Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder
Karrierekvinder – Sæson 2, Afsnit 1

Karrierekvinder på ny mission

2. marts 2020

Podcastduoen Rikke Østergaard og Naja Lind har fået hjælp af EU-kommissær Margrethe Vestager til deres næste mission.

Gå til Action card

Rikke Østergaard og Naja Lind har brugt to år på at optrævle køn og karriere i deres populære podcast Karrierekvinder med udgangspunkt i bogen Håndbog for Karrierekvinder udgivet i 2000.

Nu venter der med sæson to en ny mission. »Vi har talt med rigtig mange mænd, kvinder og virksomheder, og vi er lykkedes med at samle konkrete råd til kvinder, som skal hjælpe dem med at blive mere opmærksomme på, hvilken rolle deres køn spiller i karriere. Men vi er også kommet til en rigtig vigtig konklusion«, fortæller Naja Lind:

»Kvinderne kan kun gøre så meget ─ nu er tiden kommet til virksomhederne«.

I sæson to af podcasten Karrierekvinder er Rikke Østergaard og Naja Lind derfor på en ny mission. De vil finde ud af, hvordan de danske virksomheder og organisationer i Danmark kan bidrage til et mere ligestillet arbejdsmarked. Og de ligger stort ud.

»Den første udfordring, vi står overfor, er at finde ud af, hvordan vi skal gribe det her an. For hvordan kan to podcastere influere, hvordan danske virksomheder griber ligestilling an? Vi har brug for at forstå, hvordan man kan skabe forandring«, siger Rikke Østergaard.

Til første afsnit af den nye sæson er det lykkedes de to podcastværter at få et interview med én af deres helt store forbilleder: EU-kommissær Margrethe Vestager.

I deres dialog med Margrethe Vestager går det hurtigt op for Rikke Østergaard og Naja Lind, at de nok ikke kan gribe deres ligestillingsmission an helt som planlagt. For selvom Margrethe Vestager mener, at man godt kan skabe forandring igennem en podcast – måske endda i endnu højere grad end igennem politik – så mener EU-kommissæren ikke, at Rikke Østergaard og Naja Lind har lagt den helt rigtige plan.

Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder

Karrierekvinder

Karrierekvinder er en uafhængig podcast, der er skabt og produceret af Rikke Kristine Østergaard og Naja Lind Rasmussen og sponsoreret af Lederne.

Gennem tusindvis af timer, masser af afsnit og samtaler med 100+ eksperter, ledere og karrierekvinder (og -mænd) har Rikke Østergaard og Naja Lind udviklet sig til full-blown feminister og har erkendt, at der er behov for at tale om ligestilling og diversitet i Danmark, hvis vi fortsat vil se os selv som et foregangsland. De har opnået en imponerende viden og indsigt på ligestillingsområdet og leverer denne viden med humor, ærlighed og en hel del selvudlevering.

Når de ikke laver Karrierekvinder, arbejder Rikke Østergaard som branding og marketing direktør hos kommunikationsbureauet Advice, og Naja Lind arbejder som seniorkonsulent, antropolog og virksomhedsejer af Lind Perspective.

Fold ud

Slut med feministboblen

»Vi kan godt nogle gange føle, at vi lever lidt i en feminist-boble og taler med en masse, som er enige med os i forvejen. Vi havde en idé om, at vi skulle ud og debattere med alle de virksomheder, som ikke gør noget. Men der har Margrethe udfordret os«, siger Naja Lind.

Margrethe Vestager mener, at Rikke Østergaard og Naja Lind skal lade sig inspirere af klimadebatten, som endelig er kommet til et punkt, hvor man taler løsninger, i stedet for at debattere om der ér en klimakrise.

»Det er det samme, vi skal gøre. Vi skal ud og finde de virksomheder og organisationer, som gør noget godt, og lære af det gode eksempel. Hvis vi kan gøre de gode eksempler og erfaringer tilgængelig for andre, så er der nok også flere, som vil implementere dem. Tit handler det jo ikke om mangel på vilje, men om at man simpelthen ikke ved, hvor man skal starte«, siger Rikke Østergaard.

Anden sæson af Karrierekvinder sponsoreres af Lederne. Du kan følge med i de to podcastværters rejse her på Lederstof.dk og lytte med, når Rikke Østergaard og Naja Lind hver måned dykker ned i et nyt tema inden for ligestilling på arbejdsmarkedet. 

Mere om diversitet i ledelse

Eva Secher kigger ind i kameraet

Eva Secher er leder på samfundets yderste kant: »Personligt leder jeg ikke efter lykken, jeg leder mere efter mening«

Du skal kun blive leder, hvis du har ambitioner om at gøre en forskel, mener Eva Secher, der er direktør for Mændenes Hjem på Vesterbro i København. Hun går hver dag på arbejde for at gøre livet lidt mere tåleligt for hjemløse, stofmisbrugere og andre udsatte borgere.
9 min.
Sune Malthe Thagaard sidder og snakker i telefon mens han nulrer med sit lange hår
Lederskabet

Sune vil vise, at der er flere måder at være mand på. Også i den finansielle sektor

Da Sune Malthe-Thagaard, der er chefanalytiker i Totalkredit, valgte at åbne op om sin seksualitet, blev jakkesættet samtidig skrottet til fordel for langt hår, pink t-shirt og øreringe.
29 min.
Sheela Søgaard går på kontoret
Årets Leder 2022

Sheela Søgaard: »Som leder er jeg drevet af at få folks drømme til at gå i opfyldelse«

Sheela Maini Søgaard har som topchef transformeret BIG fra Bjarke Ingels’ danske arkitektfirma til et internationalt megabrand. Hun er en rollemodel, der sætter ligestilling og diversitet på dagsordenen, og så er hun godt i gang med at skabe ’fremtidens arbejdsplads’, hvor alles meninger tæller, og hvor det er rart og sjovt at være. Derfor kan Sheela Søgaard kalde sig Årets Leder 2022.
19 min.
Feminas chefredaktør Isabella Hindkjær sidder på en stenbænk
LEDERSKABET

Isabella Hindkjær og hendes ansatte får hadbeskeder og grænseoverskridende mails: »Jeg synes, det er virkeligt voldsomt, og jeg bliver simpelthen så rasende«

24 min.
Agnethe Bentzon sidder på en bænk på Novo Nordisks kontor
BÆREDYGTIG LEDELSE

Flygtninge har svært ved at få studiejob. Her gør man adgangen til en stilling lettere

Novo Nordisk rekrutterer målrettet efter nydanskere og studerende med flygtningebaggrund for at hjælpe dem i gang på det danske arbejdsmarked. »Det er jo mennesker, som er virkelig motiverede,« fortæller leder, Agnethe Bentzon.
15 min.
Katja Moesgaard
LGBT+

»Vi er stadig der, hvor ledere ikke tør fortælle, at de er homoseksuelle, af frygt for at skade karrieren«

Virksomhederne skal arbejde meget hårdere på at sikre reel inklusion og diversitet, siger Katja Moesgaard, der er en af de få topchefer, der åbent fortæller, at hun tilhører LGBT+-miljøet.
9 min.