Anje Monrad er direktør for Dell og gæst i Ledelse Med Vilje
Anja Monrad fik i 2008 en hjerneblødning, som har haft afgørende betydning for den måde, hun leder på i dag. Hun har blandt andet meget mere fokus på at tale med sine medarbejdere om deres liv og ønsker.  Foto: Christian Als
Ledelse med vilje

En hjerneblødning lærte Anja Monrad, hvad der var vigtigst – og så fortsatte hun sin internationale karriere

5. maj 2021

Anja Monrad er direktør for Dell i 32 lande. Jobbet har lært hende, at en god leder ikke er det samme i Rumænien som i Israel. Og en hjerneblødning har lært hende, hvad der giver hende energi og glæde.

Gå til Action card
Hvad kendetegner chefer og medarbejdere i forskellige lande?

Det ved Anja Monrad, der, efter en årrække som global marketingsdirektør for Dell, i dag er øverste chef for computergigantens aktiviteter i 32 forskellige lande i Central- og Østeuropa og omegn.

Anja Monrad vil helst være en autentisk og inkluderende leder. Sådan en som sparrer med sine medarbejdere, inden hun træffer beslutninger. Men det er ikke altid klogt, når man skal lede medarbejdere fra Polen over Ukraine og Grækenland til Israel, for der er mange forskellige syn på, hvad god ledelse er – og ikke mindst på forholdet mellem chef og medarbejdere.

»Det er nok en af de allerstørste forskelle, jeg har oplevet. I Danmark føler vi os jo ligestillede med vores chef, men i andre kulturer er det ret vigtigt at have en autoritetsdistance til chefen. Derfor er der mange, som bliver usikre, når man kommer ind med en ligestillet ledelsesstil, for de føler, at det er mangel på lederskab,« forklarer hun.

Ønsket om en stærk leder

Anja Monrad oplevede det tydeligt allerede på hendes første rejse til Rumænien, efter hun var blevet direktør for regionen. Her spurgte hun den lokale administrerende direktør, hvad han syntes, der skulle gøres fremad rettet, og hvilke visioner han havde. Helt naturlige spørgsmål syntes hun, for den lokale direktør havde jo lokalkendskabet.

»Men det var meget chokerende og usikkert for ham. Han oplevede, at her kom en kvinde flyvende ind, som om hun ikke havde tænkt på noget som helst. Der skal man være klar på, at nogle kulturer hellere vil se en stærk leder. Så selvom jeg gerne vil fremstå som en inkluderende og autentisk leder, er det ikke nødvendigvis dét, der får det bedste frem i folk alle steder,« fortæller hun i Lederstof.dk’s podcast Ledelse med vilje.

Anja Monrad

Anja Monrad

  • Født 11. april 1966 i Polen og flyttede til Danmark som barn. Bor på Frederiksberg og er mor til en søn fra et tidligere ægteskab
  • Uddannet Master i Economics & Business Administration fra CBS i 1989. Begyndte sin karriere i diverse salgs- og marketing-management-roller, hvorefter hun i 2000 blev ansat i Dell som nordisk marketingmanager.
  • Har siden haft en række forskellige ledelsesroller i Dell, blandt andet global marketingsdirektør med et budget på over en milliard dollars, inden hun i 2013 blev øverste direktør for Dells aktiviteter i 32 lande i Øst- og Centraleuropa
  • Hun har flere bestyrelsesposter. Blandt andet er hun chairman of The Governing board, Digital Skills & Job Coalition, European Commission og medlem af bestyrelsen i Digital Europe og VL – Dansk selskab for virksomhedsledelse. Derudover er hun for nylig blevet ny bestyrelsesformand for IT-Branchen.
Fold ud

De direkte og sarkastiske danskere

Ud over den inkluderende ledelsesstil, har Anja Monrad også oplevet den måde, vi danskere kommunikerer på, som en udfordring. Med årene har hun derfor lært at tilpasse, hvor direkt, hun taler. For det er vigtigt, at man som leder lytter og respekterer forskellighederne, hvis man i en international virksomhed skal nå sine mål og have tilfredse medarbejdere.

»I Danmark er vi jo meget, meget direkte i vores måde at anskue tingene på og artikulere problemer på. Det kan nogle gange både chokere folk eller tænde dem fuldstændig af. Vi danskere bruger også ironi og sarkasme meget, og det er ikke til at forstå for mange kulturer, så det er super vigtigt, at du som leder er opmærksom på, hvordan du taler til folk,« siger hun.

Den danske Dell-direktør fik blandt andet øjnene op for det, da en chef gjorde hende opmærksom på, at hun måske skulle skrue lidt ned for hendes direkte kommunikation.

»Vi talte om kulturforskelle, og så sagde hun til mig: “Der er danskere og hollændere, som er meget direkte. Og så er der dig, som er helt out of the scale”.«

»Det gjorde det klart for mig, at jeg måske en gang imellem skulle tænke lidt mere over, hvordan jeg gav feedback til folk, og hvordan jeg udtrykte mine holdninger. Det var ”on the spot feedback”, men det var jo godt, at hun sagde det, for det er sådan, man udvikler sig,« siger Anja Monrad.

Livsændrende hjerneblødning

International ledelse har været omdrejningspunktet for Anja Monrads lederkarriere, siden hun startede som nordisk marketingmanager i Dell for godt 20 år siden.

Hun har levet sit arbejdsliv i fly og på hoteller og kontorer over hele verden. Som global marketingdirektør havde hun i flere år hver måned en uge på Dells hovedkvarter i Texas. Danmark var hendes hjem, men ikke et sted, som fyldte noget særligt for hende professionelt. Ikke før 2008.

På en skiferie i Frankrig blev Anja Monrad ramt af en voldsom hjerneblødning. En aneurisme sprang, og hun vil ikke tale om held eller uheld, men det var den slags, som kun de færreste overlever. Det gjorde Anja Monrad lykkeligvis, men ulykken kostede hende flere måneder på Rigshospitalets intensivafdeling og en periode med intensiv genoptræning, hvor lægerne ikke var overbeviste om, at hun nogensinde ville være i stand til at genoptage sin karriere.

Anja Monrad er direktør for Dell og gæst i Ledelse med vilje

»Vi talte om kulturforskelle, og så sagde hun til mig: “Der er danskere og hollændere, som er meget direkte. Og så er der dig, som er helt out of the scale”. Det gjorde det klart for mig, at jeg en gang imellem måske skulle tænke lidt mere over, hvordan jeg gav feedback til folk, og hvordan jeg udtrykte mine holdninger. Det var ”on the spot feedback”, men det var jo godt, at hun sagde det, for det er sådan, man udvikler sig,« siger Anja Monrad. 

Foto: Christian Als

»Jeg skal jo bare tilbage på arbejde«

Anja Monrad kalder det et livsdefinerende øjeblik, der ændrede flere ting for hende.

Mens hun lå på Neurologisk Afdeling ville hendes kontaktlæge en dag have en snak med hende om psykologtimer. Fokus skulle være på, om hun måske kunne vende tilbage på arbejdsmarkedet. Overlægens “måske” gjorde Anja Monrad ”fuldstændig paf”.

»Hvad mener du? Jeg skal jo bare tilbage på arbejde,« var hendes umiddelbare reaktion,

Men sådan var det jo ikke nødvendigvis. Lægen påpegede, at det ikke var sikkert, at hun nogensinde ville kunne arbejde på fuld styrke igen – tage på forretningsrejser, håndtere tal, tale sprog og træffe beslutninger som før.

International karriere giver energi og glæde

»Det var lidt chokerende, fordi jeg ikke rigtig havde overvejet den mulighed. Jeg havde tænkt, at jeg bare skulle hjem til min familie, og så skulle jeg i gang med at arbejde igen.«

Den indstilling ændrede hun ikke. Anja Monrad brugte sin sygdomsperiode til at tænke sig rigtigt godt om, men konklusionen var klar: Hun ville tilbage til sin internationale karriere. Hellere leve livet fuldt ud og lave det, der giver hende energi og glæde, end at trappe ned og passe ekstra på. Også selvom hun må leve med, at der altid vil være en risiko for, at aneurismen springer igen.

»Når man har det hængende over hovedet, så tænker man meget over at få det meste ud af livet. Jeg har overvejet situationen og truffet en beslutning om, at det som virkelig giver mig energi, det er at have det job, jeg har. Jeg vil ikke sidde derhjemme og tænke over, at jeg kan dø om fem minutter og så bagefter kigge tilbage på 30 år, hvor jeg bare har siddet og været angst for at dø, når jeg kunne få masser af oplevelser og energi,« siger hun.

Alligevel har hjerneblødningen haft betydning for hendes lederskab. Anja Monrad har taget det med sig fra sygdomsforløbet, at hun i dag har langt mere fokus på at tale med sine medarbejdere om deres liv og ønsker.

Anja Monrad er direktør for Dell og gæst i Ledelse med vilje
Jeg prøver at være åben omkring mit eget forløb, fordi det måske fjerner lidt af tabuet om at fortælle, at man har været syg. Dét, at man skaber åbenhed, gør, at medarbejdere kan komme til én og sige: "Jeg har en kræftknude”, eller: ”Min ægtefælle og jeg går igennem en svær periode, så vær lige opmærksom på, at det kan påvirke mit arbejde”.«    Foto: Christian Als

Vær åben om tabuer og personlige problemer

»Du ved ikke, hvornår dit liv stopper, så jeg prøver at italesætte over for mine medarbejdere, at de skal tænke over, hvad de bruger deres energi og tid på. Når jeg spørger dem, om de tænker over, at det er jo bare et job, så svarer de: "Er du ude på at fyre mig?", og jeg svarer “Nej, men det er vigtigt, at du tænker over, om det er dét, du gerne vil.«

Anja Monrad har også et ønske om at være med til at bryde det tabu, det kan være at tale om personlige og svære ting på sit arbejde.

Jeg prøver at være åben omkring mit eget forløb, fordi det måske fjerner lidt af tabuet om at fortælle, at man har været syg. Dét, at man skaber åbenhed, gør, at medarbejdere kan komme til én og sige: "Jeg har en kræftknude”, eller: ”Min ægtefælle og jeg går igennem en svær periode, så vær lige opmærksom på, at det kan påvirke mit arbejde”.«

Fokus på dansk netværk

Anja Monrad fortsætter altså sin internationale karriere. Men efter hjerneblødningen har hun fået mere fokus på Danmark.

»Jeg begyndte at tænke på, at hvis jeg skulle arbejde i Danmark, hvilke erhvervskontakter havde jeg så opbygget? Dér gik det op for mig, at det havde jeg ikke brugt så meget energi på. Det skabte lidt et vendepunkt.«

Derfor har hun engageret sit engagerede sig i bestyrelsesarbejde, blandt andet i IT-Brancheforeningen, hvor hun for nyligt blev formand – og på sigt er målet en professionel bestyrelseskarriere. Men ikke endnu.

»Jeg vil blive ved med det, jeg laver nu, så længe det giver mig glæde og energi, og jeg lærer noget nyt hele tiden. Det synes jeg stadig, at jeg gør. Men der er en udløbsdato på at sidde i en flyvemaskine. Det der med at være ude af sengen klokken 5, tage klokken 7-flyveren, holde møder hele dagen og kundemiddag inden man kommer hjem på hotellet, og så forfra igen næste morgen - det er fysisk mere krævende, end at arbejde herhjemme,« konstaterer Anja Monrad.

Action Card

Anja Monrads tre bedste råd til andre ledere

  1. Sæt klare mål og visioner, og kommunikér ofte og tydeligt. En fælles forståelse er afgørende for, at alle har noget konkret at arbejde hen imod, og det skaber samtidigt tryghed, når man ved, hvad planen er, og hvad der forventes af en.
  2. Engagér, motivér og fokusér på at udvikle din organisation. Højt motiverede medarbejdere er mere effektive, innovative og mere loyale. Udover at det fremmer produktiviteten, så skaber det også bedre arbejdsglæde og trivsel, som tydeligt kan aflæses på bundlinjen.
  3. Skab et mangfoldigt og inkluderende team. På den måde får du optimeret innovation, afdækket blinde vinkler og bragt alle kompetencer i spil. Og det vil kunne aflæses direkte på bundlinjen.

Relaterede artikler

Petter Storedalen

Hotel- og rejsekongen blev ramt af den perfekte storm. Her er hvad du kan lære af ham om kriseledelse

En af Nordens mest succesrige forretningsmænd, den norske milliardær Petter Stordalen, der blandt andet ejer rejseselskaberne Spies og Ving, røg til tælling, da corona-krisen sendte hans imperium i lockdown. I et interview med Lederstof.dk fortæller han, hvorfor ledelse i en krisetid handler meget mere om mennesker end om penge - og om vigtigheden af at vise tillid, sårbarhed og åbenhed.
14 min.
Casper Bengtson på Universal kontor

Pladeselskabsdirektøren hader businesslingo og smarte ledelsesmodeller

10 min.
Niels Buus har trodset generthed og står i dag som en ambitiøs og passioneret direktør for rumfartseventyret Gomspace
Ledelse med vilje

Fra automekaniker til rumfarts-direktør: Niels Buus har altid sigtet efter stjernerne

Niels Buus har trodset både generthed og ’skammen’ over sin nordjyske dialekt og står i dag som ambitiøs og passioneret direktør i spidsen for rumfartseventyret GomSpace, der udvikler bittesmå satellitter. Den 64-årige direktør leder med lige dele intuition og begejstring – men stiller også meget store krav.
40 min.
Lasse Rich Henningsen er direktør i Musikkens Hus i Aalborg og blev kåret til årets leder i 2018.
Ledelse med vilje

Lasse Rich Henningsen lærte en vigtig lektie, da han pludselig mistede synet bag rattet i sin nye firmabil

Han elsker sit job og føler sig dybt privilegeret, men den 45-årige direktør for Musikkens Hus i Aalborg tør også godt indrømme, at livet som direktør slider på batterierne. Nok også mere end godt er. Derfor kan han sagtens se sig selv som pensionist allerede som 60-årig.
43 min.
Lars Esholdt
Headhunter af topledere

»Der ER kvinder derude, men de bliver sorteret fra«

Systemet med rekruttering ved hjælp af headhuntere spænder direkte ben for at få flere kvinder i topledelsen i Danmark. Det mener headhunter Lars Esholdt, som har 31 års erfaring i Norge og mener, at hans eget land sakker bagud.
7 min.
Susanne Mørch Koch er tivolidirekør
Ledelse med vilje

»Du skal løse så svære projekter som muligt så tidligt i din karriere som muligt«

Tivolidirektør Susanne Mørch Koch elsker bjergbestigning. Ligesom ledelse kræver det planlægning, stærkt teamwork, og fremfor alt et konstant blik for at vurdere den situation, du står i. For indimellem må du opgive og tage en anden tur end den, du havde planlagt.
39 min.
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.

Luk
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.