Marianne Kirkegaard er President og CEO i den internationale bageartikelkoncern CMS Bakery Solutions
Marianne Kirkegaard er regelmæssigt hjemme i Danmark, hvor hun har bestyrelsesposter i flere store selskaber, blandt andet Salling Group og Pandora. Foto: Mads Frost, Ritzau Scanpix
Ledelse med vilje

Marianne Kirkegaard har global succes som topchef: »Jeg har aldrig sagt nej tak til en mulighed« 

23. oktober 2020

Det har altid været en drøm for Marianne Kirkegaard at få et internationalt job. Det er lykkedes. Flere gange. Hun har haft adskillige topposter og sidder nu som 52-årig med base i Atlanta og styrer en international milliardvirksomhed. 

Gå til Action card

Det er november 2016. Marianne Kirkegaard er netop landet i London, da hendes telefon ringer. Det er kapitalfonden, som ejer den virksomhed, hun arbejder for, der har en vigtig besked. De vil gerne tilbyde hende jobbet som øverste direktør for CSM Bakery Solutions og beder hende om at rejse tilbage til Atlanta med det samme.

Marianne Kirkegaard er på det tidspunkt CCO i virksomheden, der er en af verdens førende inden for bageartikler med 8.500 ansatte og en omsætning tæt på 20 milliarder kroner.

Nu står hun og skal træffe en vigtig beslutning: Vil hun være direktør for det hele med det ansvar og det arbejdspres, som et kæmpestort oprydningsarbejde i virksomheden indebærer?

Selvfølgelig vil hun det, for Marianne Kirkegaard siger ikke nej til en udfordring. Og 24 timer senere har hun ja til posten, der blandt andet har betydet, at hun har været kåret som en af de 30 mest indflydelsesrige kvinder i det amerikanske erhvervsliv.

»Det var en stor beslutning, men jeg var vild og er vild med den kapitalfond, som ejer selskabet, så det var meget min tillid til dem og deres tillid til mig, der gjorde, at jeg sagde ja«, siger hun i Lederstof.dk’s podcast Ledelse med vilje, hvor topledere på skift fortæller om nogle af deres største beslutninger i karrieren, og hvad de har lært af dem.

Arbejdet som topchef viste sig at blive en sværere opgave end som så. Tingenes tilstand i virksomheden var værre, end Marianne Kirkegaard havde haft kendskab til, så det blev nogle intense måneder med mange arbejdstimer for at gøre noget ved den store likviditetsudfordring, virksomheden havde. Der skulle skabes tillid til medarbejdere, leverandører og investorer igen, og der skulle frasælges en del af virksomheden.

»Det var en sværere opgave, end jeg havde regnet med, men jeg har aldrig fortrudt. Jeg har aldrig lært så meget, som jeg har gjort de sidste fire-fem år, hvor jeg har haft det her job«, siger hun.

Overordnet set er Marianne Kirkegaard ikke en leder eller et menneske, der fortryder ting. Og hun er heller ikke en person, der siger nej til nye udfordringer, hvilket er en af de kvaliteter, hun selv er mest glad for.

»Jeg er super stolt over, at jeg har været modig nok til at acceptere alle de udfordringer, folk har præsenteret mig for. Jeg har aldrig sagt nej tak til en mulighed. Jeg har altid haft gode chefer og arbejdet i gode virksomheder, som konstant har været på vagt i forhold til, hvornår jeg var klar til en ny udfordring og har tilbudt mig fantastiske udfordringer igennem hele rejsen. Så dem er jeg dybt taknemmelig for«, siger hun.

President og CEO i den internationale bageartikelkoncern CMS Bakery Solutions og er gæst på podcasten Ledelse med Vilje

Marianne Kirkegaard

Marianne Kirkegaard er 52 år gammel og en af Danmarks mest succesrige erhvervskvinder.

 • President og CEO i den internationale bageartikelkoncern CMS Bakery Solutions med hovedkvarter i Atlanta, USA. Inden da CCO og SVP for marketing samme sted.
 • Tidligere forskellige ledelsesposter hos Unilever og Carlsberg med udstationeringer flere steder i Europa.
 • Bestyrelsesformand for Fertin Pharma og bestyrelsesmedlem i blandt andet Pandora, Salling Group og AAK.
 • Modtager af Womens Board Award 2018.
 • Kåret som en af USA's 30 mest indflydelsesrige kvinder af Insights Succes i 2018.
 • Uddannet cand.merc. fra Aarhus Universitet, hvor hun i 2019 blev kåret til årets alumne.
 • Bor med sin mand og har to børn, der er flyttet hjemmefra.

Foto: Mads Frost, Ritzau Scanpix

Fold ud

Tvivl er en god ting

Modet til nye udfordringer har ført Marianne Kirkegaard verden rundt i løbet af sin karriere. Lige siden hun læste cand.merc i økonomi i Aarhus, har hun ønsket sig et internationalt job, og et trainee-forløb med en senere karriere hos industrikoncernen Unilever blev begyndelsen på adskillige rejser og bopæle i udlandet. Hun og familien begyndte med base i Danmark, men allerede tidligt i sin karriere nåede hun også at bo og arbejde i Prag, Budapest og Amsterdam.

Derfor var Marianne Kirkegaard også meget i tvivl, da hun skulle tage den første vigtige beslutning i karrieren og sige op i Unilever til fordel for et job hos Carlsberg.

»Det var meget svært for mig at forlade et sted, der ikke alene havde givet mig alle de spændende udfordringer, men hvor jeg også havde fået et kæmpe netværk og havde haft fantastiske chefer, der havde troet på mig, og som jeg ikke for noget i verden ville skuffe«, siger hun og fortsætter:

»Jeg var bange for, at jeg lod mig overtale og charmere af en promotion og ny virksomhed. De der headhuntere ved jo præcis, hvilke knapper de skal trykke på i forhold til at charmere en«.

Den tvivl du mødte der. Kan du genkende den senere hen?

»Ja. Jeg er tit i tvivl, men jeg er ikke bange for at tage en beslutning. Jeg tror, at det er godt at tvivle. Men det, der har ændret sig for mig i forhold til den gang, er, at jeg ved, at det nok skal gå, og ellers så er der et alternativ til det, jeg er i gang med at kaste mig ud i. Det vidste jeg ikke den gang, fordi det var første gang, jeg skulle forlade en virksomhed, der havde gjort alt for mig til dato«, siger hun.

Håndbagagen fyldt med kort

Det er ikke kun Marianne Kirkegaards CV, der afslører hendes lange internationale karriere.

Der gemmer sig nemlig altid noget helt særligt i hendes håndbagage, som siger meget om hende som en travl chef, der ofte er væk fra familien:

Masser af breve fra hendes to børn, der i dag er 18 og 22 år. Lige siden de var små, har især hendes datter skrevet eller tegnet kort, hun har fået med på sine rejser.

»Så når jeg sidder alene i en lounge i en lufthavn eller på et hotelværelse og har lidt ondt af mig selv, så elsker jeg at tage dem op og læse dem igennem. Dem bliver jeg ved med at gemme på. Jeg ved ikke hvorfor. Jeg er ikke religiøs eller overtroisk, men det betyder på en måde lykke for mig«, fortæller hun.

Hendes mand og to børn har været altafgørende for ikke bare hendes karriere, men også hendes lykke. Hun beskriver sig selv som meget heldig, at hun har en mand, der har haft lyst til at rejse med hende ud i verden, og som tager sig af stort set alt i familien, der ikke har med hendes job at gøre. Det ser Marianne Kirkegaard som en kæmpe fordel.

»Jeg er klar over, at jeg er møgforkælet på den konto. Hvis ikke jeg havde haft en base at komme hjem til og nyde et godt glas rødvin og løbe en tur, så havde jeg ikke nydt det så meget. Det betyder ekstremt meget, at der er ro på«, siger hun og fortsætter:

»Jeg har tit tænkt på, at hvis ikke jeg havde børn, så var jeg nok blevet skør i bolden. For så havde jeg arbejdet hele tiden. Men når man har børn, så er der jo nogle helt naturlige prioriteter. Jeg er aldrig i tvivl om, hvorvidt jeg skal bruge tid på samvær med mine børn eller en bestyrelse. Men det er klart, at hvis du spørger dem, så vil der være tidspunkter, hvor de kunne have tænkt sig mere forældretid fra min side. Det er jo en balance«.

Marianne Kirkegaard er President og CEO i den internationale bageartikelkoncern CMS Bakery Solutions og er gæst på podcasten Ledelse Med Vilje
Foto: Mads Frost, Ritzau Scanpix

Vil hellige sig en bestyrelseskarriere

Selvom Marianne Kirkegaard har brugt meget tid på sine forskellige lederposter gennem årene og i dag er topchef for en global virksomhed med en milliardomsætning, har det ikke stoppet hende i at takke ja til flere udfordringer. Gennem de seneste år har hun fået flere bestyrelsesposter i store virksomheder som Fertin Pharma, Pandora og Salling Group. 

Ud over lysten til at involvere sig i andre virksomheder har det også været drevet af en klar strategi om at holde netværket i Danmark og Skandinavien ved lige og lægge de første grundsten til en karriere efter direktørposten i CSM Bakery Solutions.

»Jeg drømmer om, når jeg er færdig med det her ”executive liv”, at hellige mig en bestyrelseskarriere. Det kan man ikke bestemme fra mandag til tirsdag. Det skal man i gang med tidligt. Så når jeg faser det andet liv ud, så får jeg endnu mere tid til bestyrelseskarrieren. Det er alt sammen noget, der giver mig masser af energi. Jeg er vild med de virksomheder, jeg sidder i«, siger hun.

Når overgangen sker, bliver det ikke uden et liv i udlandet, hvis Marianne Kirkegaard selv kan bestemme. Ideelt set er drømmen, at hun og hendes mand kan fortsætte med at have en base både i Atlanta og Danmark.

»Det glæder jeg mig rigtig meget til. Jeg synes, det er spændende, at jeg ikke ved præcis, hvad der sker næste år ved denne her tid«, siger hun. 

Action Card

Marianne Kirkegaards 3 bedste råd om ledelse

 1. Hvis man har en partner, er det vigtigt, at man er enige om, hvilket liv man skal føre, for ellers tror jeg, at der kommer en frygtelig masse konflikter, som kan være hårde for et hvilket som helst familieliv.
 2. Det er en god idé at bruge tid på at finde den rigtige virksomhed, for det er ekstremt vigtigt, at man bliver glad for at arbejde. Specielt for unge, der lige er færdige med deres uddannelse.
 3. Det er virkelig vigtigt, at man har en professionel rollemodel, man kan gå til og få nogle ærlige råd. Og det skal være folk, der ikke er ens chef, partner eller venner. Det har jeg altid benyttet mig af, og det bruger jeg også den dag i dag. Det er virkelig godt at have nogle, jeg kan bruge som sparringspartnere, når jeg har haft skøre idéer eller været meget bekymret.

Mere om topledelse

Michael Hansen på skuer ud i horisonten
Ledelse med vilje

Michael Hansen vil være tydelig og sætte retning. Men han vil aldrig fortælle sine medarbejdere, hvordan de skal gøre deres arbejde

43 min.
Henrik Burkdal går gennem en REMA 1000
Ledelse med vilje

Rema 1000 stormer frem i Danmark. Her er topchefens eget bud på vinderrecepten

Discount med fokus på bæredygtighed og økologi, og selvstændige købmænd med masser af frihed, er kun en del af forklaringen på, at discountkæden Rema 1000 lige har rundet 20 milliarder kroner i omsætning. Den hemmelige ingrediens står administrerende direktør Henrik Burkal for. Han kalder den ’management by jazz’.
45 min.
Portrætbillede af Christian Jensby foran et maleri
Ledelse med vilje

’Er jeg dygtig nok til det her?’ Deloittes kommende topchef, Christian Jensby, er stadig i tvivl

Han beskriver sig selv som ’et særligt sensitivt menneske’, der specielt før i tiden blev ramt på psyken, når han begik fejl, og i det hele taget manglede lidt selvtillid. Måske derfor er Christian Jensby, der 1. juni bliver ny CEO i Deloitte, meget optaget af psykologisk tryghed. For medarbejdernes skyld. Og fordi han selv har ekstremt meget brug for det.
47 min.
Britt Melby sidder på en rød stol
Ledelse med vilje

»Nogle gange er der tendens til, at kvinder skal være lidt mere sikre på, at de kan løfte opgaven, før de siger ja«

Britt Meelby Jensen er som CEO i Ambu den højest placerede kvindelige danske topchef. Mange andre kvinder forbigås, mener hun, og det er ikke rimeligt. Selv har hun banet vejen ved at gribe de muligheder, der er opstået, og har ikke ladet sig påvirke af kommentarer om, hvorfor hun er leder, når hun er mor til tre.
42 min.
Michael Løve sidder i en lænestol og taler i telefon
Ledelse med vilje

»Vi har brug for dygtige ledere, der kan sørge for at vores børn også kan få et godt liv«

Det kan virke skørt, at en klimabekymret topchef vælger at blive ny CEO for et olieselskab. Men der er mening i galskaben: Michael Løve skal gøre OK grøn – en opgave, han også har påtaget sig, fordi han trives allerbedst som leder med opgaver, ingen kender løsningen på.
44 min.
Else Relster sidder ved sit skrivebord

82-årige Else Relster er erhvervspsykolog og tidligere topchef. Hun er bekymret for nutidens ledere

Med en lang karriere som leder og stadig aktiv erhvervspsykolog har Else Relsters arbejdsliv cirkuleret om ledelse. Og hun har nogle meget konkrete råd til nutidens ledere, der – ifølge hende – ofte arbejder alt for meget i alt for lang tid.
8 min.
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.

Luk
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.