Henrik Ullum er direktør for Statens Serum Institut
Henrik Ullum blev direktør for Statens Serum Institut lige da coronasmittetallene eksploderede sidste vinter, og der skulle tages beslutning om nye nedlukninger. Foto: Christian Als
Ledelse med vilje

Henrik Ullum dumpede ned som topchef midt i pandemiens centrum

22. september 2021

Direktøren for Statens Serum Institut gik fra 40 til over 1.000 medarbejdere samtidigt med, at han fik en nøglerolle i vores kamp mod corona.

Gå til Action card
Henrik Ullum var på kanotur med nogle gode venner i Sverige sidste år, da han fik en sms, der skulle vise sig at få afgørende betydning for hans liv og karriere.

Han var på det tidspunkt overlæge og professor på Rigshospitalet. Han var også formand for De Lægevidenskabelige Selskaber. Respekteret blandt sine kolleger, men et ukendt navn i offentligheden. Det ændrede sig efter sms’en, som var fra et rekrutteringsbureau. 

Få måneder senere stod han nemlig på landsdækkende tv som ny direktør for Statens Serum Institut sammen med statsminister Mette Frederiksen og sundhedsminister Magnus Heunicke. Sammen meddelte de danskerne, at landet ville blive lukket ned. Igen.

»Jeg startede som direktør for Statens Serum Institut den 1. december og dumpede ned midt i pandemien. Det var der, smittetallet for alvor begyndte at stige. Jeg havde kun været der i 14 dage, da jeg kunne se, at det var ved at gå helt skævt. Så jeg anbefalede, at vi var nødt til at gøre noget for at bremse smitten,« fortæller Henrik Ullum i Lederstof.dk’s podcast Ledelse med vilje.

Restriktionerne blev skærpet. Restauranter, biografer og fitnesscentre blev lukket. Skolebørn blev sendt hjem. Og det samme blev hundredetusinder af medarbejdere i det offentlige og private erhvervsliv. 

»Det var på alle måder en ekstrem situation at lande i ledelsesmæssigt. Corona har fyldt rigtig, rigtig meget i min første tid som direktør for Seruminstituttet. Og jeg er ret sikker på, at hvis man spørger medarbejderne i de afdelinger, der ikke arbejder med corona, om de har set nok til deres nye chef, så vil de svare, at det har de ikke,« siger Henrik Ullum.
 
Henrik Ullum er direktør for Statens Serum Institut
Direktørjobbet i Statens Serum Institut kræver mange store beslutninger. Henrik Ullum har tid til at træffe mange af dem mens han cykler til og fra arbejde - en tur på 40 kilometer hver vej. Foto: Christian Als.

Fra overlæge til magtfuld leder

Uden SMS’en fra rekrutteringsbureauet er det langt fra sikkert, at Henrik Ullum var endt i hjørnekontoret på en af sundhedsvæsnets vigtigste adresser. 

»Jeg vidste jo godt, at der var brug for en direktør på Statens Serum Institut, og jeg havde også tænkt på, om det kunne være noget for mig. Men det var et stort skridt at gå fra at være overlæge og leder af en forholdsvis begrænset forskergruppe til lige pludselig at springe ind som leder af en stor arbejdsplads midt i en pandemi,« siger Henrik Ullum.

Derfor betød det meget for ham, at der var nogle udefra, der så ham som et godt match til stillingen.

»Det var vigtigt, at der lige kom det her eksterne skub fra dem, der rent faktisk skulle bruge direktøren for Statens Serum Institut. Det, at de sagde, at de havde tænkt, at det kunne være mig, var med til, at jeg besluttede at give det en chance,« siger Henrik Ullum.
 
Henrik Ullum er direktør i Statens Serum Institut

Henrik Ullum

 • 55 år
 • Adm. direktør for Statens Serum Institut siden 1. december 2020
 • Overlæge ved Klinisk Immunologisk Afdeling, Rigshospitalet, 2006 - 2020
 • Professor ved Institut for Klinisk Medicin, Københavns Universitet, 2015 -2020
 • Uddannet læge fra Københavns Universitet, 1994 og Ph.D samme sted, 1998
 • Uddannet til speciallæge klinisk immunologi, 2004 
 • Henrik Ullum har ledelseserfaring fra både den kliniske verden, forskningen og det fagpolitiske – senest som formand for De Lægevidenskabelige Selskaber siden 2015. 
 • Privat bor Henrik Ullum i Hillerød med sin kone og har fire børn i alderen 17-28 år.
Fold ud

En turbulent tid

Den 55-årige familiefar til fire er ikke bleg for at indrømme, at det første trekvarte år som direktør for Statens Serum Institut har krævet alle hans vågne timer. 

Han fik posten, efter at hans forgænger var trådt tilbage ved udsigten til tjenestemandssag om overtrædelse af reglerne om habilitet, og omtrent samtidigt gik Seruminstituttets hidtidige ansigt udadtil, Kåre Mølbak, på pension.

»Det har været en turbulent tid og et turbulent lederskifte. Min forgænger gik jo ikke på pension, men tog sin afsked som en del af en vanskelig sag. Derudover er der nogle områder på Seruminstituttet, der har nogle strategiske udfordringer, og sidst men ikke mindst sagde jeg jo ja til jobbet midt i en pandemi,« siger Henrik Ullum.

I de sidste mange måneder har han levet et liv, hvor han har stået op, cyklet på arbejde, arbejdet, cyklet hjem, arbejdet lidt mere, talt med nogle ganske få mennesker, gået i seng, og så forfra igen næste dag. 

Men Henrik Ullum fortryder ikke sit skifte til et lederjob i magtens centrum.

»Jeg har det godt. Det er svært, men det er også ekstremt spændende og ekstremt let at lade sig motivere. Så det er ikke sådan, at jeg er ved at løbe træt,« siger han.

Som tidligere formand for De Lægevidenskabelige Selskabers 120 videnskabelige selskaber og i alt 25.000 lægevidenskabelige forskere var Henrik Ullum vant til at stille sig op og være talsmand, og han har været tydelig om sine holdninger om både sundhedspolitik og ledelsen af sundhedsvæsenet. Men som øverste leder for en af samfundets vigtigste institutioner i en pandemitid, bærer han et tungere ansvar. Det gjorde han sig bevidst, inden han takkede ja til jobbet og rollen som afsender af livsvigtige informationer på corona-pressemøderne. 

»I en interesseorganisation er det jo helt gratis at stå på en ølkasse og fortælle andre, hvilken retning de bør gå. Men der kommer et tidspunkt, hvor man tænker, at nu er det måske på tide, at man ikke bare giver andre gode råd om ledelse, men rent faktisk selv tager et medansvar og på egen krop oplever, hvor svært det er at få de her ting til at spille,« siger Henrik Ullum.
Henrik Ullum er direktør for Statens Serum Institut
»Forskellen er, at når man leder 40 mennesker, kan man nå at spørge dem alle sammen, hvordan det går med familien. Når der pludselig er 1.000 medarbejdere, er der mange, man ikke kender,« siger Henrik Ullum udfordringen ved som nyudnævnt direktør at skulle lede en stor medarbejderflok. Foto: Christian Als

Regeringens rådgiver

På pressemøderne har Henrik Ullum været manden, der kommer med viden og anbefalinger. Men rollen som direktør for Statens Serum Institut rækker langt ud over det.

»Seruminstituttets rolle er jo at rådgive regeringen om, hvad der er den rigtige politik at føre. Og det har været ekstremt centralt i den nuværende corona-situation. Min rolle som direktør er sammen med gode medarbejdere at forsøge at syntetisere den viden, vi har og sørge for, at den bliver omsat til gode håndterbare råd i forhold til, hvad vi skal gøre med epidemien,« siger Henrik Ullum.

Hvor meget fylder arbejdet for dig med at give det rette indtryk udadtil?

»Det har fyldt rigtig meget. Det at bringe et land trygt igennem en krise, handler jo meget om kommunikation. Det handler om at kunne forklare, hvorfor vi gør, som vi gør, og hvordan vi ser situationen. Og at gøre det på en troværdig og tillidsvækkende måde. Det prøver vi at bruge mange kræfter på,« siger Henrik Ullum.

Cykler for at finde ro

Han kalder beslutningen om at takke ja til jobbet som direktør for Statens Serum Institut for den største, han har truffet i sin karriere.

»Det har været en ekstrem udvikling, og jeg er meget ydmyg og også beæret over den tillid, at jeg får lov til at stå i spidsen for noget, der er så stort og vigtigt. Det er klart, at jeg vil kæmpe med næb og kløer for at det lykkes, så man bagefter vil tænke, at det var det rigtige at vælge mig til at stå i spidsen for Statens Serum Institut,« siger Henrik Ullum.

Midt i coronakrisen har en af de store udfordringer været, at han står i en situation, hvor han er leder for 25 gange så mange ansatte, som han har prøvet tidligere. Og at han derfor har skullet ændre den måde, han leder på.

»Forskellen er, at når man leder 40 mennesker, kan man nå at spørge dem alle sammen, hvordan det går med familien. Når der pludselig er 1.000 medarbejdere, er der mange, man ikke kender, og det er selvfølgelig en udfordring. Der er jeg nu nødt til at tage skiftet, så jeg ikke kun leder direkte, men også leder gennem ledere. Og det er noget af det, jeg går og øver mig på og håber, jeg lykkes godt med,« siger Henrik Ullum.

Statens Serum Institut (SSI)

Statens Serum Institut er en del af Sundheds- og Ældreministeriet. Instituttets mål er at styrke sundheden gennem sygdomskontrol og forskning. Statens Serum Institut varetager en række centrale beredskabsopgaver, herunder forebyggelse og bekæmpelse af infektioner, biologiske trusler og medfødte sygdomme. Samtidig fungerer SSI som sektorforskningsinstitut, hvilket forpligter SSI til at udføre forskning og udvikling på internationalt niveau.
Fold ud
Selvom direktørjobbet i sagens natur er koncentreret om ledelse og indebærer en stort økonomisk, kommunikativt og administrativt ansvar, er det det faglige, der er Henrik Ullums primære drivkraft – ligesom det har været for ham, siden han var en ung forsker.

»Det er på grund af det faglige, at jeg er så glad for at være i Seruminstituttet. Der bliver arbejdet med infektioner, med biobanker, med forskning, med DNA - det er simpelthen alt det, jeg har arbejdet med i min karriere. Ved at kombinere det med ledelse, kan jeg – hvis jeg er heldig og dygtig – sørge for, at det sker på en endnu større skala. Det er det, jeg synes er spændende: At jeg kan kombinere min fagfaglighed med min ledelsesrolle.«
I en travl hverdag med mange store beslutninger er det vigtigt for ham indimellem at kunne trække sig ind i sig selv og tænke sig om. Derfor cykler han flere gange om ugen de 40 kilometer fra sit hjem i Hillerød til Seruminstituttet i København og tilbage igen. En tur, der tager omkring halvanden time hver vej.

»Det kan lyde af meget tid. Men jeg har fundet ud af, at det er en god måde at finde ro og fordybelse på. Når jeg cykler, har jeg tid til at lade de svære beslutninger modne,« siger Henrik Ullum.
Henrik Ullum er direktør for Statens Serum Institut
Når man cykler mange tusinde kilometer hvert år, punkterer man engang imellem. Især når det er regnvejr, og man ikke har tid til forsinkelsen. Derfor har Henrik Ullum altid udstyr med til at få afmonteret dækket og skiftet slange, så han kan komme videre i en fart. Foto: Christian Als  

Han kalder cykelturen for kvalitetstid og regner med, at det også er på sadlen, at han fremover kommer til at træffe en række vigtige ledelsesbeslutninger. Han er nemlig godt tilfreds med sit travle liv, og han vil gerne fortsætte på sin post, når coronaen er overstået, og han sammen med sine godt tusind medarbejdere skal stå klar til den næste pandemi:

»Umiddelbart tænker jeg, at jeg har det job, jeg skal ende i. Jeg skal simpelthen bare lykkes med at få Seruminstituttets drømme og ambitioner til at lykkes. Så er jeg glad,« siger Henrik Ullum.

Action Card

Henrik Ullums 5 bedste råd om ledelse

 1. Husk ydmyghed for opgaven
  Som leder tager man beslutninger med vidtrækkende konsekvenser for rigtig mange mennesker. De udfordringer vi skal løse kan være komplekse og valget af den bedste strategi svær. Derfor er det vigtigt, at man ikke alene tror, man kan gennemskue alle aspekter, men rådfører sig med andre, der har andre fagligheder og tankesæt. Det stiller så krav til at have medarbejdere og ledelseskolleger at spare med.
 2. Lad selvtilliden bo dybt
  En solid selvtillid kan umiddelbart lyde som en modsætning til ydmyghed. Det er dog i min optik vigtigt både at have selvtillid til at lytte til andre, syntetisere informationen til beslutninger og så hvile i disse beslutninger. Hvad enten man leder noget, man selv har skabt eller er valgt til at stå i spidsen af andre, er det fordi man som person har netop de kompetencer, der er nødvendige. Den følelse skal ligge dybt i maven.
 3. Hav en stor pytknap og brug fejl til læring
  Som leder og som organisation er det en grundpræmis, at der fra tid til anden laves små og større fejl. I nogle tilfælde bliver små fejl til store historier i offentligheden. Der synes jeg, det er vigtigt at se på helheden.  Gør vi det overordnet godt i organisationen? Hvis svaret er ja, er der brug for at kunne sige pyt og så lære af situationen.
 4. Giv plads til drømme og vilde ideer
  Hvis man som leder og organisation skal flytte sig, kræver det, at man giver rum til både drømme og vilde ideer. De kan ikke alle sammen forfølges, og de skal omformes til konkrete strategier og eksekverbare planer for at give nytte og mening. Men hvis der kun er plads fra start til de ideer, der er lette at udføre så risikerer organisationen at stå i stampe.
 5. Dine medarbejdere er din væsentligste ressource
  Helt basalt handler ledelse jo om at virke gennem andre. Det betyder, at dine medarbejdere skal spilles stærke og føle sig set hørt og værdsat. Det betyder også, at man skal vælge stærke medarbejdere med potentiale og evne til at tænke anderledes end en selv. Jeg har set ledere, der har været bange for, at deres medarbejdere skulle stråle for meget. Det er efter min mening en kæmpe fejl. Jo mere mine medarbejdere stråler, des bedre er jeg lykkedes som leder.

Ledelse med vilje

Anne Kathrine Steenbjerge står foran en lastbil
Ledelse med vilje

Som femte generation har topchefen altid familievirksomheden i sine tanker

Anne Kathrine Steenbjerge skal videreføre den virksomhed, hendes tipoldefar grundlagde for 142 år siden. En opgave, hun er så opsat på at lykkes med, at hun indimellem kæmper med at holde bekymringerne for døren.
43 min.
Kim Povlsen sidder for enden af et bord
Ledelse med vilje

Robotdirektøren synes, det er sjovest, når det er allersværest

Tidligt lagde Kim Povlsen en plan for karrieren: Han ville gå målrettet efter job uden for sin komfortzone for at lære så meget som muligt. Det er i den grad blevet opfyldt, også da han som ny CEO i Universal Robots lancerede store forandringer midt i en bragende succes.
45 min.
Gitte Kirkegaard står i midten af kontoret
Ledelse med vilje

Topchef Gitte Kirkegaard går hver morgen rundt og hilser på sine 95 ansatte

Gitte Kirkegaard er tredje generation for bordenden i Logitrans. Hun forsøger at balancere det travle job som topchef med en ledelsesstil, hvor der er plads til en snak om medarbejdernes problemer på hjemmefronten.
47 min.
Ole Krogh Petersen står og læner sig op ad en væg udenfor
Ledelse med vilje

PFA-direktør siger nej til lange powerpoints: »Jeg har brug for noget short and sweet, som er nok til at træffe en beslutning«

Mere information fører ikke nødvendigvis til bedre beslutninger. Det mener administrerende direktør i PFA, Ole Krogh Petersen, der foretrækker en kort snak over telefonen frem for et langt møde.
47 min.