Landstræner Kasper Hjulmand
Kasper Hjulmand blev i 2021 som den første person fra sportens verden kåret til Årets Leder. Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau/Scanpix
Ledelse med vilje

Kasper Hjulmand: Jeg bliver aldrig best pals med mine spillere

9. februar 2022

En stor del af hemmeligheden bag landstræner – og Årets Leder 2021 - Kasper Hjulmands succes er at få meget forskellige personligheder til at arbejde sammen om et fælles mål. Ikke alle opfatter, lærer eller præsterer på samme måde – og det skal du tage højde for som leder, siger han.

Gå til Action card

»Et godt fodboldhold er et virkeligt godt billede på rigtig mange ledelsesting, for eksempel når man taler om vigtigheden af at få forskellige personligheder til at arbejde optimalt sammen.«

Ordene kommer fra landsholdets træner Kasper Hjulmand, der i november sidste år kronede sin imponerende karriere med titlen som Årets Leder 2021.

En pris, han fik, fordi juryen opfattede ham som ’et forbillede inden for ledelse’, der har formået at ’skabe begejstring og følgeskab’ og som er lykkedes med at få hele nationen med sig, ’ikke bare med flotte resultater på fodboldbanen, men med en positiv og ambitiøs fortælling, der tapper direkte ind i vores allesammens værdier’, som det hed i begrundelsen.

Kasper Hjulmand har med andre ord papir på, at han ikke alene er en succesrig fodboldtræner, der senest førte Danmark til semifinalen ved EM sidste sommer; han er også en exceptionelt dygtig leder, som andre ledere i både små og store virksomheder kan lære en masse af.

For eksempel når det gælder vigtigheden af at få et fodboldhold – eller en virksomhed eller organisation - til at fungere optimalt. Og som en enhed.

»Jeg er jo så miljøskadet, at jeg mener, at alt kan forklares med fodbold. Sammensætningen af et fodboldhold består både kompetence- og personlighedsmæssigt af forskelligheder. Det er utroligt vigtigt at være bevidst om. Et godt fodboldhold er altid en virkeligt god kombination af personligheder. Hvis allesammen lignede hinanden, og der kun var en type på banen, ville man aldrig få det bedste hold. Et hold med 11 angribere ville jo aldrig vinde en kamp,« siger Kasper Hjulmand i Lederstof.dk’s podcast Ledelse med Vilje.

11 mand, der tænker det samme

I landstræneren optik er det bedst trænede fodboldhold det hold, hvor 11 spillere tænker det samme om den situation, de er i.

»Et eksempel kunne være, at på det dårligt trænede hold tænker den ene spiller, at han skal op og score, men de andre tænker: ’Nu beholder vi bolden«, siger han.

Landstræner Lars Løkke Rasmussen
Kasper Hjulmand har været træner for det danske herrefodboldlandshold siden 2020. Foto: Oscar Scott Carl, Ritzau/Scanpix

Tidligere i sin trænerkarriere benyttede Kasper Hjulmand sig af professionelle personlighedstests til at zoome ind på de enkelte spilleres styrker og svagheder.

»Det er et godt værktøj til tale om forskellighed, men der er også en risiko for, at man så begrænser den enkelte spiller. ’Du er blå, og derfor er du sådan og sådan’. Det er for unuanceret for mig. Jeg mener ikke, at mennesker kan puttes i kasser, så jeg arbejder mindre formelt med forskellighed i dag, men jeg har det altid med mig som en måde at se på mennesker på,« siger Kasper Hjulmand.

I dag foretrækker landstræneren at finde ud af så meget som muligt om den enkelte spiller på andre måder.

»Jeg tager rundt til dem ude i klubberne, ser dem træne, snakker med dem jævnligt, og finder på den måde ud af, hvem er de, så jeg kan sammensætte holdet på bedst mulige måde. Både det rent fodboldmæssige og det personlige er ekstremt vigtigt.«

7 ledere Kasper Hjulmand beundrer

  1. Tidl. præsident Barack Obama
    Jeg er dybt fascineret af den måde han kommunikerede sine drømme og visioner på. Han havde problemer strategisk med at få sine ting igennem, men det han forsøgte på, var utroligt stærkt.
  2. Dronning Margrethe
    Jeg synes, at dronningen bliver skarpere og skarpere. Rent ledelsesmæssigt er hun en inspiration i forhold til, hvordan man kommunikerer tingene skarpt.
  3. Tidl. landstræner Morten Olsen
    Han troede på mig meget tidligt, og gav mig en rolle omkring EM-holdet i 2004. Han gav mig plads og tid og pushede mig.
  4. Ledelsesrådgiver og tidl. landsholdstræner i volleyball Mikael Trolle
    Han var den første, der vakte min interesse for ledelse, da han som volleytræner og underviser på universitetet fortalte om coaching som en af de første i landet.
  5. MacKenzie Scott
    Filantropist, der på et år har givet mere end 52 milliarder kroner væk. Hun viser vejen.
  6. Tom Vernon, engelsk forretningsmand og stifter af Right To Dream.
    Han gav mig meningen tilbage i mit job: At gøre noget for andre. Han er en drømmer.
  7. Hans Lauge. Indehaver af konsulentfirma.
    Jeg mødte ham, da jeg som 19-årig begyndte på Vejle Idrætshøjskole. Han er min mentor og min grundtvigske stemme i øret.

Andre forbilleder: Hofmarskal Kim Kristensen, tidl. Lego-direktør Jørgen Vig Knudstorp og tidligere Irma-direktør Alfred Josefsen

Fold ud

Regnearkstyper og kunstnerne

Ifølge Kasper Hjulmand er han meget bevidst om, hvordan han håndterer hver enkelt spiller, fordi de alle lærer og præsterer forskelligt.

»Nogle er ekstremt detaljeorienterede regnearkstyper, der helst skal have svar på alt. For at det hele skal give mening for dem, må jeg også komme med de svar. Andre er kunstnere, og skal føle frihed. Hvis jeg kommer med de samme regneark til dem, føler de sig fuldstændig bundet og låst. Her handler det mere om at massere nogle ting ind under træningen, og så skal man frisætte dem, når de spiller, netop fordi de er kunstnere,« siger Kasper Hjulmand og tilføjer:

»Når jeg arbejder med forskelligheder og profiltyper, handler det i bund og grund om at finde ud af, hvad det er for nogle mennesker, hvordan de opfatter tingene, hvordan de lærer bedst og hvordan de spiller bedst.«

Også når det kommer til landstrænerens egen personlighed, er han meget bevidst om både styrker og svagheder.

»Jeg er helt klart entreprenør-typen. Jeg får ekstremt mange ideer og fungerer bedst, når jeg er fri til at kunne tænke frit. Det betyder også, at jeg ofte har rigtig godt af at have nogen ved siden af mig, som er regnearks-typen; altså som er detaljeorienterede og som kan drifte fantastisk hver dag,« siger Kasper Hjulmand.

Ud over at være entreprenøren, er han også selv udpræget ekstrovert og er meget opmærksom på, at han som udgangspunkt nemmest kan omgås mennesker, der ligner ham selv på det punkt.

»Jeg er selv meget åben, og har derfor nemmere ved at forstår dem, som er ekstroverte og som ligner mig selv. Til gengæld har jeg sværere ved at læse de meget introverte systematikere, som ikke viser følelser i samme grad,« siger Kasper Hjulmand.

Ikke et kammeratskab

I forbindelse med kåringen som Årets Leder fortalte Kasper Hjulmand i vinderinterviewet, at han opfatter ledelse som en holdsport, og at alle omkring holdet – inklusive staben – har en ligeværdig andel i landsholdets succes.

For landsholdets træner er det helt afgørende, at hans forhold til holdet er baseret på tillid og ærlighed. Men beslutningerne om træningerne, spillestil, taktik og ikke mindst hvem, som skal spille, hviler på ham. Derfor kan der ikke være tale om et magtfrit rum.

»I sidste ende er det mig, der har magten over spilletiden, og det er det, der er allervigtigst for spillerne. Som fodboldtræner kan du aldrig blive best pals med dine spillere. Det kan aldrig blive et kammeratskab. Men de skal vide, at jeg er ærlig og vide, at de kan stole på mig. At det, jeg siger, er det, jeg mener. Og at jeg også forventer at det, de siger, er det, de mener,« siger Kasper Hjulmand.

Landstræner Lars Løkke Rasmussen
En af landstrænerens mange gøremål som leder for landsholdet er at stille op til pressemøder. Men for Kasper Hjulmand er det spillet, som er det vigtigste. »Jeg ser mig selv som fodboldhåndværker. Jeg elsker mennesker, og jeg elsker ledelse, men jeg har en grundlæggende passion for selve spillet, for fodbolden«.

For ham er det en illusion at forestille sig et magtfrit forhold mellem chef og medarbejdere.

»Det kan aldrig blive magtfrit, men det kan blive tillidsfuldt og det kan blive hudløst ærligt. Min opgave er at hjælpe og understøtte mine spillere og staben, så godt jeg kan, så de kan udvikle sig hver dag og blive de bedste, de kan blive, og byde ind til fælles bedste.«

Ambitionen om hele tiden at udvikle sig selv og sit hold er en pointe, som Kasper Hjulmand mener at andre med fordel kunne tage til sig.

»Jeg tror egentlig, at mange virksomheder og organisationer glemmer at træne. Hvis du skal være dygtig til noget, skal du træne og fejle. Og du skal være opmærksom på, at træningen skal ske kontinuerligt,« siger Kasper Hjulmand.

Med fodboldlandsholdet er han lykkedes med at få hele holdet og staben – og faktisk også hele den danske befolkning – til at købe ind på en vision, han formulerede, allerede inden han begyndte i jobbet.

Alle skal dele samme vision

Med inspiration fra blandt andet Liverpool FC, der lykkedes med at føre klubben til tops med afsæt i de værdier, der kendetegner den engelske havneby, satte han sig for at undersøge, hvad der kendetegner Danmark. Og formulerede efterfølgende nogle værdier, som holdet i dag bruger som rettesnor, både når de spiller på banen eller kommunikerer med omverdenen.

Både for Hjulmand personligt og som leder er det en altgørende præmis i jobbet, at alle omkring ham er enige om og deler en fælles vision.

»Der, hvor det rigtigt spiller i de dygtigste fodboldorganisationer, uanset om det er landshold eller klubber, er der, hvor alle deler drømmen. Jeg har også selv behov for at kunne dele en drøm med dem, der er over mig – altså ejerskabet – for så kan jeg få folkene under med mig, eller sammen med, vil jeg hellere sige,« siger Kasper Hjulmand og fortsætter:

»Der er selvfølgelig også noget håndværk, der skal være i orden. Det er fundamentet. Det nytter ikke noget, at jeg kan få nogen til at se en drøm, hvis jeg ikke kan finde ud af at træne fodbold.«

I mange af hans tidligere trænerjob har Kasper Hjulmand selv været med til at definere retningen – eller drømmen om man vil – helt fra scratch. Det var tilfældet i blandt andet Lyngby og FC Nordsjælland og altså senest på landsholdet. Men faktisk ville ønskescenariet være at komme til en klub, hvor alt det grundlæggende arbejde allerede var gjort.

Landstræner Lars Løkke Rasmussen

Kasper Hjulmand

  • 2020-: Landstræner for Danmark
  • 2016-2019: FC Nordsjælland, cheftræner
  • 2014-2015: Mainz, cheftræner
  • 2011-2014: FC Nordsjælland, cheftræner
  • 2008-2011: FC Nordsjælland, first team coach
  • 2006-2008: Lyngby, cheftræner
  • 2003-2006: Lyngby, ITU-træner
  • 1999-2003: Lyngby (U18)

Bachelor i idræt fra Københavns Universitet.

Studier i sportsmanagement, University of North Florida

Pro Licens UEFA

Aktiv karriere i Randers FC, Herlev og B93. Stoppede som 26-årig efter flere skader.

Født i 1972. Bosat i Lillerød og gift med Vibeke. Parret har tre børn.

Foto: Anders Kjærbye, DBUfoto.dk

Fold ud

»Optimalt set vil det være sådan, at man som træner bliver præsenteret for en organisation, der har styr på, hvem de er og har styr på retningen, og derfor henvender sig til mig. Så ved jeg, om jeg passer perfekt ind eller ej. Men hidtil har jeg de fleste af gangene selv skullet være med til at skrive det narrativ; billedet af, hvem vi er og hvad vi gerne vil opnå sammen.«

»Jeg er her ikke for at have et job«

Erkendelsen af, at han kun kan fungere optimalt, hvis han er i en organisation, der vil samme sted hen som ham, fik han i Tyskland. På den hårde måde. 

I 2014 landede han, hvad han troede var et drømmejob i Bundesligaklubben Mainz 05. Men efter blot 24 kampe forlod han klubben igen, fordi han og Mainz-ledelsen så meget forskelligt på tingene.

Selv om opholdet i Mainz udviklede sig skævt, gav det Kasper Hjulmand en vigtig indsigt:

»Det var sindssygt udviklende for mig, for jeg fandt ud af præcist, hvem jeg er, og hvor jeg sætter grænsen. Jeg har det grundlæggende sådan, at jeg som leder skal være 100 procent loyal over for den organisation, jeg er i, altså overfor bestyrelsen og ejerskabet. Hvis jeg af en eller anden årsag ikke kan være 100 procent loyal, skal jeg ikke være der. I Mainz forsøgte jeg at twiste mig selv og fandt ud af, at det kunne jeg ikke være i,« siger Kasper Hjulmand.

Kaspers assistenter spurgte ham, om han ikke kunne prøve at udnytte situationen til egen fordel – og se bort fra de fundamentale uenigheder der var, for at beholde jobbet og måske tage næste skridt i karrieren.

»Men det er slet ikke sådan jeg tænker; jeg er fuldstændig ligeglad. Jeg går ikke strategisk og tænker på, om noget er dårligt for min karriere, eller hvad der er det rigtige næste skridt. Jeg er her ikke for at have et job, men for at gøre noget godt for dem, der har ansat mig. Indtil jeg ikke er der mere, gør jeg alt, jeg kan, i mine vågne timer for at hjælpe dem, jeg har omkring mig, med at opnå de gode resultater, opnå noget godt for andre. Det er det, der driver mig, og hvis der er nogen, der kan bruge det, gør jeg alt for dem,« siger Kasper Hjulmand og tilføjer:

»Hvis jeg får at vide, at jeg ikke kan bruges, eller hvis jeg selv føler, at det er ubehagelig situation, fordi jeg ikke kan være i mig selv, så er jeg meget hurtigere nu til at finde ud af det og træffe en beslutning og komme videre – i stedet for at spilde tiden et sted, hvor jeg ikke har det godt. Så er jeg heller ikke selv den bedste version af mig selv.«

Landstræner Lars Løkke Rasmussen
Kasper Hjulmand kan ikke blive bedste venner med sine spillere. For som træner bestemmer han, om spillerne får lov at spille eller ej. »Det kan aldrig blive magtfrit, men det kan blive tillidsfuldt og det kan blive hudløst ærligt,« siger han om om forholdet til spillerne. Foto: Anders Kjærbye, DBUfoto.dk

Du skal være tæt på besat

Kasper Hjulmands kompromisløse tilgang til trænergerningen har – for det meste – skabt store resultater. Men han er også meget ærlig omkring de private omkostninger, der følger med en så passioneret tilgang til arbejdslivet.

Siden han fik sin første søn i 1998, har han været væk fra hjemmet 42 weekender om året og har stort set ikke holdt ferier sammen med familien, fordi vinterferier, påskeferier og sommerferier har været fyldt op med fodbold.

Da han umiddelbart efter bruddet med Mainz 05 cyklede en tur med sin datter Liva, slog det ham, at det var første gang nogensinde, han havde brugt tid sammen med et af sine børn en lørdag formiddag. Han beskriver da også ligeud sin passion for jobbet som ’en pestilens’ for hans sociale liv.

»Det er en kæmpe pris at være så meget væk fra dem, jeg har allerkærest. Jeg spørger stadig selv, om det er det rigtige at gøre, at bruge så meget tid på min passion. Det er et af de største dilemmaer i mit liv, at det har så stor en pris. Jeg synes ikke selv, at jeg har været nok hos min bror og hos mine egne børn. Jeg har misset to fødsler og har ikke kunnet sige, om jeg kom til mine sønners konfirmationer,« siger Kasper Hjulmand.

Hvor han i starten af karrieren oplevede, at det ene trænerjob tog det andet, er han i dag 100 procent bevidst om sine valg. Og klar over risikoen for at passionen tager helt over, hvis han ikke giver sig tid til refleksion.

»I det her job bliver du nødt til at være tæt på besat, og tænke fodbold 24 timer i døgnet. Det er simpelthen nødvendigt, hvis du virkeligt vil lave resultater, som er bedre end man kan forvente. Jeg er 100 procent bevidst om, at det har den pris, men jeg synes stadig at det er svært, at mit tunnelsyn kommer med så stor en omkostning.«

Action Card

Kasper Hjulmands 4 gode råd om ledelse

  1. Identitet. Find dig selv. Tro på den person, du er. Tro på dig selv. Vær dig selv – altid. Brug det, du er, og den, du er, hver dag. Man kalder det ofte autenticitet, og det kræver refleksion over, hvad man helt grundlæggende tror på i livet. Det bedste følgeskab skabes af ledere, som, ud over at være fagligt dygtige, er rigtige mennesker med alt, hvad det indebærer. Så husk at være leder og tænk over, hvad kun du kan gøre.
  2. Det drejer sig om holdet. Skab og del en meningsfuld drøm, og hjælp dine medarbejdere til at gøre deres tid værdifuld. Jeg synes, god ledelse handler om at hjælpe – at tjene andre. Det kræver, at man skal lytte og forstå. Sejrene kommer, når holdet fungerer, så du er til for holdets bedste.
  3. Mod. »Succes er at gøre det rigtige.« Ud fra din egen identitet og hvad der er “holdets” (virksomhedens) bedste, ved du ofte, hvad “det rigtige” er. Det kræver mod at eksekvere det, du tror på. Det er helt afgørende at være i stand til at træffe modige beslutninger.
  4. Hold af dine medarbejdere. Jeg tror grundlæggende på, at man med ubetinget kærlighed, tillid og tryghed kan få det bedste ud af mennesker. Hvis man grundlæggende er følelsesmæssigt tryg, kan man også presses mere, og man er villig til at gå langt, for at holdet får succes.

Jeg bruger i øvrigt dette gamle stoiske citat som en ledestjerne i mit eget liv, også som leder. Dette kunne egentlig være mit bedste råd: »Giv mig sindsro til at acceptere de ting, jeg ikke kan ændre. Mod til at ændre de ting de ting, jeg kan. Og visdom til at se forskellen«.

Ledelse med vilje

Ole Krogh Petersen står og læner sig op ad en væg udenfor
Ledelse med vilje

PFA-direktør siger nej til lange powerpoints: »Jeg har brug for noget short and sweet, som er nok til at træffe en beslutning«

Mere information fører ikke nødvendigvis til bedre beslutninger. Det mener administrerende direktør i PFA, Ole Krogh Petersen, der foretrækker en kort snak over telefonen frem for et langt møde.
47 min.
Signe Lopdrup står på Roskilde Festival
Ledelse med vilje

Roskilde Festivalens direktør: »Det er ikke mig, der bærer festivalen, det er fællesskabet«

Det kræver helt særlige lederevner at motivere og inspirere 30.000 frivillige ildsjæle, der en gang om året bygger en by på størrelse med Aalborg op fra bunden og skaber Nordens største musikfestival. Signe Lopdrups recept hedder ’fællesskabende ledelse’ – også selvom det tit er bøvlet og tager lang tid at nå frem til en beslutning.
45 min.
Johan Kirstein Brammer går ud på en bro
Ledelse med vilje

»Hvis du kommer alene i mål, fordi du har tabt alle andre bag dig, er du ikke lykkedes med noget som helst«

Johan Kirstein Brammers liv tog en skelsættende drejning, da han som 18-årig mistede sin mor. Det blev startskuddet til en hæsblæsende rejse mod erhvervslivets top, hvor han konstant søgte nye udfordringer og mere ansvar. Nu har den nye topchef i Tryg lært, at han indimellem også skal sætte tempoet ned.
41 min.
Torben Modvig står med refleksarbejdstøj mellem to betonvægge
Ledelse med vilje

Torben Modvig droppede specialistrollen, da han indså, at han som leder kunne gøre en meget større forskel

Topchefen i entreprenørvirksomheden Nordstern var egentlig på et helt andet karrierespor, da det gik op for ham, at han ville være leder. Han genstartede karrieren og nåede målet, men har stadig en ambition, han ikke har fået opfyldt.
47 min.
Peter Lauring kigger til siden
Ledelse med vilje

Manden bag milliardkoncernen, du næppe har hørt om: »Det betyder noget at gøre en indsats«

Det er fint nok at arbejde smart, men kun hvis du både arbejder smart OG dobbelt så hårdt som alle andre, skaber du resultater, siger Peter Lauring, der selv arbejder 65 timer om ugen.
41 min.
Rami Jensen sidder på en stol
Ledelse med vilje

Rami Jensen er ny topchef i JYSK: »Det har været min store livsinteresse at gå på arbejde«

For 30 år siden startede Rami Jensen som elev i JYSK. Nu vil han som koncernens nye topchef føre stifter Lars Larsens drøm om 5.000 butikker ud i livet. Ikke ved at lave store ændringer. Men med en stærk tro på konceptet, en pragmatisk tilgang til tingene og god gammeldags flid.
41 min.