Lene Skole, Lundbeckfonden, Lundbeck, Tryg, ALK, Falck, Ørsted, Anders Hvass, Christina Nordvang, podcast, ledelse med vilje, lederstof, lederne, dkledelse
Foto: Christian Als
Ledelse med vilje

»Hvis man virkelig skal nå noget, skal man sørge for at have de rigtige mennesker omkring sig«

24. februar 2021

Gennem en lang karriere har administrerende direktør i Lundbeckfonden, Lene Skole, lært, hvor vigtigt det er at rose, fejre succeser og kommunikere sin strategi klart og tydeligt til medarbejderne, hvis man vil lykkes.

Gå til Action card
Lene Skole har svært ved at lade en udfordring ligge og trives bedst på en stejl læringskurve. Det har ført til en række store beslutninger i hendes lange karriere, før hun i 2014 kunne sætte sig på posten som administrerende direktør for Lundbeckfonden.

Én af de helt store var i 2000, da hun sagde ja til en stilling som økonomidirektør for A.P. Møller - Mærsks britiske aktiviteter og flyttede til London med sin familie. Lene Skole havde på det tidspunkt aldrig haft med regnskab at gøre, og det var også den første reaktion, hun præsenterede for Mærsk-bossen Jess Søderberg, da han tilbød hende jobbet.

»Jeg er ikke sikker på, at det var det rigtige svar, men han tog det meget pænt og sagde, at jeg ikke skulle bekymre mig om det, fordi det faglige er et håndværk, man kan ansætte nogle til, mens det at stille de rigtige spørgsmål og skabe en moderne finansorganisation, mente han, at jeg ville være god til«, fortæller hun.

Lene Skole var egentligt ikke i tvivl om, at hun skulle takke ja til udfordringen, og når hun ser tilbage på det i dag, så ændrede det hendes måde at se på sig selv som leder. For det gjorde det tydeligt for hende, at det er ok ikke at have alle kompetencer og være nede i den mindste detalje, for det handler om at sætte det rette hold af mennesker.

»Det var lidt grænseoverskridende, når man er vant til at have lidt styr på tingene, men jeg lærte ret hurtigt, at hvis man virkelig skal nå noget, så skal man sørge for at have de rigtige mennesker omkring sig. Og det er ikke et svaghedstegn, hvis der er områder, hvor man ikke selv er ekspert. Overhovedet ikke«, fortæller hun i Lederstof.dk’s podcast Ledelse med vilje og fortsætter:

»Siden oplevelsen med at arbejde i London har jeg været langt mere bevidst om vigtigheden af at bruge alle de kompetencer, jeg har omkring mig. Vigtigheden af at have en ambition og en vision for det, jeg gør. Vigtigheden af at kommunikere den, så folk køber ind i den«.

Lene Skole, Lundbeckfonden, Lundbeck, Tryg, ALK, Falck, Ørsted, Anders Hvass, Christina Nordvang, podcast, ledelse med vilje, lederstof, lederne, dkledelse

Lene Skole

  • 60 år. Gift og har to børn.
  • Begyndte sin karriere i 1978 som shippingelev i A.P. Møller - Mærsk. Her steg hun i graderne, og i 2000 blev hun ansat som økonomidirektør i Maersk Company Ltd i London.
  • Skiftede A.P. Møller - Mærsk ud med Coloplast i 2005, hvor hun indtil 2014 var finansdirektør.
  • Fik i 2014 job som administrerende direktør i Lundbeckfonden, der årligt uddeler mere end en halv milliard kroner til sundhedsvidenskabelig forskning med særligt fokus på hjernen.
  • Arbejder i bestyrelsen i fem store virksomheder. Tryg som bestyrelsesmedlem og i Lundbeck, ALK-Abelló, Falck og Ørsted som næstformand.

Foto: Christian Als

Fold ud

Ros og succeser

Når den nu 60-årige Lene Skole ser tilbage på begyndelsen af sin karriere, beskriver hun sig selv som en mere krævende leder, der så på alting for at sikre sig, at det var rigtigt. En lederegenskab, som hun nu beskriver som “dødirriterende”, og som hun med årene har bevæget sig væk fra.

»Jo større job og større ansvar man får, jo mindre kan man rent faktisk gøre det. For så ender man med at blive en flaskehals for sig selv. I dag er jeg blevet bedre til at stille mig selv spørgsmålet: ”Jamen, selv om du ikke har set på det her, så stoler du på din medarbejder, og hvor galt kan det egentlig gå?”«, siger hun.

Hendes krævende side viste sig mere tydeligt, og hun var ikke særlig god til at rose, men til gengæld hurtig til at fortælle, hvis man ikke var nået i mål.

»Jeg har lært, at det er vigtigt at rose og huske at fejre succeserne, men dybt inde er jeg nok stadigvæk den, der siger: "Jamen fint, nu har vi nået det her. Hvad er næste mål? Lad sig os komme videre med det«, siger hun.

Lene Skole er direktør i Lundbeck-fonden
Foto: Christian Als

Kommunikation er altafgørende

En anden afgørende beslutning i Lene Skoles lederkarriere var, da hun i 2005 sagde ja til stillingen som finansdirektør i Coloplast. Det betød et farvel til A.P Møller - Mærsk, hvor hun havde begyndt sin karriere og arbejdet sig op til stillingen som CFO i London, hvor hun og familien mest havde lyst til at blive boende.

»Det var en svær beslutning at forlade noget, der var trygt og godt og som fungerede, for at prøve noget andet. Men jeg var nået til et punkt, hvor jeg begyndte at kigge lidt længere frem og tænkte: ”Er der én ting, jeg ikke har lyst til, så er det at sidde som en ældre, gråhåret dame om nogle år og tale om, hvad jeg kunne have gjort”. Der ville jeg simpelthen ikke hen, og så tænkte jeg, at så bliver jeg nødt til at tage en ny udfordring«, siger hun.

Det var med dette skift, at hun for alvor lærte vigtigheden af at kommunikere med sine medarbejdere. For med den nye direktørpost blev hun kastet direkte ind i en forandringstid hos Coloplast, hvor der blev ansat ny administrerende direktør, og hvor de sammen skulle stå for at gøre virksomheden langt mere værdiskabende.

»Jeg lærte rigtig meget om værdien af kommunikation, og at ledelse og kommunikation er meget, meget tæt knyttet. For hvis du ikke er i stand til at kommunikere dine ambitioner til dine medarbejdere, så lykkes det aldrig, for du kan ikke gøre det alene«, siger hun.

Få medarbejderne med på strategien

Lene Skole blev opmærksom på, at for at få medarbejderne med på en strategi, så skal den kommunikeres langt flere gange, end man lige går og tror.

»Man begår ofte den fejl, at man bruger rigtig lang tid på at finde ud af, hvad strategien er, og der kan gå måneder, hvor man arbejder med det. Og så kommunikerer man, og af én eller anden grund, så tror man, at hvis man bare kommunikerer det én gang, så kan alle de andre nok forstå det, man selv har brugt måneder på. Sådan er det jo ikke i virkeligheden – medarbejderne skal også have mulighed for at forstå strategien til bunds«, siger hun.

Derfor gør hun meget ud af som leder at sørge for at få medarbejderne med på rejsen og være sikker på, at de har samme forståelse for strategien, som hun selv har.

»Og så bliver du også nødt til at have skabt et miljø og en tillid, der gør, at medarbejderne tør række hånden op og sige, at de ikke forstår det, eller om jeg nu er sikker på, at det er en god idé. For det er først, når medarbejderne udfordrer strategien, at man får de diskussioner, som betyder, at ambitionerne og visionerne bliver forankret hos alle medarbejderne. Jeg tror virkelig på, at flere hjerner tænker bedre end én«, siger hun.

Lene Skole, Lundbeckfonden, Lundbeck, Tryg, ALK, Falck, Ørsted, Anders Hvass, Christina Nordvang, podcast, ledelse med vilje, lederstof, lederne, dkledelse
Foto: Christian Als

Holder ikke altid helt fri

Med Lene Skoles store ambitioner fylder hendes arbejde meget. Ud over topposten i Lundbeckfonden er hun næstformand i bestyrelsen for de tre store datterselskaber Lundbeck, Falck og ALK-Abelló. Hun er også næstformand i Ørsted og bestyrelsesmedlem i Tryg. Det er der flere gode grunde til:

»Bestyrelsesarbejdet er enormt vigtigt, ikke kun for mig personligt og min udvikling, men også for fonden, fordi jeg på den måde er med til at udøve det engagerede ejerskab, der kendetegner os. Samtidig får jeg god sparring med andre topledere i det danske erhvervsliv, og det er et stort plus, når man er CEO for en erhvervsdrivende fond med store danske og udenlandske interesser«, siger Lene Skole.

Hun har sammen med sin familie fundet en balance mellem arbejde og privatliv, der har fungeret, selv om det har betydet, at hun ikke er den, der har bagt flest boller til arrangementer, som hun selv beskriver det.

»Jeg er heldig at have en familie, der accepterer det og synes, at det er i orden, at det er den måde, vi lever på. Jeg er ikke typen, der holder helt fri, når jeg kommer hjem. Der ryger nogle aftener og weekender. Jeg er til gengæld typen – som min mand plejer at udtrykke det – der, hvis der ikke er noget arbejde, godt kan lægge hjernen på hylden og lave noget helt andet«, siger hun.

Selv om mange timer går med at arbejde, så har det allervigtigste været, at familien har fungeret.

»Det har været præmissen for, at jeg kunne have det godt med balancen. Men jeg har altid haft sådan en lille nagende samvittighed, om hvorvidt jeg nu også er god nok. Én ting er at have den følelse på jobbet, men en anden ting kommer som forælder«.

»Nu er mine børn heldigvis voksne, og det betyder, at jeg har kunnet spørge dem, og det har jeg også gjort. Og jeg husker meget tydeligt, at den ældste sagde til mig: ”Jamen mor, det er da rigtig nok, at vi ikke har haft et helt normalt hjem, men samtidig synes vi også, at det er ret cool”. Det, synes jeg, var et godt svar«, fortæller Lene Skole.

Action Card

Lene Skoles 6 gode råd om ledelse

  1. Sæt barren højt. Sæt ord på, hvad virksomheden skal opnå og hvornår, og hav høje ambitioner på hele virksomhedens vegne. Fortæl, hvordan succesen ser ud, så alle ser det samme billede. Det giver energi og skaber sammenhæng på tværs.
  2. Sæt det lange lys på. Vær ikke bange for at sætte mål langt ud i fremtiden. Se succesen for dig – også selv om den ligger langt ude i horisonten og glimter. Om det er to, fem eller ti år afhænger af virksomheden. Det langsigtede perspektiv giver fokus og retning, og det fungerer som et pejlemærke for de mange beslutninger, der skal træffes på vejen.
  3. Sæt det rigtige hold og hav tillid. Du er ikke bedre end det hold, du har omkring dig. Som leder har du brug for at samle de rigtige kompetencer og mennesker til at opnå målene og til at rådføre dig med, når der skal træffes beslutninger. Du kan ikke være den bedste til alting, og det skal du heller ikke være, men du skal gå forrest og vise tillid. Du skal sørge for, at andre lykkes med det, de gør – og give plads til at nå derhen.
  4. Vær nysgerrig og åben. Nysgerrighed kan være en stærk drivkraft for at opnå ting, du ikke selv kan få øje på fra start, men som kan få stor betydning for virksomhedens succes. Skab et miljø, hvor medarbejdere har lyst til at være nysgerrige, fortæl dem, når de gør det godt, og vær tydelig omkring dine forventninger til dem.
  5. Vær tydelig. Succesfuld ledelse er også et spørgsmål om transparens og kommunikation. Vær tydelig omkring det store why and how. Selv om du måske synes, at du gentager dig selv, er det vigtigt at italesætte målsætningerne hele vejen. Dine medarbejdere har brug for at høre dig og vide, hvor I er på vej hen og hvorfor – oftere end du tror. Kommunikér dine planer og kobl dem til resultater.
  6. Vær modig og beslutsom. Det kan til tider være en ensom affære at være leder. Det er vigtigt at have modet til at tage de svære beslutninger, når det går den gale vej, men også når det går godt. Det gælder både for dine medarbejdere og for dig selv. Vær bevidst om din betydning for virksomheden. Hvis du har gjort det godt, men virksomheden har brug for noget andet, er der ingen grund til at blive hængende. Så kan du måske gøre større gavn et andet sted.

Ledelse med vilje

Sheela Søgaard går ned ad en trappe
Ledelse med vilje

Sheela Søgaard troede, at usikkerhed var et svaghedstegn hos en leder. I dag ser hun det som en kæmpe styrke

Sheela Søgaard kan i år fejre 15-års jubilæum som CEO i arkitektgruppen BIG. Her fortæller hun om opvæksten i Mellemøsten. Om frygten for at gå i stå. Og om hvordan hun har lært at omfavne usikkerheden i rollen som leder.
45 min.
Niels B Christiansen leger med et LEGO tog
Ledelse med vilje

LEGOs topchef sætter retningen. Men han ved, at medarbejderne præsterer bedst med frihed under ansvar

Han hader, når tingene bliver unødigt komplicerede, men elsker at træffe hurtige beslutninger. Han sætter retning, men hviler så meget i sig selv, at han tør give andre masser af ansvar. Mød Niels B. Christiansen, der har gjort LEGO til verdens stærkeste legetøjsbrand.
38 min.
Anne Kathrine Steenbjerge står foran en lastbil
Ledelse med vilje

Som femte generation har topchefen altid familievirksomheden i sine tanker

Anne Kathrine Steenbjerge skal videreføre den virksomhed, hendes tipoldefar grundlagde for 142 år siden. En opgave, hun er så opsat på at lykkes med, at hun indimellem kæmper med at holde bekymringerne for døren.
43 min.
Kim Povlsen sidder for enden af et bord
Ledelse med vilje

Robotdirektøren synes, det er sjovest, når det er allersværest

Tidligt lagde Kim Povlsen en plan for karrieren: Han ville gå målrettet efter job uden for sin komfortzone for at lære så meget som muligt. Det er i den grad blevet opfyldt, også da han som ny CEO i Universal Robots lancerede store forandringer midt i en bragende succes.
45 min.