør, administrationschef og planlægningschef. Hver gang han har indtaget et nyt chefkontor, er han kommet med ønsket om at lykkes med de medarbejdere, der har været der i forvejen. Det har altså ikke været målet at sætte sit eget hold, som masser af ledelseslitteratur ellers foreskriver.

»Min opgave er ikke at fyre ti medarbejdere tæt på mig i starten og ansætte mine egne folk. Min opgave er at få de medarbejdere, der er i organisationen, til at fungere bedst muligt i den retning, jeg gerne vil have dem til at fungere. Det har jeg altid holdt fast i,« siger han og fortsætter:

»Selvfølgelig har jeg i løbet af en lang karriere været med til at afskedige medarbejdere, der ikke har fungeret af forskellige årsager. Men jeg synes, at man ser mange tilfælde med nye ledere, som ikke gør forsøget, og det er dét, der ligger mig meget på sinde.«

Per Christiansen er direktør for Rigshospitalet
Per Christiansen er inspireret af special agent Dale Cooper fra tv-serien Twin Peaks, som ofte drikker kaffe for at skabe relationer. Foto: Christian Als

Kaffebaseret ledelse

For Per Christiansen drejer det sig om at komme folk i møde. Ikke mindst fagfolk med klare holdninger og stor faglig viden inden for et specialiseret felt. Her skal man som leder være lyttende og åben for kritik – også selvom man ikke altid kan tilbyde de midler og de rammer, som bliver efterspurgt af specialisterne.

Et godt trick, til at få samarbejdet og de gode relationer til at fungere, er kaffe. Per Christiansen foretrækker den selv sort fra kanden, og han har en figur af special agent Dale Cooper fra tv-serien Twin Peaks stående på sit kontor – for den kaffedrikkende agent har fat i noget rigtigt.

»Han drikker ”a damn good cup of coffee”, og det gør han jo fordi, det kan skabe nogle gode relationer. Dét at drikke kaffe og skabe relationer er vigtigt i ledelse – og især i ledelse udadtil,« siger hospitalsdirektøren.

Når beslutninger møder modstand

Respekten for medarbejdernes evner og behov skal ifølge Per Christiansen være tydelig. Ikke mindst i sundhedsvæsnet, hvor det i sidste ende er lægerne og sygeplejerskerne, der gør den afgørende forskel for de patienter, som det hele drejer sig om. Men som leder skal man også være i stand til at træffe upopulære beslutninger.

Det gjorde Per Christiansen, da han som direktør i Region Nordjylland stod bag en omfattende organisationsændring i hele sygehusvæsnet, hvor specialer blev lagt sammen, og en lang række ledelsesstillinger blev nedlagt.

Ændringerne vakte harme blandt læger og sygeplejersker, og det er et par meget stolte og stærke faggrupper, som det kræver noget helt særligt at håndtere.

»Der er et broderskab blandt læger, og det er jo både sundt og usundt. Det er sundt, at man har et sted, hvor man kan mødes blandt fagfæller og udveksle erfaringer uden at andre blander sig. Men det kan også blive lidt usundt, hvis der ikke er en forståelse for, hvad samfundet og politikerne vil,« siger han.

Lars Von Triers Riget er ikke ren fiktion

Ifølge Per Christiansen er dynamikkerne mellem de forskellige faggrupper på hospitalet og ledelsen overraskende godt illustreret i Lars Von Triers tv-serie Riget. Hospitalsdirektøren beskriver tv-serien som til tider mere fakta end fiktion.

»I tv-serien Riget er der Operation Morgenluft, som er et visionsprojekt, som bliver en karikatur på, hvad djøf’erne vil, og hvad lægerne vil nede i deres loge i kælderen. Det skildrer de to systemer, der støder sammen.«

Ledelsen og faggrupperne har ikke bare hver deres kompetencer. De har også hver deres sprog, og netop fordi den gensidige respekt er vigtig, er det nogle gange nødvendigt skære igennem som leder.

»Der er sommetider nogle sociale kompetencer, der er udviklet forskelligt, og det giver nogle sammenstød, som man skal kunne håndtere som leder. Der er det min opgave at sætte grænsen for, hvordan man kan opføre sig.«

Per Christiansen er direktør for Rigshospitalet
Per Christiansen gør en dyd ud af at lede de medarbejdere, som er på arbejdspladsen frem for at "sætte sit eget hold", som ellers er en velkendt tilgang i ledelseslitteratur. Han siger: »Min opgave er ikke at fyre ti medarbejdere tæt på mig i starten og ansætte mine egne folk. Min opgave er at få de medarbejdere, der er i organisationen, til at fungere bedst muligt i den retning, jeg gerne vil have dem til at fungere. Det har jeg altid holdt fast i.«  Foto: Christian Als
»Der er sommetider nogle sociale kompetencer, der er udviklet forskelligt, og det giver nogle sammenstød, som man skal kunne håndtere som leder. Der er det min opgave at sætte grænsen for, hvordan man kan opføre sig.«

For det meste er det dog ikke noget problem. Læger, sygeplejersker og forskere er alle drevet af et højere formål og ønsket om at hjælpe dem, som bliver syge. Hvis man respekterer det, kan man nå langt som leder, siger Per Christiansen.

»Jeg synes, at jeg har en rigtig god dialog med fagfolk, fordi jeg har været i systemet i mange år. Jeg har en stor forståelse for, hvad de tænker, og hvad der er vigtigt for dem. Så jeg synes ikke, at jeg har svært ved at tale med dem og håndtere konflikter. Jeg synes, at der er en rigtig fin gensidig respekt.«

Action Card

Per Christiansens 5 bedste råd om ledelse:

  1. Forstå din kerneforretning til bunds. Din opgave er at spille dem, der leverer ydelser direkte til kunden, så gode som muligt.
  2. Drop ledelseslitteraturen. Brug tiden på at læse romaner og se klassiske dramaer. Ledelse handler om at forstå mennesker, magt og relationer, og der er en grund til, at Shakespeare har overlevet i 500 år, og at det meste ledelseslitteratur er glemt i morgen.
  3. Skab et stærkt narrativ. Skab en strategisk funderet fortælling om, hvor organisationen skal hen. Fortællingen skal kunne forklares, forsvares og rumme organisationens bidrag til samfundet. Det tager tid at få fortællingen ud at leve i en stor organisation, så vær tålmodig.
  4. Giv opgaver – ikke opskrifter. Stol på dine ledere og medarbejdere. Det er dit ansvar at forløse deres potentiale. Jobtilfredshed skabes, hvis du viser tillid og giver rum for individuelle opgaveløsninger og selvledelse
  5. Få reel feedback. Afstanden mellem ledere og medarbejdere er kort i Skandinavien. Når medarbejderne er trygge og har tillid til ledelsen, får man tidlige advarsler, hvis noget er på vej i en forkert retning. Sker det ikke af sig selv, skal du opsøge reel feedback.

Andre artikler om topledelse

Casper Kirketerp-Møller kigger ind i kameraet
Ledelse med vilje

Casper Kirketerp-Møllers søn fik ham til at tage en vigtig beslutning om sit arbejdsliv – men der er stadig noget, han skal blive bedre til

Mødetid kl. 5.30 om morgenen, arbejdsuger på 100 timer og bopæl i et andet land end familien var tidligere hverdagen for Clevers topchef. En bestemt oplevelse fik ham til at lægge arbejdslivet om – til en vis grad.
50 min.
Anders Dam kigger mod udsigten
LEDELSE MED VILJE

Bankdirektøren, der blev stjerne i sit eget tv-studie

Jyske Banks ordførende direktør gennem 26 år, Anders Dam, er blevet skildret som impulsiv, højtråbende og med følelserne uden på kroppen. Selv mener den nu pensionerede bankdirektør ikke, at han har været særligt farverig: »Jeg har bare sagt tingene, som de er.«
8 min.
Sisse Fisker

Sådan får du din første bestyrelsespost

Drømmer du om at sidde i en bestyrelse? Her er, hvad du skal kunne. Og hvordan du kommer i gang.
7 min.
Claus Meyer kigger ud af vinduet
Ledelse med Vilje

Claus Meyer: »Jo mere du bruger af magten, des mindre ender du med at have af den«

Claus Meyer blev i 2007 opfordret til at gå af som direktør for det madimperium, han selv havde stiftet og gjort til en millionforretning. Opgaven var vokset ham over hovedet. I dag er hans rolle at gøre det, han er bedst til: at se nye muligheder, skabe engagement og føre sine ofte højtflyvende idéer ud i livet.
50 min.
Tomas Pietrangeli er topchef i Dagrofa, der blandt andet driver dagligvarekæder som Meny, Spar og Min Købmand
Ledelse med vilje

»Hvad er egentlig det værste, der kan ske, hvis jeg prøver noget nyt?«

Tomas Pietrangeli var udstationeret i fire forskellige lande, inden han blev koncernchef i Dagrofa. Det har formet hans syn på, hvordan man kan opnå resultater, og noget tyder på, at det har gavnet dagligvarekoncernen. 10 års nedtur med milliardtab er vendt til overskud – og Pietrangelis job er blevet meget sjovere.
45 min.
Lars Petersson sidder på en sten
Ledelse med vilje

Velux' topchef ved, at familien betaler prisen for den internationale karriere

Velux-direktør Lars Petersson har arbejdet i fire forskellige lande, siden han som ung forlod Sverige med sin gravide kæreste og store ambitioner under armen. Det har givet et rigt arbejdsliv, men til tider også dårlig samvittighed.
45 min.