Per Christiansen er direktør for Rigshospitalet
Per Christiansen har været direktør for Rigshospitalet siden 2015  Foto: Christian Als
ledelse med vilje

Direktøren på Riget: »Dygtige medarbejdere skal ikke have en opskrift på, hvordan en opgave skal løses«

12. april 2021

Per Christiansen har ledt 12.000 læger, sygeplejersker, forskere og administrative medarbejdere på Rigshospitalet gennem coronakrisen. Og han har opdaget, at Lars Von Triers Riget ikke er ren fiktion.

Gå til Action card
Chefer skal grundlæggende ikke løse opgaver. Det skal medarbejderne, og de skal have lov at gøre det på deres egen måde. Så chefen bør nøjes med at sætte retningen samt coache og sparre med sine folk.

Sådan lyder opskriften på god ledelse fra Per Christiansen, som har 33 års ledelseserfaring fra vigtige stillinger i det offentlige og i dag er direktør for Rigshospitalets 12.000 læger, sygeplejersker, forskere og øvrige ansatte.

»Når man har rigtig dygtige medarbejdere, skal de ikke have en opskrift på, hvordan en opgave skal løses. De skal have en opgave. Jeg skal give dem en vision for, hvor virksomheden skal hen, men medarbejderne skal selv have et frirum til at løse opgaven, fordi det er det, der giver dem energi,« siger han.

Per Christiansen kom til Rigshospitalet for seks år siden fra en stilling som regionsdirektør, og altså den allerøverste embedsmand, i Region Nordjylland. Han gik både ned i løn og i formelt ledelsesansvar, så det var en stor beslutning, men den var ikke svær, fortæller han i Lederstof.dk’s podcast Ledelse med vilje.

»Det var en fantastisk mulighed at få lov at blive direktør for de allerdygtigste fagfolk inden for sundhedsvæsenet i det her land. Det var det, der tændte mig«.

Han overtog et Rigshospital, der skulle igennem en fusion med Glostrup Hospital, stod midt i store byggeprojekter og var plaget af en stor skandale om forskere, der havde snydt med forskningsmidler. Kæmpe udfordringer, men dog udfordringer med tid til grundige overvejelser, analyser og medarbejderinddragelse.

Coronabeslutninger på rekordtid

Den slags tid har Per Christiansen ikke haft det seneste år, hvor Rigshospitalet helt naturligt har haft en nøglerolle i coronakrisen, og hvor utallige beslutninger om værnemidler, medarbejdernes sikkerhed, fordeling af patienter og så videre har skullet tages på rekordtid.

Især i de første måneder betød det, at han nogle gange måtte gå på kompromis med sin uddelegerende ledelsesstil.

»Når man står i sådan en situation, så kommer man let til at blive en lidt mere gammeldags leder, hvor man træffer nogle meget konkrete og tydelige beslutninger. Der var ikke så mange strategiske beslutninger, men mere nogle praktiske dagligdags beslutninger, der skulle tages. Og rigtig mange af dem. På den måde kom jeg lidt tættere på det udførende niveau, end hvad jeg normalt er. Der var heller ikke så stor diskussion om, hvorvidt det er den rigtige eller forkerte beslutning,« siger han.

Per Christiansen er direktør for Rigshospitalet

Per Christiansen

64 år og født i Nørresundby.

Uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet i 1983

Fik sit første lederjob på hospitalet i Brønderslev i 1989 og har siden blandt andet været direktør for Psykiatrien i Nordjyllands Amt fra 2000 til august 2001, direktør for Aalborg Sygehus frem til 2006, hvor han blev direktør for Sygehuse og Psykiatri i Region Nordjylland og fra 2009 til 2015 regionsdirektør i Region Nordjylland.

Hospitalsdirektør for Rigshospitalet siden 2015.

Fold ud

Skab gode relationer

Per Christiansen har et CV med mange forskellige ledelsesjob i det offentlige: Regionsdirektør, sundhedsdirektør, psykiatridirektør, sygehusdirektør, administrationschef og planlægningschef. Hver gang han har indtaget et nyt chefkontor, er han kommet med ønsket om at lykkes med de medarbejdere, der har været der i forvejen. Det har altså ikke været målet at sætte sit eget hold, som masser af ledelseslitteratur ellers foreskriver.

»Min opgave er ikke at fyre ti medarbejdere tæt på mig i starten og ansætte mine egne folk. Min opgave er at få de medarbejdere, der er i organisationen, til at fungere bedst muligt i den retning, jeg gerne vil have dem til at fungere. Det har jeg altid holdt fast i,« siger han og fortsætter:

»Selvfølgelig har jeg i løbet af en lang karriere været med til at afskedige medarbejdere, der ikke har fungeret af forskellige årsager. Men jeg synes, at man ser mange tilfælde med nye ledere, som ikke gør forsøget, og det er dét, der ligger mig meget på sinde.«

Per Christiansen er direktør for Rigshospitalet
Per Christiansen er inspireret af special agent Dale Cooper fra tv-serien Twin Peaks, som ofte drikker kaffe for at skabe relationer. Foto: Christian Als

Kaffebaseret ledelse

For Per Christiansen drejer det sig om at komme folk i møde. Ikke mindst fagfolk med klare holdninger og stor faglig viden inden for et specialiseret felt. Her skal man som leder være lyttende og åben for kritik – også selvom man ikke altid kan tilbyde de midler og de rammer, som bliver efterspurgt af specialisterne.

Et godt trick, til at få samarbejdet og de gode relationer til at fungere, er kaffe. Per Christiansen foretrækker den selv sort fra kanden, og han har en figur af special agent Dale Cooper fra tv-serien Twin Peaks stående på sit kontor – for den kaffedrikkende agent har fat i noget rigtigt.

»Han drikker ”a damn good cup of coffee”, og det gør han jo fordi, det kan skabe nogle gode relationer. Dét at drikke kaffe og skabe relationer er vigtigt i ledelse – og især i ledelse udadtil,« siger hospitalsdirektøren.

Når beslutninger møder modstand

Respekten for medarbejdernes evner og behov skal ifølge Per Christiansen være tydelig. Ikke mindst i sundhedsvæsnet, hvor det i sidste ende er lægerne og sygeplejerskerne, der gør den afgørende forskel for de patienter, som det hele drejer sig om. Men som leder skal man også være i stand til at træffe upopulære beslutninger.

Det gjorde Per Christiansen, da han som direktør i Region Nordjylland stod bag en omfattende organisationsændring i hele sygehusvæsnet, hvor specialer blev lagt sammen, og en lang række ledelsesstillinger blev nedlagt.

Ændringerne vakte harme blandt læger og sygeplejersker, og det er et par meget stolte og stærke faggrupper, som det kræver noget helt særligt at håndtere.

»Der er et broderskab blandt læger, og det er jo både sundt og usundt. Det er sundt, at man har et sted, hvor man kan mødes blandt fagfæller og udveksle erfaringer uden at andre blander sig. Men det kan også blive lidt usundt, hvis der ikke er en forståelse for, hvad samfundet og politikerne vil,« siger han.

Lars Von Triers Riget er ikke ren fiktion

Ifølge Per Christiansen er dynamikkerne mellem de forskellige faggrupper på hospitalet og ledelsen overraskende godt illustreret i Lars Von Triers tv-serie Riget. Hospitalsdirektøren beskriver tv-serien som til tider mere fakta end fiktion.

»I tv-serien Riget er der Operation Morgenluft, som er et visionsprojekt, som bliver en karikatur på, hvad djøf’erne vil, og hvad lægerne vil nede i deres loge i kælderen. Det skildrer de to systemer, der støder sammen.«

Ledelsen og faggrupperne har ikke bare hver deres kompetencer. De har også hver deres sprog, og netop fordi den gensidige respekt er vigtig, er det nogle gange nødvendigt skære igennem som leder.

»Der er sommetider nogle sociale kompetencer, der er udviklet forskelligt, og det giver nogle sammenstød, som man skal kunne håndtere som leder. Der er det min opgave at sætte grænsen for, hvordan man kan opføre sig.«

Per Christiansen er direktør for Rigshospitalet
Per Christiansen gør en dyd ud af at lede de medarbejdere, som er på arbejdspladsen frem for at "sætte sit eget hold", som ellers er en velkendt tilgang i ledelseslitteratur. Han siger: »Min opgave er ikke at fyre ti medarbejdere tæt på mig i starten og ansætte mine egne folk. Min opgave er at få de medarbejdere, der er i organisationen, til at fungere bedst muligt i den retning, jeg gerne vil have dem til at fungere. Det har jeg altid holdt fast i.«  Foto: Christian Als
»Der er sommetider nogle sociale kompetencer, der er udviklet forskelligt, og det giver nogle sammenstød, som man skal kunne håndtere som leder. Der er det min opgave at sætte grænsen for, hvordan man kan opføre sig.«

For det meste er det dog ikke noget problem. Læger, sygeplejersker og forskere er alle drevet af et højere formål og ønsket om at hjælpe dem, som bliver syge. Hvis man respekterer det, kan man nå langt som leder, siger Per Christiansen.

»Jeg synes, at jeg har en rigtig god dialog med fagfolk, fordi jeg har været i systemet i mange år. Jeg har en stor forståelse for, hvad de tænker, og hvad der er vigtigt for dem. Så jeg synes ikke, at jeg har svært ved at tale med dem og håndtere konflikter. Jeg synes, at der er en rigtig fin gensidig respekt.«

Action Card

Per Christiansens 5 bedste råd om ledelse:

  1. Forstå din kerneforretning til bunds. Din opgave er at spille dem, der leverer ydelser direkte til kunden, så gode som muligt.
  2. Drop ledelseslitteraturen. Brug tiden på at læse romaner og se klassiske dramaer. Ledelse handler om at forstå mennesker, magt og relationer, og der er en grund til, at Shakespeare har overlevet i 500 år, og at det meste ledelseslitteratur er glemt i morgen.
  3. Skab et stærkt narrativ. Skab en strategisk funderet fortælling om, hvor organisationen skal hen. Fortællingen skal kunne forklares, forsvares og rumme organisationens bidrag til samfundet. Det tager tid at få fortællingen ud at leve i en stor organisation, så vær tålmodig.
  4. Giv opgaver – ikke opskrifter. Stol på dine ledere og medarbejdere. Det er dit ansvar at forløse deres potentiale. Jobtilfredshed skabes, hvis du viser tillid og giver rum for individuelle opgaveløsninger og selvledelse
  5. Få reel feedback. Afstanden mellem ledere og medarbejdere er kort i Skandinavien. Når medarbejderne er trygge og har tillid til ledelsen, får man tidlige advarsler, hvis noget er på vej i en forkert retning. Sker det ikke af sig selv, skal du opsøge reel feedback.

Andre artikler om topledelse

Jacob Aarup Andersen er topchef i ISS og gæst i Ledelse med Vilje
LEDELSE MED VILJE

»Efter mit hjertestop stresser jeg virkelig ikke over noget som helst«

Som 29-årig var Jacob Aarup-Andersen tæt på at dø af et hjertetilfælde. I dag er der ikke meget, der kan slå topchefen for ISS’ 400.000 medarbejdere og 40.000 ledere ud af kurs. Kun de personlige omkostninger ved at være væk fra familien nager ham – men han tackler det bedre end andre.
45 min.
Dorthe Petersen står i spidsen for PlanBørnefonden

»Ledelse er mit fag – uanset branche«

Dorthe Petersen har som leder bevæget sig fra Slotsholmens magtfulde korridorer over konsulentverdenens kommercielle kampagner til madverdenens passionerede personligheder. I dag står hun i spidsen for PlanBørnefonden og har brug for alt, hvad hun har lært. Og lidt til.
6 min.
Karen Frøsig er direktør i Sydbanken
Ledelse med vilje

»Det var en hård tid, indtil jeg blev klar over, at det var en ren, rå magtkamp«

For to år siden vandt direktør i Sydbank Karen Frøsig uhørt en kamp over sin egen bestyrelse om den strategiske retning. Det, som udefra set lignede et højspændt personligt drama, var i hendes optik en kamp om hendes banks identitet.
37 min.
Kasper Holten er teaterchef for Det Kongelige Teater

»Hvis du vil have de krøllede, skæve, vilde hjerner, er du fandeme også nødt til at give dem plads«

Kasper Holten har indset, at der er mindst lige så stor kunst i at skabe meningsfulde rammer for Det Kongelige Teater, som i at få skuespillerne på scenen til at yde deres bedste. Mød den 48-årige teaterchef og sceneinstruktør, der egentlig slet ikke ville være leder.
12 min.
Kristian Hundebøll er øverste direktør i DLG
Ledelse med vilje

Der blev helt stille, da Kristian Hundebøll fortalte sine medarbejdere, at deres arbejdsplads skulle flytte 200 kilometer vestpå

45 min.
Christian Vandsø er chef for Lego

Legochef: At arbejde i en digital verden er som at spille Trivial Pursuit - jo mere diverst holdet er, jo større er vinderchancen

For Christian Vandsø handler lederrollen langt mere om at inspirere end om at bestemme. I dag forandrer verden sig nemlig så hurtigt, at det ikke nødvendigvis er chefen, der har de bedste svar. Mød den 52-årige digitale Legochef, der på trods af sin rang går på arbejde i vandresko.
10 min.
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.

Luk
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.