Ledelse med Vilje

For 15 år siden sendte Kasper Fangel en uopfordret ansøgning til ISS’ topchef. Nu er han selv øverste chef for virksomhedens knapt 400.000 medarbejdere

Foto Christian Als
3. januar 2024

Som ung var Kasper Fangel en af verdens 30 bedste badmintonspillere, men indså, at han aldrig kunne komme helt til tops. Derfor droppede han sportskarrieren, uddannede sig til revisor og tog en chance. En modig mail til ISS’ Group CEO landede ham hans første job i rengøringsgiganten, som han nu selv leder.

Kasper Fangel står foran en mørk baggrund
»Jeg tror, at den helt store pointe i dit arbejdsliv er at beskæftige sig med ting, som du synes, er interessante. Det er det, der gør, at man vil lægge timerne, og det er det, der gør, at man bliver glad. Når man er glad, og man kan mærke, at man bliver bedre, så skubber det også til motivationen, og så går det hele op i en højere enhed,« fortæller Kasper Fangel, som er Group CEO i ISS. Foto: Christian Als
Gå til Action card

Da Kasper Fangel i 2008 sendte en uopfordret ansøgning fra sin private Hotmail-konto til topcheferne i tre store danske børsnoterede virksomheder, fik han aldrig svar fra to af dem. Den tredje modtager var ISS, og her valgte den daværende CEO, Jørgen Lindegaard, at kalde Kasper Fangel til samtale allerede dagen efter.

Den 15 år gamle mail er for længst gået tabt, men Kasper Fangel husker, at han relativt kortfattet skrev, at han opfattede ISS som en meget interessant global virksomhed, hvor man kunne rykke hurtigt, og hvor der var en god performancekultur og meget lidt bureaukrati. Og ikke mindst: Hvorfor han mente, at han ville være en god medarbejder for ISS.

Den modige mail – og det drive og gåpåmod, den var udtryk for – må have gjort et stort indtryk på Jørgen Lindegaard. Ansættelsesprocessen gik i hvert fald lynhurtigt.

»24 timer efter jeg sendte mailen, var jeg ansat i ISS,« siger Kasper Fangel, der for nogle måneder siden klatrede helt til tops i ISS som Group CEO, da Jacob Aarup-Andersen i efteråret forlod koncernen til fordel for et job som administrerende direktør i Carlsberg.

Også her rakte Kasper Fangel selv aktivt ud efter jobbet. Han ringede til sin bestyrelsesformand og fortalte, at han gerne ville have jobbet og hvorfor han følte sig klar til det.

»Jeg er enormt ambitiøs, og janteloven kan ikke holde mig tilbage. Jeg vil ikke have, at det holder nogen tilbage. Man skal have lov til at have drømme, og jeg har drømt om at blive CEO i ISS, siden den dag, jeg begyndte her for 15 år siden,« siger Kasper Fangel.

Badminton gjorde ham konkurrenceorienteret
I Lederstof.dk’s podcast Ledelse med Vilje beskriver den i dag 44-årige chef for tæt på 400.000 ansatte sig selv som ’enormt drevet og konkurrenceorienteret’ og som en leder, der får et kick ud af at performe med sit team og af at motivere folk omkring sig.

Hans vinderinstinkt er et personlighedstræk, som han har haft siden han var helt lille, og som fik yderligere næring, da han som ung forsøgte at komme helt til tops som professionel badmintonspiller.

Hans store mål var at kvalificere sig til de olympiske lege, og derfor flyttede han til København for at blive en del af Team Danmark, så han kunne træne med de bedste danske spillere. På kort tid fik han kæmpet sig op blandt de 30 bedste spillere i verden, men så ramte han muren.

»Når jeg mødte de allerbedste spillere i verden, kunne jeg mærke, at der var for langt op. Uanset hvor meget jeg trænede, ville jeg aldrig komme op blandt de ti bedste, som var kvalifikationskravet for at kvalificere mig til OL,« siger Kasper Fangel.

»Jeg tror ikke på, at du kan diktere folk, hvad det er, der skaber motivation for dem. Det handler om en følelse, som du skal kunne mærke, når den flyder gennem din krop,« siger Kasper Fangel. Foto: Christian Als

Ilden i maven er afgørende
Da det gik op for ham, at han jagtede et mål, som var uopnåeligt, sivede motivationen ud af ham. Han traf derfor, hvad han selv betegner som en af de vigtigste beslutninger i sin karriere: I 2004 droppede han sporten og tog i stedet en kandidatuddannelse i revision.

»For mig er der en vigtig pointe i den beslutning, nemlig at man skal forfølge det, man er motiveret for. Jeg møder ofte folk, som sidder fast i ting, fordi det er meget nemmere at fortsætte med det, du har gjort i lang tid, end at skifte vejbane. Men det er, når du arbejder med noget og fokuserer på noget, som motiverer dig, at du også bliver god til det. Det er ilden i maven, der er afgørende,« siger Kasper Fangel.

Da han blev tilknyttet Team Danmark, var det et krav, at han sideløbende med den intensive træning skulle tage en uddannelse. Kasper Fangel valgte at tage en bachelor i erhvervsøkonomi på CBS, men lagde ikke mange kræfter i studiet, fordi al hans fokus var på badminton. Da sporten var lagt på hylden, gik han til gengæld all in på revisorstudiet, blev en af de bedste på sin årgang, og fik efterfølgende job i revisorgiganten PwC. Efter to år vidste han med sig selv, at han ikke skulle være revisor i hele sin karriere og sendte den mail, der skaffede ham det første job i ISS.

»Alt, hvad vi gør hver eneste dag, skal sikre, at vi som selskab bliver en lille smule bedre, og derfor er evaluering og feedback enormt vigtigt,« fastslår Kasper Fangel. Foto: Christian Als

Lærte feedback på den hårde måde
Revisoruddannelsen har han dog efterfølgende haft god gavn af. Han har blandt andet været regnskabsansvarlig for ISS i Nordamerika og var finansdirektør (CFO), inden han blev Group CEO. Men faktisk mener han selv, at badmintonsporten har givet ham endnu mere end studierne, for eksempel et udpræget performancegen og en attitude om aldrig at give op.

»Jeg giver aldrig op. Jeg kan ikke give op. Jeg fortsætter og fortsætter og fortsætter. Det er badminton, der har givet mig den disciplin og ambition. Når du træner meget i badminton, bliver du bedre. Det er nøjagtigt det samme i business. Hvis du er vedholdende og fortsætter, jamen, så bliver du også god til det,« lyder det fra Kasper Fangel.

Når han ser tilbage på sine år som professionel badmintonspiller, fremhæver han den evaluerings- og feedbackkultur, han mødte i Team Danmark, som en vigtig læring. Hver eneste dag blev spillerne bedt om at evaluere, om de havde opnået det, de ønskede med træningen. Den tilgang skulle sikre, at spillerne var opsatte på at måle selv små fremskridt på daglig basis.

»Det var den måde, jeg blev en god badmintonspiller på, og det er også den måde, jeg tænker forretning på. Alt, hvad vi gør hver eneste dag, skal sikre, at vi som selskab bliver en lille smule bedre, og derfor er evaluering og feedback enormt vigtigt,« fastslår Kasper Fangel.

Kasper Fangel

Group CEO i ISS siden 1. september 2023

Født 1979 i Århus

Kasper Fangel var som ung professionel badmintonspiller og nåede op blandt de 30 bedste spillere i verden. Han har også fungeret som badmintontræner i Team Skælskør-Slagelse (2004-2011).

Han er uddannet cand.merc. aud på Copenhagen Business School.

Han arbejdede i to år i PwC (2006-2008), inden han i 2008 blev ansat i ISS. Her har han bestridt otte forskellige stillinger på ledelsesniveau, herunder som regnskabsansvarlig i Nordamerika og finansdirektør (CFO).

Privat er han bosiddende i Klampenborg, hvor han bor med sin hustru og fem børn.

Foto: Christian Als

Fold ud

Går aldrig efter personen
Når han selv leverer feedback, er det uden de store falbelader. Ifølge Kasper Fangel selv forsøger han altid at være ærlig og siger tingene, som de er, så folk ved, hvor de har ham.

Giver det ikke en risiko for, at man kan slå sig på dig?

»Det gør det selvfølgelig, men jeg håber, at folk vil sige, at jeg aldrig er personlig. Jeg går aldrig efter personen. Jeg gør alting med én ting for øje, og det er virksomhedens interesse. I en forretning som vores, og i business generelt, tror jeg ikke på, at der er plads til, at tingene bliver pakket alt for meget ind. Det skal være ærligt, og vi skal hurtigt kunne komme til sagens kerne, og det gør man altså ved at være straight forward,« siger Kasper Fangel, der gerne indrømmer, at hans tålmodighed ikke rækker til lange møder uden indhold eller beslutninger.

»Jeg har det meget, meget vanskeligt med samtaler, hvor det tager 10 minutter at komme ind til sagens kerne.«

Fakta om ISS - ISS' vilde tal

  • Knapt 400.000 medarbejdere i over 30 lande
  • 200 nationaliteter
  • 125.000 nye medarbejdere ansættes hver eneste år (og ISS har faktisk en af de laveste medarbejderomsætninger i industrien)
  • For 80 procent af de servicemedarbejdere, der ansættes i ISS, gælder det, at det er deres første job.
Fold ud

CEO-jobbet kræver people skills
Kasper Fangel er godt selv opmærksom på, at det ekstreme drive og vinderinstinkt, der har ført ham til tops som den øverste chef for ISS’ tæt på 400.000 medarbejdere, kan virke en anelse skræmmende på hans omgivelser. Selv om mange i organisationen, for eksempel alle landecheferne, er af præcis samme støbning som ham selv og tænder på performance og konkurrence, skal han som Group CEO formå at favne og motivere hele organisationen.

Det kræver people skills og en evne til at kunne kommunikere sit projekt, så alle forstår det og committer sig til det – og det er Kasper Fangel overbevist om, at han kan lære at mestre.

»Som CEO er jobbet og rollebeskrivelsen større og bredere, end i mine hidtidige stillinger. Jeg har, synes jeg selv, en god forståelse for, at alle ikke er som mig, eller er udstyret med samme performancegen, og at det derfor også er meget forskelligt, hvad der motiverer den enkelte,« siger Kasper Fangel og tilføjer:

»Jeg tror ikke på, at du kan diktere folk, hvad det er, der skaber motivation for dem. Det handler om en følelse, som du skal kunne mærke, når den flyder gennem din krop.«

»Det er, når du arbejder med noget og fokuserer på noget, som motiverer dig, at du også bliver god til det. Det er ilden i maven, der er afgørende,« siger Kasper Fangel.  Foto: Christian Als

Fokus på hvad der skaber værdi
Siden Kasper Fangel tiltrådte som øverste chef 1. september 2023, har han ikke ligget på den lade side. Han har besøgt flere af de over 30 lande, ISS er aktiv i, og har sammen med direktionen gennemgået alle de strategiske initiativer, som ISS søsatte for tre år tilbage, hvor virksomheden lancerede sin OneISS strategi. Målet har været at finde ud af, hvad der virker, hvad der skal ændres og hvad der skal skæres fra. Den proces har også medført en større fyringsrunde. Og så har han reduceret den 13 mand store direktion med fire medlemmer for at skabe en slankere og mere agil ledelse.

»Det handlede ikke om at folk ikke performede. Jeg ville have færre mennesker i direktionen, så vi kan træffe beslutninger hurtigere,« lyder forklaringen fra Kasper Fangel.

Mangler en stop-knap
Den største udfordring, han har oplevet i jobbet hidtil, er, at han er gået til værket på en så superdrevet facon, at han har ’svært med at stoppe med at arbejde’, som han udtrykker det. Det er en udfordring for ham selv, men endnu mere for organisationen, erkender han.

»Det er klart, at hvis jeg pumper mails ud tidligt om morgenen, sent om aftenen og i løbet af weekenden, så skaber det en kultur, hvor folk kan tro, at de forventes at skulle arbejde på alle tider af døgnet. Og det er jo ikke tilfældet. Selvfølgelig skal der være tid til også at være sammen med familien, og der skal være tid til at beskæftige sig med andre ting udenfor arbejdet. Så det er noget, som jeg er opmærksom på, uden at jeg vil gå på kompromis med det, der også er vigtigt, nemlig at drive en rigtig stærk performancekultur i selskabet,« siger Kasper Fangel.

ISS-topchefen: Nogle gange skal du træde nogle skridt tilbage i karrieren

Da ISS’ topchef Kasper Fangel stadig kun var en upcoming star i virksomheden, valgte han – stik imod sine egne instinkter – at tage til USA for at varetage en stilling, der formelt set lå tre trin under det direktørjob, han havde i Danmark, men som til gengæld bragte ham helt tæt på kunderne.

»Det var ikke nogen nem beslutning og krævede noget refleksion, men jeg havde nogle gode folk omkring mig, der insisterede på at det var nødvendigt for mig at lære forretningen bedre at kende,« siger Kasper Fangel.

Hør mere om, hvorfor Kasper Fangel mener, at det nogle gange kan være en god ide at træde nogle skridt ned ad karriestigen, i Lederstof.dk’s podcast Ledelse med Vilje, hvor han også sætter ord på, hvorfor hans ypperste ambition i jobbet er, at ISS skal være en virksomhed, der tager et endnu større socialt ansvar for underprivilegerede grupper i samfundet.

»Det ville være det allerstørste at opnå, hvis ISS bliver kendt som selskabet, der giver folk, der har det vanskeligt socialt, fantastiske muligheder, som de ikke ville have haft, hvis ISS ikke eksisterede, og lykkes med at skabe motivation og nogle muligheder for dem, der har det svært,« siger Kasper Fangel, der i podcasten også afslører, hvorfor han aldrig pacer sine egne børn, når de dyrker sport.

Foto: Christian Als

Fold ud

’Framework’ i privatlivet
Hans egen private work-life balance er lagt i helt faste rammer. Han er gift og har fem børn, men aftalte tidligt i karrieren med sin hustru, hvordan de kunne strukturere familielivet, så det spillede sammen med hans arbejdsliv.

»Det indebærer, at jeg arbejder mange timer i hverdagen fra mandag til fredag. Men så dedikerer jeg også weekenden 100 procent til familien. Det er ligesom det framework, der er etableret. Hvis det bliver en diskussion i løbet af ugen, at man er væk stort set hver aften, så slider man hinanden op. Så det har vi været afstemt om i mange år. Og det fungerer rigtig godt.«

Hvor mange timer arbejder du på sådan en uge?

»Så meget, der er behov for. Jeg har ikke en ambition om, at det skal være x antal timer. Jeg laver mit arbejde, og i nogle uger er det mere end andre. Så det handler om at tilpasse det til det behov, der er.«

Den samtale, man skal have med sin hustru, hvor I jo så kommer frem til, at din karriere er vigtigere end hendes, hvordan tager man den?

»Sådan vil jeg ikke stille det op. Og jeg er sikker på, at min hustru ville være meget uenig i, hvis jeg stillede det op på den måde. Hun får tingene til at fungere med fem børn i privaten. Det er et job, der på mange punkter er mere krævende, end det job, jeg har. Og det har jeg fuld respekt for, og er virkelig taknemmelig og glad for. Så vi ser ikke, at noget er vigtigere end andet. Men det ville ikke kunne lade sig gøre med mit job, hvis min hustru ikke hjalp med at få tingene til at fungere,« lyder det fra Kasper Fangel.

»Jeg er enormt ambitiøs, og janteloven kan ikke holde mig tilbage. Jeg vil ikke have, at det holder nogen tilbage. Man skal have lov til at have drømme, og jeg har drømt om at blive CEO i ISS, siden den dag, jeg begyndte her for 15 år siden,« fortæller Kasper Fangel. Foto: Christian Als

Ilden brænder kraftigere end nogensinde
Efter tre måneder i det job, han har drømt om, siden han første gang blev indlemmet i ISS-familien for 15 år siden, brænder ilden i maven kraftigere end nogensinde, og han stortrives med at have fået det ultimative ansvar for hele virksomheden.

»Jeg tror, at den helt store pointe i dit arbejdsliv er at beskæftige sig med ting, som du synes, er interessante. Det er det, der gør, at man vil lægge timerne, og det er det, der gør, at man bliver glad. Når man er glad, og man kan mærke, at man bliver bedre, så skubber det også til motivationen, og så går det hele op i en højere enhed,« siger Kasper Fangel, der bedyrer, at han føler samme høje grad af motivation, som første dag i firmaet for 15 år siden.

»Jeg har aldrig haft en dag i ISS, hvor jeg har tænkt, ’ej, hvor er det irriterende, jeg skal herind’. Jeg tror også, at det er det, der har gjort, at jeg er kommet så langt i ISS, som tilfældet er. Det ville ikke være sket, hvis jeg havde følt det som en plage at komme på arbejde,« konstaterer Kasper Fangel.

Action Card

Her er Kasper Fangels fire bedste ledelsesråd

  1. Vær autentisk. Bliv ved med at være dig selv, uanset ledelsesniveau. Dine omgivelser skal kunne mærke dig og føle, at ’what you see is what you get’. Det skaber en transparens, sikkerhed og forudsigelighed omkring dig som leder, hvilket er altafgørende for at opnå tillid og opbakning.
  2. Del dine mål. Som tidligere professionel badmintonspiller er jeg skolet i værdien i, at man sætter sig klare mål, og så går benhårdt efter dem. Men ingen vinder alene. Det kræver en teamindsats, og derfor er det vigtigt at have et klart fælles billede af målene og vejen derhen.
  3. Dyrk motivationen. Når folk er motiverede, skaber de også resultater. Min egen drivkraft har altid været styret af min ’ild i maven’. Når der er noget, jeg brænder for, kaster jeg mig helhjertet ind i det. Som leder gælder det om at finde og antænde de gnister i folks maver, der gør, at de har lyst til at gøre en forskel.
  4. Anerkend de små forbedringer. Jeg tror stærkt på, at vi når vores langsigtede mål ved at blive en lille smule bedre hver dag. Dét kræver en åben og tryg feedback-kultur, hvor vi evaluerer på vores indsats og værdsætter de små forskelle, alle kan være med til at skabe hver eneste dag.

Mere fra Ledelse med Vilje

Sheela Søgaard går ned ad en trappe
Ledelse med vilje

Sheela Søgaard troede, at usikkerhed var et svaghedstegn hos en leder. I dag ser hun det som en kæmpe styrke

Sheela Søgaard kan i år fejre 15-års jubilæum som CEO i arkitektgruppen BIG. Her fortæller hun om opvæksten i Mellemøsten. Om frygten for at gå i stå. Og om hvordan hun har lært at omfavne usikkerheden i rollen som leder.
45 min.
Niels B Christiansen leger med et LEGO tog
Ledelse med vilje

LEGOs topchef sætter retningen. Men han ved, at medarbejderne præsterer bedst med frihed under ansvar

Han hader, når tingene bliver unødigt komplicerede, men elsker at træffe hurtige beslutninger. Han sætter retning, men hviler så meget i sig selv, at han tør give andre masser af ansvar. Mød Niels B. Christiansen, der har gjort LEGO til verdens stærkeste legetøjsbrand.
38 min.
Anne Kathrine Steenbjerge står foran en lastbil
Ledelse med vilje

Som femte generation har topchefen altid familievirksomheden i sine tanker

Anne Kathrine Steenbjerge skal videreføre den virksomhed, hendes tipoldefar grundlagde for 142 år siden. En opgave, hun er så opsat på at lykkes med, at hun indimellem kæmper med at holde bekymringerne for døren.
43 min.
Kim Povlsen sidder for enden af et bord
Ledelse med vilje

Robotdirektøren synes, det er sjovest, når det er allersværest

Tidligt lagde Kim Povlsen en plan for karrieren: Han ville gå målrettet efter job uden for sin komfortzone for at lære så meget som muligt. Det er i den grad blevet opfyldt, også da han som ny CEO i Universal Robots lancerede store forandringer midt i en bragende succes.
45 min.