Fordybelse og lindring
Bøgerne kan også noget andet væsentligt. Psykologiprofessor Svend Brinkmann har kaldt litteratur “en af præstationssamfundets sidste oaser.” At fordybe sig i en roman er altså at træde væk fra konstante krav, støj og forstyrrelser og ind i refleksivt rum, som Lars Theil Münster siger.
»Du får mulighed for at komme i et langsommelighedsmodus, som ellers er udfordret af vores hektiske liv. Læsning er et mentalt helende rum, og jeg tænker, at det kun er godt at gøre, hvis man er topleder – eller leder i det hele taget. At indhegne nogle rum i sin hverdag, hvor det ikke handler om at præstere og levere hele tiden eller at opnå noget bestemt.«
»Læsning kan også minde en om, at det, man selv går og bokser med, er almengyldige problemer,« siger Lars Theil Münster.
»Man får løftet sin egen tilværelse op i et bredere perspektiv. Litteratur kan vise, at vi nu engang har måttet tumle med eksistentielle grundproblemer i al den tid, der har eksisteret mennesker. Og at få den type indsigter kan i sig selv være helende.«
På de sundhedsfaglige kandidatuddannelser på SDU anerkender man også, at litteratur kan styrke både jordemødre, sygeplejersker og ergo- og fysioterapeuter mentalt og i mødet med mennesker.
»De studerende får noget litteratur for at blive skarpere på deres kommunikation og menneskeforståelse. Og så kan vi se den gevinst, at de studerende bliver mindre udbrændte og stressede. Litteratur kan forebygge meget af det, vi render rundt og lider under, fordi tingene skal gå så hurtigt. Den er et fabelagtigt middel til at stemple ud,« siger Peter Simonsen, der underviser de kommende sundhedsfaglige i litteratur.
Hvad med en let krimi?
Men fordybelse tager tid, og tid er en knap ressource – ikke mindst for ledere. Så kan en letlæst krimi ikke være ligeså god som de der svært tilgængelige klassikere?
»Nej, det mener jeg faktisk ikke. Det er ikke fordi, jeg er snobbet eller synes, at noget er finere end andet – og slapper du godt af ved at læse en krimi, så gør det for Guds skyld. Men vil du opleve kompleks tænkning, skal du vælge James Joyce eller Thomas Mann. Nogle af de store, der virkelig arbejder med sproget og udtrykket, som udfordrer læseren og giver en et andet blik på at være i verden,« siger litteraturprofessor Peter Simonsen.
Hvad er det, de gør?
»De prøver at få dig til at føle og fornemme ting. De fortæller dig ikke med det samme, hvordan personerne har det. Nej, du skal sgu læse 300 sider, før du finder ud af, hvorfor hun er så trist, hende den midaldrende tjenestepige.«
Lars Theil Münster beskriver læsning som “mental fitness”, hvor man øver sig i at afkode andre menneskers følelser og sociale relationer. Derfor vil det nødvendigvis være romaner med komplekse psykologiske skildringer og komplekse sociale relationer, som er den bedste træningsbane, siger han.
»Psykologien hos hovedpersonen i Dostojevskijs Forbrydelse og Straf er ekstremt kringlet. Du skal anstrenge dig til det yderste for at forstå, hvad der foregår i hovedet på Raskolnikov (hovedpersonen). Krimier opererer derimod med et velkendt mønster. Du kender skurken og helten på forhånd. Rollerne er entydigt defineret, og du behøver ikke anstrenge dig, hverken kognitivt eller følelsesmæssigt,« siger han.