Topledernes sommerferielæsning
inspiration

Hvad skal du læse i ferien? Her er 6 toplederes bud

25. juni 2021

Mangler du inspiration til, hvilke bøger du vil læse i ferien? Vi har bedt seks topchefer om deres anbefalinger til både fag- og skønlitteratur.

Gå til Action card

Hvis du er typen, som gerne vil læse en bog eller to i løbet af ferien, er her seks inspirerende toplederes bud på, hvad de selv vil læse eller lytte til, eller hvad de vil anbefale til andre ledere.

Der er masser af inspirerende fagbøger, man kan læse, men husk, at man kan også blive en bedre leder af at læse skønlitteratur. Og vigtigst af alt: Husk nu at holde fri.

God fornøjelse med topledernes sommerlæsning:

Jens Bjørn Andersen, administrerende direktør i DSV
Foto: Ritzau Scanpix

Jens Bjørn Andersen

Den administrerende direktør i transportgiganten DSV er kendt som en travl mand. Han læser mest skønlitteratur i sine ferier, men i år pakker han også en fagbog.

»Jeg planlægger at læse A Book of Bones af den irske forfatter John Connolly, der er den 17. bog i hans Charlie Parker-serie. Jeg har læst de 16 første og synes ligesom ikke rigtig, at jeg kan stoppe nu. Det er krimi når det er bedst, med et tvist af lidt mystik og overnaturlige elementer. Jeg har også købt den anmelderroste Samfundskontrakten af Tue Mantoni, som jeg har store forventninger til at læse. Tue rejser nogle interessante spørgsmål i bogen, som jeg glæder mig til at fordybe mig i.«

Læs eller lyt til vores interview med Jens Bjørn Andersen her.

Foto: Christian Als

Kræn Østergaard Nielsen

COOP’s topchef har allerede pakket feriekufferten med den amerikanske ledelsesekspert Gary Hamels nyeste bog. Kræn Østergaard Nielsen glæder sig til at fordybe sig i den.

»Gary Hamel er en legende inden for strategi, og jeg har læst hans bøger flere gange, siden jeg blev introduceret for ham på Handelshøjskolen for cirka 20 år siden. For nyligt havde jeg også fornøjelsen af at deltage i et webinar med ham, hvor han præsenterede tankerne bag ved hans nye bog Humanocracy. Her retter han sit fokus fra virksomhedsstrategi til virksomhedsorganisering og konstaterer, at der er behov for grundlæggende at gentænke vores ledelsessystemer for at gøre dem lige så inspirerende og intelligente som menneskene i dem. Jeg håber at få nogle konkrete råd til, hvordan vi fortsætter med at skabe øget ejerskabsfølelse og ild i øjnene hos alle 40.000 kollegaer i Coop.«

Læs eller lyt til vores interview med Kræn Østergaard Nielsen her.

Marianne Kirkegaard
Foto: Mads Frost/Ritzau Scanpix

Marianne Kirkegaard

Den øverste direktør for den internationale bagerikoncern CSM Bakery Solutions konsumerer masser af bøger. Hun foretrækker dem som lydbøger, og hun når mindst én om ugen. Til sommeren anbefaler hun Jo Nesbøs serie om Harry Hole.

»Jeg bliver ofte spurgt hvilke faglitterære bøger, jeg tager med mig på ferie, og mit ærlige svar er: INGEN! Jeg elsker mit arbejde og mit professionelle virke, og for at sikre, at jeg for altid vil blive ved med det, føler jeg et enormt behov for ind imellem at kunne abstrahere og søge energi via helt andre kanaler. Når jeg løber om morgenen og kører fra kontoret, er min rutine at lytte til lydbøger. Fælles for dem alle er, at det skal fiktion og helst krimier. De skal være så tilpas spændende, at mine tanker ikke drifter til andre arbejdsrelaterede emner. Der er mange fordele i det, da det dels tager fokus fra distancen, jeg løber, og dels giver mig en frygtelig masse frisk energi, som jeg efterfølgende kan kanalisere tilbage til familien og arbejdet. Jeg har lyttet til mange krimier og har netop afsluttet Harry Hole serien af Jo Nesbø – en serie på 12 bøger – og den gemmer jeg på min digitale bog reol, for den kvalificerer til endnu en lytning om nogle år. Ganske enkelt fantastisk! Han er ikke Norges mest populære krimi forfatter for ingenting.«

Lyt eller læs vores interview med Marianne Kirkegaard her. 

Kim Kristensen er hofmarskal hos Kongehuset
Foto: Rune Aarestrup Pedersen/Ritzau Scanpix

Kim Kristensen

Kim Kristensen blev tidligere på året udpeget til hofmarskal, altså kongehusets administrerende direktør. Det er et job med meget at lære, så hofmarskallen kommer hverken til at pakke fag- eller skønlitterære bøger til sommerferien i år.

»Jeg kommer alene til at læse op på ting der har med mit arbejde at gøre denne sommer – der er nemlig en del at dygtiggøre sig inden for. Men en bog, som jeg anbefaler alle at læse, er bogen om erhvervslederen, der tager i munkekloster for at lære noget om sig selv. Den stiller spørgsmålstegn ved, hvilke værdier lederen skal rumme for at få netop respekt, accept, følgeskab m.m. Bogen hedder The Servant og er skrevet af James Hunter.«

Bodil Nordestgaard Ismiris er administrerende direktør hos Lederne
Foto: Rune Lundø

Bodil Nordestgaard Ismiris

Direktøren for Ledernes Hovedorganisation pakker både fag- og skønlitteratur til ferien.

»Kate Raworths Doughnut-økonomi skal jeg have læst færdig. Hun beskriver dygtigt alle udeladelserne i den klassiske økonomiske teori, og det er god læsning i en tid, hvor der er brug for et paradigmeskifte væk fra ren økonomisk tænkning til noget mere bæredygtigt.«

»Jeg er med i en privat bogklub med nogle veninder, hvor vi udveksler tip om skønlitteratur – og om alt muligt andet. Vi skal læse Familieleksikon af Natalia Ginsburg, og jeg glæder mig til at opleve det tidsbillede, hun skaber af Italien under fascismens fremmarch.«

»Til sidst i sommerferien, hvor jeg er kommet helt ned i gear, er det tid til Karen Blixen. Som alle andre læste jeg hende i gymnasiet, og jeg tænkte ”Vor herre bevares” – for dengang synes jeg, at det var kedeligt og stift i sproget. Men nu har jeg fået Syv fantastiske fortællinger af en god ven til min 50 års fødselsdag, og jeg glæder mig til at prøve igen – forhåbentlig er jeg blevet klogere.«

Stig Ørskov er direktør for JP/Politikens Hus
Foto: Christian Als

Stig Ørskov

Som topchef for hele JP/Politikens hus har Stig Ørskov også et forlag under sig. Det har – ikke overraskende – indflydelse på hans valg af litteratur til sommerferien.

»Jeg stoler relativt blindt på boganmeldelserne i Financial Times – og er sjældent blevet skuffet. Som en af forårets bedst anmeldte erhvervsbøger i Financial Times bliver Hubert Jolys The Heart of Business: Leadership Principles for the Next Era of Capitalism derfor en del af mit sommerpensum i år. Den McKinsey-trænede franskmand har ingen fidus til myten om CEO-superhelten, men advokerer for, at virksomheder trives og drives bedst med udgangspunkt i ydmyghed og humanisme. Hubert Joly er optaget af, hvordan man med formål og mening skaber engagement hos medarbejderne og værdi for samfundet.«

»Lige efter samfundsnedlukningen i marts 2020 stødte jeg på et tweet af den britiske talkshow-vært Graham Norton, hvor han anpriste romanen Shuggie Bain af Douglas Stuart. Af uransagelige grunde har jeg stor fidus til Norton og bad vores forlag kigge på nærmere på bogen. På forlaget blev de heldigvis lige så glade for bogen som Norton og fik derfor hurtigt de danske rettigheder til Shuggie Bain. Det var heldigt, for i november gik Booker-prisen – den fineste britiske bogpris – til denne smukke og dystre fortælling om at vokse op som homoseksuel i 80’ernes kriseramte Glasgow – og 18. maj i år kunne vi udgive den danske udgave på Politikens Forlag.«

»Jonathan Wilson er en af de ypperste fodboldskribenter, og The Barcelona Legacy: the Evolution of Modern Football from Cruyff to Guardiola er hans indsigtsfulde fortælling om, hvordan Barcelona i 90’erne og 00’erne er arnestedet for den moderne fodboldfilosofi under trænere som Johan Cruyff og Pep Guardiola. Den er nærmest at betragte som obligatorisk pensum i en EM-sommer.«

Læs eller lyt til vores interview med Stig Ørskov her.

Relaterede artikler

Niels B Christiansen leger med et LEGO tog
Ledelse med vilje

LEGOs topchef sætter retningen. Men han ved, at medarbejderne præsterer bedst med frihed under ansvar

Han hader, når tingene bliver unødigt komplicerede, men elsker at træffe hurtige beslutninger. Han sætter retning, men hviler så meget i sig selv, at han tør give andre masser af ansvar. Mød Niels B. Christiansen, der har gjort LEGO til verdens stærkeste legetøjsbrand.
38 min.
Anne Kathrine Steenbjerge står foran en lastbil
Ledelse med vilje

Som femte generation har topchefen altid familievirksomheden i sine tanker

Anne Kathrine Steenbjerge skal videreføre den virksomhed, hendes tipoldefar grundlagde for 142 år siden. En opgave, hun er så opsat på at lykkes med, at hun indimellem kæmper med at holde bekymringerne for døren.
43 min.
Kim Povlsen sidder for enden af et bord
Ledelse med vilje

Robotdirektøren synes, det er sjovest, når det er allersværest

Tidligt lagde Kim Povlsen en plan for karrieren: Han ville gå målrettet efter job uden for sin komfortzone for at lære så meget som muligt. Det er i den grad blevet opfyldt, også da han som ny CEO i Universal Robots lancerede store forandringer midt i en bragende succes.
45 min.
Gitte Kirkegaard står i midten af kontoret
Ledelse med vilje

Topchef Gitte Kirkegaard går hver morgen rundt og hilser på sine 95 ansatte

Gitte Kirkegaard er tredje generation for bordenden i Logitrans. Hun forsøger at balancere det travle job som topchef med en ledelsesstil, hvor der er plads til en snak om medarbejdernes problemer på hjemmefronten.
47 min.