Møder er det sidste værktøj i skuffen
Hos Basecamp holder medarbejderne væsentligt færre møder end i de fleste andre virksomheder. Og det har ikke kun noget at gøre med, at de ansatte er spredt ud over lande på begge sider af Atlanten.
»Møder punkterer dagen, splitter den op i så små bidder, at det er svært at finde tid og plads til fordybelse. Oven i det, er det også ekstremt dyrt. Sidder man otte mand i en time, er det jo en hel arbejdsdag. Ja, faktisk mere, fordi det både tager tid at forberede sig og bagefter at komme tilbage in the zone med den opgave, man kom fra,« siger Hansson, der mener, at den fremherskende mødekultur er noget af det, der kan gøre allermest skade på en organisation.
For at holde antallet af møder på et minimum er det »rigtig besværligt« at booke et internt møde hos Basecamp. Her er ingen delte kalendere eller andre smarte funktioner til at få overblik over sine kollegers planer. Man må hive fat i hver enkelt af dem, man vil holde møde med. Og viser det sig, at den sidste i rækken ikke kan på det foreslåede tidspunkt, må man gå runden forfra. Det betyder, forklarer Hansson, at man kun indkalder til et møde, hvis det er super vigtigt.
»Møder er det sidste værktøj i skuffen, vi griber til, når alt andet er afprøvet.«
Spørgsmålet er, hvad medarbejderne hos Basecamp gør i stedet for at holde møder. Hvordan deler de viden, sparrer og idéudvikler? Svaret er e-mails, fortæller Hansson.
»En e-mail kan være 1.000 gange bedre end et møde. Især hvis man gør sig umage med at beskrive det, man ellers ville have taget op på et møde. Skulle man ende med at bruge to timer på at skrive e-mailen, fordi det kræver nogle grundige overvejelser, er det jo stadig langt billigere og mindre forstyrrende end at kalde fem eller otte mennesker sammen til et møde.«
Møder har den yderligere ulempe, påpeger Hansson, at der næsten altid kommer nye idéer på bordet. Og nye idéer er langt fra altid det, man har brug for.
»Når man holder møder, kommer man hurtigt til at snakke om de ting, man kunne begynde på. Tanker om det ene og det andet, som pludselig hvirvler op. Men det er sjældent nye idéer, der er brug for. Som oftest har man rigeligt at tænke over med at få lavet det arbejde, man allerede har planlagt.«