Årets Leder

Her er de nominerede til Årets Leder 2023

Foto Christian Als
5. October 2023

Fire ledere har mulighed for at blive den 22. modtager af Danmarks fornemste lederpris.

Årets ledere står ved siden af hinanden
De nominerede til Årets Leder 2023. I tilfældig rækkefølge fra venstre til højre: Jakob Riis, Katrine Winding, Jens Bjørn Andersen og Marie Storkholm. Foto: Christian Als..
Gå til Action card

Hvem bliver Årets Leder 2023? 

Det afsløres 14. november på Ledelsens Dag, men allerede nu står det klart, hvilke fire danske ledere, valget står imellem, for Lederne har netop afsløret de nominerede til årets pris.

De fire nominerede er:

Der er tale om fire dygtige ledere, der afspejler det bedste af både offentlig og privat ledelse, og som alle er blandt de ypperste eksponenter for alle ledelsesgerningens facetter indenfor blandt andet medarbejderpleje, bæredygtighed og økonomiske resultater.


Gik du glip af Ledelsens Dag 2023?

Her er et tilbageblik fra en dag, der så fremad. Se, eller gense, Ledelsens Dag 2023 og hør blandt andre Margrethe Vestager, Claus Meyer og Mette Lykke. 

Det er som altid den faglige organisation Lederne, der står bag prisen og har udpeget lederjuryen, som giver følgende begrundelse for hver af de fire nomineringer: 

Jakob Riis, der er CEO i Falck, er nomineret fordi han har vendt en underskudsgivende forretning til en stærk og overskudsgivende virksomhed. Jakob Riis har ikke alene genopbygget Falcks omdømme og succes. Han har også indført ambitiøse, bæredygtige mål, som vil gøre en reel forskel. Han investerer i bæredygtig omstilling, herunder introduktionen af ny teknologi til at reducere Falcks Co2-udledning. Læs vores interview med ham her.

Marie Storkholm, der er cheflæge på Horsens Regionshospital, er nomineret fordi hun har skabt bemærkelsesværdig arbejdsglæde, faglig stolthed og trivsel i en branche, som er under hårdt pres med mangel på arbejdskraft og økonomiske sparerunder. Hun har en uovertruffen evne til at få forskellige fagligheder til at arbejde sammen og til at få skabt en faglig stærk arbejdsplads. Læs vores interview med hende her.

Jens Bjørn Andersen, der er administrerende direktør for DSV, er nomineret fordi han med enorm økonomisk succes har været med til at skabe en af verdens største transportkoncerner og samtidig går forrest for at dreje en ellers klimatung branche i en mere bæredygtig retning. Han skaber følgeskab med en stærk personlig stemme på de sociale medier, og han viste resolut handlekraft, da DSV hurtigt valgte at droppe sine aktiviteter i Rusland og Belarus efter invasionen af Ukraine. Læs vores interview med ham her.

Katrine Winding, der er direktør i Erhvervsstyrelsen, er nomineret fordi hun har formået at sætte AI og kunstig intelligens i spil på en måde, så det både letter og udvider mulighederne for kontrol af svindel i virksomheder. Samtidig bliver de virksomheder, der ’har orden i penalhuset’ ikke forstyrret uden grund.  Dermed viser hun både medarbejdere og ledere, hvordan kunstig intelligens kan bruges til fordel for både organisationen og samfundet. Læs vores interview med hende her.

Det er 22. gang at Lederne uddeler prisen som Årets Leder, og vinderen træder ind i en stjernerække af danske ledere, der blandt andet inkluderer de seneste fire års vindere; Mads Nipper, Lars Fruergaard Jørgensen, Kasper Hjulmand og Sheela Søgaard.

Årets Leder

Lederne har uddelt prisen som Årets leder siden 2002. Her er de tidligere vinderne:

2022: Sheela Søgaard, CEO i B.I.G.

2021: Kasper Hjulmand, fodboldlandstræner

2020: Lars Fruergaard Jørgensen, CEO i Novo Nordisk

2019: Mads Nipper, CEO i Grundfos

2018: Lasse Rich Henningsen, direktør i Musikkens Hus

2017: Niels Buus, CEO i GomSpace

2016: Marianne Benzon Nielsen, direktør i Børnecancerfonden

2015: Dorthe Crüger, adm. direktør i Sygehus Lillebælt

2014: Johan Bülow, lakridsinnovatør i Lakrids by Johan Bülow

2013: Niels Duedahl, adm. direktør i energi- og teleskabet SE

2012: Carsten Bjerg, koncernchef i Grundfos

2011: Lise Egholm, skoleleder på Rådmandsgades Skole

2010: Christian Clausen, CEO i Nordea

2009: Kim Kristensen, oberst i Forsvaret

2008: Ditlev Engel, koncernchef i Vestas Wind Systems

2007: Nils Smedegaard Andersen, Koncernchef i A.P. Møller-Mærsk

2006: Jørgen Vig Knudstorp, adm. direktør i Lego

2005: Henning Dyremose, koncernchef i TDC

2004: Jørgen Mads Clausen, direktør i Danfoss

2003: Alfred Josefsen, direktør i Irma

2002: Nyboe Andersen, nationalbankdirektør

 

Fold ud

De nominerede er udvalgt på baggrund af indstillinger fra alle danske ledere og fra lederjuryens medlemmer. Nye medlemmer af juryen er i år André Rogaczewski, der er CEO i Netcompany, og Marianne Kirkegaard, der er bestyrelsesformand i Baker & Baker. De peger på den endelige vinder sammen med de øvrige jurymedlemmer, Ledernes direktør Bodil Ismiris Nordestgaard, Deloittes CEO Christian Jensby, Børsens ansvarshavende chefredaktør Bjarne Corydon, sognepræst og ledelsescoach Pia Søltoft samt rekrutterings- og ledelsesrådgiver Eva Zeuthen.

Afsløringen af Årets Leder samt overrækkelsen af prisen sker som den festlige afslutning på Ledelsens Dag, den årlige konference for danske ledere, hvor alle er velkomne til at deltage digitalt uden at det koster en krone, den 14. november. På programmet er blandt mange andre Margrethe Vestager, Tommy Ahlers, Mette Lykke, André Rogaczewski og sidste års modtager af prisen som Årets Leder, Sheela Søgaard. Se det fulde program og tilmeld dig her.

Årets Leder