Gitte Kirkegaard står i midten af kontoret
»Det med at tage vare på andre og føle et ansvar for medarbejderne, det lå dybt i mine bedsteforældre. Og det er det værdisæt, jeg er vokset op med og forsøger at føre videre,« fortæller Gitte Kirkegaard, CEO og medejer af Logitrans. Foto: Jonas Normann
Ledelse med vilje

Topchef Gitte Kirkegaard går hver morgen rundt og hilser på sine 95 ansatte

Foto Jonas Normann
8. May 2024

Gitte Kirkegaard er tredje generation for bordenden i Logitrans. Hun forsøger at balancere det travle job som topchef med en ledelsesstil, hvor der er plads til en snak om medarbejdernes problemer på hjemmefronten.

Gå til Action card

Gitte Kirkegaard har nok at give sig til.

Foruden jobbet som CEO og medejer af produktionsvirksomheden Logitrans, er hun medlem af ni professionelle bestyrelser. Og så er der familielivet, som hun værner nidkært om.

Alligevel finder hun tid til hver morgen at gå en runde i Logitrans’ hovedsæde i Farup udenfor Ribe og hilse på hver eneste af virksomhedens cirka 95 medarbejdere, der er på arbejde på fabrikken og kontoret. Præcis ligesom hendes far gjorde det, da han før hende var direktør for virksomheden. Og som hendes farfar også gjorde det, dengang han var aktiv i virksomheden.

Da Gitte Kirkegaard i 2015 blev udpeget til at stå i spidsen for virksomheden, var hun ikke sikker på, at hun ville føre traditionen videre. Men efter at have givet det en chance, blev hun hurtigt overbevist om, at de 10-15 minutter, som hilserunden tager, er godt givet ud.

»Selvom jeg gør meget ud af det her med, at min dør altid står åben, så kan chefkontoret psykisk føles langt væk for medarbejderne. Når jeg går rundt, er det nemt lige at række ud til mig og spørge om løs og fast,« siger Gitte Kirkegaard i Lederstof.dk’s podcast Ledelse med vilje.

Ved at prioritere sin morgenrunde kommer hun »tættere på sine medarbejdere«, forklarer hun.

»Det er et meget simpelt værktøj til at få en fornemmelse af, hvordan folk har det. Der kan være, at der er én, der ikke har været der noget tid. Og så kan man lige spørge ind til det,« siger Gitte Kirkegaard, der oplever, at medarbejderne sætter pris på at have en leder, der er »synlig og tilgængelig«, som hun udtrykker det.

»Det giver en eller anden samhørighed, som gør, at når krisen en dag kradser, så rykker man sammen i bussen.«

Gitte Kirkegaard læner sig op ad en maskine
»Jeg skal ud at snakke med nogle mennesker og have noget inspiration,« siger Gitte Kirkegaard. Foto: Jonas Normann

Hjem-ud-hjem
Det var Gitte Kirkegaards farfar og farmor, der den 9. april 1940, altså dagen for Danmarks besættelse, besluttede sig for at overtage en konkursramt smedje og her grundlagde virksomheden. Hun er dermed tredje generation i virksomheden. Men det var ikke givet, at hun skulle overtage direktørstolen – eller at hun i det hele taget skulle gøre karriere i familiens maskinfabrik, der i dag producerer palleløftere til industrivirksomheder verden over.

Forældrene gjorde det klart for Gitte Kirkegaard og hendes to søstre, at de ikke skulle føle nogle forpligtelser i forhold til virksomheden, men gøre det, de havde lyst til. De rådede dem dog til at prøve sig selv af et andet sted, inden de eventuelt en dag vendte »hjem«, som Gitte Kirkegaard formulerer det.

Hun uddannede sig til eksportingeniør og fik job hos Hydro i Tønder. Hun blev mere og mere interesseret i salg og marketing, et område, der dog ikke var de store muligheder for at arbejde med i virksomheden. Det var der til gengæld i Logitrans, hvor marketingdirektøren inden længe skulle på pension. Så efter fire år i Tønder blev hun i 2003 ansat på den fabrik, lige over vejen fra barndomshjemmet, hvor hun var kommet siden hun var helt lille og senere havde haft fritidsjob som piccoline.

Det tog noget tid at finde sig til rette i virksomheden. Ikke på grund af opgaverne, som hun synes var spændende. Men fordi hun var direktørens datter.

»Jeg så egentlig bare mig selv som en kollega til de andre, men jeg kunne hurtigt mærke, at jeg som direktørens datter havde en anden rolle. Det var som om, at der blev lyttet lidt mere til mig, når jeg sagde noget. Og samtidig holdt de andre nok lidt igen med rygterne og de sjove historier, når jeg var i rummet,« siger hun.

Var det en fordel eller en ulempe?

»Både og,« siger hun. »I starten var det svært, at jeg ikke følte mig på lige fod med de andre. Men med årene fik jeg vendt det til noget positivt: At der faktisk også er en fordel i, at folk lytter til dig, når du taler,« siger hun.

GitteKirkegaard08_1280x1920

Kort om Gitte Kirkegaard

49 år

CEO og medejer af produktionsvirksomheden Logitrans, som ligger i Farup lidt nord for Ribe.

Uddannet eksportingeniør og MBA i ledelse. Bestyrelsesuddannet gennem DI.

Flere bestyrelsesposter, heriblandt Dansk Industris Hovedbestyrelse, Industriens Fond, Ven-To Energy Support, Natur-Drogeriet, Erhvervshus Sydjylland og Enkotec.

Bor i Ribe sammen med sit yngste barn, Viktor på 20 år, og har Freja på 22 år som studerer i Århus.

Foto: Jonas Normann

Fold ud

For bordenden
Gitte Kirkegaard og hendes storesøster, Dorte Pedersen, der blev ansat i virksomheden før hende, havde nogle år tidligere fået lavet en personlighedstest på deres fars opfordring. For det kunne jo være, at en af dem havde evnerne – og lysten – til en dag at overtage rollen som direktør i familieforetagendet. Deres profiler var ret forskellige, viste det sig. Men det betød, at de kunne supplere hinanden godt.

Det var dog Gittes profil, der som kommercielt og strategisk tænkende så ud til at passe bedst til jobbet som direktør. Og da hun samtidig i modsætning til sin søster også havde lysten, var det nemt at blive enige om, at det var hende, der skulle overtage jobbet som topchef, da deres far i 2015 valgt af stoppe.

Sammen med sin storesøster, der i dag er produktionsdirektør i virksomheden, ejer hun 51 procent af virksomheden, efter at de to sidste år solgte de resterende 49 procent til en dansk kapitalfond.

Gitte Kirkegaard har stadig den personlighedsprofil, hun fik lavet for over 20 år siden, liggende på sin computer. Men hvordan vil hun egentlig selv beskrive sig som den leder, hun har udviklet sig til?

»Mine medarbejdere fortæller mig, at jeg er empatisk, ambitiøs og forventningsfuld,« siger hun. »Og det kan jeg sådan set godt genkende, selvom jeg måske ville tro, at nogle ville se mig som lidt mere kontant,« siger hun med henvisning til, at hun sjældent dvæler længe ved det, der skete i går, men gerne vil se fremad og udvikle virksomheden.

Når medarbejderne alligevel ser hende som empatisk, hænger det sammen med, mener hun, at hun er åben og lyttende. Både når det handler om de daglige opgaver. Men også hvis medarbejderne har brug for at vende noget af mere privat karakter.

»Hvis nogle har problemer med parforholdet, deres børn eller selv tumler med noget, så lytter jeg til dem og tilpasser deres opgaver efter de udfordringer, de nu har. Det er vigtigt, at de kan få hverdagen til at fungere,« siger hun.

I det hele taget lægger Gitte Kirkegaard vægt på at skabe en virksomhedskultur, hvor man er opmærksom på hinanden og taler ordentligt og respektfuldt. »Og den kultur starter hos mig som øverste chef,« understreger hun.

GitteKirkegaard02_1920x1280
»Hvis nogle har problemer med parforholdet, deres børn eller selv tumler med noget, så lytter jeg til dem og tilpasser deres opgaver efter de udfordringer, de nu har. Det er vigtigt, at de kan få hverdagen til at fungere,« siger Gitte Kirkegaard.  Foto: Jonas Normann

Store forventninger
Det er vigtigt for Gitte Kirkegaard at give sine medarbejdere stor frihed til at forme deres eget job. Til gengæld har hun store forventninger til, at folk leverer det, som de er ansat til, forklarer hun.

»Min opgave er at skabe klare rammer for medarbejderne og forventningsafstemme med dem. Men derfra er det vigtigt at give dem et råderum, hvor de selv kan påvirke opgaverne og den måde, de løser dem på. Det er en måde at vise dem tillid på. Men det er klart, at der med den tillid også følger et ansvar.«

Logitrans råder ud over hovedsædet udenfor Ribe en fabrik i Kina og et kontor i USA. Generelt forsøger hun at sikre, at de udenlandske ansatte bliver ledet med samme grad af frihed til medarbejderne som i Danmark. Dog er der især i Kina brug for justeringer, forklarer hun.

»Der er en anden kultur i Kina, som gør, at de faktisk har brug for nogle andre og klarere rammer end i Danmark og USA. Det er simpelthen det, de er vokset op med,« siger hun.


Kort om Logitrans

Gitte Kirkegaard overtog posten som adm. direktør efter sin far, Erling Pedersen, i 2015. 

Virksomheden har produktion i Danmark og Kina, repræsentationskontor i Tyskland og et datterselskab i USA. 

Logitrans har 150 medarbejdere, heraf cirka 95 i Danmark, og eksporterer til 55 lande.

Blandt virksomhedens produkter finder man alt fra avancerede pallevogne til dreje- og rotationsmaskiner, som blandt andet bliver anvendt i fødevare- samt lægemiddelindustrien.

Foto: Jonas Normann

Fold ud

Tænker i udvikling
Og så er der det med at være ambitiøs, som ifølge Gitte Kirkegaard også kendetegner hende. Det gælder både på egne og virksomhedens vegne.

»Jeg har enormt meget fokus på, hvordan vi som virksomhed kan udvikle os. Det er jeg ekstremt ambitiøs omkring. Det, vi gør i dag, skal være noget andet, end det, vi gjorde i går – ellers går vi i stå,« siger Gitte Kirkegaard.

Det har været vigtigt for hende, også i forhold til hvordan hun har samlet Logitrans’ bestyrelse, for det er ikke bare et organ, der skal nikke til direktørens planer og underskrive regnskabet. Bestyrelsen skal bidrage med perspektiver og viden, som kan bringe virksomheden fremad. For eksempel i forhold til organisationsstrukturen, forretningen i Kina eller de robotstyrede palleløftere, som Logitrans i 2021 gik sammen med den danske teknologivirksomhed MiR om at udvikle.

Ideerne og inspirationen til at udvikle virksomheden får hun langt fra bare ved at sidde bag skærmen og gruble. Faktisk ville hun »gå op i limningen«, som hun udtrykker det, hvis hun skulle sidde dagen lang foran sin computer.

»Jeg skal ud at snakke med nogle mennesker og have noget inspiration,« siger Gitte Kirkegaard, der blandt andet derfor har valgt at blive medlem af en række professionelle bestyrelser – heriblandt i DI’s Hovedbestyrelse, Industriens Fond, Natur-Drogeriet og Erhvervshus Sydjylland. Senest har hun meldt ud, at hun har takket ja til en plads i den danske produktionsvirksomhed ENKOTEC’s bestyrelse.

»Jeg synes, det giver mig rigtig meget værdi at deltage i de her bestyrelser, dels fordi jeg kan give min egen viden videre til andre og være med til at få sat nogle vigtige emner på dagsordenen (hun er blandt andet fortaler for flere kvinder i toppen af dansk erhvervsliv, red.), og dels fordi jeg får en masse input til, hvordan vi kan drive vores egen virksomhed videre,« siger Gitte Kirkegaard, der for eksempel via sit arbejde i Industriens Fond har fået konkrete ideer med hjem til at forbedre virksomhedens cybersikkerhed.

Hun har med årene, forklarer hun, haft »enorm« glæde af sit vidtforgrenede netværk af både formelle og uformelle kontakter.

»Jeg rækker ofte ud til mit netværk med spørgsmål og ting, som jeg er i tvivl om,« siger hun. »Og der er faktisk rigtig mange, der gerne vil hjælpe, fordi de føler sig involveret, hvis man tør spørge dem.«

»Jeg tror generelt, at det med at have et netværk og ikke være bange for at række ud, det kommer du rigtig langt med – uanset hvad du gerne vil arbejde med,« siger Gitte Kirkegaard.

Èn ting er at sidde i København i Industriens Fond og få ideer til at arbejde med cybersikkerhed eller AI. Men hvordan formår du at tiltrække den rette arbejdskraft til at arbejde med de ting i en ganske lille by uden for Ribe?

»Det er faktisk ikke dygtige folk, der mangler i området,« fastslår hun. »Det handler mere om at holde sig interessant som virksomhed. Det er noget med at vise, at man følger med tiden og ikke er bange for at prøve noget nyt. Vi har for eksempel haft et seminar om AI, som vi forsøger at finde ud af, hvordan vi kan bruge det hos os. Og det behøver vi ikke nødvendigvis hyre nye medarbejdere ind for at blive kloge på. Det handler lige så meget om at uddanne dem, vi har i forvejen, så de kan blive endnu dygtigere,« siger hun.

GitteKirkegaard06_1280x1920
Bryllupsbillede af Gitte Kirkegaards farfar og farmor, som grundlagde virksomheden i 1940. Af dem har hun lært at være modig og kere sig som sine ansatte, fortæller hun. Stenen fik hun engang af nogle medarbejdere, og den minder hende om, at alt kan lade sig gøre, fortæller hun i podcasten Ledelse med vilje.  Foto: Jonas Normann

Samme værdisæt
Selvom Gitte Kirkegaard er en leder, der hele tiden ser fremad og tænker på, hvad det næste skridt skal være for Logitrans, så glemmer hun ikke at minde sig selv om, hvordan det hele startede, nemlig med hendes farmor og farfar, der med deres sidste sparepenge købte en lille smedje på tvangsauktion og grundlagde virksomheden, mens onde magter forsøgte at overtage verden.

Hun fortæller med tydelig stolthed, hvordan hendes bedsteforældre havde fire af deres lærlinge boende, lavede mad til dem og tog sig af dem. Om hvordan de altid tog wienerbrød med, når en af de ansatte på fabrikken havde fødselsdag. Og om hvordan de gav sig tid til at kigge hver enkel af dem i øjnene for at sikre, at de havde det godt.

»Det med at tage vare på andre og føle et ansvar for medarbejderne, det lå dybt i mine bedsteforældre. Og det er det værdisæt, jeg er vokset op med og forsøger at føre videre,« siger Gitte Kirkegaard, der også i morgen vil starte sin dag med at gå »runden« og sige godmorgen til sine medarbejdere.

Action Card

Gitte Kirkegaards tre bedste råd til andre ledere

  1. Vær så synlig og nærværende en leder som muligt. Jeg går for eksempel rundt og siger godmorgen hver morgen til alle medarbejdere. Det gør, at "vejen" til mig er lettere, og jeg har en god følelse af, hvem der trives, og om nogen har udfordringer og så videre. Det gør det også lettere for mig at spørge ind til ændringer i produktionen eller hos den enkelte medarbejder. Hvis en medarbejder ikke har været på sin plads i nogle dage, kan jeg spørge til dem, når de er tilbage. Jeg tror også, det giver en større respekt for mig som leder, at jeg bruger tid på den enkelte, at alle er vigtige.
  2. Skab dig et stort og godt netværk, og vær ikke bange for at række ud til andre. Et netværk kan være afgørende vigtigt, når du skal udvikle dig selv eller din forretning. Jeg oplever også, at langt de fleste meget gerne vil hjælpe og samarbejde. Ofte kan man jo også selv bidrage med noget til den eller dem, du rækker ud til. Det outcome, der er fra en relation og et netværk, bliver endnu stærkere, hvis det er gensidigt. Det gør motivationen til at mødes i relationen og eller udviklingen endnu større.
  3. Sæt et mål for, hvor du gerne vil hen. Dels for dig selv, som person og som leder, og dels for din virksomhed. Jeg har igennem en stort del af mit voksne liv altid sat nogle mål. På den måde arbejder jeg bedst, og jeg ved, hvornår jeg har haft succes. F.eks. satte jeg mig et mål, da jeg overtog direktørposten fra min far. Efter de første 5 år som administrende direktør skulle Logitrans være gældfri på kortfristet gæld. Mit mål var motiveret af en forfærdelig finanskrise, som gjorde virksomheden meget sårbar. Jeg ville for alt i verden undgå at skulle stå sådan et sted igen, og derfor blev mit mål at være gældfri. Det betød jo samtidig, at jeg skulle sikre, at vi tjente penge, at vi ikke havde for meget på lager, og at kunderne betalte til tiden. Og det lykkedes faktisk.

Mere fra Ledelse med vilje

Ole Krogh Petersen står og læner sig op ad en væg udenfor
Ledelse med vilje

PFA-direktør siger nej til lange powerpoints: »Jeg har brug for noget short and sweet, som er nok til at træffe en beslutning«

Mere information fører ikke nødvendigvis til bedre beslutninger. Det mener administrerende direktør i PFA, Ole Krogh Petersen, der foretrækker en kort snak over telefonen frem for et langt møde.
47 min.
Signe Lopdrup står på Roskilde Festival
Ledelse med vilje

Roskilde Festivalens direktør: »Det er ikke mig, der bærer festivalen, det er fællesskabet«

Det kræver helt særlige lederevner at motivere og inspirere 30.000 frivillige ildsjæle, der en gang om året bygger en by på størrelse med Aalborg op fra bunden og skaber Nordens største musikfestival. Signe Lopdrups recept hedder ’fællesskabende ledelse’ – også selvom det tit er bøvlet og tager lang tid at nå frem til en beslutning.
45 min.
Johan Kirstein Brammer går ud på en bro
Ledelse med vilje

»Hvis du kommer alene i mål, fordi du har tabt alle andre bag dig, er du ikke lykkedes med noget som helst«

Johan Kirstein Brammers liv tog en skelsættende drejning, da han som 18-årig mistede sin mor. Det blev startskuddet til en hæsblæsende rejse mod erhvervslivets top, hvor han konstant søgte nye udfordringer og mere ansvar. Nu har den nye topchef i Tryg lært, at han indimellem også skal sætte tempoet ned.
41 min.
Torben Modvig står med refleksarbejdstøj mellem to betonvægge
Ledelse med vilje

Torben Modvig droppede specialistrollen, da han indså, at han som leder kunne gøre en meget større forskel

Topchefen i entreprenørvirksomheden Nordstern var egentlig på et helt andet karrierespor, da det gik op for ham, at han ville være leder. Han genstartede karrieren og nåede målet, men har stadig en ambition, han ikke har fået opfyldt.
47 min.
Peter Lauring kigger til siden
Ledelse med vilje

Manden bag milliardkoncernen, du næppe har hørt om: »Det betyder noget at gøre en indsats«

Det er fint nok at arbejde smart, men kun hvis du både arbejder smart OG dobbelt så hårdt som alle andre, skaber du resultater, siger Peter Lauring, der selv arbejder 65 timer om ugen.
41 min.
Rami Jensen sidder på en stol
Ledelse med vilje

Rami Jensen er ny topchef i JYSK: »Det har været min store livsinteresse at gå på arbejde«

For 30 år siden startede Rami Jensen som elev i JYSK. Nu vil han som koncernens nye topchef føre stifter Lars Larsens drøm om 5.000 butikker ud i livet. Ikke ved at lave store ændringer. Men med en stærk tro på konceptet, en pragmatisk tilgang til tingene og god gammeldags flid.
41 min.