Ledelse med vilje

Mennesker følger mennesker. For Anette Kalle betyder det et særligt ansvar for ikke at føre folk ud over kanten

Foto Niels Hougaard
4. januar 2023

Direktøren for Lantmännen Unibake Danmark har gennem tre år med brand, prisstigninger og cyberangreb skabt tillid hos sine medarbejdere ved at vise sin menneskelighed. Men er man åben om, hvem man er under arbejdsuniformen, skal man træde varsomt.

Anette Kalle står foran stor plakatbaggrund med bagerhænder
Både personlige og samfundsmæssige kriser har lært Anette Kalle at stå fast og have sig selv med i de beslutninger, hun tager: »I dag skal der ret meget til at slå mig ud af kurs.« Foto: Niels Hougaard
Gå til Action card

Alle ledere ved, at deres medarbejderes velbefindende er afgørende. Men i øjeblikket går administrerende direktør i Lantmännen Unibake Danmark Anette Kalle rundt og tænker ekstra meget over sine folks trivsel.

Siden hun fik overdraget nøglerne til en af Danmarks største bagerivirksomheder i 2019, har der nemlig været pres og krise næsten uden pause.

»Ud over Corona har vi været igennem en storbrand i et bageri, effekterne af krigen i Ukraine, historisk høje prisstigninger på blandt andet hvede og energi og et cyberangreb. Så vores organisation er lidt slidt. Det tror jeg, at vi er rigtig mange ledere, som oplever lige nu,« siger Anette Kalle.

Følgeskabet skal forvaltes
På det seneste har den 50-årige tidligere marketing- og salgsdirektør reflekteret over, hvor meget hun som øverste chef for alle 400 medarbejdere i virksomheden kan kræve og forvente i kølvandet på kriserne.

»En af mine seneste refleksioner er, at når vi har så stærkt et følgeskab, som vi har, så skal vi virkelig forvalte det varsomt og ikke lede folk hen til eller ud over kanten,« siger Anette Kalle:

»Vi skal formå at stoppe op og finde ud af, hvad organisationen har brug for, så vi får skabt en vis form for stabilitet, og et arbejdsliv man kan være i, også med store forandringer i vores omverden. Den næste normal skal vi også kunne håndtere og få det bedste ud af.«

Dette indebærer for eksempel også at sende stressede medarbejdere hjem og hvile.

»Jeg kan jeg godt sige ’nu tager vi lige en timeout, de her møder skal du ikke deltage i’, eller ’jeg synes, du skal tage en uges ferie, så du lige får et break’. Selvfølgelig sker det i dialog med medarbejderen, men nogle gange skal vi også træffe de beslutninger, som medarbejderen ikke selv kan tage, fordi overblikket ikke er der. Det er den forpligtelse og det ansvar, som jeg tager på mig og tager alvorligt,« siger Anette Kalle.

Portrætbillede af Anette Kalle
»Nogle gange skal vi også træffe de beslutninger, som medarbejderen ikke selv kan tage, fordi overblikket ikke er der. Det er den forpligtelse og det ansvar, som jeg tager på mig og tager alvorligt,« siger Anette Kalle. Foto: Niels Hougaard

Den ærlige version
For den 50-årige topchef er det naturligt at være tæt på sine kolleger og ansatte.

»Som menneske giver det mig energi at have relationer på jobbet og kunne tale om svære og gode ting. Ja, jeg er der for at forme og eksekvere strategier og skabe resultater. Men jeg tror på, at mennesker følger mennesker, og det giver mig glæde at have mærket det, når jeg sidder i bilen på vej hjem om aftenen,« siger Anette Kalle:

»Selvfølgelig er det en balance. Jeg deler ikke alt. Men jeg vil gerne have, at mine nærmeste kolleger i mit lederteam har en ide om, hvad der sker hos mig. Fordi jeg deler ud af mig selv, er det en krævende måde at være leder på. Til gengæld bruger jeg ikke energi på at forstille mig, så jeg tror, det går lige op.« 

Den måde at være til stede på giver hende nogle klare fordele som topchef, fortæller hun.

»Jeg får nogle indsigter og perspektiver, som jeg ellers ikke ville få – den ærlige version. Ikke fra alle 400 medarbejdere, det ved jeg godt; men jeg oplever, at mange gerne vil snakke, og de fleste er ikke bange for at komme med deres holdninger eller perspektiver,« siger hun.

Anette Kalle står på et lager

Anette Kalle

Født 1972

Adm. direktør for Lantmännen Unibake Danmarksiden 2019

Tidligere salgsdirektør, udviklingsdirektør og marketingdirektør samme sted

Uddannet Cand. Merc. fra Aarhus Universitet i 1999

Gift, har fire børn – to fra første ægteskab på 16 og 20 og to bonusbørn på 20 og 24 fra andet ægteskab. Familien bor i Horsens og har sommerhus på Samsø

Fold ud

Livskrise gjorde robust
En af de begivenheder, som viser mennesket Anette Kalle fra en anden side end den succesfuldt smilende leder i jakkesæt, er hendes skilsmisse fra sin første mand for 13 år siden, da hendes børn var tre og seks år.

»Det var en stor beslutning, som stadig har betydning for mit familieliv i dag, og som har været med til at forme mig både som leder og som menneske,« fortæller Anette Kalle: 

»Jeg blev mere robust, fordi jeg skulle klare at få en hverdag til at fungere med to små børn. Det var jo en livskrise. I en skilsmisse bliver man, hvis man gør det ordentligt, trænet i at holde fokus på sagen – børnene – og søge løsninger og kompromiser. Derudover har det givet mig stor træning i at være disciplineret og effektiv. I dag skal der ret meget til at slå mig ud af kurs.«

For Anette Kalle har beslutningen om at blive skilt haft konsekvenser for karrieren. Blandt andet måtte hun blive boende i Horsens, hvor hendes eksmand bor, for at give sine børn den bedste hverdag med både en mor og en far. Hun kunne dermed ikke søge jobmuligheder i udlandet eller sågar København, men greb i stedet chancen for at stige i graderne i sin nuværende koncern. Fra marketingdirektør til forretningsudviklingsdirektør, salgsdirektør og i dag administrerende direktør.

Anette Kalle ser ud af et vindue
»Jeg kom tæt på produktionen og alle afhængighederne i hele værdikæden, og jeg fik nogle vigtige erfaringer med at lede indenfor andre fagområder,« fortæller Anette Kalle om hendes on the job læringsproces. Foto: Niels Hougaard

Benhård styring
Skilsmissen gav hende til gengæld andre muligheder som leder.

»Jeg synes, jeg har fået evnen til virkelig at få det bedste ud af det, der er. Og så har hverdagen, hvor jeg havde mine børn den ene uge og kunne rejse og knokle igennem den anden, givet noget fleksibilitet og fokus, både til børnene og til jobbet,« siger hun.

I årene efter skilsmissen benyttede Anette Kalle sig ofte af muligheden for at arbejde hjemme, når hun havde børnene, og knokle igennem og rejse, når de var hos deres far.

»Da mine børn var små, var jeg næsten kompromisløs i forhold til arrangementer og møder og styrede min kalender benhårdt. Nu, hvor min yngste er 16, er det blevet lidt mere flydende, og det giver en anden fleksibilitet, som jeg sætter pris på. Den erfaring gør også, at jeg har en rummelighed overfor medarbejdere i en lignende situation. Man kan planlægge sig ud af meget,« siger Anette Kalle.

Fra høje hæle til sikkerhedssko
Anette Kalle har været ansat i Lantmännen Unibake siden 2010 og har bevæget sig fra en karriere i marketing over salg og produktion til i dag at sidde i hjørnekontoret i en af Danmarks største bagerivirksomheder med kendte brands som Hatting og Schulstad Bakery Solutions.

I 2017 fik hun sit første generalistjob som forretningsudviklingsdirektør med ansvar for Lantmännen Unibake gruppens på det tidspunkt største investering i et nybyggeri. Det omfattede færdiggørelsen af byggeriet, opstarten af produktionen og kommercialiseringen i Europa af det nye fastfoodbageri i Polen.

»Lidt karikeret var det jo et skridt fra de høje hæle til sikkerhedssko og sikkerhedshjelm, og der var da nok nogle, som rynkede på øjenbrynene. Men baggrunden var ret bevidst. Jeg havde i flere år haft drømmen om engang at prøve mig selv af som administrerende direktør med den fulde kompleksitet. Så jeg ville gerne videre fra marketing og kunne ikke se mig selv arbejde med det felt om 10 år. Og så er jeg jo i en fantastisk virksomhed, hvor vi har mange muligheder, og jeg havde en rigtig god chef, som havde set muligheden i mig,« siger Anette Kalle.

Portrætbillede af Anette Kalle
»Som menneske giver det mig energi at have relationer på jobbet og kunne tale om svære og gode ting,« siger Anette Kalle. Foto: Niels Hougaard

On the job training
I det nye job skulle Anette Kalle lære et nyt ordforråd og en ny type ledelse.

»Vi skulle tilpasse de sidste detaljer i produktionsanlægget, så vi kunne levere i forhold til behovene fra markedet og kunderne, vi skulle blive klar til at producere burgerboller, og vi skulle have dialoger med de store internationale og en række lokale kunder i flere markeder. Jeg kom tæt på produktionen og alle afhængighederne i hele værdikæden, og jeg fik nogle vigtige erfaringer med at lede indenfor andre fagområder,« fortæller Anette Kalle:

»Det var lidt min læretid som administrerende direktør, en slags on the job training

Som udviklingsdirektør trak Anette Kalle på sin evne til at række ud og bede om hjælp.

»I sådan en situation allierer jeg mig med nogen og får skabt en stærk samhørighed, så jeg har mulighed for at stille spørgsmål og kunne sige: ’Det her ved jeg simpelthen ikke noget om. Kan du ikke prøve at fortælle mig om det?’ Det første, jeg gjorde, med Polen var at opbygge et team af alle nødvendige fagområder og på tværs af landegrænser omkring mig,« siger Anette Kalle. 

I dag føler hun sig stadig tæt på produktionen, selv om hun regerer i hjørnekontoret.

»Jeg elsker at komme ud i bageriet, og når jeg er ude på de forskellige lokationer (Lantmännen Unibake Danmark har tre bagerier i Danmark, red.), gør jeg det altid. Under Corona prioriterede jeg også selv at komme ud ’på brødkassen’, som vi kalder det, og orientere medarbejderne om de lidt hårde beslutninger, vi havde taget, så de så mennesket Anette bag beslutningerne,« siger hun.

Anette Kalle står ved siden af kagebakkeholder
»Når vi har så stærkt et følgeskab, som vi har, så skal vi virkelig forvalte det varsomt og ikke lede folk hen til eller ud over kanten,« siger Anette Kalle. Foto: Niels Hougaard

Klar til nye landvindinger
De næste beslutninger, Anette Kalle står overfor, handler om, hvornår hendes organisation er helet nok fra kriserne til at kunne håndtere nye store udfordringer.

»Hvornår er vi klar til at trykke foden i bund på speederen igen og jagte de muligheder, som er derude, og som vi ved, at vi kan lykkes med? Det kommer vi til at bruge noget tid på at tænke over, jeg og ledergruppen,« siger Anette Kalle.

På det personlige plan er Anette Kalle tilfreds med jobbet, familielivet og sit sommerhus på Samsø, som hun selv har bygget sammen med sin nuværende mand. Hun ved ikke, hvad den næste drøm mon skal indebære.

»Jeg går og leger lidt med det. Der er nogle retninger, og de skal nok blive formet til lidt mere konkrete drømme sammen med min familie, men lige nu nyder jeg bare at være, hvor jeg er. Det gælder også mit job, hvor jeg har nok at gøre med at levere på det, som vi i ledergruppen har sat os for. Her har vi også nogle drømme sammen. Dem vil vi gerne se, om vi kan få til at gå i opfyldelse.«

Action Card

Anette Kalles 5 bedste råd om ledelse

  1. Vær dig selv, og hav mod til at vise det. Det er det nemmeste, og mennesker følger mennesker af kød og blod.
  2. Sæt barren højt, og gå efter det. Måske når du ikke helt i mål, men du når længere, end hvis du ikke gjorde det.
  3. Skab tydelighed om retning og forventninger. Det giver frihed og rum til delegering, og det motiverer medarbejdere.
  4. Sørg for åndehuller til restitution og refleksion. Som leder har man brug for at stoppe op og vurdere, hvad organisationen kalder på.
  5. Hav ordentlighed med som grundprincip. Det er et godt pejlemærke, når du skal træffe og særligt eksekvere svære beslutninger.

Mere fra Ledelse med vilje

Sheela Søgaard går ned ad en trappe
Ledelse med vilje

Sheela Søgaard troede, at usikkerhed var et svaghedstegn hos en leder. I dag ser hun det som en kæmpe styrke

Sheela Søgaard kan i år fejre 15-års jubilæum som CEO i arkitektgruppen BIG. Her fortæller hun om opvæksten i Mellemøsten. Om frygten for at gå i stå. Og om hvordan hun har lært at omfavne usikkerheden i rollen som leder.
45 min.
Niels B Christiansen leger med et LEGO tog
Ledelse med vilje

LEGOs topchef sætter retningen. Men han ved, at medarbejderne præsterer bedst med frihed under ansvar

Han hader, når tingene bliver unødigt komplicerede, men elsker at træffe hurtige beslutninger. Han sætter retning, men hviler så meget i sig selv, at han tør give andre masser af ansvar. Mød Niels B. Christiansen, der har gjort LEGO til verdens stærkeste legetøjsbrand.
38 min.
Anne Kathrine Steenbjerge står foran en lastbil
Ledelse med vilje

Som femte generation har topchefen altid familievirksomheden i sine tanker

Anne Kathrine Steenbjerge skal videreføre den virksomhed, hendes tipoldefar grundlagde for 142 år siden. En opgave, hun er så opsat på at lykkes med, at hun indimellem kæmper med at holde bekymringerne for døren.
43 min.
Kim Povlsen sidder for enden af et bord
Ledelse med vilje

Robotdirektøren synes, det er sjovest, når det er allersværest

Tidligt lagde Kim Povlsen en plan for karrieren: Han ville gå målrettet efter job uden for sin komfortzone for at lære så meget som muligt. Det er i den grad blevet opfyldt, også da han som ny CEO i Universal Robots lancerede store forandringer midt i en bragende succes.
45 min.