Nana Bule er direktør for Microsoft i Danmark
Nana Bule har et mantra om at tilsidesætte sig selv som leder. Derfor nedlagde hun blandt andet sin egen stilling under en organisationsændring i Microsoft i 2016. Foto: Christian Als
Ledelse med vilje

Nana Bule: »Som leder skal man kunne tilsidesætte sig selv«

27. januar 2021

Tidligt i sin barsel meldte Nana Bule ud til sin chef, at hun var klar til at tage mere ansvar og blive leder. I dag står hun i spidsen for Microsoft i Danmark.

Gå til Action card
Måden Nana Bule blev ansat i Microsoft, siger en del om hende.

Hun var i 20’erne, hun var i sit første job, og hun mødte techgiganten som kunde. Spændende firma, der gad jeg godt arbejde, tænkte hun.

Og når Nana Bule først har gjort sig sådan en tanke, så handler hun.

»Jeg er opdraget til, at hvis der er noget, man vil, så er man også sin egen lykkes smed. Det er kun op til mig at få det til at lykkes. Så jeg tog telefonen og ringede til den salgsdirektør, jeg havde mødt, og sagde, at jeg gerne ville arbejde for dem« siger hun.

Salgsdirektøren var begejstret, Nana Bule blev ansat, og her – 18 år senere – er hun administrerende direktør for Microsoft i Danmark. Det drive og mod, hun udviste dengang, har fulgt hende som en læring i livet og ført hende hurtigt op ad karrierestigen.

»Medmindre du selv gør noget ved det, så sker det helt sikkert ikke. Havde jeg fået et afslag, havde det også været okay. Så kunne jeg komme videre til noget andet,« siger hun i Lederstof.dk’s podcast Ledelse med vilje, hvor topchefer beskriver de vigtigste beslutninger i deres liv og karriere.

Hvornår ved du, det er tid til at gøre den slags? 

»Jeg evaluerer løbende med mig selv og spørger ‘udvikler jeg mig, som jeg gerne vil, bygger jeg på mine kompetencer, udvikler jeg mit ansvarsområde, synes jeg stadig, at det er sjovt, og er jeg udfordret’. Jeg kan godt lide at være derude, hvor jeg er udfordret, for hele tiden at udvikle mig selv. Jeg kan tydeligt mærke på mig selv, hvornår det er tid til, at der skal ske noget.«

Nana Bule er CEO for Microsoft i Danmark og er gæst på Lederstof.dk's podcast Ledelse med vilje

Nana Bule

42 år. Gift og mor til tvillinger på 13.

Uddannet fra CBS og IT-Universitetet og har derudover en bestyrelsesuddannelse fra IMD.Efter endt uddannelse på CBS blev hun ansat i opstartsvirksomheden Haburi.com, der, som en af de første virksomheder i Danmark, forsøgte sig med online tøjsalg på det europæiske marked.

Ansat i Microsoft siden 2002, hvor hun begyndte som Senior Technology Specialist, men senere fik ledende roller som Landechef for Consumer & Channel Group og Direktør for marketing og drift. Fra 1. juli 2019 overtog hun posten som administrerende direktør for Microsoft Danmark & Island.

Sidder i bestyrelsen for Arla, Energinet og Axcelfuture, samt i hovedbestyrelsen i Dansk Industri.

Foto: Christian Als

Fold ud

Vigtigt at tilsidesætte sig selv

I de første år i Microsoft havde Nana Bule forskellige stillinger uden direkte personaleansvar. Hun var med egne ord bevidst om, at hun havde et ego, der skulle udleves, inden hun skulle være leder. Og da hun blev mor til tvillinger i slutningen af 20’erne, mærkede hun for alvor, at hun var klar til en lederrolle.

»Der var nogle ting, der faldt på plads. Jeg havde jo meget direkte oplevet det med at kunne tilsidesætte mig selv og prioritere på en anden måde. Så jeg rakte selv ud ret tidligt i min barsel og sagde, at jeg var klar til at tage et større ansvar, når jeg kom tilbage,« siger hun. 

Nana Bule er nemlig af den overbevisning, at man først skal være leder, når man føler sig klar til at give noget videre og trække sine egne behov ud af ligningen. 

»Det er rigtig vigtigt som leder, at man kan tilsidesætte sig selv. Strategisk i forhold til kundernes og virksomhedens interesse, men også i forhold til, at man skal være noget for andre og hjælpe andre frem.«

I hendes karriere har hun selv truffet flere store beslutninger, som har krævet, at hun tog mantraet om at tilsidesætte sig selv alvorligt. Blandt andet da hun i 2016 besluttede at fremlægge en ny strategi for hendes afdeling i Microsoft. I stedet for at hvert land drev deres egen consumer-forretning, skulle de samles i én nordisk enhed. Det betød blandt andet, at hendes egen stilling som landechef skulle nedlægges. 

»Jeg var helt parat til at afvikle min egen rolle for at yde en bedre service til vores kunder og gøre det rigtige for vores forretning. Det var åbenlyst, at det ville give meget mere mening ud fra et forretningsmæssigt synspunkt,« siger Nana Bule i Ledelse med vilje.

Stilstand er det værste

I den tid Nana Bule har været leder i Microsoft i Danmark, har hun stået i spidsen for tre store organisatoriske transformationer. For i en virksomhed som Microsoft, der er en del af en industri i rivende udvikling, skal der løbende ske justeringer af organisationen og kompetencer.

Men organisatoriske transformationer betyder jo ikke kun noget for forretningen. Det betyder også i høj grad noget for medarbejderne, for det indebærer som oftest ikke bare nye stillingsbeskrivelser, men også nedlagte stillinger. I Microsoft er det typisk noget, der sker på det samme tidspunkt af året. Derfor er Nana Bule ekstra opmærksom på sine medarbejdere på det tidspunkt, siger hun.

»Kommunikation er et utrolig vigtigt ledelsesværktøj, og jeg er fortaler for transparens i den grad, man kan være transparent. Der er mange rygter i en organisation under transformation – ofte er de værre end virkeligheden, og koster både tid og energi hos medarbejderne. Derfor er det vigtigt at være åben omkring, hvad der skal ske,« siger hun og fortsætter:

»Det er vigtigt, når man har med beslutninger at gøre, der påvirker mennesker, at de eksekveres hurtigt og med respekt. En medarbejder, der er havnet i en forkert rolle, ved det ofte godt selv, så det kan være en befrielse for dem at få det italesat det og hjælpe folk videre – hvad end det er til en anden rolle i organisationen eller uden for.«

Selvom de store beslutninger som leder kan føre både økonomiske og menneskelige konsekvenser med sig, så er det bedre end ikke at turde at træffe beslutninger, mener Nana Bule.

Stilstand og overtænkning, er næsten det værste, du kan gøre i dag. Worst case – med en beslutning, der ikke er 100 procent rigtig – er, at man mister tid eller penge – men man har trods alt sat bevægelsen i gang.«

Prioriterer nærværet

Når Nana Bule skal beskrive sig selv som leder, nævner hun nærværende som det første. For at kunne være en god leder, er det vigtigt for hende at være tilgængelig både eksternt og internt.

»Det sikrer, at jeg både får den viden, jeg skal have fra mine medarbejdere og dem, der er tættest på kunderne. Men også direkte fra kunderne for at kunne træffe de rigtige strategiske beslutninger,« siger hun.

Og hvordan lykkes hun så med at have tid til at jonglere nærvær mellem både kunder, medarbejdere – og familie? Hun planlægger.

»Jeg sørger simpelthen at blokke tid til at være tilgængelig. Jeg gør meget ud af at planlægge min tid for at sikre, at jeg både bruger tid på at holde styr på vores forretning og have det gyldne overblik, men samtidig har tid til min organisation og vores kunder og partnere,« siger hun.

I privaten er det på samme måde vigtigt for hende at sætte tid af midt i en travl karriere. Både til familien og til sig selv. Det gør hun blandt andet ved at give sig selv tid hvert år mellem jul og nytår til at reflektere over året, der er gået, og hvad hun vil opnå i det kommende år. Og ved – flere gange hver uge – at få gået faste morgenture med en veninde.

Nana Bule er CEO for Microsoft i Danmark og er gæst på Lederstof.dk's podcast Ledelse med vilje
Hvorfor et billede af Nana Bules sko? Fordi hun ofte clearer hovedet og tanker energi ved at starte dagen med en god gåtur. »Min veninde har også en travl karriere, så vi begyndte at mødes klokken seks om morgenen i hverdagene og ved syvtiden, hvis det er weekend, for at få noget tid sammen, hvor tiden hverken gik fra jobbet eller familien.« 
Nana Bule er ikke typen, som holder fast i at lægge telefonen og arbejdet fra sig, når hun forlader kontoret efter arbejdstid, eller når hun er på ferie. Det er ikke det, som giver work life balance for hende.

»For mig er det rigtig vigtigt at kunne agere på det, der sker, i stedet for at det hober sig op. Så for mig er god work life balance faktisk at tjekke ind forholdsvist ofte. Det kan også være, når jeg er på ferie, at jeg vælger at tage et par timer, hvor jeg ser, hvad der foregår og får sendt ting videre. Det fungerer bedre for mig, i stedet for at vide, at der ligger noget, som jeg ikke har taget mig af.«

Det sker dog også, at hun lægger telefonen helt væk og er nærværende derhjemme på en anden måde end den, som hun sætter tid af til i arbejdskalenderen:

»Det er jeg blevet meget bedre til, men det er fortsat et af mine vigtigste udviklingspunkter,« siger Nana Bule.

Action Card

Nana Bules bedste 3 bedste råd om ledelse

  1. Vær modig og markedsorienteret. Stilstand og ubeslutsomhed er de største risici i en verden i hastig forandring. Strategiprocesser og innovation skal tænkes i korte sprints med inddragelse af markedet fremfor et internt orienteret maraton. Det er i høj grad blevet tydeligt de seneste 12 måneder, hvor mange virksomheder har måtte gentænke hele eller dele af deres værdikæde. Samme tilgang kan anbefales til digitalisering og den grønne omstilling.
  2. Omgiv dig med mennesker, der ikke ligner dig selv – både fagligt og personligt. Du kan ikke vide alt, men du kan sætte det rette hold og forløse den kollektive intelligens.
  3. Skab klarhed og samhørighed. Kommunikation er helt afgørende for at skabe følgeskab og sætte en tydelig retning. Du kan næsten ikke kommunikere for meget, særligt i tider som disse, hvor lederen i lige så høj grad bliver garant for en kulturel samhørighed i en virtuel Teams-virkelighed.
 

Ledelse med vilje

Niels Buus har trodset generthed og står i dag som en ambitiøs og passioneret direktør for rumfartseventyret Gomspace
Ledelse med vilje

Fra automekaniker til rumfarts-direktør: Niels Buus har altid sigtet efter stjernerne

Niels Buus har trodset både generthed og ’skammen’ over sin nordjyske dialekt og står i dag som ambitiøs og passioneret direktør i spidsen for rumfartseventyret GomSpace, der udvikler bittesmå satellitter. Den 64-årige direktør leder med lige dele intuition og begejstring – men stiller også meget store krav.
40 min.
Lasse Rich Henningsen er direktør i Musikkens Hus i Aalborg og blev kåret til årets leder i 2018.
Ledelse med vilje

Lasse Rich Henningsen lærte en vigtig lektie, da han pludselig mistede synet bag rattet i sin nye firmabil

Han elsker sit job og føler sig dybt privilegeret, men den 45-årige direktør for Musikkens Hus i Aalborg tør også godt indrømme, at livet som direktør slider på batterierne. Nok også mere end godt er. Derfor kan han sagtens se sig selv som pensionist allerede som 60-årig.
43 min.
Susanne Mørch Koch er tivolidirekør
Ledelse med vilje

»Du skal løse så svære projekter som muligt så tidligt i din karriere som muligt«

Tivolidirektør Susanne Mørch Koch elsker bjergbestigning. Ligesom ledelse kræver det planlægning, stærkt teamwork, og fremfor alt et konstant blik for at vurdere den situation, du står i. For indimellem må du opgive og tage en anden tur end den, du havde planlagt.
39 min.
Lars Jensen, CEO i Royal Unibrew
Ledelse med vilje

Lars Jensen er topchefen, der hader topstyring

Lars Jensen og Royal Unibrew hænger uløseligt sammen. Han startede på bryggeriet i 1993, og er i dag CEO. Vejen til topjobbet gik via en fodboldklub på fallittens rand, men de vigtigste erfaringer med ledelse fik han af mødet med ni midaldrende italienske kvinder.
Landstræner Kasper Hjulmand
Ledelse med vilje

Kasper Hjulmand: Jeg bliver aldrig best pals med mine spillere

En stor del af hemmeligheden bag landstræner – og Årets Leder 2021 - Kasper Hjulmands succes er at få meget forskellige personligheder til at arbejde sammen om et fælles mål. Ikke alle opfatter, lærer eller præsterer på samme måde – og det skal du tage højde for som leder, siger han.
40 min.
Gite Aabo
Ledelse med vilje

Gitte Aabo fandt meningen med det hele på en parkeringsplads i Irland

Topchefen for GN Hearing er af natur introvert. Heldigvis. For sammen med ydmyghed og sårbarhed kan det være en styrke, som giver plads til andre og rum til at lytte. Et brev fra en patient lærte hende noget fundamentalt om kundefokus.
39 min.
Jacob Aarup Andersen er topchef i ISS og gæst i Ledelse med Vilje
LEDELSE MED VILJE

»Efter mit hjertestop stresser jeg virkelig ikke over noget som helst«

Som 29-årig var Jacob Aarup-Andersen tæt på at dø af et hjertetilfælde. I dag er der ikke meget, der kan slå topchefen for ISS’ 400.000 medarbejdere og 40.000 ledere ud af kurs. Kun de personlige omkostninger ved at være væk fra familien nager ham – men han tackler det bedre end andre.
45 min.
Karen Frøsig er direktør i Sydbanken
Ledelse med vilje

»Det var en hård tid, indtil jeg blev klar over, at det var en ren, rå magtkamp«

For to år siden vandt direktør i Sydbank Karen Frøsig uhørt en kamp over sin egen bestyrelse om den strategiske retning. Det, som udefra set lignede et højspændt personligt drama, var i hendes optik en kamp om hendes banks identitet.
37 min.
Kristian Hundebøll er øverste direktør i DLG
Ledelse med vilje

Der blev helt stille, da Kristian Hundebøll fortalte sine medarbejdere, at deres arbejdsplads skulle flytte 200 kilometer vestpå

45 min.
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.

Luk
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.