Satte spørgsmålstegn
At få medarbejderne med på ideen om, at de ikke blot skal eksekvere, men også udvikle og løse problemer, har ikke været uden udfordringer. Ifølge chefjordemoder på afdelingen, Kathrine Medum, stillede enkelte medarbejdere sig kritiske over for projektet i den første tid. ’Ansvarsfralæggende’ og ’totalt laissez faire-ledelse’, lød kritikken blandt andet.
Men ledelsen, som foruden Kathrine Medum og Marie Storkholm også består af en chefsygeplejerske, var ikke i tvivl om, at de havde taget den rigtige beslutning. Det handlede om at ikke at afvise kritikken, men derimod vise forståelse for, at de nye rammer krævede tilvænning. Og så ellers væbne sig med tålmodighed og gentage de samme ting igen og igen.
Kathrine Medum forklarer:
»Nogle havde svært ved at forstå, at de skulle være med til at løse opgaver, som ledelsen traditionelt set tager sig af. Sådan havde det jo altid været. Men som tiden gik, begyndte flere og flere at kunne se idéen med hele den mind-set-ændring, som det her i virkeligheden er.«
I dag oplever ledelsen stort set ingen kritiske røster. Tværtimod. Nu er det øgede handlerum noget, som medarbejderne fremhæver som et plus ved at arbejde her, fortæller hun.
Og det kan en gruppe medarbejdere, som vi møder på fødegangen, nikke genkendende til. En af dem, afdelingslæge Birgitte Lindved, har været med fra starten af projektet. Og hun mener, at afdelingen i højere grad end tidligere formår at udnytte medarbejdernes kompetencer.
»Vi får lov til at løbe med nogle andre bolde og på den måde brugt flere af vores kompetencer, hvilket ikke bare styrker det generelle faglige niveau, men også – i hvert fald for mit vedkommende – har givet mig mere arbejdsglæde,« siger hun, inden hun bliver afbrudt af et opkald fra telefonen, der hænger i sidelommen på de mørkeblå arbejdsbukser som en anden seksløber. På en fødeafdeling skal medarbejderne være klar til at reagere, når der opstår en akut situation. Men denne gang bliver det kun til en kort ordveksling i telefonen, så er hun tilbage.
Birgitte Lindved forklarer, at der indimellem også kan være udfordringer ved den flade organisationsstruktur på fødeafdelingen.
»Hvis man sætter en masse ting i gang, kræver det, at man kan prioritere mellem dem. Men det kan være svært, hvis man er sådan en type som mig, der bare gerne vil i mål med det hele. Og der kan man stadigvæk have brug for en, der siger, hvad det vigtigste er, du kører videre med lige nu.«