Da Kasper Holten en sen nattetime i 2006 kørte hjem fra en teaterprøve i Dyrehaven, kunne han med egne ord “gå på vandet”.
Den blonde vidunderdreng, der syv år tidligere var blevet udnævnt til at lede Den Kongelige Opera i en alder af blot 26, havde med succes skabt en opera med et moderne og aktuelt udtryk. Et arbejde, han ikke bare styrede fra sit chefkontor, men også fra scenekanten, hvorfra han blandt andet havde iscenesat mammutværket Nibelungens Ring til strålende anmeldelser: ”Uforskammet effektfuldt”. ”Verdensteater”. ”En genistreg”.
Nu skulle han instruere kæmpeforestillingen ’Thor’ i Dyrehaven med over 200 medvirkende og et budget på 20 millioner kroner.
Dagens prøve var sluttet langt over midnat. Han sad i bilen sammen med sine to assistenter, som han havde lovet et lift til København.
Alle var trætte, husker han. Men pludseligt stillede assistenten på passagersædet ham et spørgsmål, der fik ham til at spile øjnene op.
»Undskyld, Kasper,« sagde hun.
»Men hvornår fanden blev du til sådan et røvhul?«.
Kasper Holten er kendt for sine talegaver. Men lige der var han mere forvirret end klarsynet.
»Jeg troede, jeg var sådan en cool fyr, som alle kan snakke med, og som er sjov og inspirerende?« prøvede han.
»Det var du engang,« svarede assistenten. »Men sådan er du ikke mere. Alle er bange for dig, du er lunefuld, du er hysterisk, du tror, alle skal hoppe og danse efter din pibe, og du tillader dig endda at tale grimt til folk.«
Han kiggede spørgende om på assistenten på bagsædet.
»Ja,« sagde hun. »Det er altså rigtigt«.
I det øjeblik gik det op for ham, at magten og succesen var steget ham til hovedet. Helt uden, at han havde bemærket det, var han begyndt at opføre sig anderledes. Så var det sandt, tænkte han, hvad man sagde om magten: Den korrumperer mennesker. »Sådan er det bare,« sukker han, da Lederstof.dk’s podcast ‘Ledelse med Vilje’ møder ham på det Det Kongelige Teater, hvor han har været øverste chef siden 2018.
Han er glad for, at hans assistent dengang havde været så hudløs ærlig overfor ham. Det fik ham til at se anderledes på lederrollen. Og ikke mindst på den magt, der følger med.
»Jeg lærte på den hårde måde,« siger han, »at hvis man ikke forholder sig aktivt til, at magt korrumperer, ja, så sniger det sig ind på én på en måde, hvor man slet ikke opdager det.«
Men hvordan undgår man så, at magten tager styringen over én?