Jens Bjørn Andersen er administrerende direktør for hele DSV og er gæst i Lederstof.dk's podcast Ledelse med Vilje
Jens Bjørn Andersen startede som speditørelev og er i dag administrerende direktør for DSV, hvor han træffer de store beslutninger - fx om man skal købe en konkurrent for 35 mia. kroner. Foto: Niels Ahlmann Olesen, Ritzau/Scanpix
Ledelse med vilje

Transportgigantens topchef slukker for følelserne, når han køber en konkurrent for 35 millarder kroner

2. december 2020

Jens Bjørn Andersen er ansvarlig for 55.000 medarbejdere og en omsætning tæt på 100 milliarder kroner. Jobbet som topchef i DSV fylder meget, men det ikke fylde det hele.

Gå til Action card

I marts måned 2020 sad den administrerende direktør for DSV, Jens Bjørn Andersen, på sit kontor med sin finansdirektør og bestyrelsesformanden for DSV og så på en række dystre scenarier, som økonomer havde været med til at udarbejde for fremtiden.

Det så skidt ud. Coronakrisen havde slået verden og transport- og logistikgiganten DSV omkuld, og Jens Bjørn Andersen skulle tage en af sin karrieres mange svære beslutninger: At skære 10 procent af omkostningerne og sige farvel til omkring 3.000 medarbejdere.

En beslutning, som han ikke var i tvivl om, var den rigtige for forretningen, men som alligevel var vanskelig, fortæller han i Lederstof.dk’s podcast Ledelse med vilje, hvor topchefer beskriver de vigtigste beslutninger i deres liv og karriere.

»Det var en meget alvorlig beslutning, og jeg havde det selvfølgelig rigtig svært med det, fordi det ville berøre rigtig mange dygtige og loyale medarbejdere. Men omvendt er det min opgave at sørge for at beskytte virksomheden, så vi ikke kommer rigtig galt afsted.«

Det lyder som om, at I fyrede for en sikkerheds skyld?

»Det kan man i princippet godt sige, men jeg tror, at det var vigtigt at gøre, da det modsatte ville være forfærdeligt. Man kunne have valgt en anden strategi og sagt, at vi venter og håber på det bedste, og så går det nok over. Men det troede vi ikke på, på det tidspunkt, og det har vi aldrig troet på. Vores virksomhed er markant stærkere i dag, på grund af de beslutninger vi traf på det tidspunkt.«

For DSV begyndte konsekvenserne af coronakrisen allerede at vise sig i starten af 2020, for en stor del af virksomheden er baseret i Kina. Medarbejdere blev sendt hjem, og kunder lukkede virksomheder ned. Men da det begyndte at ramme Europa, var det som at kigge ind i et fuldstændig tåget landskab, hvor ingen kendte udfaldet, beskriver Jens Bjørn Andersen og fortsætter:

»Jeg har været mere bekymret og urolig, end jeg nogensinde har været før. Selv mere end under finanskrisen, hvor jeg havde siddet i chefstolen i fem-seks uger, da Lehman Brothers kollapsede i 2008, og vi fik en med baseballbattet. Coronakrisen har berørt mig mere, fordi vi har haft den ekstra dimension, at vi også skal beskytte vores medarbejdere og deres familiers helbred. Det er vigtigere end noget andet, og den bekymring var der ikke under finanskrisen«, siger han.

Jens Bjørn Andersen er administrerende direktør for DSV og er gæst i Lederstof.dk's podcast Ledelse med Vilje
Jens Bjørn Andersen er blevet forfremmet igen og igen. Men han har aldrig skiftet arbejdsgiver. Hans første job var hos Samson Transport, og da virksomheden blev opkøbt, fortsatte han hos køberen, DSV. Foto: Lars Krabbe, Ritzau/Scanpix

Milliardopkøb af konkurrent

Som 54-årig står Jens Bjørn Andersen som en af Danmarks mest succesrige ledere. Siden han blev administrerende direktør for DSV i 2008, har han stået i spidsen for en massiv vækst, hvor konkurrenter er blevet opkøbt og skåret benhårdt til med fokus på effektivitet og bundlinje, og hvor omsætningen i dag er tæt på 100 milliarder kroner. Men som alle andre ledere har han arbejdet sig opad.

Jens Bjørn Andersens chefkarriere begyndte, da han var 26 år, hvor han pludselig skulle være chef for sine tidligere kollegaer. En situation, som han lærte meget af, og som pressede ham til at tænke over sin ledelsesstil i en ung alder. Og som lagde grunden for den måde, han stadig leder på.

»Jeg fandt hurtigt ud af, at jeg skulle motivere mine medarbejdere. Hvis man ikke er glad og motiveret og synes, at det er et godt arbejdsmiljø, så kan man ikke performe. Man bliver nødt til at skabe resultater sammen«, siger han.

I sin omkring 30 år lange karriere er det blevet til mange store beslutninger for Jens Bjørn Andersen. Den seneste af de virkeligt store traf han sidste år, hvor DSV opkøbte den schweiziske rival Panalpina og dermed blev et af verdens største transportselskaber.

Jens Bjørn Andersen er administrerende direktør for DSV og er gæst i Lederstof.dk's podcast Ledelse med Vilje
Jens Bjørn Andersen på chefkontoret i DSV's hovedkvarter i Hedehusene. Transportgiganten omsætter for tæt på 100 milliarder kroner årligt, så der træffes dyre beslutninger. Foto: Niels Ahlmann Olesen, Ritzau/Scanpix

Da han underskrev den store købsaftale, måtte han trække vejret dybt, inden han satte sin underskrift på en kontrakt til en transaktion på 35 milliarder kroner, fortæller han i Ledelse med vilje.

»Det er rigtig mange penge.«

Hvor meget tvivl er der omkring sådan en stor beslutning?

»Der er rigtig meget tvivl. Det skal der også være. Det skylder vi vores aktionærer. Det må ikke være noget, man gør på rygraden.«

Derfor lå der også mange overvejelser og forberedelser bag. Ligesom der gør for de fleste andre beslutninger Jens Bjørn Andersen står over for. Og i sidste ende er det, for Jens Bjørn Andersen, tallene, som bestemmer.

Man skal fjerne følelser og irrationelle elementer i de beslutninger, man træffer.
Jens Bjørn Andersen

»Man skal fjerne følelser og irrationelle elementer i de beslutninger, man træffer«, siger han og fortsætter:

»Jeg har altid sagt, at man vil ikke vågne op en dag og læse, at DSV har købt en virksomhed af strategiske årsager. At opkøbe virksomheder af strategiske årsager betyder, for mig, at man enten har betalt for meget for den, eller at det ikke gav økonomisk mening lige nu. Der skal være en hardcore økonomisk business case bag enhver transaktion, hvis du spørger mig.«

Lederrollen forandret

Selvom Jens Bjørn Andersen har en klar ledelsesstil og målsætning for, hvordan forretningen skal køres, så har coronakrisen tvunget ham til at nytænke sin måde at være leder på. For første gang i sin mangeårige karriere som leder har han ikke fløjet i flere måneder, og hans normalt meget fysiske tilstedeværelse hos medarbejderne er konverteret til virtuelle møder.

En forandring, som han ikke kun ser som noget negativt, da han får frigivet noget tid, som ellers var gået på ventetid i lufthavne og hotelværelser.

»Jeg godt kan savne det, men det har egentlig været meget rart, og der er ingen tvivl om, at vi, ligesom mange andre virksomheder, kommer til at indrette os anderledes, når vi engang kommer om på den anden side af denne her krise. Vi har lært, at der faktisk er mange beslutninger, møder og samlinger, der godt kan finde sted virtuelt«, siger han.

Jens Bjørn Andersen er administrerende direktør for DSV og er gæst i Lederstof.dk's podcast Ledelse med Vilje

Jens Bjørn Andersen

  • Født 1966. Bor i Charlottenlund nord for København med sin kone og to børn
  • Begyndte sin karriere som speditørelev hos Samson Transport i 1988
  • Første lederjob i 1992 inden Samson blev opkøbt af DSV. Siden forskellige lederstillinger i DSV i Norge og England
  • I 2007 administrerende direktør for DSV Road Holding og fra 2008 administrerende direktør for hele DSV
  • Bestyrelsesposter i blandt andet Danmarks Nationalbanks Repræsentantskab, Nordea-Fonden og Børnecancerfonden.
Fold ud

Selvom Jens Bjørn Andersens ledelsesstil og resultater har imponeret mange, så er det for ham i sidste ende det vigtigste, at han har succes på alt andet end sit arbejde. Når snakken falder på pension eller døden, så er det med ønsket om, at han også har betydet noget uden for DSV.

»Når jeg stiller træskoene, vil jeg håbe, at jeg bliver målt på andet end det, jeg har gjort for DSV. Jeg vil hellere være en fiasko i DSV end at være det privat. Så hvis vi ser så langt ud i fremtiden, som det forhåbentligt er, så håber jeg, at både min ægtefælle og mine børn synes, at jeg har været en god mand og en god far«.

Husk livet ved siden af

For er der noget, som Jens Bjørn Andersen har lært af sine lange karriere som leder, så er det, at det er vigtigt, at han sørger for at komme væk fra arbejdspladsen. Når tiden tillader det, trækker Jens Bjørn Andersen derfor i sin våddragt og svømmer med sine kammerater fra Skovshoved i Nordsjælland, inden en travl dag i DSV begynder. Det har han gjort i snart ti år.

»Jeg vil insistere på, at der skal findes andre ting i livet, og det er selvfølgelig min familie og så interesser som svømning. DSV må ikke overtage mit liv,« siger han.

Jens Bjørn Andersen fortæller, at han i mange år har haft en skrækhistorie i baghovedet. Han forestiller sig, at nogle, om 20 år, ville interviewe hans søn og datter og spørge dem til deres barndom, og at de så ville sige, at deres mor altid var der, men at deres far altid ringede distræt fra et hotel, og når han var hjemme, så kiggede han på sin mobiltelefon.

»Det ville være helt forfærdeligt, så jeg har altid prøvet at balancere tingene. Jeg har prøvet, så godt jeg kunne, at være meget tæt på mine børn og lave nogle ting med dem, når jeg har fri. Hvis man ikke er opmærksom og bevidst om, at det er vigtigt at have andre ting i sit liv, så er der en risiko for, at arbejdet overtager dit liv«, siger han.

Action Card

Jens Bjørn Andersens tre bedste råd til andre ledere

  1. Vær disciplineret, tro på dine instinkter og hav tillid til dine ledere.
  2. Vær forberedt på at tage de svære beslutninger og tro på, du gør det rigtige. Selvom det er vanskeligt at træffe en svær beslutning og føre den ud i praksis, er det som hovedregel altid det rigtige.
  3. Oprethold en work-life balance. Sørg for at have nogle grundregler i dit arbejdsliv. Selekter i, hvornår det er nødvendigt at Involvere sig i detaljer, så du bruger din tid, der hvor det er mest relevant. Det er med til at skabe mulig tid til dit privatliv.

Ledelse med vilje

Mads Krogsgaard Thomsen sidder i en sofa og ser ind i kameraret
LEDELSE MED VILJE

Mens du ser Netflix, hygger Novos troldmand sig med de nyeste forskningsartikler

Gennem 20 år stod Mads Krogsgaard Thomsen bag Novo Nordisks milliard-successer. Recepten var dyb faglig forståelse, mod og – til tider – lidt for meget optimisme.
44 min.
Morten Hesseldahl sidder på sit kontor og arbejder på computeren
Ledelse med vilje

»Hvis man som chef undviger opgøret, er man en kujon«

Øretæverne kan sidde løst, når man ændrer ved kulturen i institutioner som DR, Det Kongelige Teater og Gyldendal. Som direktør har Morten Hesseldahl taget slagsmålene alle tre steder. Det kræver evnen til at tage det afslappet, når kritikken uundgåeligt rammer.
46 min.
Niels Buus har trodset generthed og står i dag som en ambitiøs og passioneret direktør for rumfartseventyret Gomspace
Ledelse med vilje

Fra automekaniker til rumfarts-direktør: Niels Buus har altid sigtet efter stjernerne

Niels Buus har trodset både generthed og ’skammen’ over sin nordjyske dialekt og står i dag som ambitiøs og passioneret direktør i spidsen for rumfartseventyret GomSpace, der udvikler bittesmå satellitter. Den 64-årige direktør leder med lige dele intuition og begejstring – men stiller også meget store krav.
40 min.
Lasse Rich Henningsen er direktør i Musikkens Hus i Aalborg og blev kåret til årets leder i 2018.
Ledelse med vilje

Lasse Rich Henningsen lærte en vigtig lektie, da han pludselig mistede synet bag rattet i sin nye firmabil

Han elsker sit job og føler sig dybt privilegeret, men den 45-årige direktør for Musikkens Hus i Aalborg tør også godt indrømme, at livet som direktør slider på batterierne. Nok også mere end godt er. Derfor kan han sagtens se sig selv som pensionist allerede som 60-årig.
43 min.
Susanne Mørch Koch er tivolidirekør
Ledelse med vilje

»Du skal løse så svære projekter som muligt så tidligt i din karriere som muligt«

Tivolidirektør Susanne Mørch Koch elsker bjergbestigning. Ligesom ledelse kræver det planlægning, stærkt teamwork, og fremfor alt et konstant blik for at vurdere den situation, du står i. For indimellem må du opgive og tage en anden tur end den, du havde planlagt.
39 min.
Lars Jensen, CEO i Royal Unibrew
Ledelse med vilje

Lars Jensen er topchefen, der hader topstyring

Lars Jensen og Royal Unibrew hænger uløseligt sammen. Han startede på bryggeriet i 1993, og er i dag CEO. Vejen til topjobbet gik via en fodboldklub på fallittens rand, men de vigtigste erfaringer med ledelse fik han af mødet med ni midaldrende italienske kvinder.
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.

Luk
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.