Morten Hübbe er CEO hos Tryg og gæst i Ledelse med vilje
Morten Hübbe sagde nej til et job i finansverdenen, da han blev tilbudt at blive CFO hos Tryg. Foto: Christian Als
Ledelse med vilje

Morten Hübbe: »Det er ved at blive en folkesygdom, at man sidder med sin pc tre til fire timer hver aften. Men det gør jeg aldrig. Som i aldrig«

10. marts 2021

Koncernchefen i Tryg gør en dyd ud af, at det ikke bliver normalen at arbejde om aftenen og i weekenden, for det gør ham til en dårligere leder.

Gå til Action card
Alle i Tryg ved, at når klokken slår 14.30 hver fredag, kan man ikke kontakte administrerende direktør Morten Hübbe. Så er han gået på weekend og er taget hjem til sin familie. På samme måde finder du ham ikke foran sin computer i aftentimerne. For 49-årige Morten Hübbe har besluttet at prioritere at holde fri og se sin familie.
»Det er ved at blive en folkesygdom, at man sidder med sin pc tre til fire timer hver aften. Det gør jeg aldrig. Som i aldrig – og heller ikke i weekenden. Så jeg er bagud, og det er man tit i mit job, men så er det noget med at stå op klokken kvalme om morgenen, og så sidder jeg og læser og forbereder mig i nogle timer, inden familien står op«, fortæller han i Lederstof.dk’s podcast Ledelse med vilje.

Der kan være ekstraordinære tidspunkter, hvor Morten Hübbe som administrerende direktør for 4.500 medarbejdere skal ind til et weekendmøde, hvis der for eksempel er et stort opkøb i sigte. Men han stiler efter, at det ikke bliver normalt at arbejde i ydertidspunkterne.

»Jeg synes, at vi skal undgå det. Vi bilder os selv ind, at det er et sundt og positivt tegn på, at vi er engagerede og seriøse. Jeg synes, at det er et usundt tegn. Så for mig er det et tegn på, at man kommer til at blive en dårligere leder eller dårligere medarbejder på sigt, fordi man simpelt ikke har fundet en sund balance i sit liv«, siger han.

Han har set alt for mange gøre karriere, men som står tilbage med et familieliv, der er faldet fra hinanden.

»At have en familie, der fungerer, kan man ikke tage for givet. Det er faktisk en skrøbelig ting, man kan miste. Og hvis jeg skulle vælge mellem karriere og familie, så ville jeg vælge familie og give afkald på karrieren«.

Morten Hübbe er CEO hos Tryg og gæst i Ledelse med vilje
Født i 1972, gift og har to børn.

Har en bachelor i SPRØK, cand. merc. i finansiering og regnskab samt lederuddannelse fra Wharton.

Ansat i Tryg siden 2002, hvor han var koncernfinansdirektør frem til 2011, hvor han overtog posten som koncernchef efter Stine Bosse.

Forinden havde han blandt andet lederstillinger i Zürich Nordic.

Fold ud

Valgte finansjobbet fra

Men hvordan giver man som topleder den indstilling videre til sine medarbejdere? Morten Hübbe forsøger at tale om det helt fra introduktionsdagene i Tryg. Han råder ledere og medarbejdere til at holde fri, når de kommer hjem og slukke telefonen, når de har ferie for at have nogle åndehuller, hvor man slapper af og er sammen med sin familie.

»Det er ikke bare et eller andet blødsødent pjat. Jeg tror helt nede i maven på, at hvis ikke man har balance i livet og får ladet sine batterier op, så ender man også med at gøre det dårligere på jobbet. For på jobbet skal vi træffe vigtige beslutninger og tænke os om. Og det gør vi bedst, når vi er i balance. Det gør vi ikke, når vi løber rundt og har hovedet inde i vaskemaskinen og arbejder døgnets 24 timer«.

Det er også med udgangspunkt i ønsket om balance i sit liv og prioritering af kernefamilien, at Morten Hübbe af flere omgange har besluttet at takke nej til internationale job. Han beskriver det som en af sine vigtigste beslutninger, da han tilbage i 2002 takkede nej til et finansjob i Schweiz. Han havde ellers forhandlet løn, kigget på lejlighed og forelsket sig i skattevilkårene i landet.

»Jeg tænkte, at det ville være fantastisk at rejse verden rundt og købe og sælge virksomheder for mange milliarder. Alligevel valgte jeg at sige nej til det tilbud.«

For i mellemtiden var Morten Hübbe blevet tilbudt at blive CFO i Tryg uden den store ledelseserfaring.

»Det kom til at betyde, at jeg virkelig valgte finansverdenen, penge og det internationale liv fra, og valgte ledelse og mennesker til. Det er dét, som har ført til, at jeg i dag får lov til at stå i spidsen for 4.500 dygtige medarbejdere – og det synes jeg har været helt fantastisk«.

Morten Hübbe er CEO hos Tryg og gæst i Ledelse med vilje
Morten Hübbe har lavet forskellige initiativer for at fremme diversiteten i Tryg – bl.a. at opfordre til at mænd og kvinder deles om barslen Foto: Christian Als

Ja til kvoter

Familien går igen i mange af de beslutninger, Morten Hübbe har truffet både professionelt og privat. Det er for eksempel også med udgangspunkt i sin datter, at han tilbage i 2015 har gjort det til en af sine mærkesager som leder at kæmpe for ligestilling i Tryg og generelt i samfundet. Han har nemlig i mange år haft en forestilling om, at der var lige muligheder i et land som Danmark.

»Det er bare gået mere og mere op for mig, at det overhovedet ikke er tilfældet. Min datter har en mange gange lavere sandsynlighed for at blive CEO en dag, end min søn har, og det er helt horribelt, for jeg er sikker på, at de har lige gode forudsætninger for at komme derhen«, siger han.

Statistisk set har sønnen syv gange så stor chance for at blive CEO i Danmark og 14 gange så stor chance for at blive det globalt. Det er ikke rimeligt, og man skal starte et sted, så Morten Hübbe begyndte at undersøge tilstandene i Tryg blandt andet ved at indføre en model, hvor man scanner alle lederteams ud fra tre parametre: Kønsbalance, aldersfordeling og erfaring fra forskellige industrier.

»Jeg begyndte at se, at de forretningsområder i Tryg, der gør det bedst, er faktisk dem, hvor vi har diverse teams med gode kønsbalancer og folk fra andre brancher. Det gjorde mig nysgerrig på at studere det lidt mere.

Der er lavet et hav af internationale undersøgelser, der viser, at de virksomheder, der har bedre balance mellem kønnene i deres lederteams, leverer markant bedre økonomiske resultater. Men der er mange hundrede års tradition for, at vi fortsætter, som vi har gjort historisk, og dermed at vi primært tilvælger mænd. Så det er en krævende opgave. Men jeg tror, den er vanvittig vigtig«, siger han.

De seneste år har Morten Hübbe iværksat en række forskellige initiativer i Tryg for at få en bedre fordeling af køn, alder og erfaring. Lige fra at han i en periode godkendte alle nye lederansættelser for at skubbe til opmærksomheden, til at han klart har opfordret til, at barsel bør deles mellem mænd og kvinder.

Nogle initiativer har virket og andre har ikke. Men det er essensen af den tilgang, som alle virksomheder og ledere bør have, ifølge Morten Hübbe. At turde teste en masse forskellige løsninger i stedet for at gøre ingenting af frygt for, at det ikke dur. Morten Hübbe har nemlig deltaget i alt for mange konferencer, hvor der bliver brugt næsten 100 procent af tiden på at diskutere, at det er et problem og meget tæt på nul procent af tiden på at finde løsninger.

»Når vi ikke har bevæget os overhovedet som samfund i 20 år, så skal vi nok ikke sidde i 20 år mere og vente på, at der kommer et eller andet ned fra himlen. Vi skal turde prøve forskellige ting af«.

Det store spørgsmål til den administrerende direktør i Tryg er så det omdiskuterede emne om kvoter. Havde man spurgt Morten Hübbe for fem år siden, havde svaret været et klart nej til kvoter. Men i dag har det ændret sig.

»Når jeg ser på, hvor svært det er at få rykket os i samfundet, så vil jeg i dag sige ja til kvoter. Det er ikke fordi, at jeg tænker, at kvoter er optimalt. Selvfølgelig er frivillighedens vej altid bedre. Men jeg tror faktisk, at både øremærket barsel og kvoter kan være med til at give lidt en ketchup-effekt til noget, som så bliver mere frivilligt på sigt«.

Morten Hübbe er CEO hos Tryg og gæst i Ledelse med vilje
Morten Hübbe er ikke sikker på, at han vil være CEO hele sit liv. Han vil nemlig også have tid til at være sammen med sin familie.  Foto: Christian Als

En mening med galskaben

Morten Hübbe har ikke været bange for at gå ind i kampen for ligestilling og bedre velfærd, selvom det er områder, han beskriver som øretævernes holdeplads. Som topleder har han som mission at gå forrest, fordi det ikke er nok for ham blot at tjene penge og drive en god forretning.

»Det er utrolig vigtigt, at jeg og mine medarbejdere kan se meningen med galskaben. Selvfølgelig får vi noget løn, og selvfølgelig siger vores chef, at vi skal komme på arbejde. Men til syvende og sidst er der en kæmpe forskel på, om det er mekanisk, eller om det virkelig er motiveret og engageret«.

De senere år af hans karriere har det fyldt mere og mere for ham at skabe en organisationskultur af ledere og medarbejdere, der virkelig kan, tør og vil. Det er blandt andet drevet af, at det er blevet mere tydeligt for ham med alderen, at man kun er her for en periode.

Det er også med det in mente, at Morten Hübbe ikke regner med at være CEO om ti år. Der er vi blandt andet tilbage til omdrejningspunktet i hans liv: Familien.

»Jeg blev CFO første gang, da jeg var i slutningen af 20’erne, og det var usædvanligt tidligt, heldigt og rigtig positivt. Men det er også et hårdt liv at være i en direktion og en stor virksomhed, så jeg tænker, at jeg skal på pension tidligere end de fleste og bruge god tid med familien og på rejser«, siger han og fortsætter:

»Jeg glæder mig som en vanvittig til de næste fire til fem år i Tryg, fordi vi står over for et af de største opkøb nogensinde og en kæmpe transformation. Men jeg tror, at man skal passe på med at arbejde med ekstremt høj hastighed og intensitet lige hen til pensionsalderen«.

Action Card

Morten Hübbes bedste råd til andre ledere

  1. Skab balance i dit liv. På sigt kan du ikke skabe resultater og trivsel uden
  2. Opsøg uroen i maven. Hvis du virkeligt skal gøre en forskel, så skal du forsøge at opsøge de forandringer der er så svære, at du selv bliver i tvivl om det vil lykkes.
  3. Bed om hjælp. Du skal ikke være den dygtigste, men sætte dig for at lykkes gennem andre. De vil vokse, når de mærker at du har brug for deres hjælp
  4. Vær autentisk. Glem alt om at være fejlfri og leve op til andres forventninger. Vær dig selv, brug dine personlige erfaringer, og stol på dine egne værdier. Det skaber følgeskab.

Relaterede artikler

Kim Fournais står på Saxo Banks kontor med et T-Rex skelet
Ledelse med vilje

»For at være helt ærlig er det ikke personlig vinding, som er det vigtigste for mig mere«

Han er kendt, nogle ville sige berygtet, som mangemilliardæren med egen ø og fly og et ultraliberalt sindelag, men noget har forandret sig i Kim Fournais. Hans energi og drive er uændret, men i dag taler Saxo Bank-direktøren varmt om tryghed, åben dialog, sammenhængskraft og ’humanistisk kapitalisme’.
46 min.
Anette Kalle står foran stor plakatbaggrund med bagerhænder
Ledelse med vilje

Mennesker følger mennesker. For Anette Kalle betyder det et særligt ansvar for ikke at føre folk ud over kanten

Direktøren for Lantmännen Unibake Danmark har gennem tre år med brand, prisstigninger og cyberangreb skabt tillid hos sine medarbejdere ved at vise sin menneskelighed. Men er man åben om, hvem man er under arbejdsuniformen, skal man træde varsomt.
37 min.
Carsten Egeriis står med flot bygning i baggrunden
Ledelse med vilje

Carsten Egeriis har fundet sin egen opskrift på at genoprette tilliden til Danske Bank

Der er 15,3 milliarder gode grunde til, at medarbejderne i Danske Bank skal turde være åbne om det og komme til ledelsen, hvis noget er galt. Carsten Egeriis var i tvivl om, hvorvidt han skulle tage jobbet som topleder, men i sidste ende vandt ambitionerne og muligheden for at skabe en ny kultur.
34 min.
Portrætbillede af Nikolas Lyhne-Knudsen
Ledelse med vilje

Danske Spils direktør lærte noget afgørende om ledelse, da han blev kastet ud på dybt vand i Peru

Nikolas Lyhne-Knudsen oplevede som ung at få stillet en opgave, han slet ikke var klædt godt nok på til at løse. I dag kaster han gerne sine egne medarbejdere ud på dybt vand – men sørger for at give dem den støtte, han ikke selv fik.
43 min.
Brian Mikkelsen står foran Christiansborg
Ledelse med vilje

Brian Mikkelsen: »Jeg ville ønske, at flere erhvervsfolk havde lyst til at gå ind i politik«

Efter næsten 25 år i politik blev Brian Mikkelsen i 2018 administrerende direktør i Dansk Erhverv. Først tøvede han med at krydse grænsen til det private erhvervsliv, men han opdagede, at der er mange lighedspunkter med politik, for eksempel gevinsten ved at nedbryde hierarkier og inddrage fagmedarbejdere på ledelsesniveau.
45 min.
Marianne Kock står ved et rækværk foran en smuk udsigt
Ledelse Med Vilje

Fra bodegajob til topchef med byens bedste udsigt: »Jeg har grebet de muligheder, der har budt sig«

Marianne Kock ser det som sin fornemmeste opgave at sætte sig i medarbejdernes sted. For kun ved at forstå medarbejderne, kan du lede dem, mener den 67-årige administrerende direktør for Ferring Pharmaceuticals’ milliardvirksomhed i Danmark.
42 min.
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.

Luk
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.