3. Brug dit netværk
Selv om du som leder er både selvkørende og måske også selvmotiverende, har du brug for gode relationer. Både for at kunne gå glad på arbejde, for at få faglig sparring og for at kunne få hjælp til at løse de problemer, der opstår i dit liv som leder.
Andre kan hjælpe dig, både nedefra, oppefra og til siden. Langt de fleste mennesker vil gerne hjælpe, hvis du spørger.
»Relationer kommer ikke af sig selv. Det er bedst at bygge dem op i gode tider, mens du har overskud, så du har goodwill, når du får brug for den«, siger Tudi Langkjær Larsen.
At bygge relationer kan du gøre gennem at tale med dine lederkollegaer og medarbejdere i det daglige, få nogle gode oplevelser sammen og vise, at du er en, andre kan stole på. Støt også de andre, når de har problemer.
Derudover skal du have nogen, du kan tale fortroligt med om det at være leder.
»Det behøver ikke være mange forskellige, men der skal helst være nogen. Kan du ikke finde en fortrolig i din egen organisation, kan du bruge en ven, en mentor eller en coach uden for organisationen – en som forstår, hvad det vil sige at være leder, og som kan tale forskellige handlescenarier igennem sammen med dig«, siger Tudi Langkjær Larsen.
Det kan for eksempel være, når der er er organisationsforandring, og alt er oppe i luften. Hvordan får du motivation til at komme igennem sådan en periode, hvad vil du konkret gøre, og hvem kan hjælpe dig?
»Læg en plan sammen med din sparringspartner, og tal de enkelte trin igennem. Når først planen er lagt, er det meget lettere at holde dig kørende, men det er altid godt at have andre øjne på, når du skal tage en beslutning om, hvad du skal fokusere på«, siger Tudi Langkjær Larsen.
Endelig er det godt at dyrke ledernetværk, hvor der skabes et fortroligt rum at diskutere ledelse i.
Alene det at sige højt, at der er nogle udfordringer ved at være leder og skulle motivere andre, kan være forløsende, og samtidig er det glimrende fora for at inspirere hinanden med nye måder at motivere sig selv og medarbejderne på.