Karrierekvinder – Sæson 2, Afsnit 1

Karrierekvinder på ny mission

2. marts 2020

Podcastduoen Rikke Østergaard og Naja Lind har fået hjælp af EU-kommissær Margrethe Vestager til deres næste mission.

Gå til Action card

Rikke Østergaard og Naja Lind har brugt to år på at optrævle køn og karriere i deres populære podcast Karrierekvinder med udgangspunkt i bogen Håndbog for Karrierekvinder udgivet i 2000.

Nu venter der med sæson to en ny mission. »Vi har talt med rigtig mange mænd, kvinder og virksomheder, og vi er lykkedes med at samle konkrete råd til kvinder, som skal hjælpe dem med at blive mere opmærksomme på, hvilken rolle deres køn spiller i karriere. Men vi er også kommet til en rigtig vigtig konklusion«, fortæller Naja Lind:

»Kvinderne kan kun gøre så meget ─ nu er tiden kommet til virksomhederne«.

I sæson to af podcasten Karrierekvinder er Rikke Østergaard og Naja Lind derfor på en ny mission. De vil finde ud af, hvordan de danske virksomheder og organisationer i Danmark kan bidrage til et mere ligestillet arbejdsmarked. Og de ligger stort ud.

»Den første udfordring, vi står overfor, er at finde ud af, hvordan vi skal gribe det her an. For hvordan kan to podcastere influere, hvordan danske virksomheder griber ligestilling an? Vi har brug for at forstå, hvordan man kan skabe forandring«, siger Rikke Østergaard.

Til første afsnit af den nye sæson er det lykkedes de to podcastværter at få et interview med én af deres helt store forbilleder: EU-kommissær Margrethe Vestager.

I deres dialog med Margrethe Vestager går det hurtigt op for Rikke Østergaard og Naja Lind, at de nok ikke kan gribe deres ligestillingsmission an helt som planlagt. For selvom Margrethe Vestager mener, at man godt kan skabe forandring igennem en podcast – måske endda i endnu højere grad end igennem politik – så mener EU-kommissæren ikke, at Rikke Østergaard og Naja Lind har lagt den helt rigtige plan.

Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder

Karrierekvinder

Karrierekvinder er en uafhængig podcast, der er skabt og produceret af Rikke Kristine Østergaard og Naja Lind Rasmussen og sponsoreret af Lederne.

Gennem tusindvis af timer, masser af afsnit og samtaler med 100+ eksperter, ledere og karrierekvinder (og -mænd) har Rikke Østergaard og Naja Lind udviklet sig til full-blown feminister og har erkendt, at der er behov for at tale om ligestilling og diversitet i Danmark, hvis vi fortsat vil se os selv som et foregangsland. De har opnået en imponerende viden og indsigt på ligestillingsområdet og leverer denne viden med humor, ærlighed og en hel del selvudlevering.

Når de ikke laver Karrierekvinder, arbejder Rikke Østergaard som branding og marketing direktør hos kommunikationsbureauet Advice, og Naja Lind arbejder som seniorkonsulent, antropolog og virksomhedsejer af Lind Perspective.

Fold ud

Slut med feministboblen

»Vi kan godt nogle gange føle, at vi lever lidt i en feminist-boble og taler med en masse, som er enige med os i forvejen. Vi havde en idé om, at vi skulle ud og debattere med alle de virksomheder, som ikke gør noget. Men der har Margrethe udfordret os«, siger Naja Lind.

Margrethe Vestager mener, at Rikke Østergaard og Naja Lind skal lade sig inspirere af klimadebatten, som endelig er kommet til et punkt, hvor man taler løsninger, i stedet for at debattere om der ér en klimakrise.

»Det er det samme, vi skal gøre. Vi skal ud og finde de virksomheder og organisationer, som gør noget godt, og lære af det gode eksempel. Hvis vi kan gøre de gode eksempler og erfaringer tilgængelig for andre, så er der nok også flere, som vil implementere dem. Tit handler det jo ikke om mangel på vilje, men om at man simpelthen ikke ved, hvor man skal starte«, siger Rikke Østergaard.

Anden sæson af Karrierekvinder sponsoreres af Lederne. Du kan følge med i de to podcastværters rejse her på Lederstof.dk og lytte med, når Rikke Østergaard og Naja Lind hver måned dykker ned i et nyt tema inden for ligestilling på arbejdsmarkedet. 

Mere om diversitet i ledelse

Susan er mentor for Àstridur

Få dig en mentor eller en mentee - det udvikler dig som leder

Àstridur er mentee. Susan er hendes mentor. De kendte ikke hinanden på forhånd, men de får begge meget ud af mentorskabet, og det er der en god forklaring på, mener en ekspert i mentorskab.
7 min.
Karsten Mellon er ekspert i ledelse og har skrevet en bog om ydmyghed i ledelse

Boguddrag: Ydmyghed i Ledelse

Ledelsesforsker Karsten Mellon har skrevet bogen ”Ydmyghed i Ledelse”. Læs bogens interview med Ledernes administrerende direktør Bodil Nordestgaard Ismiris – og køb hele bogen med rabat.
8 min.
Kathrine Forsberg er chef for Atea
Ledelse med vilje

»Kathrine er meget direkte i sin kommunikation. Hende ved du, hvor du har«

Kathrine Forsberg valgte sin første arbejdsplads efter familievenlige arbejdstider – og fik fire børn på fem år, mens hun ledede 50 medarbejdere. I dag er hun CEO i Atea og drevet af stærke værdier, som kan få hende til at sige op, hvis hendes integritet er truet.
35 min.
Marianne Skov og hendes mand, Frank Skov, har valgt at dele deres barsel.

Majbritt og Frank har valgt at dele barslen: »Vi skal have rykket på forventningen om, at det er kvinden, der tager det meste af barslen«

9 min.
Lone Fønss Schrøder
Fra Mærsk til kryptovaluta

Lone Fønss Schrøder lærte en vigtig lektie af Hr. Møller

Lone Fønss Schrøder er en af de højest placerede danske ledere i den internationale forretningsverden. Hun bruger summen af sine ledelseserfaringer fra Mærsk, Ikea og Volvo på at revolutionere finansverdenen, som vi (troede), vi kendte den.
10 min.
Mirka Mozer

»Ildsjæle kræver også skarp ledelse«

Som øverste chef for 60 ansatte og 275 frivillige går Mirka Mozer på arbejde hver dag for at skabe varige sociale ændringer for udsatte grupper.
8 min.
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.

Luk
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.