Kvinde drikker vin til julefrokost
1.389 medlemmer af Lederpanelet er blevet spurgt om, hvordan de selv og deres arbejdsplads griber julefrokosten an i en undersøgelse foretaget af Lederne, og der er sket noget på den front de seneste par år.  Foto: Getty Images

Hver anden leder har ændret syn på julefrokosten

30. november 2023

I de seneste år er der blevet skruet op for bevidstheden om, hvad man kan tillade sig som leder under julefrokosten. Halvdelen tænker mere over, hvordan de opfører sig.

Gå til Action card

Når alkoholen går ind, går lederne hjem – eller i hvert fald ikke i baren eller på dansegulvet.

Nogenlunde sådan kan man opsummere en stor del af de svar, Lederne har fået i en undersøgelse blandt 1.389 medlemmer af Lederpanelet, der repræsenterer både offentligt og privat ansatte ledere.

Lederne er blevet spurgt om, hvordan de selv og deres arbejdsplads griber julefrokosten an, og der er sket noget på den front de seneste par år. Julefrokosten er stadig i live – 87,3 procent af paneldeltagernes arbejdsplads holder julefrokost, og to ud af tre ledere vil deltage, men i cheflaget er der opstået en anden tilgang til, hvordan og hvor længe, man deltager.

86 procent svarer, at de tilpasser deres adfærd på grund af deres lederrolle, f.eks. ved at minimere alkoholindtaget, gå tidligt hjem eller være ekstra bevidste om, hvad de taler med medarbejderne om. Og tæt på halvdelen – 48,8 procent – svarer, at de er blevet mere bevidste om deres adfærd i de seneste par år, en tendens der gælder både mandlige og kvindelige ledere.

Da chefen blev ”kedelig”
En af de ledere, der har gjort sig konkrete overvejelser, er Bjørn Larsen, logistikchef i Arla Foods. Han har altid sørget for kun at drikke en smule eller slet ingen alkohol til julefrokosten, men de seneste par år har han, som konsekvens af Me Too-bølgen, besluttet at tage tidligere hjem. Nærmere bestemt, når spisningen er slut, og han har besluttet, at de ledere, han har under sig, skal gøre det samme.   

»Det var der lidt ærgerlighed over, men jeg vil ikke risikere, at der opstår noget, fordi nogen har fået lidt for meget inden for vesten. Vi kan ikke holde til, at der kommer sager, hvor der opstår mistanke om, at en af mine ledere, eller jeg for den sags skyld, udnytter den position, vi har i forhold til medarbejderne.«

Det er blevet bemærket blandt medarbejderne. Nogle har kaldt Bjørn Larsen for ”kedelig” eller spurgt, om ledelsen er blevet for fin på den til at holde fest med medarbejderne.

»Men når jeg forklarer, at det er fordi, der er en anden dagsorden i dag, og vi er nødt til at være sikre på, at der ikke sker noget, så kan de godt forstå det.«

Der ligger en snert af ærgrelse i Bjørn Larsens stemme, når han taler om tiltaget med at gå tidligt. Hans erfaring er, at man tidligere bedre kunne få talt ud om det om mandagen, hvis der havde været episoder med en hånd på et lår, en lidt for tæt dans eller fuldemandssnak, hvor chefen får nogle ‘sandheder’ at vide.

»Jeg bliver ikke generet af, at nogen fortæller mig, at jeg er et fjols som leder, fordi de har fået for meget at drikke. Det er bare hæmninger, der slipper lidt. Altså jeg kan jo sagtens se, når jeg møder dem næste gang, om de går langs væggen, eller om de egentlig mente noget med det, de sagde.«

På trods af ærgrelsen har han ikke en bedre løsning end, at lederne smutter, inden promillerne stiger og hæmningerne falder.

»Vi skal ikke ende med at være en grå og trist arbejdsplads, hvor man f.eks. ikke kan fortælle en vittighed uden, at nogen bliver stødt, men hvem definerer balancen mellem, hvad er der i orden og hvad der ikke er? De overvejelser fylder meget, og derfor synes jeg, det er bedst, at vi i ledelsen trækker os.«

Michael Uhrenholdt er vært på den nye podcast Lederskabet
»Jeg synes, det er problematisk, hvis julefrokosten lige pludselig kun er en fest for medarbejdere uden ledere. Julefrokoster er en social sammenkomst, hvor man kan ’lime’ organisationen bedre sammen, og det skal man ikke underkende effekten af,« siger Michael Uhrenholt.

Sving bare det træben 
Hos Lederne fornemmer teamchef Michael Uhrenholt klart tendensen til større forsigtighed, når han taler med og rådgiver ledere. Han har en opfordring til dem, der går tidligt eller måske overvejer helt at blive væk fra julefrokosten eller andre firmafester. For de ledere møder han også.

»Jeg synes, det er problematisk, hvis julefrokosten lige pludselig kun er en fest for medarbejdere uden ledere. Julefrokoster er en social sammenkomst, hvor man kan ’lime’ organisationen bedre sammen, og det skal man ikke underkende effekten af. Det er f.eks. en mulighed for at tale med nogen, man ikke omgås så meget til hverdag, få en fornemmelse af stemningen og høre, hvordan det går hos dem. Man kan få en bedre indsigt i virksomheden på sådan en aften,« siger Michael Uhrenholt.

Blandt de adspurgte i Lederpanelet, som deltager i julefrokosten på deres arbejdspladser, har nogle svaret, at de ikke længere danser af bekymring for, om det kan sætte gang i snak og rygter. Men det er en forkert vej at gå, mener Michael Uhrenholt, for med lidt omtanke kan det sagtens fungere, siger han.

»Der bliver jo talt meget om inklusion for tiden, og det indebærer blandt andet, at man er til stede og nærværende, og at man sørger for, at der er plads til alle mennesker også til en julefrokost. Hvis man danser med den samme kollega hele aftenen, så kan det jo godt være, at det kan sætte gang i noget snak, men selvfølgelig skal du også som leder have lov til at hygge dig og komme ud og svinge træbenet.«

Action Card

5 råd til dig som leder – inden og under – julefrokosten

Teamchef i Lederne Michael Uhrenholt har erfaring for, at disse fem råd bidrager til, at du får en god oplevelse. Husk, at der kan opstå masser af uforudsete situationer, præcis som i hverdagen, hvor du sikkert løser disse til alles tilfredshed – samme tilgang skal du blot tage med til firmafesten.

  1. OVERVEJ DIN STRATEGI: Gør op med dig selv inden festen, hvorledes du ønsker at fremstå som leder ─ for rollen som leder har du både til hverdag og under festen. Ønsker du at beholde den gode relation til dine medarbejdere, er det vigtigt, at de kan genkende dig midt i festlighederne. Derfor kan du med fordel være med, hygge dig og lære dine medarbejdere endnu bedre at kende, men lad være med at gå forrest i løjerne. Sæt din egen grænse, så du kan se dig selv og dine medarbejdere i øjnene, når det bliver hverdag igen.
  2. MÆRK STEMNINGEN OG STYRK RELATIONERNE: Cirkulér blandt dine medarbejdere og del ud af din opmærksomhed. Spørg, lyt og tal med nogle af de medarbejdere, som du måske ikke taler så meget med til hverdag. Mærk efter, hvordan stemningen er. Hygger medarbejderne sig? Er der tilslutning til arrangementet, eller oplever du et stort frafald til festen? En firmafest kan fungere som et godt pejlemærke for, hvordan ”temperaturen” er på den generelle stemning i virksomheden, og det team, du er ansvarlig for.
  3.  HOLD FOKUS PÅ FESTEN: Nogle medarbejdere kan få lyst til at diskutere arbejdet og sige chefen et par sandheder, som festen skrider frem, men lad dig ikke involvere i arbejdsrelaterede diskussioner. Flyt derimod fokus i samtalen til emner, der er passende, så I får en sjov og hyggelig julefrokost, og tilbyd medarbejderne, at I kan mødes og tage snakken om arbejdet i ugen, der kommer.    
  4. TÆNK OVER, HVAD DU SIGER: Selv om du er i festligt lag, er du en rollemodel. Det, du siger og gør til hverdag, og det, du siger og gør til en fest, vil altid blive analyseret og forstået i den kontekst, som den enkelte medarbejder befinder sig i. Pas på med vittigheder. Selv en uskyldig joke kan risikere at støde andre.  
  5. DIN DELTAGELSE ER VIGTIG: Og NEJ, du behøver ikke gå hjem før tid. Selvfølgelig, hvis du har en årsag hertil, men festen er også din. Husk, at sådan som du bliver set til hverdag, er også måden, du bliver set på til fest. En tidlig retræte kan måske blive opfattet som om, du ikke er komfortabel i samværet med dine medarbejdere, eller signalere, at noget andet er vigtigere.