Christian Kettel Thomsen er National Bankens direktør
»Jeg har altid lagt en ret stor arbejdsindsats, men det har jeg også været glad for, og det har haft en stor betydning for, hvor jeg er i dag,« fortæller Christian Kettel Thomsen, direktør i Nationalbanken. Foto: Christian Als
Ledelse med vilje

Nationalbankdirektøren tog en omvej mod toppen: Sejlede syv år som skibsdreng og kok

Foto Christian Als
22. maj 2024

Som departementschef i Statsministeriet var Christian Kettel Thomsen i 10 år den diskrete teknokrat bag skiftende statsministre. Nu står han for første gang selv i rampelyset og trækker blandt andet på sine erfaringer fra livet som sømand, når han skal forklare Hr. og fru Danmark, hvordan han vil forsvare kronen.

Gå til Action card

Christian Kettel Thomsen var godt og grundigt skoletræt, da han gik ud af folkeskolen hjemme i Otterup på Nordfyn. Inderst inde havde han en ide om, at han faktisk havde et godt hoved, men det var ikke lykkedes ham at demonstrere det. Tværtimod havde han ikke rigtig passet sin skole, fordi det boglige ikke interesserede ham på det tidspunkt, og han vidste ikke, hvad han skulle stille op med sit liv. Lige indtil den dag en af hans kammerater skulle til Svendborg for at søge hyre på et skib, og han tog med.

»Det var slet ikke planen, men da vi kom ud ad døren, havde jeg også fået hyre. Tre dage senere påmønstrerede jeg stykgodsskibet Marie Skou i Piræus i Grækenland,« fortæller den i dag 63-årige Christian Kettel Thomsen, der siden februar 2023 har været direktør for Nationalbanken.

Den spontane beslutning om at stå til søs som 16-årig viste sig at være en god ide. Christian Kettel Thomsen blev så glad for at sejle, at han fortsatte i syv år, først som skibsdreng og siden som kok og hovmester, hvor hans hovedopgave var at stå for madlavningen, indkøb med videre. Selv konstaterer Christian Kettel Thomsen, at livet som sømand modnede ham som menneske.

»Jeg endte med at sejle lidt flere år, end jeg egentlig havde forestillet, men de år var helt sikkert formative for mig. De har givet mig et bredere perspektiv på mange ting og har lært mig at omgås og tale med mange forskellige mennesker,« siger Christian Kettel Thomsen i Lederstof.dk’s podcast, Ledelse med Vilje.

Fart i karrieren
Nok så væsentligt gav sejlerlivet også Christian Kettel Thomsen mod på at tage en uddannelse. Da han gik i land igen, tog han en HF-eksamen; i 1985 begyndte han at læse økonomi på Københavns Universitet, og i en alder af 31 år kunne han kalde sig cand.polit.

Herfra så den tidligere skibskok sig ikke tilbage.

Christian Kettel Thomsen påbegyndte en karriere i centraladministrationen og blev i 1991 fuldmægtig i Finansministeriet. Dengang var økonomien nærmest gået i stå og arbejdsløsheden rekordhøj, og for ham personligt var det en tilfredsstillelse at opdage, hvor stor en forskel hans arbejde kunne gøre.

»Det var spændende at komme ind i et miljø, hvor de ting, man arbejdede hårdt på, indgik i beslutningsprocessen om vigtige samfundsmæssige udfordringer, og hvor formålet var at bringe Danmark et bedre sted hen.«

ChristianKettelThomsen004_1280x1920
»Når nogen kommer til mig med en ide eller et forslag, beder jeg dem altid om at skrive det ned. Det giver en meget større klarhed i tanken, når man sætter kuglepennen til papiret,« siger Christian Kettel Thomsen. Foto: Christian Als

Stilfærdig problemknuser
Allerede som nytiltrådt i Finansministeriet blev Christian Kettel Thomsen kendt som en stilfærdig, men hårdtarbejdende problemknuser af en embedsmand. Og han avancerede hurtigt op igennem graderne. Selv siger han, at stillingerne ’dukkede op af sig selv hen ad vejen’.

»Jeg kan huske en MUS-samtale, hvor min chef sagde: ’Nå, men du skal da være kontorchef en dag’. Det var en ahaoplevelse for mig, for jeg har aldrig tænkt over min karrierevej. De to eneste ansøgninger, jeg har skrevet i mit liv, hvor jeg ikke på forhånd vidste, at jeg ville få jobbet, var mit første job i Finansministeriet og stillingen her i Nationalbanken.«

Christian Kettel Thomsen var blandt andet ministersekretær, kontorchef og afdelingschef i Finansministeriet, samt departementsråd i Statsministeriet, inden han i 2005 blev udnævnt til departementschef, og dermed øverste chef for Finansministeriet, et af de mest magtfulde ministerier herhjemme. I 2010 rykkede han videre til samme, endnu mere prestigefyldte job i Statsministeriet, hvor han de følgende ti år fungerede som den diskrete teknokrat bag tre statsministre: Helle Thorning, Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen.

Sidstnævnte fik han mindre end et år sammen med. Da den socialdemokratiske statsminister hentede Barbara Bertelsen ind som ny departementschef, rykkede Christian Kettel Thomsen til Luxembourg som vicepræsident i Den Europæiske Investeringsbank. Medierne beskrev det som en decideret fyring, men Christian Kettel Thomsen har en anden udlægning:

»Det var faktisk en god proces. Jeg havde været i Statsministeriet i 10 år, og da stillingen i Den Europæiske Investeringsbank blev ledig, talte jeg med Mette Frederiksen om den, og vi var enige om, at det var en god idé. Det var jeg egentlig ret glad for. Det var en god mulighed på det tidspunkt,« lyder det fra Christian Kettel Thomsen.

ChristianKettelThomsen007_1920x1280

Christian Kettel Thomsen

Christian Kettel Thomsen, Nationalbankdirektør

Født 23. august 1959 i Køge

2023-: Direktør i Nationalbanken.

2020-2023: Vicedirektør, Den Europæiske Investeringsbank (IEB).

2010-2020: Departementschef i Statsministeriet.

2005-2010: Departementschef i Finansministeriet.

2002-2005: Departementsråd, Statsministeriet.

1997-2002: Afdelingschef, Finansministeriet.

1995-1997: Kontorchef, Finansministeriet.

1994-1995: Ministersekretær, Finansministeriet.

1993-1994: Fuldmægtig, Ministeriet for Erhvervspolitisk Samordning.

1991-1993: Fuldmægtig, Finansministeriet.

Christian Kettel Thomsen er uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet i 1991. Inden da sejlede han i syv år som skibsdreng, kok og hovmester i A.P. Møller.

Privat er han gift med Dorthe Mikkelsen, parret har en søn og er bosat på Frederiksberg.

Foto: Christian Als

Fold ud

For første gang selv i centrum
Da stillingen som nationalbankdirektør tre år senere blev slået op, slog han til og landede det højprofilerede job, hvor han for første gang i karrieren selv er kommet i centrum. Det har, indrømmer han, været en ny og vanskelig rolle at skulle stille sig op og fortælle og forklare medierne og familien Danmark, hvordan økonomien og kronen har det.

»Jeg har altid trivedes godt med at stå bag kameraet og rådgive dem, der skulle stå foran det. Det var en ny og stor erfaring første gang, jeg selv stod der, men allerede anden og tredje gang følte jeg mig lidt mere hjemme,« siger Christian Kettel Thomsen.

Når han ikke står foran et kamera, bestræber nationalbankdirektøren sig på at være en leder, der siger tingene, som de er. Han er meget bevidst om, siger han selv, at være ærlig om sine holdninger, meninger og analyser overfor sin chefgruppe og resten af Nationalbankens knapt 500 medarbejdere.

»Det gør jeg af to grunde. Dels fordi, at de folk, jeg arbejder sammen med, skal vide, hvor de har mig. Og så gør jeg det også for at tilvejebringe samme åbenhed den anden vej.«

ChristianKettelThomsen005_1920x1280
»For mig er en god medarbejder en, der er optaget af sit job, optaget af at gøre en forskel, har et stort engagement og er ærlig og åben,« siger Christian Kettel Thomsen. Foto: Christian Als

Arbejdsindsatsen er vigtig
I de fleste af de 30 år, han nåede at arbejde i centraladministrationen, var han sjældent i nærheden af noget, der bare kunne minde om en 37 timers arbejdsuge. Som ung fuldmægtig vænnede han sig til at arbejde solen sort, og under de lange, udmarvende forhandlinger i Finansministeriet var 12 timers arbejdsdage ikke usædvanlige. Selv om der er skruet lidt ned for blusset i dag, lægger han fortsat mange timer i jobbet.

»Arbejdet har fyldt meget i mit liv og i min tilværelse, og jeg har også fundet meget tilfredsstillelse i at arbejde. Det er sjældent, at man kan kigge tilbage og sige, at man har brugt for meget tid med familien. Det vil jeg heller ikke gøre. Tværtimod. Jeg har altid lagt en ret stor arbejdsindsats, men det har jeg også været glad for, og det har haft en stor betydning for, hvor jeg er i dag,« siger Christian Kettel Thomsen, der aldrig har været typen, der har samlet på frimærker eller dyrket sejlsport.

I realiteten har arbejdet været hans store fritidsinteresse.

»I den type job, som jeg har, er der typisk meget læsestof, og det fylder en del ud,« siger Christian Kettel Thomsen, der gerne bruger både aftener og weekender på at komme ajour med det skriftlige materiale.

Om Nationalbanken

Nationalbanken er Danmarks centralbank.

Formålet for Nationalbanken har stort set været uændret i de 200 år, banken har eksisteret. De tre overordnede formål er:

  • at bidrage til stabile priser gennem fastkurspolitikken
  • at sikre at betalinger kan gennemføres sikkert og effektivt
  • at sikre stabilitet i den finansielle sektor

Af historiske årsager råder Nationalbanken over en guldbeholdning på omkring 66,5 tons. Værdien af guldbeholdningen svinger med guldprisen, men ved udgangen af 2023 havde guldet en værdi på 29,8 mia. kr. Guldbeholdningen er en del af Nationalbankens valutareserve, som bruges til at holde kronekursen stabil.

Fold ud

37 timer er ok, men…
Nationalbankdirektøren er dog meget fast i kødet på, at han ikke forventer samme arbejdsraseri fra medarbejderne.

»For mig er en god medarbejder en, der er optaget af sit job, optaget af at gøre en forskel, har et stort engagement og er ærlig og åben.«

Er det også en, der typisk bruger mere end 37 timer på sit job?

»Her i Nationalbanken er der folk, der arbejder rigtig meget. Der er også nogle, der ikke arbejder så meget mere end de 37 timer, og jeg synes faktisk, at vi har god brug af dem alle sammen.«

Det virker som om, der godt kunne presse sig et lille ’men’ på?

»Da jeg var ung, mente jeg nok, at hvis man virkelig skulle udvikle sig, så skulle der også nogle timer og noget arbejde til. Det afhænger selvfølgelig også af, hvilke funktioner der er, men jeg vil nødigt sige, at man skal arbejde mere end 50 timer om ugen for at være en god medarbejder. Det ville jeg nok have sagt for 15 år siden, men det gør jeg ikke i dag.«

ChristianKettelThomsen009_1280x1920
»Det at have tillid til hinanden er langt vigtigere, end at man lige spiller på helt samme streng på det personlige plan. Det afgørende er, at der er tillid og at man kan tale åbent til hinanden,« fastslår Christian Kettel Thomsen. Foto: Christian Als

Tillid er vigtigere end tæt relation
Nogle af de mange timer, han bruger på jobbet, går på at læse op på de ofte meget nørdede, tekniske detaljer i bankens maskinrum. Selv om han er uddannet økonom, lægger Christian Kettel Thomsen ikke skjul på, at læringskurven har været stejl. Rent fagligt er han stadig ofte lidt på udebane, også selv om han er blevet meget klogere, siden han startede.

»Jeg mener heller ikke nødvendigvis, at jeg skal forstå alt i dybden. Jeg har stor tillid til at mine dygtige kolleger har styr på de allermest tekniske ting.«

Netop evnen til at opbygge og udvise tillid er noget af det vigtigste, han har taget med sig fra de over 30 år, han var embedsmand. Nogle af de ministre og chef-kolleger, han arbejdede sammen med, havde han en personlig relation til. Men det var aldrig det afgørende for ham.

»Det at have tillid til hinanden er langt vigtigere, end at man lige spiller på helt samme streng på det personlige plan. Nogle gange kan der være en tæt relation, andre gange en mindre tæt, men det afgørende er, at der er tillid og at man kan tale åbent til hinanden.«

Klassiske embedsmandsdyder
Christian Kettel Thomsen holder også stadig fast i andre af de klassiske dyder, som han lærte både som medarbejder og chef i embedsværket. Hans tilgang til lederjobbet er præget af en klippefast tro på, at grundighed, faglighed og god forberedelse er forudsætningen for alt. Når han går ind til et møde, har han ry for at være rustet til tænderne med facts.

»Jeg er nok ikke helt så velforberedt, som nogle gerne vil tillægge mig, men når jeg går ind i en proces eller et møde, vil jeg gerne have en relativt god idé om, hvor det skal føre hen. Det kræver, at man har godt styr på udgangspunktet. Det kan godt være, at beslutningen ender et andet sted, men hvis man starter godt og solidt, så er sandsynligheden, for at man lander et fornuftigt sted, også større,« lyder det fra Christian Kettel Thomsen.

Fra sin tid i ministerierne er han opdraget med, at det er det bedste og mest saglige argument, der vinder. Men også at det ikke er nok at komme med en ide eller et forslag, hvis man ikke meget konkret kan anskueliggøre, hvordan det bliver til virkelighed.

I den forbindelse er det helt afgørende for ham, at alle led i en beslutningsproces sættes på skrift. Dét at nedfælde noget på papir er for ham, som gammel embedsmand, et ekstremt vigtigt led i kvalitetssikringen.

»Når nogen kommer til mig med en ide eller et forslag, beder jeg dem altid om at skrive det ned. Det giver en meget større klarhed i tanken, når man sætter kuglepennen til papiret,« siger Christian Kettel Thomsen.

Ledelse med Vilje

Ledelse med Vilje er Lederstof.dk’s podcast, hvor du kan møde nogle af Danmarks mest succesrige, inspirerende og markante ledere i samtaler om deres livs og deres karrieres vigtigste beslutninger.

Fold ud

Konflikter løses ved at tale sammen
Et andet vigtigt element i hans måde at være leder på, trækker på en måde tråde helt tilbage til de syv år, han sejlede som skibsdreng, kok og hovmester, og hvor besætningen gik op af hinanden på begrænset plads i mange uger ad gangen.

Hvis der opstod uenigheder eller deciderede skænderier, var det vigtigt at få talt sig til rette så hurtigt som muligt, for at undgå at stemningen blev forpestet i ugevis. Dén tilgang bruger Christian Kettel Thomsen den dag i dag.

»Jeg har set mange konflikter opstå, fordi folk ikke kunne finde ud af tale med hinanden. Min erfaring er, at mange konflikter kunne forhindres eller trappes ned, hvis man lige gjorde sig den ulejlighed at løfte røret og tage sig en snak om, hvad det egentlig går ud på,« siger Christian Kettel Thomsen og tilføjer:

»Det lyder måske banalt, men det er noget af det vigtigste, jeg tog med fra mit liv som sømand.«

Action Card

Her er Christian Kettel Thomsens 5 bedste ledelsesråd

  1. Vær åben om dig selv, om hvem du er, hvad du er rundet af, og hvordan du tænker. Du har et ansvar for at udvikle dig selv og lære igennem hele livet, men prøv ikke at være noget, du ikke er.
  2. Vær klar om dit billede af organisationens formål og med hvilke værdier, det formål udøves. Det gælder også i samspillet mellem mennesker internt og for samarbejdet med andre uden for organisationen. Hav også et blik for, hvordan organisationen bliver oplevet af andre.
  3. Lyt, og giv dig god tid til at forstå og drøfte problemstillinger. For at udvikle egne analyser. Og for at udvikle dine kolleger.
  4. Mennesker udtrykker sig forskelligt. Lyt mere til, hvad de prøver at udtrykke, snarere end hvad de helt præcist siger.
  5. Vær ærlig om dine blind spots. Du kan ikke være god til alting, og vær tydelig, når du har brug for indsigt og sparring. Det ansvarliggør kolleger. Og baner vejen for samme åbenhed hos dem.

Mere fra Ledelse med Vilje

Niels B Christiansen leger med et LEGO tog
Ledelse med vilje

LEGOs topchef sætter retningen. Men han ved, at medarbejderne præsterer bedst med frihed under ansvar

Han hader, når tingene bliver unødigt komplicerede, men elsker at træffe hurtige beslutninger. Han sætter retning, men hviler så meget i sig selv, at han tør give andre masser af ansvar. Mød Niels B. Christiansen, der har gjort LEGO til verdens stærkeste legetøjsbrand.
38 min.
Anne Kathrine Steenbjerge står foran en lastbil
Ledelse med vilje

Som femte generation har topchefen altid familievirksomheden i sine tanker

Anne Kathrine Steenbjerge skal videreføre den virksomhed, hendes tipoldefar grundlagde for 142 år siden. En opgave, hun er så opsat på at lykkes med, at hun indimellem kæmper med at holde bekymringerne for døren.
43 min.
Kim Povlsen sidder for enden af et bord
Ledelse med vilje

Robotdirektøren synes, det er sjovest, når det er allersværest

Tidligt lagde Kim Povlsen en plan for karrieren: Han ville gå målrettet efter job uden for sin komfortzone for at lære så meget som muligt. Det er i den grad blevet opfyldt, også da han som ny CEO i Universal Robots lancerede store forandringer midt i en bragende succes.
45 min.
Gitte Kirkegaard står i midten af kontoret
Ledelse med vilje

Topchef Gitte Kirkegaard går hver morgen rundt og hilser på sine 95 ansatte

Gitte Kirkegaard er tredje generation for bordenden i Logitrans. Hun forsøger at balancere det travle job som topchef med en ledelsesstil, hvor der er plads til en snak om medarbejdernes problemer på hjemmefronten.
47 min.
Ole Krogh Petersen står og læner sig op ad en væg udenfor
Ledelse med vilje

PFA-direktør siger nej til lange powerpoints: »Jeg har brug for noget short and sweet, som er nok til at træffe en beslutning«

Mere information fører ikke nødvendigvis til bedre beslutninger. Det mener administrerende direktør i PFA, Ole Krogh Petersen, der foretrækker en kort snak over telefonen frem for et langt møde.
47 min.