Morten Hübbe er CEO hos Tryg og gæst i Ledelse med vilje
Morten Hübbe sagde nej til et job i finansverdenen, da han blev tilbudt at blive CFO hos Tryg. Foto: Christian Als
Ledelse med vilje

Morten Hübbe: »Det er ved at blive en folkesygdom, at man sidder med sin pc tre til fire timer hver aften. Men det gør jeg aldrig. Som i aldrig«

10. marts 2021

Koncernchefen i Tryg gør en dyd ud af, at det ikke bliver normalen at arbejde om aftenen og i weekenden, for det gør ham til en dårligere leder.

Gå til Action card
Alle i Tryg ved, at når klokken slår 14.30 hver fredag, kan man ikke kontakte administrerende direktør Morten Hübbe. Så er han gået på weekend og er taget hjem til sin familie. På samme måde finder du ham ikke foran sin computer i aftentimerne. For 49-årige Morten Hübbe har besluttet at prioritere at holde fri og se sin familie.
»Det er ved at blive en folkesygdom, at man sidder med sin pc tre til fire timer hver aften. Det gør jeg aldrig. Som i aldrig – og heller ikke i weekenden. Så jeg er bagud, og det er man tit i mit job, men så er det noget med at stå op klokken kvalme om morgenen, og så sidder jeg og læser og forbereder mig i nogle timer, inden familien står op«, fortæller han i Lederstof.dk’s podcast Ledelse med vilje.

Der kan være ekstraordinære tidspunkter, hvor Morten Hübbe som administrerende direktør for 4.500 medarbejdere skal ind til et weekendmøde, hvis der for eksempel er et stort opkøb i sigte. Men han stiler efter, at det ikke bliver normalt at arbejde i ydertidspunkterne.

»Jeg synes, at vi skal undgå det. Vi bilder os selv ind, at det er et sundt og positivt tegn på, at vi er engagerede og seriøse. Jeg synes, at det er et usundt tegn. Så for mig er det et tegn på, at man kommer til at blive en dårligere leder eller dårligere medarbejder på sigt, fordi man simpelt ikke har fundet en sund balance i sit liv«, siger han.

Han har set alt for mange gøre karriere, men som står tilbage med et familieliv, der er faldet fra hinanden.

»At have en familie, der fungerer, kan man ikke tage for givet. Det er faktisk en skrøbelig ting, man kan miste. Og hvis jeg skulle vælge mellem karriere og familie, så ville jeg vælge familie og give afkald på karrieren«.

Morten Hübbe er CEO hos Tryg og gæst i Ledelse med vilje
Født i 1972, gift og har to børn.

Har en bachelor i SPRØK, cand. merc. i finansiering og regnskab samt lederuddannelse fra Wharton.

Ansat i Tryg siden 2002, hvor han var koncernfinansdirektør frem til 2011, hvor han overtog posten som koncernchef efter Stine Bosse.

Forinden havde han blandt andet lederstillinger i Zürich Nordic.

Fold ud

Valgte finansjobbet fra

Men hvordan giver man som topleder den indstilling videre til sine medarbejdere? Morten Hübbe forsøger at tale om det helt fra introduktionsdagene i Tryg. Han råder ledere og medarbejdere til at holde fri, når de kommer hjem og slukke telefonen, når de har ferie for at have nogle åndehuller, hvor man slapper af og er sammen med sin familie.

»Det er ikke bare et eller andet blødsødent pjat. Jeg tror helt nede i maven på, at hvis ikke man har balance i livet og får ladet sine batterier op, så ender man også med at gøre det dårligere på jobbet. For på jobbet skal vi træffe vigtige beslutninger og tænke os om. Og det gør vi bedst, når vi er i balance. Det gør vi ikke, når vi løber rundt og har hovedet inde i vaskemaskinen og arbejder døgnets 24 timer«.

Det er også med udgangspunkt i ønsket om balance i sit liv og prioritering af kernefamilien, at Morten Hübbe af flere omgange har besluttet at takke nej til internationale job. Han beskriver det som en af sine vigtigste beslutninger, da han tilbage i 2002 takkede nej til et finansjob i Schweiz. Han havde ellers forhandlet løn, kigget på lejlighed og forelsket sig i skattevilkårene i landet.

»Jeg tænkte, at det ville være fantastisk at rejse verden rundt og købe og sælge virksomheder for mange milliarder. Alligevel valgte jeg at sige nej til det tilbud.«

For i mellemtiden var Morten Hübbe blevet tilbudt at blive CFO i Tryg uden den store ledelseserfaring.

»Det kom til at betyde, at jeg virkelig valgte finansverdenen, penge og det internationale liv fra, og valgte ledelse og mennesker til. Det er dét, som har ført til, at jeg i dag får lov til at stå i spidsen for 4.500 dygtige medarbejdere – og det synes jeg har været helt fantastisk«.

Morten Hübbe er CEO hos Tryg og gæst i Ledelse med vilje
Morten Hübbe har lavet forskellige initiativer for at fremme diversiteten i Tryg – bl.a. at opfordre til at mænd og kvinder deles om barslen Foto: Christian Als

Ja til kvoter

Familien går igen i mange af de beslutninger, Morten Hübbe har truffet både professionelt og privat. Det er for eksempel også med udgangspunkt i sin datter, at han tilbage i 2015 har gjort det til en af sine mærkesager som leder at kæmpe for ligestilling i Tryg og generelt i samfundet. Han har nemlig i mange år haft en forestilling om, at der var lige muligheder i et land som Danmark.

»Det er bare gået mere og mere op for mig, at det overhovedet ikke er tilfældet. Min datter har en mange gange lavere sandsynlighed for at blive CEO en dag, end min søn har, og det er helt horribelt, for jeg er sikker på, at de har lige gode forudsætninger for at komme derhen«, siger han.

Statistisk set har sønnen syv gange så stor chance for at blive CEO i Danmark og 14 gange så stor chance for at blive det globalt. Det er ikke rimeligt, og man skal starte et sted, så Morten Hübbe begyndte at undersøge tilstandene i Tryg blandt andet ved at indføre en model, hvor man scanner alle lederteams ud fra tre parametre: Kønsbalance, aldersfordeling og erfaring fra forskellige industrier.

»Jeg begyndte at se, at de forretningsområder i Tryg, der gør det bedst, er faktisk dem, hvor vi har diverse teams med gode kønsbalancer og folk fra andre brancher. Det gjorde mig nysgerrig på at studere det lidt mere.

Der er lavet et hav af internationale undersøgelser, der viser, at de virksomheder, der har bedre balance mellem kønnene i deres lederteams, leverer markant bedre økonomiske resultater. Men der er mange hundrede års tradition for, at vi fortsætter, som vi har gjort historisk, og dermed at vi primært tilvælger mænd. Så det er en krævende opgave. Men jeg tror, den er vanvittig vigtig«, siger han.

De seneste år har Morten Hübbe iværksat en række forskellige initiativer i Tryg for at få en bedre fordeling af køn, alder og erfaring. Lige fra at han i en periode godkendte alle nye lederansættelser for at skubbe til opmærksomheden, til at han klart har opfordret til, at barsel bør deles mellem mænd og kvinder.

Nogle initiativer har virket og andre har ikke. Men det er essensen af den tilgang, som alle virksomheder og ledere bør have, ifølge Morten Hübbe. At turde teste en masse forskellige løsninger i stedet for at gøre ingenting af frygt for, at det ikke dur. Morten Hübbe har nemlig deltaget i alt for mange konferencer, hvor der bliver brugt næsten 100 procent af tiden på at diskutere, at det er et problem og meget tæt på nul procent af tiden på at finde løsninger.

»Når vi ikke har bevæget os overhovedet som samfund i 20 år, så skal vi nok ikke sidde i 20 år mere og vente på, at der kommer et eller andet ned fra himlen. Vi skal turde prøve forskellige ting af«.

Det store spørgsmål til den administrerende direktør i Tryg er så det omdiskuterede emne om kvoter. Havde man spurgt Morten Hübbe for fem år siden, havde svaret været et klart nej til kvoter. Men i dag har det ændret sig.

»Når jeg ser på, hvor svært det er at få rykket os i samfundet, så vil jeg i dag sige ja til kvoter. Det er ikke fordi, at jeg tænker, at kvoter er optimalt. Selvfølgelig er frivillighedens vej altid bedre. Men jeg tror faktisk, at både øremærket barsel og kvoter kan være med til at give lidt en ketchup-effekt til noget, som så bliver mere frivilligt på sigt«.

Morten Hübbe er CEO hos Tryg og gæst i Ledelse med vilje
Morten Hübbe er ikke sikker på, at han vil være CEO hele sit liv. Han vil nemlig også have tid til at være sammen med sin familie.  Foto: Christian Als

En mening med galskaben

Morten Hübbe har ikke været bange for at gå ind i kampen for ligestilling og bedre velfærd, selvom det er områder, han beskriver som øretævernes holdeplads. Som topleder har han som mission at gå forrest, fordi det ikke er nok for ham blot at tjene penge og drive en god forretning.

»Det er utrolig vigtigt, at jeg og mine medarbejdere kan se meningen med galskaben. Selvfølgelig får vi noget løn, og selvfølgelig siger vores chef, at vi skal komme på arbejde. Men til syvende og sidst er der en kæmpe forskel på, om det er mekanisk, eller om det virkelig er motiveret og engageret«.

De senere år af hans karriere har det fyldt mere og mere for ham at skabe en organisationskultur af ledere og medarbejdere, der virkelig kan, tør og vil. Det er blandt andet drevet af, at det er blevet mere tydeligt for ham med alderen, at man kun er her for en periode.

Det er også med det in mente, at Morten Hübbe ikke regner med at være CEO om ti år. Der er vi blandt andet tilbage til omdrejningspunktet i hans liv: Familien.

»Jeg blev CFO første gang, da jeg var i slutningen af 20’erne, og det var usædvanligt tidligt, heldigt og rigtig positivt. Men det er også et hårdt liv at være i en direktion og en stor virksomhed, så jeg tænker, at jeg skal på pension tidligere end de fleste og bruge god tid med familien og på rejser«, siger han og fortsætter:

»Jeg glæder mig som en vanvittig til de næste fire til fem år i Tryg, fordi vi står over for et af de største opkøb nogensinde og en kæmpe transformation. Men jeg tror, at man skal passe på med at arbejde med ekstremt høj hastighed og intensitet lige hen til pensionsalderen«.

Action Card

Morten Hübbes bedste råd til andre ledere

  1. Skab balance i dit liv. På sigt kan du ikke skabe resultater og trivsel uden
  2. Opsøg uroen i maven. Hvis du virkeligt skal gøre en forskel, så skal du forsøge at opsøge de forandringer der er så svære, at du selv bliver i tvivl om det vil lykkes.
  3. Bed om hjælp. Du skal ikke være den dygtigste, men sætte dig for at lykkes gennem andre. De vil vokse, når de mærker at du har brug for deres hjælp
  4. Vær autentisk. Glem alt om at være fejlfri og leve op til andres forventninger. Vær dig selv, brug dine personlige erfaringer, og stol på dine egne værdier. Det skaber følgeskab.

Relaterede artikler

Mads Krogsgaard Thomsen sidder i en sofa og ser ind i kameraret
LEDELSE MED VILJE

Mens du ser Netflix, hygger Novos troldmand sig med de nyeste forskningsartikler

Gennem 20 år stod Mads Krogsgaard Thomsen bag Novo Nordisks milliard-successer. Recepten var dyb faglig forståelse, mod og – til tider – lidt for meget optimisme.
44 min.
Morten Hesseldahl sidder på sit kontor og arbejder på computeren
Ledelse med vilje

»Hvis man som chef undviger opgøret, er man en kujon«

Øretæverne kan sidde løst, når man ændrer ved kulturen i institutioner som DR, Det Kongelige Teater og Gyldendal. Som direktør har Morten Hesseldahl taget slagsmålene alle tre steder. Det kræver evnen til at tage det afslappet, når kritikken uundgåeligt rammer.
46 min.
Niels Buus har trodset generthed og står i dag som en ambitiøs og passioneret direktør for rumfartseventyret Gomspace
Ledelse med vilje

Fra automekaniker til rumfarts-direktør: Niels Buus har altid sigtet efter stjernerne

Niels Buus har trodset både generthed og ’skammen’ over sin nordjyske dialekt og står i dag som ambitiøs og passioneret direktør i spidsen for rumfartseventyret GomSpace, der udvikler bittesmå satellitter. Den 64-årige direktør leder med lige dele intuition og begejstring – men stiller også meget store krav.
40 min.
Lasse Rich Henningsen er direktør i Musikkens Hus i Aalborg og blev kåret til årets leder i 2018.
Ledelse med vilje

Lasse Rich Henningsen lærte en vigtig lektie, da han pludselig mistede synet bag rattet i sin nye firmabil

Han elsker sit job og føler sig dybt privilegeret, men den 45-årige direktør for Musikkens Hus i Aalborg tør også godt indrømme, at livet som direktør slider på batterierne. Nok også mere end godt er. Derfor kan han sagtens se sig selv som pensionist allerede som 60-årig.
43 min.
Susanne Mørch Koch er tivolidirekør
Ledelse med vilje

»Du skal løse så svære projekter som muligt så tidligt i din karriere som muligt«

Tivolidirektør Susanne Mørch Koch elsker bjergbestigning. Ligesom ledelse kræver det planlægning, stærkt teamwork, og fremfor alt et konstant blik for at vurdere den situation, du står i. For indimellem må du opgive og tage en anden tur end den, du havde planlagt.
39 min.
Lars Jensen, CEO i Royal Unibrew
Ledelse med vilje

Lars Jensen er topchefen, der hader topstyring

Lars Jensen og Royal Unibrew hænger uløseligt sammen. Han startede på bryggeriet i 1993, og er i dag CEO. Vejen til topjobbet gik via en fodboldklub på fallittens rand, men de vigtigste erfaringer med ledelse fik han af mødet med ni midaldrende italienske kvinder.
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.

Luk
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.