Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder
Karrierekvinder – Sæson 2, Afsnit 1

Karrierekvinder på ny mission

2. March 2020

Podcastduoen Rikke Østergaard og Naja Lind har fået hjælp af EU-kommissær Margrethe Vestager til deres næste mission.

Gå til Action card

Rikke Østergaard og Naja Lind har brugt to år på at optrævle køn og karriere i deres populære podcast Karrierekvinder med udgangspunkt i bogen Håndbog for Karrierekvinder udgivet i 2000.

Nu venter der med sæson to en ny mission. »Vi har talt med rigtig mange mænd, kvinder og virksomheder, og vi er lykkedes med at samle konkrete råd til kvinder, som skal hjælpe dem med at blive mere opmærksomme på, hvilken rolle deres køn spiller i karriere. Men vi er også kommet til en rigtig vigtig konklusion«, fortæller Naja Lind:

»Kvinderne kan kun gøre så meget ─ nu er tiden kommet til virksomhederne«.

I sæson to af podcasten Karrierekvinder er Rikke Østergaard og Naja Lind derfor på en ny mission. De vil finde ud af, hvordan de danske virksomheder og organisationer i Danmark kan bidrage til et mere ligestillet arbejdsmarked. Og de ligger stort ud.

»Den første udfordring, vi står overfor, er at finde ud af, hvordan vi skal gribe det her an. For hvordan kan to podcastere influere, hvordan danske virksomheder griber ligestilling an? Vi har brug for at forstå, hvordan man kan skabe forandring«, siger Rikke Østergaard.

Til første afsnit af den nye sæson er det lykkedes de to podcastværter at få et interview med én af deres helt store forbilleder: EU-kommissær Margrethe Vestager.

I deres dialog med Margrethe Vestager går det hurtigt op for Rikke Østergaard og Naja Lind, at de nok ikke kan gribe deres ligestillingsmission an helt som planlagt. For selvom Margrethe Vestager mener, at man godt kan skabe forandring igennem en podcast – måske endda i endnu højere grad end igennem politik – så mener EU-kommissæren ikke, at Rikke Østergaard og Naja Lind har lagt den helt rigtige plan.

Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder

Karrierekvinder

Karrierekvinder er en uafhængig podcast, der er skabt og produceret af Rikke Kristine Østergaard og Naja Lind Rasmussen og sponsoreret af Lederne.

Gennem tusindvis af timer, masser af afsnit og samtaler med 100+ eksperter, ledere og karrierekvinder (og -mænd) har Rikke Østergaard og Naja Lind udviklet sig til full-blown feminister og har erkendt, at der er behov for at tale om ligestilling og diversitet i Danmark, hvis vi fortsat vil se os selv som et foregangsland. De har opnået en imponerende viden og indsigt på ligestillingsområdet og leverer denne viden med humor, ærlighed og en hel del selvudlevering.

Når de ikke laver Karrierekvinder, arbejder Rikke Østergaard som branding og marketing direktør hos kommunikationsbureauet Advice, og Naja Lind arbejder som seniorkonsulent, antropolog og virksomhedsejer af Lind Perspective.

Fold ud

Slut med feministboblen

»Vi kan godt nogle gange føle, at vi lever lidt i en feminist-boble og taler med en masse, som er enige med os i forvejen. Vi havde en idé om, at vi skulle ud og debattere med alle de virksomheder, som ikke gør noget. Men der har Margrethe udfordret os«, siger Naja Lind.

Margrethe Vestager mener, at Rikke Østergaard og Naja Lind skal lade sig inspirere af klimadebatten, som endelig er kommet til et punkt, hvor man taler løsninger, i stedet for at debattere om der ér en klimakrise.

»Det er det samme, vi skal gøre. Vi skal ud og finde de virksomheder og organisationer, som gør noget godt, og lære af det gode eksempel. Hvis vi kan gøre de gode eksempler og erfaringer tilgængelig for andre, så er der nok også flere, som vil implementere dem. Tit handler det jo ikke om mangel på vilje, men om at man simpelthen ikke ved, hvor man skal starte«, siger Rikke Østergaard.

Anden sæson af Karrierekvinder sponsoreres af Lederne. Du kan følge med i de to podcastværters rejse her på Lederstof.dk og lytte med, når Rikke Østergaard og Naja Lind hver måned dykker ned i et nyt tema inden for ligestilling på arbejdsmarkedet. 

Mere om diversitet i ledelse

Jette Albinus står i sin uniform ude i skoven
Ledelse i forsvaret

Jette Albinus er tostjernet general, divisionschef og den højest placerede danske kvindelige soldat nogensinde

Som øverste chef for en kampstyrke på op mod 20.000 Nato-soldater i Letland er det 58-årige Jette Albinus’ opgave at tage kampen op mod Rusland, hvis Putin en dag får appetit på mere end Ukraine. Hun har i dag accepteret, at hun ikke blot er soldat, men også rollemodel – for andre kvinder og de minoriteter, der stadig kun udgør en brøkdel af det danske forsvar.
14 min.
Nina Mathiesen og Mari Randsborg på COBEs kontor
Kvindernes Kampdag

Her er 16 kvindelige ledere, der gør deres for at smadre statistikkerne

I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag har vi samlet en række artikler med succesfulde, kvindelige ledere, som vi alle kan lære noget af. Værsgo.
6 min.
Louisa Loran arbejder hjemme foran sin desk setup
Sådan er min dag

Louisa er Google-chefen, der kun arbejder hjemmefra

Louisa Loran klarer snildt 17 skarpe onlinemøder i træk, når hun arbejder remote fra sin villa med storslået udsigt ud over Øresund. Hun har valgt den fysiske tilstedeværelse på arbejdspladsen helt fra for at være tæt på sine børn.
7 min.
Frederik Sjørslev kigger ind i kameraet og har sin solsikkesnor rundt om halsen
Diversitet

Det kan være svært at gøre et supergodt førstehåndsindtryk, når man stammer. Alligevel er Frederik blevet direktør og leder for 900 medarbejdere

Der skulle 300 ansøgninger og 30 jobsamtaler til, før Frederik fandt en arbejdsgiver, der kunne se ud over hans stammen.
9 min.
Fodgængeroverfelt med en masse mennesker

Har vi overset, at diversitet også kan være svært?

Det er afgørende at se på diversitet som mere end ligelig repræsentation af køn, alder og etnicitet. Et forskningsprojekt viser, at brogede teams kan være både en fordel og en ulempe, afhængigt af hvordan ledelsen griber arbejdet an.
9 min.
Mette Hybschmann står ved et gelænder

»Vil du være topleder, kan udlandet være vejen frem – specielt hvis du er kvinde«

»Min præference har været at bo og arbejde i Danmark, men de interessante job, jeg har fået tilbudt, var ofte i udlandet,« lyder det fra CEO Mette Hybschmann, der har skabt sin karriere via globale job med virke i England, USA, Tyskland og senest Mellemøsten.
9 min.