Søren Bygbjerg er chef for DR P3. Foto: Christian Als
Den hvide plet i hårpragten hos P3-chef Søren Bygbjerg stammer fra en meget stresset periode, hvor han tabte en tot hår af overbelastning. Nu minder den ham hver dag om, at han skal passe på sg selv – ellers kan han ikke passe på sine medarbejdere og P3. Foto: Christian Als
Lederskabet

DR-chef tabte en tot hår af overbelastning, da han steg i graderne: »Det var et kæmpe wake up call«

Foto Christian Als
31. august 2022

Søren Bygbjergs krop reagerede med en kraftig stressreaktion, da han gik fra ’underhund’ til øverste chef for P3 på radio og podcast og kastede sig ud i et sandt arbejdsraseri for at leve op til det øgede ansvar.

Gå til Action card

Hver morgen, når Søren Bygbjerg kigger sig selv i spejlet på badeværelset, minder en hvid tot hår i hovedbunden ham om, hvor presset han var i 2021, mindre end et år efter at han var blevet chef for DR’s P3.

I forbindelse med den største organisationsændring i DR i 25 år fik den relativt nytiltrådte radio- og podcast-chef meget mere ansvar, samtidig med at alle kendte beslutningsgange blev lavet om.

Arbejdspresset var enormt.

»Jeg tænkte, at jeg midt i al den forvirring, der fulgte af en så stor forandring, måtte fungere som bolværk for mine ledere og for mine medarbejdere. Så jeg valgte at tage alle kuglerne selv, indtil vi havde fundet ud af, hvad der var op og ned på det hele, og vi vidste, hvor vi skulle hen,« fortæller Søren Bygbjerg.

At det var den helt forkerte beslutning, gik op for ham, da han en dag opdagede, at han havde tabt en stor tot hår.

»Det gør jeg, når jeg er lidt for hård ved mig selv, så ryger der altså en tot. Det er min krop, der prøver at sige noget til mig, når mit tykke hoved ikke lytter,« siger Søren Bygbjerg.

Situationens alvor stod dog først klar for ham, da han en morgen gik ud som et lys.

»Jeg faldt simpelthen besvimet om af overbelastning. Det var et kæmpe wakeup-call, der lærte mig, at jeg skal lære at passe bedre på mig selv. Og at jeg ikke i længden kan arbejde solen sort, selv om jeg opfatter mig som en mand med en stor arbejdskapacitet,« siger Søren Bygbjerg i Lederskabet – en mellemleder-podcast med journalist Palle Steffensen, hvor ledelsesrådgiver Michael Uhrenholt hjælper ledere med at få løst et problem eller et dilemma – til inspiration for andre ledere, der måske står med samme problem.

Glemmer at prioritere og sortere fra

Michael Uhrenholt beskriver det som en klassisk problemstilling, at mellemledere tager alt for mange opgaver med og på sig, når de rykker længere op mod toppen af organisationen.

»I vores rådgivning møder vi dagligt ledere, der lige pludseligt sidder med et ansvar, der svarer til tre stillinger, og som glemmer at finde ud af, hvad de skal prioritere og hvad de skal sortere fra,« siger Michael Uhrenholt.

Mange nytiltrådte chefer på et højere niveau har specielt i starten svært ved at lægge deres hidtidige arbejdsopgaver fra sig – og risikerer derfor at ramme muren, fordi arbejdspresset simpelthen bliver for stort.

»Noget af det allervigtigste, du skal gøre, når du avancerer til en højere stilling, er at turde at stoppe op og se på, hvilke opgaver, du ikke skal tage ansvar for længere. Der er simpelthen behov for en grundig oprydning,« siger Michael Uhrenholt.

Søren Bygbjerg er chef for DR P3. Foto: Christian Als
Foto:  Christian Als

»Fra opposition til regering«

Søren Bygbjerg medgiver gerne, at det har været en kæmpe omvæltning for ham at gå fra chefstillinger for to mindre afdelinger med færre medarbejdere og mindre bevågenhed, og til pludselig at stå med ansvaret for en hel radiokanal, herunder indhold, økonomi og strategi – samt over 100 medarbejdere.

»Mit arbejde har ændret sig helt vildt. Fra at have været lidt en ’underhund’, der fandt mine egne veje til at få mine ting igennem, til at jeg nu faktisk har fået det fulde ansvar. Som min chef formulerer det, er jeg gået fra at være i opposition til at være i regering. Det kræver, at man pludselig skal lede på en helt anden måde,« siger Søren Bygbjerg.

Da han var chef på et lavere niveau, var et af hans spidskompetencer at sikre finansiering til sine projekter på en lidt ’guerilla-agtig’ facon. Som kanal-chef har han fået et helt andet syn på budgetter og finansiering.

»Hvis jeg skruer op for budgettet til noget, skal jeg simpelthen skrue ned for eller lukke noget andet. Der er de penge, der er, og jeg kan ikke længere sige, at det er nogle andres problem at skrabe pengene ind til mig. I virkeligheden er den største del af mit job at sige ’nej’. Der skal siges væsentligt mere ’nej’ end ’ja’ i mit job,« siger Søren Bygbjerg.

Ikke lettere, når man stiger i graderne

Selv om han ikke længere er ved at falde om af stress, arbejder han stadig på at få fodfæste i den nye rolle.

»Jeg troede jo, at det hele ville blive lettere, når man steg i graderne og fik noget mere indflydelse, for så kunne man jo bestemme alt selv. Men det bliver ikke lettere; det bliver tværtimod meget mere komplekst,« siger Søren Bygbjerg.

I podcasten betegner han det som både ’superfedt’, men også ’ærefrygtindgydende’, at han har det fulde ansvar for medarbejderne, økonomien, strategien og indholdet på P3, som ’er en kæmpe del af mange danskeres hverdag, og det første mange tænder for i køkkenet om morgenen’, som han udtrykker det.

Men han indrømmer også blankt, at han har fået hænderne mere end fulde.

»Inden organisationsændringen havde vi en stor strategiafdeling i DR, som udstak retningen, og vi var groft sagt en slags produktionsselskab, der bare lavede det, som de bestilte i vores butik. Den er blevet nedlagt nu, så vi har det fulde ansvar. Så det er faktisk mig, der bestemmer, hvor vi skal hen – både om tre og om fem år med vores radiokanal og vores podcasttilbud,« siger Søren Bygbjerg.

Brug for ’guerilla-ledelse’ på lavere niveau

En afgørende ændring i det nye job er, at han ikke længere kan skyde skylden på andre, hvis der er noget, der går galt. I dag peger pilen entydigt på ham selv.

»Før i tiden kunne jeg altid give nogle andre skylden, og for eksempel sige, at det også er dem der oppe i strategiafdelingen, der har bestilt de forkerte programmer. Det var på en eller anden måde nemt, men det kan jeg ikke længere. Nu er det min røv på kogepladen,« siger Søren Bygbjerg.

Søren Bygbjerg er chef for DR P3. Foto: Christian Als

Søren Bygbjerg

Chef for P3 radio og podcast

41 år, uddannet i film- og medievidenskab, og har en lederefteruddannelse fra Center for Ledelse.

Startede i DR som praktikant i 2004, og har arbejdet med alt fra tv over digitalt indhold til radio, og fra klassisk musik over nyheder til underholdning.

Har været chef i DR i fem år for tre forskellige afdelinger. Før det var han uformel leder en årrække.

Fold ud

Ifølge Michael Uhrenholt giver det mere eller mindre sig selv, at Søren Bygbjerg ikke længere kan operere på samme måde, han gjorde, da han var ’guerilla-leder’ på lavere niveau og følte sig i opposition til den øvrige ledelse. Men fordi alle organisationer har brug for ansatte og ledere, der gør tingene på en anden måde, opfordrer han i podcasten Søren Bygbjerg til at klæde sine egne ledere på til at påtage sig ’guerilla-rollen’.

»Jeg vil faktisk opfordre ham til at stimulere hans egen ledergruppe til at blive sådan, som han selv var, og give dem frie tøjler til at tænke og arbejde skævt og utraditionelt. De organisationer, der kun har tinsoldater ansat, bliver kun sådan, som den øverste ledelse har peget på, den skal være og i min optik er det ikke særligt kreativt,« siger Michael Uhrenholt og tilføjer:

»Alle organisationer har brug for ’guerilla-ledere’, der af og til gør tingene på en aparte måde.«

Vil gerne udfordres

Det er et råd, som Søren Bygbjerg gerne tager til sig. Han opfatter nemlig først og fremmest P3 som en kreativ arbejdsplads, hvor han og ledergruppens rolle er at ’skabe de bedste rammer for kreative medarbejdere med lige dele frihed og klare forventninger’.

»Jeg vil til enhver tid hellere have, at folk udfordrer mig, end at de går i takt. Jeg arbejder meget på at give mandat til mine ledere. De har hver deres ansvarsområde, som de står i spidsen for. Og jeg går ind for at give mest mulig magt til vores redaktører, for det er dem, der ved mest om radio- og podcasthåndværket og er tættest på indholdet og på de unge brugere, som vi laver vores programmer til,« siger Søren Bygbjerg.

Ifølge alle de personlighedsmålinger, han har gennemført, er Søren Bygbjerg ikke bare handlekraftig, men ’ekstremt handlekraftig’. Han er – viser målingerne - en mand, der får meget fra hånden, og som har et vældigt drive.

»Det kan nogle gange godt clashe med den organisation, jeg arbejder i. DR er et hierarkisk hus, hvor der er langt fra direktionen til journalisten på gulvet,« siger Søren Bygbjerg.

Største udfordring: Skal stå på mål for hele DR
Den måske største udfordring, han står midt i, handler om at han som en del af ledelsen skal stå på mål for alle beslutninger, der træffes i DR.

»Hvis der er beslutninger, jeg er uenig i – og det vil der jo være til enhver tid - så skal jeg kommunikere dem loyalt til mine medarbejdere. Jeg kan ikke længere stå og sige, at det er nogle tosser i en anden afdeling, der har truffet en åndsvag beslutning. Sådan kan jeg simpelthen ikke kommunikere længere. Jeg skal bare være loyal overfor de beslutninger, der er truffet over mig.

Michael Uhrenholdt

Michael Uhrenholt

Michael Uhrenholt er en del af rådgiverteamet i Ledelse, Ledernes enhed for sparring og rådgivning af ledere.

Han har særligt kompetencer inden for blandt andet lederudvikling og rekruttering og har været hos Lederne siden 2007.

Som medlem af Lederne kan du få gratis rådgivning af Michael og hans kolleger.

Fold ud

I sine tidligere mellemlederjob tillod han sig at have et vist frisprog, men i dag tænker han meget over, hvordan han formulerer sig. Specielt når han skal forklare og forsvare en beslutning, som han egentlig er kritisk overfor.

»Der skal jeg fintune min kommunikation, kan jeg godt mærke. Jeg skal jo formidle beslutningen loyalt, for jeg repræsenterer den samlede ledelse overfor mine medarbejdere. Men den skal jeg lige æde,« siger Søren Bygbjerg.

I podcasten beder han Michael Uhrenholt om at komme med nogle bud på, hvordan han kan ændre sit mindset, så det passer bedre til de krav, der stilles til ham i det nye job.

»Nu er jeg jo kommet et sted, hvor jeg er steget i graderne, og hvor jeg skal repræsentere hele min virksomhed og hele strategien, og ikke kun mine egne folk. Så hvordan ændrer jeg mit perspektiv, så jeg er lidt mindre ambassadør for det, jeg lige selv har ansvar for, og tager et samlet ansvar, uden at jeg overfor medarbejderne kommer til at fremstå som om, jeg har glemt alt om dem og det, vi laver?« spørger Søren Bygbjerg i podcasten.

Søren Bygbjerg er chef for DR P3. Foto: Christian Als
»Jeg er gået fra at være i opposition til at være i regering. Det kræver, at man pludselig skal lede på en helt anden måde,« siger Søren Bygbjerg. Foto: Christian Als

Loyalitet er en grundpræmis

For Michael Uhrenholt er det helt afgørende, at Søren Bygbjerg – og andre mellemledere, der avancerer til næste step på karrierestigen – accepterer den grundpræmis, at de i den nye rolle skal optræde som rollemodel for den måde, organisationen ønsker at træffe beslutninger på, og hvordan den forfølger sine mål og sine visioner.

»I et så stort chefjob skal man stå på mål for det, den øverste ledelse vil. Det er en præmis, du ikke bare kan skyde til side, fordi du synes, at det er sjovere at være ’guerilla-leder’, der finder sine egne skæve veje. Hvis du fortsætter med at agere sådan i det nye job, får du fingrene i klemme meget hurtigt,« siger Michael Uhrenholt.

Hvor Søren Bygbjerg før i tiden kunne tillade sig at pege fingre ad de ting, han ikke følte fungerede og kunne harcelere voldsomt over de beslutninger, han var uenig i, er han nu havnet i en stilling, hvor han er nødt til at være gennem-loyal, tilføjer Michael Uhrenholt.

Vigtigt at turde sige fra

Han understreger dog, at det ikke er ensbetydende med, at man som chef bare skal slå hælene sammen og parere ordre, hvis man er helt uenig i en konkret og vidtrækkende beslutning, der er udstukket af den øverste ledelse.

»Du bliver nødt til at gøre op med dig selv og din egen integritet, hvor langt du vil lade dig trække rundt i manegen. Det kræver mod, men du skal turde melde tilbage til direktionen eller din egen chef, at du er helt uenig i en beslutning. Her er det selvfølgelig vigtigt, at du kan stå på mål for dine argumenter, og du skal vide, at det godt kan koste noget på din relation til din egen chef, men det er vigtigt, at du gør det; også selv om det i yderste konsekvens kan betyde, at du ikke har jobbet dagen efter,« siger Michael Uhrenholt.

Søren Bygbjerg er chef for DR P3. Foto: Christian Als
»Jeg tænkte jo, at jeg da bare kunne arbejde nogle flere timer. Det kan man godt i periode, men det kan man jo ikke i længden. Det har jeg lige skullet omstille mig til,« siger Søren Bygbjerg. Foto: Christian Als

Søren Bygbjerg oplever selv, at hans egen chef og direktør sætter pris på det, når han siger sin ærlige mening.

»Så det gør jeg gerne, når jeg har noget vigtigt på sinde,« siger han.

Sammen med sin egen ledergruppe har han helt åbne diskussioner, også om alle de ting, gruppen er i tvivl om eller højlydt uenige om.

»Men når jeg så går ud af det mødelokale, så skal jeg selvfølgelig bakke op om de beslutninger, vi har truffet sammen. Sådan er jobbet,« siger Søren Bygbjerg.

Har lært at passe på sig selv

Når han i dag tænker tilbage på hårtabet og den morgen, han faldt besvimet om, er han glad for, at han i dag er et andet og bedre sted i sit chefjob.

Han fik samlet rigtig godt op på stress-forløbet med sin chef og en ledelsescoach. Og måske endnu vigtigere fik han fortalt sin ledergruppe, at han ikke kunne tage alle kuglerne selv.

»Jeg sagde til dem, at det godt kunne blive lidt kaotisk her i år nul efter den store forandring, og at jeg simpelthen havde brug for deres hjælp og derfor nogle gange ville bede dem om nogle ting med meget kort varsel,« siger Søren Bygbjerg.

Den vigtigste lære har været, at selv en chef med en så stor kapacitet, som han er i besiddelse af, ikke kan holde til max-belastning i længden.

»Det var jeg alt for længe om at indse. Jeg tænkte jo, at jeg da bare kunne arbejde nogle flere timer. Det kan man godt i periode, men det kan man jo ikke i længden. Det har jeg lige skullet omstille mig til,« siger Søren Bygbjerg og tilføjer så:

»Det har da været en hård nyser, men hver dag minder den hvide plet hår mig om, at jeg skal huske at passe på mig selv. For hvis jeg ikke passer på mig selv, kan jeg jo heller ikke passe på min radiokanal og på mine medarbejdere.«

Action Card

4 anbefalinger fra Michael Uhrenholt når du som chef stiger i graderne

  1. Foretag en grundig oprydning og prioritering. Når du træder et trin op ad karrierestigen, skal du være opmærksom på, hvad du vil bortprioritere. Det kan være opgaver, som du er lykkedes godt med i din tidligere funktion, men som du ikke længere skal bruge tid på – heller ikke selv om du er god til det og synes det er sjovt.

  2. Find ud af hvilke kompetencer og personlige træk, du skal nedtone, og hvilke du skal have fremhævet endnu mere. Hvis du for eksempel er ekstremt handlekraftig, kan du blive nødt til at nedtone den del. Chefer, der hele tiden sætter ting i søen og konstant trykker på alle knapper, risikerer at stresse organisationen.

  3. Loyalitet er altafgørende, men giv plads til kreativitet. Som leder i de øverste lag skal du til enhver tid stå på mål for hele virksomheden. Men husk at give plads til at lederne under dig kan tænke kreativt og udfordre den gængse tankegang. Du kan ikke længere selv optræde som ’guerilla-leder’ – men giv plads til at din ledergruppe af og til gør tingene lidt skævt.

  4. Nogle gange skal du sætte foden ned. Specielt som chef med mange medarbejdere under dig er det vigtigt at gøre op med dig selv, hvor din grænse går, når det gælder beslutninger, der kommer ovenfra, og som du absolut ikke er enig i. Hvis du går på kompromis med alt og accepterer beslutninger, du ikke selv tror er rigtige, vil din organisation kunne mærke det på dig – og du mister deres respekt og tillige din egen integritet, hvis du ikke sætter foden ned, uanset om du i yderste konsekvens sætter din egen stilling på spil.

Lederskabet:

Et splitbillede af Hjulmand og Frank, der giver feedback i en kamp

Thomas Frank og Kasper Hjulmand er fodboldtrænere i topklasse. Nu vil de inspirere dig til noget vigtigt i ledelse.

14 min.
Sisse Fisker

Sådan får du din første bestyrelsespost

Drømmer du om at sidde i en bestyrelse? Her er, hvad du skal kunne. Og hvordan du kommer i gang.
7 min.
Mette Davidsen Nielsen står med ryggen mod en væg
Lederskabet

Livet i hamsterhjulet har krævet masser af selvmedicinering. Nu vil kulturredaktøren ud af det sammen med medarbejderne

Selv om hun har et privilegeret og spændende lederjob som kulturredaktør på Politiken, føler Mette Davidsen-Nielsen ofte, at hun løber rundt, uden at komme nogle vegne. Hun mener, at der er brug for at gentænke den måde, vi har skruet arbejdslivet sammen på og få redefineret lederrollen.
27 min.
Stine Kirkegaard står foran sin cateringfirma Easy Peacy
Lederskabet

Stine vil ikke have 'giftig maskulinitet' i sin virksomhed

Groft sprogbrug, sexisme og andre former for krænkelser er tilsyneladende hverdagskost mange steder i restaurationsbranchen, men ikke hos 29-årige Stine Kirkegaard, der står bag cateringsuccesen Easy Peacy, og insisterer på en ordentligt tone.
24 min.
Lotte Bruun Jensen
Lederskabet

Her har direktøren meldt ud, at familien altid kommer før virksomheden

Lotte Bruun Jensen, der er 4. generations ejerleder af Osvald Jensen A/S, lever for sine børn, sin familie og vennerne. Derfor prioriterer hun benhårdt privatlivet over arbejdslivet – og opmuntrer medarbejderne til at gøre det samme og til at dele private problemer. Det er en klar trend, især blandt yngre ledere, siger ledelsesrådgiver.
24 min.
Aviaja Andersen står med en sæk maskmel iført hår net
Lederskabet

Aviaja sprang fra drømmejobbet i kosmetikindustrien for at redde kloden

Et par år efter hendes mand døde skiftede Aviaja Riemann-Andersen sit chefjob i L’Oréal-koncernen ud med en startup, der vil afhjælpe fødevaremangel ved at udnytte restproduktet fra ølbrygning. Det kræver ’vildt meget ledelse’, siger hun, specielt efter at der er kommet investorpenge ombord.
28 min.
Sune Malthe Thagaard sidder og snakker i telefon mens han nulrer med sit lange hår
Lederskabet

Sune vil vise, at der er flere måder at være mand på. Også i den finansielle sektor

Da Sune Malthe-Thagaard, der er chefanalytiker i Totalkredit, valgte at åbne op om sin seksualitet, blev jakkesættet samtidig skrottet til fordel for langt hår, pink t-shirt og øreringe.
29 min.
Mette Wolf går rundt på scenen med røde teatersæder i baggrunden
Lederskabet

Mette Wolf har succes som teaterdirektør. Men det er ensomt at være leder

Som barn af 1970erne er Mette Wolf vokset op i en tid, hvor fællesskab og solidaritet var de altafgørende værdier. Nu tager hun som direktør på Nørrebro Teater de upopulære beslutninger og prøver at finde sig til rette i ikke længere at være en del af arbejdsfællesskabet.
30 min.
Portrætbillede af Jonas Schmidt
Lederskabet

Brugs-souschefen, der fik heltestatus: »Den gode chef har altid sine ansattes ryg«

Kunden har ikke altid ret. Slet ikke hvis urimelige og hysteriske kunder overfuser dine ansatte. Sådan lyder det fra Jonas Schmidt, souschef i SuperBrugsen i Jyderup, der gik komplet viralt, da han en dag satte foden ned og kom med en opsang, efter at en af hans medarbejdere blev overfuset.
25 min.