Niels Duedal er CEO i Norlys
»Man er nødt til at strække sjg for at nå noget ekstraordinært. Derfor skal man kunne sige, at nu skruer vi lige målene 15 procent op i andet halvår, hvis man har en direktionsdirektør, der vedvarende har været foran sit projekt gennem seks måneder. Og det skal man gøre uden at give ham skylden, hvis ikke det lykkes at nå målene,« siger Niels Duedahl. Foto: Bo Amstrup
Ledelse med vilje

»Jeg kan godt lide at skubbe mennesker lidt ud over kanten«

30. juni 2021

Flid og fællesskab er opskriften på succes ifølge Norlys’ topchef Niels Duedahl. Han forventer, at hans medarbejdere arbejder ekstraordinært hårdt, men han stiller også høje krav til sig selv og sidder sjældent stille.

Gå til Action card

Når 54-årige administrerende direktør Niels Duedahl har fri efter en lang arbejdsuge, er det hverken golfbanen eller sofaen, der trækker.

I stedet bruger han al sin sparsomme fritid på sin farfars gård. Et sted, der har formet ham som menneske og som leder.

»Der ligger en stor identitet for mig i at være i landbruget. Og når jeg taler om fællesskab på jobbet i dag, er det gennemsyret af, at jeg er formet af en stor familie, hvor fællesskabet betyder meget,« siger Niels Duedahl.

Til daglig er han topchef i energi- og telekoncernen Norlys. Men det er i traktorførerhuset, han restituerer – og her han får sine bedste ideer.

»Jeg elsker at hoppe i arbejdstøjet lørdag morgen efter en mega hektisk uge og gå ud og møde min familie, som er med til at drive mit landbrug. Både min far, min fætter, min bror og mine naboer. Det er en helt anden verden,« siger Niels Duedahl i Lederstof.dk’s podcast Ledelse med vilje.

I landbruget på slægtsgården i Vejle Ådal, finder Niels Duedahl en ro. Og en følelse af at være lykkedes.

»Den kontinuitet, der ligger i landbruget og årstiderne, og den måde man løser problemerne på, er meget mere jordnær. Man afkomplicerer tingene og løser problemerne der, hvor man er. Og det er enormt værdifuldt mentalt. Al den kompleksitet, der er i arbejdet, er på en eller anden måde utrolig giftig. Når tingene bliver for komplekse, medfører det en uendelig løkke af refleksioner, der kan være svære at bryde, og som kan gøre, at man sover dårligt om natten. Derfor er det befriende at komme ud, hvor du bare løser det, der skal løses,« siger Niels Duedahl.

Niels Duedal er CEO i Norlys

Niels Duedahl

  • 54 år
  • Adm. direktør, Nordlys (SE, Syd Energi a.m.b.a.) 2009 – 2021
  • Global direktør for Produktion, LEGO System A/S, 2005 - 2009
  • Global direktør for Indkøb, LEGO, 2004 - 2005
  • VP Produkt Teknologi, LEGO System A/S, 2003 - 2004
  • Adm. direktør, TeleBilling A/S, 2002 - 2003
  • VP Salg & Marketing, TDC A/S, 2000 - 2002
  • VP, TDC Services A/S 1999 - 2000
  • Konsulent, SAS Institute 1994 - 1997
  • IT udvikler, Jyske Bank 1992 - 1994
  • Ved siden af arbejdet som administrerende direktør for Norlys driver Niels Duedahl et professionelt landbrug på familiens slægtsgård ved Vejle.
Fold ud

En svær rejse

Niels Duedahl blev i 2013 kåret til Årets Leder i Danmark for sine evner som forretningsmand – og for at have modet til at følge sine visioner.

Det lå ellers ikke i kortene, at Niels Duedahl skulle være en af Danmarks største topledere. Som barn og ung drømte han om at blive landmand – ligesom sin farfar. Men i stedet endte han med at tage til København, hvor han blev uddannet cand.polit.

De første år arbejdede han som specialist med it-systemer. Først i bankverdenen og herefter hos TDC, hvor han var ansat som it-projektleder

»Jeg havde ikke tænkt meget over, at jeg skulle være leder. Men så skete der en masse transformation i virksomheden, hvor jeg blev udpeget til et talenthold. Vi var 20 medarbejdere, der blev placeret rundt omkring i virksomheden med det formål at prøve at skubbe til nogle af de dogmer, der var i kulturen,« fortæller Niels Duedahl.

Det var her, han tog den første afgørende beslutning hen imod en lederkarriere. Men for Niels Duedahl var det grænseoverskridende at træde ud over kanten og sige farvel til rollen som specialist.

»Når man går fra at være højt specialiseret til at være generel leder, brænder man det bål, der hedder ”at kunne noget”. Og jo længere man kommer ind i ledelsesgerningen, jo mere brænder man. Man siger farvel til en faglig komfortzone. Du går all in på, at det ikke længere er på det faglige, men på det menneskelige, du skal stå distancen. Det syntes jeg, var en svær rejse.«

Noget af det, han syntes var svært, var blandt andet at vurdere mennesker og talent, når han skulle rekruttere nye medarbejdere.

»Det er jo en famlen, når man er så grøn. Det med at kunne læse mennesker og kunne se igennem dem er noget, der kommer med erfaringen, tror jeg. Efter mange år med ledelse er jeg efterhånden ekstremt erfaren i lige netop det. Men dengang var det svært,« siger Niels Duedahl.

Ikke desto mindre tog Niels Duedahls ledelseskarriere i TDC hurtigt fart, og siden har den ene direktørstilling afløst den anden. Først i TeleBilling og nu som administrerende direktør i Norlys.

Niels Duedal er CEO i Norlys
»Jeg elsker at hoppe i arbejdstøjet lørdag morgen efter en mega hektisk uge og gå ud og møde min familie, som er med til at drive mit landbrug. Både min far, min fætter, min bror og mine naboer. Det er en helt anden verden,« siger Niels Duedahl. Foto: Bo Amstrup

Drevet af flid og fællesskab

Når han skal karakterisere sig selv som leder, går ordene ambitiøs og flid igen.

»Jeg er et ambitiøst menneske. Jeg stiller store krav til mig selv og sætter store mål. Også mål, der indimellem får mine omgivelser til at ryste på hovedet og måske blive lidt usikre,« siger Niels Duedahl.

Han er vokset op i en stærkt Grundtvigiansk familie, hvor dét at stå sammen betød noget.

»I min barndom var det decideret kriminelt ikke at være med, når der skulle laves noget på gården. Uanset om man var 5 år eller 16 år, så bidrog alle. Man blev set ned på, hvis ikke man var med i arbejdsfællesskabet,« siger Niels Duedahl.

Derfor forventer han også, at hans medarbejdere sætter fællesskabet højt, og at de er indstillet på at arbejde ekstraordinært hårdt.

»Jeg kan godt lide at skubbe mennesker lidt ud over kanten, hvor vi bliver udfordret og bliver tvunget til at se tingene i et nyt perspektiv. Og så er jeg drevet af fællesskabet. Hvis der er noget, jeg hader, er det silokultur i virksomheder. Når virksomheder bliver til superoptimerende virksomheder, hvor folk stempler ud af fællesskabet, kan jeg slet ikke være i det,« siger Niels Duedahl.

Hans farfar var ekstremt flittig. Han arbejdede, til han var 84 år – og var aktiv langt op i sine 90’ere. Og det har Niels Duedahl taget med sig.

»Jeg arbejder selv hårdt, og det forventer jeg også, at mine medarbejdere gør. Det er selvfølgelig kontroversielt i en tid, hvor vi taler meget om work-life-balance. Men for mig er der ikke noget, der slår flid. Og det er selvfølgelig en lidt kedelig ting at komme med. Men hvis man skal lave ekstraordinære resultater, kræver det, at man er dedikeret og arbejder ekstra hårdt,« siger han og fortsætter:

»Vi får mange penge i løn og bruger andre menneskers penge. Derfor er det kun rimeligt, at vi leverer en ekstraordinær vare.«

Norlys

Norlys er en fusion mellem SE og Eniig. Koncernen ejes af 734.000 andelshavere, som er elnet-kunder og har 2.500 medarbejdere.

Norlys ejer Stofa, Boxer og netselskabet N1 og har hovedsæde i Silkeborg samt lokationer i blandt andet Aarhus, Aalborg, Esbjerg og København.

Fold ud

Enhver idiot kan lave grønne tal

For Niels Duedahl er det vigtigt, at arbejdslivet gør en forskel. Men det skal være på en måde, hvor han kan se sig selv i spejlet og synes, at det er foregået på en ordentlig måde – uanset hvor mange bump, der har været på vejen.

Men han ligger ikke skjul på, at han er sulten efter resultater. Og at han forventer, at hans medarbejdere er lige så ambitiøse. Derfor har han som mål, at de interne KPI’er – som hans ledergrupppe gennemgår på et tavlemøde en gang om ugen – altid er skruet så højt op, at flertallet ikke kan nås.

»Enhver idiot kan jo lave grønne tal. Man kan bare sætte uambitiøse mål. Så i mit tavlerum skal 60 procent af målene være røde hele tiden. For når de er røde, er det fordi, vi har sat ambitiøse mål,« siger Niels Duedahl.

Men det kræver en stor grad af tillid i organisationen.

»Man er nødt til at strække sig for at nå noget ekstraordinært. Derfor skal man kunne sige, at nu skruer vi lige målene 15 procent op i andet halvår, hvis man har en direktionsdirektør, der har været foran sit projekt vedvarende gennem seks måneder. Og det skal man gøre uden at give ham skylden, hvis ikke det lykkes at nå målene,« siger Niels Duedahl.

En afgørende skillevej

De seneste 12 år har Niels Duedahl stået i spidsen for Norlys, der er en fusion af SE og Eniig. Men inden da nåede han at have 7 år i toppen af LEGO-koncernen. Og det har været med til at forme ham til den leder, han er i dag.

»De syv år, jeg var i LEGO, var et studie i, hvor meget man kan forandre, hvis man vil. I en potens jeg ikke har set før. Og det var nok den tid, hvor jeg lærte allermest som leder,« fortæller Niels Duedahl.

Som global indkøbsdirektør og senere som direktør for den globale produktion var han med til at endevende hele LEGO-organisationen, afskedige tusindvis af medarbejdere, flytte fabrikker og lukke fabrikker i hele verden.

Niels Duedal er CEO i Norlys
Foto: Bo Amstrup

Da han blev hentet til LEGO, befandt virksomheden sig i et økonomisk sort hul. Men samtidig med at alle produktionsmaskiner bogstaveligt talt stod på lastbiler på vej til at blive flyttet fra et land til et anden, steg salget med 30 procent.

»Vi var midt i en udfordrende transformation, og så kom det her oveni. Så hvis ikke det var svært nok i forvejen, blev det i hvert fald endnu sværere. Vi valgte at sige ja til at jagte de 30 procent ekstra og besluttede os for at skaffe nogle flere maskiner og nogle flere folk. Men jeg kunne lige så godt have sagt, at det ikke kom til at ske på min vagt,« siger han.

For Niels Duedahl blev beslutningen en afgørende skillevej.

»Jeg tænkte, at jeg enten kunne være med til, at det hele lykkes, eller jeg kunne være den, der ultimativt lagde det hele i graven. Jeg kunne lige så godt have sagt, at de skulle finde en anden end mig. Det der er ”over my head”. Men vi trak det igennem i fællesskab og kom ud på den anden side med en resultatskabelse, der bare accelererede,« siger Niels Duedahl.

Erfaringen har sat sig i ham som leder. Og den har rykket ved Niels Duedahls ambitioner og forventninger til, hvad der er muligt at udrette, hvis man arbejder ekstraordinært hårdt og løfter i flok.

»Når jeg ser tilbage på den tid, var det en form for undtagelsesledelse, hvor grænserne for, hvad mennesker kan, og hvad man kan få til at ske, blev skubbet til et niveau, som stadig inspirerer mig den dag i dag.«

Action Card

Niels Duedahls tre bedste råd om ledelse

  1. Tydelighed er den afgørende faktor for effektiv ledelse. Alle budskaber og især forventningen til adfærd skal stå meget klart – og mindst muligt skal overlades til fortolkning i organisationen. Hvis du er i tvivl om din egen tydelighed, så er du helt sikkert ikke tydelig nok.
  2. Som leder skal du erkende og være åben omkring dine svagheder og udviklingspunkter. Hvis du ikke mestrer dette, kan du ikke rekruttere den nødvendige diversitet, og du får ikke skabt en kultur, hvor der eksisterer en evig stræben efter personlig og faglig udvikling.
  3. Vi ledere er meget mere til eksamen, end vi ved. Vi undervurderer i hvilket omfang alle medarbejdere kritisk vurderer alt, hvad vi siger og gør. Derfor må du aldrig tage dine egne logikker for givet – og du må aldrig skyde genvej, når det gælder cementering af kultur og værdier.

Relaterede artikler

Ole Krogh Petersen står og læner sig op ad en væg udenfor
Ledelse med vilje

PFA-direktør siger nej til lange powerpoints: »Jeg har brug for noget short and sweet, som er nok til at træffe en beslutning«

Mere information fører ikke nødvendigvis til bedre beslutninger. Det mener administrerende direktør i PFA, Ole Krogh Petersen, der foretrækker en kort snak over telefonen frem for et langt møde.
47 min.
Signe Lopdrup står på Roskilde Festival
Ledelse med vilje

Roskilde Festivalens direktør: »Det er ikke mig, der bærer festivalen, det er fællesskabet«

Det kræver helt særlige lederevner at motivere og inspirere 30.000 frivillige ildsjæle, der en gang om året bygger en by på størrelse med Aalborg op fra bunden og skaber Nordens største musikfestival. Signe Lopdrups recept hedder ’fællesskabende ledelse’ – også selvom det tit er bøvlet og tager lang tid at nå frem til en beslutning.
45 min.
Johan Kirstein Brammer går ud på en bro
Ledelse med vilje

»Hvis du kommer alene i mål, fordi du har tabt alle andre bag dig, er du ikke lykkedes med noget som helst«

Johan Kirstein Brammers liv tog en skelsættende drejning, da han som 18-årig mistede sin mor. Det blev startskuddet til en hæsblæsende rejse mod erhvervslivets top, hvor han konstant søgte nye udfordringer og mere ansvar. Nu har den nye topchef i Tryg lært, at han indimellem også skal sætte tempoet ned.
41 min.
Torben Modvig står med refleksarbejdstøj mellem to betonvægge
Ledelse med vilje

Torben Modvig droppede specialistrollen, da han indså, at han som leder kunne gøre en meget større forskel

Topchefen i entreprenørvirksomheden Nordstern var egentlig på et helt andet karrierespor, da det gik op for ham, at han ville være leder. Han genstartede karrieren og nåede målet, men har stadig en ambition, han ikke har fået opfyldt.
47 min.
Peter Lauring kigger til siden
Ledelse med vilje

Manden bag milliardkoncernen, du næppe har hørt om: »Det betyder noget at gøre en indsats«

Det er fint nok at arbejde smart, men kun hvis du både arbejder smart OG dobbelt så hårdt som alle andre, skaber du resultater, siger Peter Lauring, der selv arbejder 65 timer om ugen.
41 min.
Rami Jensen sidder på en stol
Ledelse med vilje

Rami Jensen er ny topchef i JYSK: »Det har været min store livsinteresse at gå på arbejde«

For 30 år siden startede Rami Jensen som elev i JYSK. Nu vil han som koncernens nye topchef føre stifter Lars Larsens drøm om 5.000 butikker ud i livet. Ikke ved at lave store ændringer. Men med en stærk tro på konceptet, en pragmatisk tilgang til tingene og god gammeldags flid.
41 min.