Nana Bule er direktør for Microsoft i Danmark
Nana Bule har et mantra om at tilsidesætte sig selv som leder. Derfor nedlagde hun blandt andet sin egen stilling under en organisationsændring i Microsoft i 2016. Foto: Christian Als
Ledelse med vilje

Nana Bule: »Som leder skal man kunne tilsidesætte sig selv«

27. januar 2021

Tidligt i sin barsel meldte Nana Bule ud til sin chef, at hun var klar til at tage mere ansvar og blive leder. I dag står hun i spidsen for Microsoft i Danmark.

Gå til Action card
Måden Nana Bule blev ansat i Microsoft, siger en del om hende.

Hun var i 20’erne, hun var i sit første job, og hun mødte techgiganten som kunde. Spændende firma, der gad jeg godt arbejde, tænkte hun.

Og når Nana Bule først har gjort sig sådan en tanke, så handler hun.

»Jeg er opdraget til, at hvis der er noget, man vil, så er man også sin egen lykkes smed. Det er kun op til mig at få det til at lykkes. Så jeg tog telefonen og ringede til den salgsdirektør, jeg havde mødt, og sagde, at jeg gerne ville arbejde for dem« siger hun.

Salgsdirektøren var begejstret, Nana Bule blev ansat, og her – 18 år senere – er hun administrerende direktør for Microsoft i Danmark. Det drive og mod, hun udviste dengang, har fulgt hende som en læring i livet og ført hende hurtigt op ad karrierestigen.

»Medmindre du selv gør noget ved det, så sker det helt sikkert ikke. Havde jeg fået et afslag, havde det også været okay. Så kunne jeg komme videre til noget andet,« siger hun i Lederstof.dk’s podcast Ledelse med vilje, hvor topchefer beskriver de vigtigste beslutninger i deres liv og karriere.

Hvornår ved du, det er tid til at gøre den slags? 

»Jeg evaluerer løbende med mig selv og spørger ‘udvikler jeg mig, som jeg gerne vil, bygger jeg på mine kompetencer, udvikler jeg mit ansvarsområde, synes jeg stadig, at det er sjovt, og er jeg udfordret’. Jeg kan godt lide at være derude, hvor jeg er udfordret, for hele tiden at udvikle mig selv. Jeg kan tydeligt mærke på mig selv, hvornår det er tid til, at der skal ske noget.«

Nana Bule er CEO for Microsoft i Danmark og er gæst på Lederstof.dk's podcast Ledelse med vilje

Nana Bule

42 år. Gift og mor til tvillinger på 13.

Uddannet fra CBS og IT-Universitetet og har derudover en bestyrelsesuddannelse fra IMD.Efter endt uddannelse på CBS blev hun ansat i opstartsvirksomheden Haburi.com, der, som en af de første virksomheder i Danmark, forsøgte sig med online tøjsalg på det europæiske marked.

Ansat i Microsoft siden 2002, hvor hun begyndte som Senior Technology Specialist, men senere fik ledende roller som Landechef for Consumer & Channel Group og Direktør for marketing og drift. Fra 1. juli 2019 overtog hun posten som administrerende direktør for Microsoft Danmark & Island.

Sidder i bestyrelsen for Arla, Energinet og Axcelfuture, samt i hovedbestyrelsen i Dansk Industri.

Foto: Christian Als

Fold ud

Vigtigt at tilsidesætte sig selv

I de første år i Microsoft havde Nana Bule forskellige stillinger uden direkte personaleansvar. Hun var med egne ord bevidst om, at hun havde et ego, der skulle udleves, inden hun skulle være leder. Og da hun blev mor til tvillinger i slutningen af 20’erne, mærkede hun for alvor, at hun var klar til en lederrolle.

»Der var nogle ting, der faldt på plads. Jeg havde jo meget direkte oplevet det med at kunne tilsidesætte mig selv og prioritere på en anden måde. Så jeg rakte selv ud ret tidligt i min barsel og sagde, at jeg var klar til at tage et større ansvar, når jeg kom tilbage,« siger hun. 

Nana Bule er nemlig af den overbevisning, at man først skal være leder, når man føler sig klar til at give noget videre og trække sine egne behov ud af ligningen. 

»Det er rigtig vigtigt som leder, at man kan tilsidesætte sig selv. Strategisk i forhold til kundernes og virksomhedens interesse, men også i forhold til, at man skal være noget for andre og hjælpe andre frem.«

I hendes karriere har hun selv truffet flere store beslutninger, som har krævet, at hun tog mantraet om at tilsidesætte sig selv alvorligt. Blandt andet da hun i 2016 besluttede at fremlægge en ny strategi for hendes afdeling i Microsoft. I stedet for at hvert land drev deres egen consumer-forretning, skulle de samles i én nordisk enhed. Det betød blandt andet, at hendes egen stilling som landechef skulle nedlægges. 

»Jeg var helt parat til at afvikle min egen rolle for at yde en bedre service til vores kunder og gøre det rigtige for vores forretning. Det var åbenlyst, at det ville give meget mere mening ud fra et forretningsmæssigt synspunkt,« siger Nana Bule i Ledelse med vilje.

Stilstand er det værste

I den tid Nana Bule har været leder i Microsoft i Danmark, har hun stået i spidsen for tre store organisatoriske transformationer. For i en virksomhed som Microsoft, der er en del af en industri i rivende udvikling, skal der løbende ske justeringer af organisationen og kompetencer.

Men organisatoriske transformationer betyder jo ikke kun noget for forretningen. Det betyder også i høj grad noget for medarbejderne, for det indebærer som oftest ikke bare nye stillingsbeskrivelser, men også nedlagte stillinger. I Microsoft er det typisk noget, der sker på det samme tidspunkt af året. Derfor er Nana Bule ekstra opmærksom på sine medarbejdere på det tidspunkt, siger hun.

»Kommunikation er et utrolig vigtigt ledelsesværktøj, og jeg er fortaler for transparens i den grad, man kan være transparent. Der er mange rygter i en organisation under transformation – ofte er de værre end virkeligheden, og koster både tid og energi hos medarbejderne. Derfor er det vigtigt at være åben omkring, hvad der skal ske,« siger hun og fortsætter:

»Det er vigtigt, når man har med beslutninger at gøre, der påvirker mennesker, at de eksekveres hurtigt og med respekt. En medarbejder, der er havnet i en forkert rolle, ved det ofte godt selv, så det kan være en befrielse for dem at få det italesat det og hjælpe folk videre – hvad end det er til en anden rolle i organisationen eller uden for.«

Selvom de store beslutninger som leder kan føre både økonomiske og menneskelige konsekvenser med sig, så er det bedre end ikke at turde at træffe beslutninger, mener Nana Bule.

Stilstand og overtænkning, er næsten det værste, du kan gøre i dag. Worst case – med en beslutning, der ikke er 100 procent rigtig – er, at man mister tid eller penge – men man har trods alt sat bevægelsen i gang.«

Prioriterer nærværet

Når Nana Bule skal beskrive sig selv som leder, nævner hun nærværende som det første. For at kunne være en god leder, er det vigtigt for hende at være tilgængelig både eksternt og internt.

»Det sikrer, at jeg både får den viden, jeg skal have fra mine medarbejdere og dem, der er tættest på kunderne. Men også direkte fra kunderne for at kunne træffe de rigtige strategiske beslutninger,« siger hun.

Og hvordan lykkes hun så med at have tid til at jonglere nærvær mellem både kunder, medarbejdere – og familie? Hun planlægger.

»Jeg sørger simpelthen at blokke tid til at være tilgængelig. Jeg gør meget ud af at planlægge min tid for at sikre, at jeg både bruger tid på at holde styr på vores forretning og have det gyldne overblik, men samtidig har tid til min organisation og vores kunder og partnere,« siger hun.

I privaten er det på samme måde vigtigt for hende at sætte tid af midt i en travl karriere. Både til familien og til sig selv. Det gør hun blandt andet ved at give sig selv tid hvert år mellem jul og nytår til at reflektere over året, der er gået, og hvad hun vil opnå i det kommende år. Og ved – flere gange hver uge – at få gået faste morgenture med en veninde.

Nana Bule er CEO for Microsoft i Danmark og er gæst på Lederstof.dk's podcast Ledelse med vilje
Hvorfor et billede af Nana Bules sko? Fordi hun ofte clearer hovedet og tanker energi ved at starte dagen med en god gåtur. »Min veninde har også en travl karriere, så vi begyndte at mødes klokken seks om morgenen i hverdagene og ved syvtiden, hvis det er weekend, for at få noget tid sammen, hvor tiden hverken gik fra jobbet eller familien.« 
Nana Bule er ikke typen, som holder fast i at lægge telefonen og arbejdet fra sig, når hun forlader kontoret efter arbejdstid, eller når hun er på ferie. Det er ikke det, som giver work life balance for hende.

»For mig er det rigtig vigtigt at kunne agere på det, der sker, i stedet for at det hober sig op. Så for mig er god work life balance faktisk at tjekke ind forholdsvist ofte. Det kan også være, når jeg er på ferie, at jeg vælger at tage et par timer, hvor jeg ser, hvad der foregår og får sendt ting videre. Det fungerer bedre for mig, i stedet for at vide, at der ligger noget, som jeg ikke har taget mig af.«

Det sker dog også, at hun lægger telefonen helt væk og er nærværende derhjemme på en anden måde end den, som hun sætter tid af til i arbejdskalenderen:

»Det er jeg blevet meget bedre til, men det er fortsat et af mine vigtigste udviklingspunkter,« siger Nana Bule.

Action Card

Nana Bules bedste 3 bedste råd om ledelse

  1. Vær modig og markedsorienteret. Stilstand og ubeslutsomhed er de største risici i en verden i hastig forandring. Strategiprocesser og innovation skal tænkes i korte sprints med inddragelse af markedet fremfor et internt orienteret maraton. Det er i høj grad blevet tydeligt de seneste 12 måneder, hvor mange virksomheder har måtte gentænke hele eller dele af deres værdikæde. Samme tilgang kan anbefales til digitalisering og den grønne omstilling.
  2. Omgiv dig med mennesker, der ikke ligner dig selv – både fagligt og personligt. Du kan ikke vide alt, men du kan sætte det rette hold og forløse den kollektive intelligens.
  3. Skab klarhed og samhørighed. Kommunikation er helt afgørende for at skabe følgeskab og sætte en tydelig retning. Du kan næsten ikke kommunikere for meget, særligt i tider som disse, hvor lederen i lige så høj grad bliver garant for en kulturel samhørighed i en virtuel Teams-virkelighed.
 

Ledelse med vilje

Michael Hyldgaard kigger til siden
Ledelse med vilje

Som jægersoldat opdagede forsvarschefen sin helt særlige evne til at udholde fysiske og mentale prøvelser

Siden han var 20 har Michael Hyldgaard vidst, hvad han ville med sit liv. Han går fortsat på arbejde hver dag for at forsvare Kongeriget og det danske demokrati. Nu skal han som ny forsvarschef stå for genopretningen af det noget forhutlede danske forsvar.
41 min.
Jens Højgaard Christoffersen smiler
Ledelse med vilje

I Tanzania lærte COWI's topchef en vigtig lektie om diversitet: »Folk skal føle sig som fuldgyldige medlemmer ved bordet«

Som Group CEO i COWI sidder Jens Højgaard Christoffersen med det øverste ansvar i den store ingeniørvirksomhed. Men for ham er ledelse en holdsport, som handler om at få mennesker til at arbejde med et fælles mål. Det kræver en indsats at få alle med, indså han under et ophold i Tanzania.
41 min.
Katja Moesgaard sidder ved havnen
Ledelse med vilje

Katja Moesgaard lærte noget afgørende om ledelse, da hun blev fyret i Parken

Det er ikke nok at skabe følgeskab og store resultater. Der er et grundvilkår i ledelse, som du aldrig må glemme, hvis du vil blive i jobbet.
45 min.
Johanne Schmidt-Nielsen sidder i en vindueskarm
Ledelse med vilje

Johanne Schmidt-Nielsen: »Det føltes faktisk ret grænseoverskridende at kunne bestemme over andre mennesker«

Da Johanne Schmidt-Nielsen efter 12 år i dansk politik stoppede på Christiansborg, skulle hun med egne ord genopfinde sig selv. Her fem år efter sin tiltræden som generalsekretær for Red Barnet fortæller hun om at skulle finde sig til rette i rollen som den, der kan skære igennem. Om at lære at tro på det bedste i folk. Og om at gå kl. 15.
45 min.
Flemming Jensen står foran et s-tog
LEDELSE MED VILJE

Han skar ned og massefyrede i SAS. Men da Flemming Jensen forlod direktørjobbet, fik tillidsmanden tårer i øjnene

Et kursus om flyskræk blev DSB-direktør Flemming Jensens skæve vej ind i ledelse. I både SAS og DSB har han taget stribevis af hårde beslutninger om nedskæringer og fyringsrunder, men han har formået at gøre det på en ordentlig og troværdig facon – og med stor respekt for dem, det går ud over.
45 min.
Kasper Nilaus kigger til siden
LEDELSE MED VILJE

For Svitzers topchef kommer familien altid først

Kasper Friis Nilaus er kommet helt til tops som CEO i slæbebådsvirksomheden Svitzer, selv om han i mange år frygtede, at det ville skade karrieren, at han ikke ville rykke familien til udlandet. ’Karriere-Kasper’ ville egentlig gerne, men ’Familie-Kasper’ vinder altid.
41 min.
Sheela Søgaard går ned ad en trappe
Ledelse med vilje

Sheela Søgaard troede, at usikkerhed var et svaghedstegn hos en leder. I dag ser hun det som en kæmpe styrke

Sheela Søgaard kan i år fejre 15-års jubilæum som CEO i arkitektgruppen BIG. Her fortæller hun om opvæksten i Mellemøsten. Om frygten for at gå i stå. Og om hvordan hun har lært at omfavne usikkerheden i rollen som leder.
45 min.
Niels B Christiansen leger med et LEGO tog
Ledelse med vilje

LEGOs topchef sætter retningen. Men han ved, at medarbejderne præsterer bedst med frihed under ansvar

Han hader, når tingene bliver unødigt komplicerede, men elsker at træffe hurtige beslutninger. Han sætter retning, men hviler så meget i sig selv, at han tør give andre masser af ansvar. Mød Niels B. Christiansen, der har gjort LEGO til verdens stærkeste legetøjsbrand.
38 min.